FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

EXCLUSIV El e "sniperul" arbitrajului românesc! Tot ce nu știai despre autorul unei decizii fantastice în Voluntari-Craiova

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 19 februarie 2018 09:00

Mihai Marica, autorul unei decizii fantastice la Voluntari - Craiova, a început arbitrajul la 17 ani, iar în viaţa extrasportivă e manager de vânzări la o sală de sport şi e căsătorit cu o instructoare de Kangoo Jumps.

Minutul 85 al meciului Voluntari - Craiova a produs una dintre cele mai bune şi mai greu de luat decizii din partea unui arbitru. Daniel Benzar a căzut de lângă portarul Craiovei, iar Marcel Bârsan, bine plasat, a dictat imediat penalty.

faza penalty

Aflat la peste 40 de metri distanţă de poartă, asistentul Mihai Marica a văzut ceva ce doar reluările TV cu super slow motion au clarificat: n-a fost fault, portarul a jucat mingea. Asistentul a intervenit şi i-a schimbat decizia "centralului", iar Craiova a câştigat meciul şi cele 3 puncte.

Prima delegare a refuzat-o! Pleca în excursie

Cine e tânărul Marica, pe care deja colegii l-au poreclit începând de vineri seară "sniperul arbitrajului românesc"? GSP îi face povestea, care a început în mai 1987, când a venit pe lume în Bistriţa Năsăud.

A absolvit Colegiul "Liviu Rebreanu", 2002-2006, iar în timpul liceului a avut primele contacte cu fotbalul: era organizator la nivel local al Campionatului interşcolar. A început să şi arbitreze acele jocuri, dar când s-a ajuns la finala competiţiei, n-a mai fost lăsat să oficieze şi a fost anunţat sec: "Acum aducem doi arbitri de la AJF Bistriţa".

A fost momentul care l-a determinat să se facă arbitru. Avea numai 17 ani, însă a fost nevoit să refuze prima lui delegare. Motivul? Trebuia să plece în excursie cu colegii de şcoală. După ce a terminat liceul, a plecat în Cluj, unde s-a înscris la Universitatea Babeş-Bolyai, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, profilul "antrenament şi performanţă sportivă".

De 4 ani, Marica e căsătorit cu Ildiko, din Miercurea Ciuc, iar împreună au un băieţel de 1 an şi 4 luni. Mihai e manager de vânzări la o sală de fitness din Cluj: se ocupă de vânzarea de abonamente, clienți externi, oferte pentru companii etc. Soţia e instructoare de fitness, la o altă sală de sport din Cluj, unde "predă" Kangoo Jumps. 

CARIERA DE ARBITRU
- în 2004, la numai 17 ani, se înscrie la Şcoala de Arbitri
- în noiembrie 2008 primeşte prima delegare la Liga a 3-a: Cisnădie - Sănătatea Cluj 1-3
- în 2009 a arbitrat primul şi ultimul meci la centru: Zalău - CFR 2-2, în Campionatul Naţional U19
- la 23 de ani a fost la linie la primul meci de Liga a 2-a: FC Bihor - Gaz Metan Craiova 3-1
- în Liga 1 a debutat în martie 2014: Gaz Metan Mediaş - Corona Braşov 1-0
- în noiembrie 2015 a oficiat şi primul joc pe plan internațional: PSV Eindhoven - Wolfsburg, în UEFA Youth League. L-a avut coleg la tuşă pe Alexandru Cerei, "central" fiind Marius Avram

10e numărul competiţiilor interne în care Marica a fost delegat până acum: Liga 1, Liga 2, Liga 3, Cupa României, Liga 1 Feminin, Juniori U13, Juniori U15, Campionatul Național U17, Campionatul Național U19, Campionatul U19 Județean

Marica, 15 meciuri, nicio eroare!!!

Decizia de la Voluntari - Craiova vine într-un sezon fantastic pentru arbitrul din Bistrița. Nu are nici măcar o greșeală, deși a fost delegat la nu mai puțin de 15 partide.

24

Cum le-a explicat faza prietenilor: "Am văzut printre picioarele lor"

Imediat după terminarea meciului, Marica şi întreaga brigadă au fost vizitaţi în cabina de arbitri de observatorul Adrian Vidan, dar şi de şeful CCA, Kiros Vassaras. Ulterior, Marica a fost asaltat cu telefoane din partea prietenilor şi a colegilor arbitri, care erau curioşi să afle cum de a putut vedea perfect acel moment din minutul 85. "Eram foarte atent la fază, extrem de concentrat și am văzut printre picioarele jucătorilor că portarul celor de la Craiova atinge balonul cu talpa.

Practic a înțepat-o! Chiar dacă erau 40-45 de metri de locul unde mă aflam, am făzut faza perfect! Am văzut că arbitrul a dat penalty, dar m-am gândit că dacă am observat eu totul perfect ar trebui să-i spun că nu a luat decizia corectă. Era un coleg al meu pe care trebuia să-l ajut. Eram absolut convins că n-a fost penalty", le-a explicat Marica tuturor.

Citește și:

Mutare curioasă la Rapid » Șucu l-a adus pe fostul portar al Stelei, care tocmai a retrogradat. Fanii se amuză: „Dar Ionuț Chirilă când vine?”
Superliga
Mutare curioasă la Rapid » Șucu l-a adus pe fostul portar al Stelei, care tocmai a retrogradat. Fanii se amuză: „Dar Ionuț Chirilă când vine?”
Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Superliga
Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Cupa Romaniei
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (7)
807940796018170
Mihaela Panta  •  19 Februarie 2018, 19:08

Dupa ce Craciunescu a tinut-o langa la Digi 'cum a vazut un tusier de la 60m o faza milimetrica, care nici la televizor nu se poate decide?', iata in sfarsit niste realitati:omul era la vreo 35-40m (terenul din Voluntari are latime 68m, faceti calculele), a fost exact pe directia dintre contactul dintre cei doi si fata de centralul obisnuit la alibi sa dea penaltiuri la orice 'exista circumstanta' a avut curajul de a interveni pentru a semnala realitatea ca portarul a jucat mingea. Din pacate 'sindromul Craciunescu' promovat insistent la televiziunile noastre distruge fotbalul si face jucatori mari din niste farsori gen Fl. Tanase care cad la orice adiere de vant. Dupa meciuri nu se discuta decat ce 'circumstante de penalty' erau in diferite faze. Nu mai conteaza ca cel asa zis faultat se arunca singur pe jos, nu se arunca pe directia 'agresiunii', nu conteaza intensitatea contactului, doar sa fie. Drumul acesta e gresit, iar arbitrul acesta, chiar daca 'doar un tusier' merita felicitari pentru curajul dovedit. Ca si Gazeta de altfel - in antiteza Digi, care a imbratisat teza Craciunescu, care si in fata evidentei sustine ca a fost o 'decizie la limita', 'ca au fost circumstante', etc. pai ar trebui sa se dea 20 de penaltiuri pe meci, practic cam la fiecare corner si lovitura libera, fiecare minge in careu sunt 'circumstante de penalty'. Dar poate ca anumite echipe ar trebui sa mai si munceasca sa bage mingea in poarta...ca munceste mai mult Craciunescu pentru ele ...

147687542408495
Viorel Stelistul  •  19 Februarie 2018, 18:14

DE tot rasul! Centralul aflat langa faza da penalty, iar asistentul de la 40 de metrii zice ca nu a fost, iar centralul revine si anuleaza. Cascadorii rasului. Arbitru nul ca valoare daca isi schimba decizia la sesizarea asistentului aflat la o distanta de cel putin trei ori mai mare de faza. Un nemernic Barsan asta la fel ca si asistentul, care nu avea cum sa fie sigur ca nu a fost contact, pentru ca nici din reluari nu rezulta clar. Asa ca a fost o faza care spune totul despre putrefactia puturoasa din arbitrajul romanesc!

gica10
gica10  •  19 Februarie 2018, 16:53

Am vazut faza si discutiile din studioul Digi cu Craciunescu.Spune nea Ion(dupa 7,8 reluari) ca pare ca amandoi lovesc mingea in acelasi timp.Cea mai buna pozitie pentru a interpreta faza era una laterala.Dar si asa era o chestiune de super slowmotion pentru a-ti da cu parerea. Eu si acum cred ca au primit decizia in casca dupa reluarile de la tv.Doar un inconstient poate sa se bage peste central,sustinand ca a vazut mai bine o faza de la 50m(cu spatele la faza,o decizie la limita). Daca nu vi se pare credibil,incercati de la nivelul solului la o partida sa vedeti o faza care se petrece pe cealalta parte.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează