FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Verdict în scandalul cu Magaye Gueye: „A folosit cocaina ca drog recreativ” + se cere reformă la nivel înalt!

Magaye Gueye a fost testat pozitiv cu cocaină în urma controlului efectuat după partida Dinamo - FCSB 1-0 @imago
Magaye Gueye a fost testat pozitiv cu cocaină în urma controlului efectuat după partida Dinamo - FCSB 1-0 @imago

Articol de - Publicat miercuri, 10 martie 2021 17:00 / Actualizat joi, 11 martie 2021 00:00

Adrian Motoacă, fost doctor la Dinamo în urmă cu două sezoane, a comentat în exclusivitate pentru GSP.ro cazul dinamovistului Magaye Gueye, cel care a fost testat pozitiv cu cocaină în urma controlului efectuat după partida Dinamo - FCSB 1-0 din „optimile” Cupei României.

Fost inspector antidrog în cadrul MAI și fost medic al „câinilor", Adrian Motoacă e de părere că Magaye Gueye a folosit cocaina în scop pur recreațional și că Dinamo nu ar trebui să sufere de pe urma acestui incident. De asemenea, specialistul în medicină sportivă mai spune că instituțiile statului ar trebui să fie mai active atunci când vine vorba de controalele antidoping care vizează sportivii.

Adrian Motoacă: „Magaye Gueye e singurul vinovat"

- Domnule doctor Motoacă, cum comentați apariția acestui caz de la Dinamo? 
- Se pare că acest caz nefericit vine într-un moment foarte bun al programului DDB și al eforturilor pe care suporterii le fac pentru a ține clubul în viață, chiar dacă știm cu toții actuala situație a clubului Dinamo. Sincer, este ultimul lucru la care m-aș fi gândit că ar putea pune imaginea clubului într-o lumina nefastă, deși, sincer, în cazurile de dopaj cu droguri de risc nu sunt atribuite nutriției eronate, vitaminizării greșite sau medicației suplinitoare de efort de care un medic de club este responsabil , cu atât mai mult staff-ul sau clubul propriu zis. Este un caz solitar, nu de grup, deci individul, ca și entitate sportivă, este singurul vinovat în cazul de față.

Adrian Motoacă: „Magaye a folosit cocaina ca drog recreativ"

- Nu putem vorbi de o îmbunătățire a performanțelor sportive în cazul cocainei, nu? Dar, altfel spus, fotbalistul nu a riscat jucând după ce a consumat acel drog? Ce presupune acest lucru? 
- Stimulanții care cresc vigilența / reduc oboseala sau activează sistemul cardiovascular pot include medicamente precum efedrina disponibilă în multe medicamente fără prescripție medicală si interzise în tratamentul afecțiunilor sportivilor. Altele, cum ar fi amfetaminele, cocaina și medicamentele halucinogene, disponibile pe bază de rețetă sau ilegal, pot modifica starea de spirit. Un total de 62 de stimulente (61 de entități chimice) sunt enumerate în Lista WADA, interzise în competiție. Sportivii pot avea stimulente în corpul lor din unul dintre cele trei motive principale: consumul inadecvat într-un medicament adecvat; consum deliberat pentru abuz în calitate de drog recreativ și consum deliberat pentru a spori performanța. In cazul nostru, din ceea ce îmi dau seama, Magaye cel mai probabil l-a folosit ca drog recreativ.

- Îi găsiți vreo vină clubului Dinamo? 
- Clubul, membrii staffului, cât și medicul, nu au nici măcar cea mai mică vină în situația de față, nefiind pasibili de sancțiuni dacă se demonstrează că sportivul a consumat în mediul privat, în particular, această substanță . Aici ar trebui oarecum delimitată și diferența fină între „a te dopa" și „a te droga" . Cu alte cuvinte, nu putem spune că este un caz clasic de doping.

- Vi se pare că ar trebui să se înmulțească aceste controale antidoping?
- Momentan, în fotbalul nostru autohton, avem de-a face, probabil, cu primul caz de acest gen, cu acest drog de mare risc, însă de cele mai multe ori folosit recreativ. Ca fost inspector antidrog MAI, m-aș bucura ca stabilirea unor astfel de controale să fie fermă și controalele să fie cât mai dese, chiar cu sprijinul Agentiei Naționale Antidrog, Ministerului de Interne și a centrelor CPECA (Centrul De Prevenire, Evaluare Şi Consiliere Antidrog) specializate în testări, evaluări și consilieri antidrog din tară. Să sperăm că această „eroare" din viața extra-sportivă a lui Magaye sa fie un semnal de alarmă și pentru alți potențiali braveuri din sportul românesc.

CV Adrian Motoacă

EXCLUSIV Verdict în scandalul cu Magaye Gueye: „A folosit cocaina ca drog recreativ” + se cere reformă la nivel înalt!

Specializat în medicină sportivă, Motoacă a activat la echipe precum Viitorul, Unirea Slobozia, Dunărea Călărași sau Dinamo. Acesta a plecat din „Ștefan cel Mare” în toamna lui 2019, după doar câteva luni petrecute la „câini”, din cauza unor disensiuni avute cu fostul antrenor Dusan Uhrin.

Radu Birlică, depre Magaye Gueye: „Încercăm să ne revenim din șoc!”

Citește și alte știri despre Dinamo:

Magaye Gueye, interzis la Săftica » Ce i-au transmis colegii după ce a fost depistat pozitiv la cocaină

Gueye e luat tare de un fost internațional: „Nu a tras pe nas cocaină ca să își îmbunătățească viteza! Cariera lui e terminată! Să își facă bagajele și să ne lase”

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (10)
albalbastru72
albalbastru72  •  10 Martie 2021, 19:20

Domnul Motoaca,ati cam dat cu ea de gard.Nu stiu ce vi s-a pus in cafea azi dimineata dar incurcati marihuana cu cocaina.

brancusi
brancusi  •  10 Martie 2021, 18:53
Postat de badeadorian pe 10 Martie 2021, 18:46

Mai degraba cand inspectorii ANAD au dat navala peste el in garsoniera de 5 stele ...a fost pus la podea ...si a respirat fara intentie o urma de praf dintr-o crapatura !!! Ghinion !!! Nu era faina !!!

Te salut cu drag,Badie!Sa-nteleg ca te raliezi curentului impotriva acestui mare talent dinamovist?Pai sa spunem atunci lucrurilor pe nume,de ce nu zice nimieni nimic despre faptul ca nea Costica Anghelache lua Branca Ursului?

badeadorian
badeadorian  •  10 Martie 2021, 18:46
Postat de brancusi pe 10 Martie 2021, 18:01

Inca o data insist sa incetati cu manipularile,stie toata lumea ca jucatorii de la Dinamo nu au bani nici de un chefir.Guye tocmai luase un borcan de faina incercand sa-si faca o lipie cand inspectorii ANAD au dat navala peste el in garsoniera de 5 stele,cu butelie de aragaz si godin,oferita cu generozitate de puternicul sau club.Atunci,de spaima,omul a aruncat borcanul dar a inghitit cubul de drojdie,motiv pentru care a iesit pozitiv la analize.Persecutie pe fata!

Mai degraba cand inspectorii ANAD au dat navala peste el in garsoniera de 5 stele ...a fost pus la podea ...si a respirat fara intentie o urma de praf dintr-o crapatura !!! Ghinion !!! Nu era faina !!!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează