FOTBAL  »  Superliga  »  TROFEU

EXCLUSIV Așa arată trofeul campioanei Ligii 1! O înlănțuire de simboluri: amforă grecească, cu epopee romană și simboluri dacice! Cum ți se pare?

Articol de - Publicat joi, 17 mai 2018 22:22

CFR Cluj și FCSB se luptă duminică seară, de la ora 20:45, pentru trofeul de campioană a României, unul special, confecționat manual și oferit de LPF la ediția 100 a campionatului nostru.

Au mai rămas două zile până se trage cortina peste o nouă ediție de play-off din Liga 1 și vom afla noua campioană! CFR Cluj și FCSB vor juca duminică seară cu trofeul pe masă! Un trofeu unicat, comandat special de oficialii LPF cu ocazia celor 100 de ediții din campionatul intern.

Gazeta Sporturilor a intrat în posesia schiței trofeului, iar astăzi vă prezintă în premieră cum arată cupa pe care noua campioană a României o va primi duminică! Cine o va ridica: Mario Camora sau Florin Tănase?

3

Este o cupă specială, unică în istoria celor 100 de ediții, aleasă și pentru a celebra Centenarul României. Este confecționată manual de un artist plastic din București, membru a Uniunii Artiștilor Plastici din România, pasionat de antichități.

Pe trofeu este inscripționat în limba latină mesajul "Audaces fortuna juvat", adică "Norocul surâde celor ce îndrăznesc". Acest vers figurează în Eneida, poemul epic al lui Vergiliu, considerat epopeea națională a romanilor.

Trofeul e o amforă grecească, extrem de prețioasă în perioada romană, atunci când era câștigată! Și de fiecare dată era o sărbătoare unică. Pe cupă sunt gravați mai mulți jucători într-o bătălie aprigă la balon, o cunună de lauri atribuită învingătorilor, dar și mai multe simboluri dacice. Trofeul va sta pe un soclu de piatră.

VEZI TOATE IMAGINILE ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!

1

"Poate vom păstra acest model"

Cum s-a ajuns la această variantă și de ce nu a fost achiziționat un trofeu din comerț, ca în anii precedenți?

"S-a discutat foarte mult pe această temă. Pentru că variantele din comerț nu erau ceea ce ne doream și pentru că interesul nostru era să fie un trofeu special pentru ediția aniversară a campionatului, dar și pentru a celebra anul Centenarului României, am început căutările. Așa am ajuns la Cristina, de la Uniunea Artiștilor Plastici, care ne-a ajutat la realizarea unui trofeu care e confecționat de la zero! Iar jucătorii care-l vor ridica deasupra capului să știe că e ceva unic pentru fotbalul românesc", spun cei de la Ligă.

LPF a decis ca după 1989 să schimbe anual trofeul pe care-l primește câștigătoarea, dar situația s-ar putea modifica din sezonul viitor: "S-a luat serios în discuție ideea să păstrăm acest model pe care-l oferim duminică seară și pentru edițiile viitoare. Poate la un număr de cinci campionate câștigate, să zicem, de o echipă, formația respectivă să primească unul mult mai valoros, confecționat special pentru această performanță, dintr-un material mult mai scump, așa cum se întâmplă în cele mai puternice campionate din lume".

ORGANIZARE: Cine dă trofeele

Ca și anul trecut, Liga a comandat două trofee identice. Unul va merge la Cluj, la meciul dintre CFR și Viitorul, și unul pe Arena Națională din București, la partida dintre FCSB și Astra. În plus, Liga a comandat câte 50 de tricouri și 50 de medalii de campion pentru cele două echipe cu șanse reale la câștigarea campionatului.

Mai mult, Liga știe deja și oamenii care vor înmâna distincțiile campioanei. La Cluj vor merge secretarul general, Justin Ștefan, alături de Constantin Stătescu, membru al departamentul juridic. La București, în cazul în care FCSB se va impune, trofeul va fi acordat de către Mircea Călin, șeful departamentului de competiții, și Ionuț Calancia, directorul economic al Ligii.

GOLGETER: Gnohere vs Țucudean

Liga va premia și cel mai bun marcator al campionatului! În acest moment, George Țucudean, atacantul CFR-ului, are 15 goluri marcate, urmat de francezul lui FCSB, Harlem Gnohere, cu 14 goluri.

Doar că acest trofeu nu va fi acordat la finalul meciurilor de duminică, ci abia la începutul sezonului viitor, conform tradiției. Chiar și așa, trofeul este pregătit, o gheată specială pentru cine va câștiga. Anul trecut, medieșeanul Azdren Llullaku a primit din partea Ligii trofeul de cel mai bun golgeter al Ligii 1, după ce-a reușit să înscrie de 16 ori pe toată durata sezonului.

1910e anul în care s-a acordat primul titlu de campioană a României la fotbal, pe care l-a câștigat echipa Olimpia CS București

8 ediții de campionatnu s-au disputat în România. 3 sezoane din cauza Primului Război Mondial (1916-1919) și alte 5 din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial (1941-1946)

Cum arată trofeele în alte țări

ANGLIA » În Premier League, trofeul cântărește 25 de kilograme și a început să fie oferit din 1992. Acesta este făcut din argint și argint aurit, iar baza este din piatră semiprețioasă cu bandă de argint.
anglia
FRANȚA » În Ligue 1, o echipă care câștigă de cinci ori consecutiv campionatul primește definitiv trofeul original. S-a întâmplat în 2008, când vechiul trofeu a intrat în posesia celor de la Lyon. Actualul premiu a fost ales dintre cele 9.000 de propuneri venite din partea fanilor.
franta
GERMANIA » Câștigătoarea din Bundesliga primește un trofeu vechi din 1949, care cântărește 11 kilograme și are un diametru de 59 cm. Estă făcut din 5,5 kilograme de argint, cu cinci zone de cristale semiprețioase. Conform federației, trofeul valorează 25.000 de euro!
02 germania
ITALIA » Serie A se mândrește cu unul dintre cele mai frumoase trofee pe care le primește o câștigătoare de scudetto. Trofeul actual este făcut din argint și din platină și cântărește aproximativ 12 kilograme. Echipele câștigătoare primesc de fiecare dată o replică.
italia
SPANIA » Unul dintre cele mai vechi trofee oferite în fotbal! Acesta a fost acordat pentru prima oară în 1929 celor de la FC Barcelona. Trofeul este realizat sută la sută din argint, cântărește 20 de kilograme și măsoară 77 de centimetri. Este gravat și are niște circumferințe din argint.
spania

Cum au arătat trofeele primite în România în ultimii ani

1

2

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (45)
614910018862974
Daniel Ionescu  •  21 Mai 2018, 08:33

Eu cred ca ar trebui sa fie ceva reprezentetiv tari noastre , traditiilor acestei tari , ceva care sa exprime putere doar este castigata de cei mai puternici .De exemplu eu es face un trofeu care sa reprezinte semnul dacic incolacit peste o mingie de fotbal.

cneius
cneius  •  20 Mai 2018, 18:00

"Așa am ajuns la Cristina, de la Uniunea Artiștilor Plastici..." ??? Exprimare "eleganta" ! Cine-i Cristina, femeia de servici ??? La Ion nu ati ajuns ??? Scrieti numele si prenumele persoanei respective, asa este profesionist !

839217949507304
Alexandru Platon  •  20 Mai 2018, 17:46

Referitor la sondaj....decit WTF { foarte cool!....} mai bine rominescul Groaznic.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează