FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

EXCLUSIV Ce face Adrian Motoacă, fost medic la Dinamo, în timpul pandemiei de COVID-19: „Sunt pe baricade” » Sfaturi pentru jucătorii și cluburile din Liga 1

Adrian Motoacă a activat ultima oară la Dinamo. Sursă foto: Facebook
Adrian Motoacă a activat ultima oară la Dinamo. Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat vineri, 27 martie 2020 08:00

Adrian Motoacă (40 de ani), fostul medic al lui Dinamo, a vorbit în exclusivitate pentru GSP.ro despre pandemia de coronavirus care a afectat din plin Liga 1 și întreg sportul românesc și mondial

Medicul șef al Ambulatoriului pentru Sportivi de la Spitalul Județean Ialomița a explicat de ce nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19 în sportul românesc, oferindu-le sfaturi cluburilor și fotbaliștilor din România pentru momentul în care antrenamentele vor fi reluate.

- Bună ziua, domnule doctor Motoacă! Ce faceți? Cu ce vă ocupați timpul în această perioadă complicată cu care ne confruntăm? 

- Bună ziua! Sunt pe baricade, să mă exprim așa. Deși se cunoaște situația competițiilor sportive interne și internaționale, Ambulatoriile pentru sportivi ale fiecărui Spital Județean de Urgență sunt funcționale. Încercăm să reducem vizitele medicale la cabinete doar sportivilor care necesită îngrijiri speciale sau care se află în tratamente de recuperare încă de dinainte de intrarea în carantină, pentru că emiterea sau prelungirea vizelor medico-sportive nu își au rostul în contextul actual.

- Ați dat zilele acestea peste vreo persoană infectată sau care prezenta simptome specifice COVID-19? 

- Nu, adresabilitatea la Ambulatoriul pentru sportivi a fost doar pentru cei aflați în tratament și recuperare pentru afecțiuni articulare și musculare. Mai dau indicații terapeutice prin telefon sau alte mijloace de comunicare , dar sunt strict legate de alte tipuri de simptome sau afecțiuni decât cele asociate COVID-19.

- Cum vi se par măsurile luate până acum în România pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus? 

- E un plan demn de apreciat, prevenția fiind în acest moment cea mai sigură variantă.

Adrian Motoacă: „S-au luat măsuri din timp, de asta n-au fost cazuri în rândul sportivilor de la noi”

- Spre deosebire de alte țări, România n-a înregistrat niciun caz de coronavirus în rândul fotbaliștilor și sportivilor. Cui se datorează acest lucru? 

- Forurile și Federațiile sportive au luat măsuri din timp, fapt pentru care încă nu s-au înregistrat cazuri de infestare cu noul virus în rândurile sportivilor. Singurul risc la momentul actual ar fi acela ca, în timpul carantinei, sportivul să ia contact cu o rudă sau un prieten purtător de coronavirus, fară ca acesta din urmă a ști dacă este sau nu infestat. Aceasta ar fi cea mai mare problemă a carantinei oricărei persoane, în cele din urmă.

- În opinia dumneavoastră, ce credeți că ar trebui să se întâmple cu fotbalul din Romania? 

- Referitor nu numai la fotbal, nu sunt în măsură să apreciez, dar sunt oameni diriguitori ai unor planuri complexe, atât în Ministerul Sportului, cât și în cel al Sănatății, care pot stabili cu exactitate niște măsuri luate în acest context în întreaga lume, nu numai în Europa. Momentan, cel mai sigur, cu riscul ca sportivul să își iasă din forma sportivă, este să fie întrerupte competițiile până la o confirmare 100% a faptului că nu se poate periclita sau pune în primejdie viața. Sunt sigur că vom avea parte de sport și de acum încolo, important este să înțelegem situația prin care trece populația planetei și ce implică aceasta pandemie.

Adrian Motoacă: „Va fi greu cu readaptarea la efort”

- Ce sfaturi aveți pentru fotbaliștii aflați în izolare, departe de metodele obișnuite de pregătire? Cât de dificilă credeți că va fi readaptarea pentru ei? 

- Readaptarea la efort va fi cu siguranță anevoioasă. Apreciez faptul că pe mediile de socializare au apărut fel de fel de provocări cu un caracter sportiv, practic o «competiție», s-o numim așa. Va fi greu cu readaptarea la efort. După cum bine știm și în cazul accidentărilor, raportul este de 1 la 2 între perioada de inactivitate și cea de pregătire. Practic, asta s-ar traduce așa: dacă o săptămână stai, alte două sunt necesare să te recuperezi sau să te refaci.

Adrian Motoacă: „La revenire, cluburile ar trebui să apeleze la un control medical amănunțit”

- La ce riscuri credeți că vor fi supuși jucătorii după momentul în care vor reveni pe teren? Va exista o inevitabilă teamă în rândul lor, nu? 

- Riscuri majore nu cred că vor fi. Cluburile ar trebui să apeleze inițial la un control medical amănunțit la revenire. Acest control medical ar trebui să implice și alte metode de diagnostic, în afara celor obligatorii din momentul acordării vizei medico-sportive periodice. Practic, asta s-ar traduce printr-un screening medical mai complex pentru ca atât sportivul, cât și manageriatul clubului să fie împăcați cu ideea că totul revine la normal și că își pot relua activitatea sportivă fără nicio suspiciune.

- În final, cum comentați plecarea lui Victor Costache din fruntea Ministerului Sănătății și cum priviți numirea lui Nelu Tătaru? 

- Nu prea am ce comenta, sunt chestiuni politice care nu mă privesc.

Conflict cu Dusan Uhrin

Adrian Motoacă a studiat la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București. 

Specializat în medicină sportivă, acesta a activat la echipe precum Viitorul, Unirea Slobozia, Dunărea Călărași sau Dinamo. Motoacă a plecat din „Ștefan cel Mare” toamna trecută, după doar câteva luni petrecute la „câini”, din cauza unor disensiuni avute cu fostul antrenor Dusan Uhrin.

EXCLUSIV Ce face Adrian Motoacă, fost medic la Dinamo, în timpul pandemiei de COVID-19: „Sunt pe baricade” » Sfaturi pentru jucătorii și cluburile din Liga 1

CORONAVIRUS // România a depășit pragul de 1.000 de persoane infectate + ministrul Victor Costache și-a dat demisia

Citește și alte știri despre coronavirus:

Fake News amăgitor pentru români » Nu am descoperit vaccinul miraculos contra COVID-19

CORONAVIRUS. Ultima oră » România a depășit pragul de 1.000 de persoane infectate + bilanțul deceselor a ajuns la 22

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (1)
creeperno999
creeperno999  •  27 Martie 2020, 22:31

Bafta!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează