FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Bergodi a vorbit cu Gazeta despre marea problemă a fotbaliștilor români: „Pleacă afară și vor apoi să se întoarcă. Doar că acolo trebuie să arate caracterul, nu în România!”

Cristiano Bergodi
Cristiano Bergodi

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2023 10:37 / Actualizat vineri, 08 septembrie 2023 10:58

Cristiano Bergodi (58 de ani), antrenorul Rapidului, a vorbit într-un interviu exclusiv acordat Gazetei Sporturilor despre una dintre marile probleme ale tânărului fotbalist român.

Cristiano Bergodi e la al 11-lea mandat ca antrenor la o echipă din România. Ajungea prima dată în Liga 1 în 2005, la FC Național. Fost jucător de Serie A și căpitan la Lazio, italianul a identificat, de-a lungul timpului, problema tinerilor fotbaliști români, și anume lipsa unei pregătiri tactice corespunzătoare.

Ioan Andone a numit „tricolorul” care ne poate duce la EURO 2024: „E extraordinar! Poate să-ți câștige singur meciul, numai să știi să-l joci”
România - Israel
Ioan Andone a numit „tricolorul” care ne poate duce la EURO 2024: „E extraordinar! Poate să-ți câștige singur meciul, numai să știi să-l joci”

„Tânărul fotbalist român nu are abecedarul tactic”

- Am tot vorbit despre tineri. Apelez la experiența dumneavoastră din Italia și vă întreb ce îi lipsește tânărului fotbalist român pentru a reușit în campionatele tari din Europa? Aș vrea să nu fiți diplomat.
- (Se uită un pic jenat, dar cu un zâmbet sugestiv) Ehhhh…Ce-i lipsește…Poate îi lipsește ambiția și dorința de a se antrena întotdeauna cu profesionalism chiar și când nu joacă. Îi lipsește etica de muncă. Am găsit mulți tineri pe la echipe care la primul moment dificil și-au pierdut încrederea. Nu se antrenau cum ar trebui să te antrenezi, chiar dacă duminică nu joci. Din contră, ar trebui să se antreneze întotdeauna bine. Nu găsești mereu un antrenor care să-ți dea multe șanse. În Italia dacă nu te antrenezi bine e greu să intri titular, chiar dacă ai calități bune. Trebuie să se vadă dorința ta de succes. Dacă nu te antrenezi cum trebuie, e greu să te ia un antrenor italian în seamă. Te lasă în voia ta și te pierzi singur.

- Asta e tot?
- Unor tineri le lipsește forța, ritmul. Dar cred că e mai mult prima. Faptul că se descurajează ușor. Pleacă afară și vor apoi să se întoarcă în România. Doar că acolo trebuie să arate caracterul, nu în România.

- Cum e bagajul tactic al tânărului jucător român?
- Despre asta am o părere negativă. Foarte negativă. Sincer, pe unde am antrenat, am văzut tineri care din punct de vedere tactic nu au principii, nu au abecedarul de tactică individuală și colectivă. Ce să faci când ai mingea sau când nu ai mingea. Văd jucători care au ajuns la 18 ani și nu știu să facă o diagonală, să absoarbă o mișcare în diagonală a unui adversar. Mă refer la fundași pentru că mi-au plăcut întotdeauna fundașii, dar nici mijlocașii sau atacanții nu se descurcă deloc bine tactic. Cred că o lipsă mare. La 14 ani trebuie să începi să le dai noțiuni tactice. În Italia, la Primavera ajung jucători de 18 ani care deja sunt pregătiți din punct de vedere tactic.

- E atât de rău în România?
- Am văzut fundași care nu știu în ce moment să iasă în întâmpinare, care nu știu cât să strângă atunci când unul dintre fundași iese, cât acoperă celălalt. E ușor să spui: “Tu ieși și celălalt acoperă”. Dar când, cum, unde? Pe ce porțiune de teren…

- Vi s-a întâmplat cu vreun jucător să fie foarte slab din punct de vedere tactic și să reușiți să-l aduceți la un nivel pe gustul dumneavoastră?
- Si, si, da, da. Nu dau nume, S-a întâmplat. Îmi place mult să lucrez asta, doar așa poate să explodeze un jucător tânăr care nu are principii. Poți să lucrezi cu el, tinerii absorb mult când lucrezi cu ei.

Citește și:

Ioan Becali a numit singurul român care va reuși într-un campionat de top din Europa: „Cred în el!”
FARUL
Ioan Becali a numit singurul român care va reuși într-un campionat de top din Europa: „Cred în el!”
Junior Morais a plecat în Turcia și semnează cu echipa lui Șumudică: „Nu credeam că vine oferta asta”
TURCIA
Junior Morais a plecat în Turcia și semnează cu echipa lui Șumudică: „Nu credeam că vine oferta asta”

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (6)
VanBasten
VanBasten  •  09 Septembrie 2023, 05:39

Analfabetismul functional cred ca e si asta o problema la unii jucatori romani. Ma gandesc la bloc notes acum. Care desigur sustine si el ca fcsb e Steaua.

VanBasten
VanBasten  •  09 Septembrie 2023, 05:38
Postat de Drapid192323 pe 08 Septembrie 2023, 11:02

Singurul meu semn de intrebare este de ce nu a reusit sa antreneze in Italia macar la nivel de Serie B, daca este un antrenor asa de bun ?

Pentru ca sunt multi antrenori buni in Italia si pentru ca omul a gasit oferte mai bune in Romania.

tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  08 Septembrie 2023, 14:39
Postat de Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE pe 08 Septembrie 2023, 11:14

Problema principala a fotbalului romanesc nu e nici "lipsa" banilor, nici "mentalitatea" tinerilor jucatori, ci nivelul abject al antrenorilor de juniori si tineret. numai "nea cutare", pila lui "dom' cutare de la AJF", e antrenor peste tot in tara. Toti titularizeaza in functie de spaga data de parinti. Inclusiv marele "*** care este", cel mai plin de "omenie", scoate numai mingicari necrescuti

Spaga si cumetria sunt atat de inradafinate in toate aspectele natiunii incat e imposibil sa se curete spirala asta

Vezi toate comentariile (6)
Comentează