14 viermi, găsiţi în ochii unei femei din Oregon

Articol de GSP vineri, 16 februarie 08:54

În vara anului 2016, Abby Beckley lucra la o fermă din Oregon, când a simţit o jenă în ochiul stâng. În vârstă de 28 de ani, femeia s-a uitat în oglindă, însă nu am putut vedea nimic și-a închipuit că nu era ceva grav. Însă, după câteva săptămâni, a început să aibă dureri la ochi, care era iritat, roșu și inflamat. Abby s-a dus din nou în faţa oglinzii, fiind decisă să scoată ce avea intrat în ochi. A tras pleoapa şi a scos cu degetele ceva subţire, care era un vierme!



Femeia a fost şocată şi a decis să se ducă urgent la un medic oftamolog. Aşa a intrat în contact cu doctorul Erin Bonura, specialist în boli infecțioase și profesor asistent la Oregon Health & Science University. La început, medicul nu a crezut-o pe Abby, pentru că mulţi pacienţi cred de obicei că au un vierme în ochi, când de fapt au un mucus. Până la urmă doctorul Erin Bonura a scos un vierme şi şi-a dat seama că situaţia era foarte gravă. În total Abby Beckley a avut 14 viermi în ochi!

"Este ceva foarte rar în SUA ca unii oameni să aibă viermi în ochi, cu excepția cazului în care aceştia au călătorit într-o țară în curs de dezvoltare. De exemplu, un mic vierme din Africa sub-sahariană, numit Onchocerca volvulus, provoacă orbire și infectează aproximativ 37 milioane oameni din întreaga lume. A trebuit să luăm câteva mostre de la doamna Abby Beckley, ca să putem identifica ce fel de vierme era", a declarat doctorul Erin Bonura.

În cele din urmă, medicii au trimis câțiva dintre viermi către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Imediat, parazitologul Richard Bradbury și echipa sa de la Sucursala Bolilor Parazitare au examinat mostrele şi au descoperit că viermele era un Thelazia gulosa, un parazit găsit de obicei pe ochii bovinelor. "Ciclul de viață al acestui vierme este uimitor! Practic, viermii masculi și femele trăiesc pe suprafața unui ochi de vacă. Se îmbină și produc mici larve", a spus Richard Bradbury.

 14 viermi, găsiţi în ochii unei femei din Oregon