FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Borcea, aproape să cedeze în pușcărie: "Am avut gânduri negre. Dimineața, la 6 jumate, începea calvarul" + "Ce am învățat în 4 ani acolo"

Borcea, lângă tabloul făcut cadou de fiul cel mare, Patrick // FOTO: Eduard Apostol / Gazeta Sporturilor
Borcea, lângă tabloul făcut cadou de fiul cel mare, Patrick // FOTO: Eduard Apostol / Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat marti, 16 octombrie 2018 11:42

În a treia parte a interviului acordat în exclusivitate Gazetei, Cristi Borcea face dezvăluiri picante despre propria versiune a vieții "acolo", după gratii. Fostul om de fotbal evită să pronunțe cuvântul "închisoare" și mărturisește că "trăiește acum ca și cum ar fi ultima zi".

"- Domnule Borcea, care a fost cel mai dureros moment la închisoare?
- Îți dai seama că patru ani și jumătate a fost groaznic! Primul an și jumătate a fost teribil, că n-am avut voie să vin acasă. Să nu-ți vezi copiii e urât. Şi sunetul ăla metalic, când se închide uşa şi tu eşti închis cu toţi...

- Dar un moment frumos din acea perioadă?
- Doar când aud cuvântul ăsta, pe care-l spui tu, mă ia capul. Îmi vedeam copiii, însă era dureros să-i văd că vin să mă vadă acolo, era o dramă și pentru ei. Cred că un moment frumos era când veneam în permisie acasă, câte o zi. Așteptam cu nerăbdare și emoție cu 4-5 zile înainte, mă pregăteam sufletește. Așteptam cu disperare.

- Ce-ați învățat acolo, în cei peste 4 ani de detenție?
- Am și învățat, am și rămas cu traume. Îți revii cu greu la viața normală după 4 ani și jumătate. Pune tu orice om să stea într-o cameră, închis, chiar și cu tot confortul din lume! Am realizat că libertatea omului e cel mai de preț lucru pentru un individ.

Viaţa printre violatori şi ucigaşi

- Cum era o zi normală?
- Dimineața, la șase și jumătate - șapte, era apelul de trezire, trebuia să ai totul făcut, pat, îmbrăcat. Începea calvarul. Făceam diverse munci pe care nu le-aş fi făcut acasă. Dădeam cu mopul şi nu în bătaie de joc. Seara, la șapte, gata, ți se închideau ușile! A fost șocant în prima parte. Au fost și momente când am plâns, mă gândeam ce-am fost și ce-am ajuns.

- Ați avut și gânduri extreme?
- Au fost și gânduri negre, dar am avut noroc cu Giovanni, cu Victor Becali, care au fost mai puternici și mi-au insuflat din curajul lor.

- Ce colegi de cameră aveați?
- Și violatori, și ucigași, și din cei care făceau evaziuni, era un lot pestriț. Am stat și 14, și 16 într-o cameră cât o sufragerie. Două toalete și dușurile erau la 500 de metri. La Jilava, dușurile erau la comun, pentru 200 de deținuți!

- Totuși, ați avut parte de o detenție mai blândă față de alți oameni...
- Crezi toate tâmpeniile? N-am avut un regim blând, eram cu toții, la comun. Crezi că acolo mai are cineva grijă de tine? Mă întrebi dacă era mizerie. Dar ce naiba crezi că e acolo, resort de lux? Logic că miroase cum miroase, că e mizerie, că sunt șobolani, șoareci, gândaci. Arunci cu sticla de plastic după ei, dai cu pumnii în perete de necaz. Important e să nu o iei razna.

Motto

- Ce v-ați spus când ați ieșit?
- Că trebuie să-mi trăiesc viața și fiecare zi ca și cum ar fi ultima! Acesta este motto-ul meu actual.

- Ce-ați face dacă ați da timpul înapoi?
- De ce să schimb?! Dar n-aș mai fi implicat în fotbal.

- Adică?
- Și eu, și alții i-am avut ca modele pe Cornel Dinu și pe Petre Buduru. Buduru, nașul lui Patrick, era nebun cu munca. Avea și are o rezistență fantastică. Am rămas șocat, la începuturile mele la Dinamo, când m-a luat de la masa de Revelion să mergem la Târgu Jiu să facem un transfer! Nu exista Crăciun sau Paști, trebuia să mergem la Poiana Brașov sau mai știu eu unde, după fotbal.

"Îmi lipsesc momentele acelea de nebunie, de fanatism, de dinamovism, dar era o chestie a vârstei. Nu m-aș mai vedea să dansez sau să fac ca toate alea, acum. Atunci aveam zece echipe cu care mă băteam, se aruncau bani mulți de tot"

"Mă mai sună diverși suporteri dinamoviști, îmi spun că lumea m-ar vrea înapoi la echipă, asta e! Mai bine să fii regretat decât înjurat!"

"Am dat și peste steliști, și peste rapidiști «acolo», însă n-am avut probleme cu nimeni. N-am făcut probleme, nu mi s-au făcut probleme. Nu au fost chestii de bătăi sau mai știu eu ce. Nu vă mai luați după filmele americane!" Cristi Borcea

Vezi și:

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (37)
minell73
minell73  •  17 Octombrie 2018, 11:23
Postat de ialucen pe 16 Octombrie 2018, 20:58

Cum poate fi mediatizat în așa hal un român cu o imagine prrrrr.....noi o vrem , care borcea, care fotbal...FOTBAL= DOBRIN-HAGI-BALACI-OBLEMENCO-JENEI-OȚET- așa mulți au fost și sunt, chiar s-a dus fotbalu pe BORCEA????????????????????????????????????????????????????????????

Nu am nicio afinitate pentru puscariasii din fotbal, insa de departe cel mai mediatizat este infractorul suprem, gheorghe becali. Un infractor marunt cu bani multi, nemunciti. Asta ne da presa zilnic, ca cica asta se cere. Poate mamele ziaristilor vor astfel de stiri cu puscariasi.

duta_dd
duta_dd  •  16 Octombrie 2018, 21:20

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ialucen
ialucen  •  16 Octombrie 2018, 20:58

Cum poate fi mediatizat în așa hal un român cu o imagine prrrrr.....noi o vrem , care borcea, care fotbal...FOTBAL= DOBRIN-HAGI-BALACI-OBLEMENCO-JENEI-OȚET- așa mulți au fost și sunt, chiar s-a dus fotbalu pe BORCEA????????????????????????????????????????????????????????????

Vezi toate comentariile (37)
Comentează