FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

REMEMBER Dinamo își decide viitorul într-o zi istorică a „câinilor”! 16 ani de la un meci cu cântec: „20 de procurori în tribună și 200 de jandarmi, se pregătesc să facă arestări”

Scenografia dinamoviștilor la celebrul meci cu FCSB din mai 2008
Scenografia dinamoviștilor la celebrul meci cu FCSB din mai 2008

Articol de - Publicat sambata, 04 mai 2024 08:10 / Actualizat sambata, 04 mai 2024 08:13

Dinamo își joacă, probabil, ultima șansă pentru supraviețuirea în Superligă pe terenul Universității Cluj, o echipă în plină degringoladă, în pragul imploziei. Nici „câinii” nu traversează un moment fericit, dar speră să profite, cumva, de haosul de la „șepcile roșii” pentru a mai spera că rămân în prima ligă și de la anul.

Meciul cu o încărcătură aparte pentru roș-albi se joacă într-o zi cu semnificații pentru suflarea dinamovistă. Ce-i drept, o zi desprinsă din vremuri mult mai senine pentru clubul care a ajuns să lupte an de an pentru evitarea retrogradării.

Pe 4 mai 2008, fix în urmă cu 16 ani, Dinamo învingea FCSB în Ștefan cel Mare, 2-1, și trimitea titlul la Cluj, într-unul dintre cele mai încinse derby-uri din istoria recentă. Bratu și Dănciulescu marcau în meciul pe care fanii dinamoviști l-au intitulat încă de atunci „Ziua Dreptății”. Victoria a însemnat un eșec de magnitudine pentru roș-albaștri, aceștia ratând titlu la mustață în fața CFR-ului.

A antrenat Dinamo și recunoaște: „Nu pot să spun că nu s-a participat la Cooperativă. Înțelegeți, erau niște ordine de sus!”
DINAMO
A antrenat Dinamo și recunoaște: „Nu pot să spun că nu s-a participat la Cooperativă. Înțelegeți, erau niște ordine de sus!”

4 mai 2008 - „Ziua dreptății” pentru Dinamo

FCSB a fost învinsă în Ştefan cel Mare, 1-2, și a pierdut locul 1, cu o etapă înainte de finalul sezonului. CFR s-a încoronat campioană, la un singur punct distanță.

La acel Derby de România, suporterii „câinilor” au avut ca scenografie un banner uriaș pe care scria „DREPTATE”, proclamând acea zi drept „Ziua dreptăţii”, în care au oprit rivala istorică să cucerească titlul, pe care l-au direcționat spre Cluj.

Acea partidă a mai avut un moment memorabil. După ce a înscris din penalty, Florin Bratu, actualul antrenor al lui Dinamo, a luat steagul de la colțul terenului și s-a prefăcut că-i împușcă pe fanii steliști, gest care i-a adus porecla de „Mitraliera”.

Dinamo își decide viitorul într-o zi istorică a „câinilor”! 16 ani de la un meci cu cântec: „20 de procurori în tribună și 200 de jandarmi, se pregătesc să facă arestări”
Florin Bratu, eroul acelei partide

Peste ani, Bratu dezvăluia ce mesaje a primit din partea fanilor CFR-iști după acel meci:

„Mă întreb dacă lui Camora îi fac statuie la Cluj. Pe mine m-a sunat jumătate din oraș în 2008, voiau să-mi facă statuie. Mi-au zis că mă așteaptă pe aeroport și mă poartă pe brațe”.

CFR a premiat-o pe Dinamo ca să joace corect, susținea Cornel Dinu

În urmă cu mai mulți ani, Cornel Dinu a povestit la GSP Live că înainte de meciul respectiv a fost avertizat de George Maior, fostul director al SRI, că procurorii sunt pregătiți să-i aresteze pe dinamoviști dacă vor da meciul rivalei roș-albastre. În plus, Dinu a dezvăluit că jucătorii lui Dinamo au primit câte 20.000 de euro, iar conducătorii au primit 15.000 de euro din partea celor de la CFR Cluj.

„Am luat și bani necinstiți din fotbal. În 2007- 2008, era meciul Dinamo - Steaua (n.r. FCSB). Steaua era în luptă cu CFR Cluj pentru câștigarea campionatului. Luni m-a sunat George Maior (n.r. director al SRI între 2006 și 2015) și mi-a zis «Domnul Cornel, am o rugăminte. Sunt fel de fel de zvonuri că la meciul cu Steaua, CFR Cluj va arunca sume mari. Aveți grijă că de la Dinamo sunt vizați o parte dintre jucători. Să câștigați». Antrenor era finul meu, Cornel Țălnar. L-am chemat și l-am pus pe Maior să-i spună și lui.

S-a jucat corect și la pauză aveam 1-0. La pauză le-am spus să aibă grijă că sunt mulți pe aici care să pregătesc să facă arestări. Era un dispozitiv impresionant, cu 20 de procurori în tribună la Urgență și cu 200 de jandarmi.

(…) S-a trimis o sumă mare de la CFR Cluj ca să jucăm corect. Cam 400.000 de euro. Fiecare jucător a luat 20.000 de euro și conducătorii cam 15.000 de euro”, a spus Cornel Dinu la GSP LIVE.

„Efectul fluture”. Înfrângerea a provocat, practic, condamnarea lui Becali

Învins de Dinamo, Gigi Becali a recurs la un gest extrem: a mers cu valiza de bani la Cluj, pentru a-i premia pe jucătorii de la Universitatea, care aveau meci cu CFR Cluj, formație aflată în lupta la titlu alături de FCSB.

Formația din Gruia a câștigat și automat și-a adjudecat titlul de campioană, însă viața lui Gigi Becali a luat o altă turnrură. Becali a fost interceptat de DNA și pus sub acuzare, apoi condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pentru că voia să ofere 1,7 milioane de euro pentru jucătorii Universității Cluj. Decizia finală a fost dată pe 4 iunie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție.

FCSB era antrenată atunci de Marius Lăcătuș, care povestea impactul provocat de acel eșec cu Dinamo: „A fost dureros rău de tot atunci. Şi acum îl consider cel mai dureros meci al carierei mele de antrenor pentru că am pierdut definitiv şansa de a deveni campioni. S-a spulberat atunci un vis”.

VIDEO Scene antologice în vestiarul lui Dinamo, înaintea unui derby de poveste cu Steaua » Andrei Mărgăritescu: „Borcea stătea în genunchi, Bratu râdea cu lacrimi”

Mai multe știri despre Dinamo:

VIDEO Pe repeat! Fotbalistul „sacrificat” de Kopic a înscris golul sezonului în Liga 2! Execuție de la 30 de metri în poarta Stelei

A antrenat Dinamo și recunoaște: „Nu pot să spun că nu s-a participat la Cooperativă. Înțelegeți, erau niște ordine de sus!”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (10)
ChuckRhoades
ChuckRhoades  •  05 Mai 2024, 03:25
Postat de creeperno534 pe 04 Mai 2024, 22:51

Urmatorul il luati tot in 9 ani

urmatorul il luam la anu,voi nu o sa mai luati niciodata campionatul in liga 1. faceti 20 de ani de la ultimul titlu.

creeperno534
creeperno534  •  04 Mai 2024, 22:51

Urmatorul il luati tot in 9 ani

Yuri_macel
Yuri_macel  •  04 Mai 2024, 22:45

Cum adica a dat cfr bani sa se joace corect? Adica a mai fost un dosar Valiza chiar inainte de dosarul valiza? Si Paskany nu a fost arestat? Doar Becali? Cum cine asta? Nu a fost fix acelasi lucru?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează