FOTBAL  »  Superliga  »  REGULAMENT

EXCLUSIV Se pregătește o schimbare uriașă în Liga 1! Modificări revoluționare pregătite de Burleanu pentru următorul sezon + care sunt consecințele

FOTO: Gazeta Sporturilor
FOTO: Gazeta Sporturilor

Articol de GSP - Publicat joi, 28 iunie 2018 09:00

FRF pregăteşte schimbarea sistemului de promovare de la liga a doua, începând cu sezonul 2019-2020. Dacă se va vota, la finalul campionatului viitor vor promova direct 4 formaţii din "B", în loc de două, cum a fost în ultimele 3 sezoane. 

Promisiunea lui Răzvan Burleanu, Liga 1 să ajungă la 16 echipe, va fi îndeplinită chiar din sezonul în care preşedintele FRF a anunţat că îşi doreşte acest lucru.

Sunt şanse foarte mari ca la startul campionatului 2019-2020, Liga 1 să pornească având două cluburi în plus!

Cum va fi posibil acest lucru, având în vedere că în ROAF scrie că orice schimbare de sistem la Liga 1 poate deveni activă dacă a fost votată cu un an înainte de startul respectivului campionat?

În primul rând, FRF nu va opera modificări pe structura Ligii 1 în sezonul care va începe luna viitoare. În sensul în care vor fi tot 14 echipe, vor retrograda tot ultimele două clasate, iar antepenultima va susţine meci de baraj.

Ceea ce va încerca să schimbe FRF va fi la Liga a II-a, competiţie pe care o organizează. În loc să promoveze primele două formații, aşa cum a fost în sezonul recent încheiat, vor accede pe prima scenă primele 4, iar cea de pe poziţia a 5-a va susţine barajul cu locul 12 din Liga 1.

În acest mod, Liga 1 se va mări de la 14 la 16. Toate aceste modificări nu vor fi operate fără o dezbatere iniţială cu televiziunile, cu LPF, întâlniri care au tot avut loc în ultima vreme.

Aşadar, la startul lui 2019-2020, Liga 1 are şanse foarte mari să conţină 16 echipe! În ciuda extinderii, campionatul nu va renunţa la play-off şi play-out, numai că sistemul s-ar complica un pic, din perspectiva play-out-ului.

Varianta pe care FRF o propune e următoarea:

Sistem regulat: 30 de etape

PLAY-OFF

  •  vor intra tot primele 6, aşa cum a fost şi până acum
  • se va juca tur-retur, un total de 10 etape

PLAY-OUT

  • vor participa ultimele 10 clasate
  • se vor împărţi în două grupe de câte 5
  • se va juca tur-retur, un total de 8 etape
  • baraj un singur meci: locul 1 Grupa A versus locul 2 Grupa B, locul 2 Grupa A vs locul 1 Grupa B; echipele care câştigă dispută un alt baraj între ele, iar învingătoarea ar urma să dispute un alt meci de baraj, în deplasare, cu ocupanta ultimului loc de Europa din play-off! Cine învinge merge în cupele europene
  • echipele aflate pe locul 3 în cele două grupe sunt singurele care ar juca doar 38 de etape, și nu 40
  • baraj un singur meci: locul 4 Grupa A vs locul 5 Grupa B, locul 5 Grupa A vs locul 4 Grupa B; echipele care pierd retrogradează, cele care câştigă dispută între ele un alt baraj, cine se impune rămâne în Liga 1, cine pierde merge la barajul, tur-retur, cu ocupanta locului 3 din Liga a II-a
  • play-out-ul va avea, practic, tot 10 etape, în afara extra-barajelor de menţinere-promovare şi pentru locul de cupă europeană
    din Liga a II-a ar promova direct tot două clasate, ca şi acum

AVANTAJELE SISTEMULUI

  •  se menţine play-off-ul, care a adus adrenalină în ultimele 3 ediţii de campionat
  •  play-out-ul îşi măreşte atractivitatea: două grupe de câte 5
  •  play-out-ul se termină în acelaşi timp cu play-off-ul
  •  vor fi mai multe meciuri, deci televiziunile vor fi stimulate să rămână la acelaşi nivel financiar pentru drepturile TV

DEZAVANTAJ

  • două cluburi în plus ar însemna o sumă mai mică din drepturi TV pentru echipe: în medie, cu aproape 150.000 de euro mai puţin
  • vor fi 40 de etape pentru fiecare echipă, inclusiv pentru cele din play-off, deci trebuie găsite în plus 4 date disponibile, iar programul oricum era supraîncărcat

Se anunţă o Liga a 2-a explozivă

La startul viitorului sezon al Ligii secunde se vor afla câteva echipe de mare tradiţie. Exemple: Petrolul, U Cluj, FC Argeş, Farul, UTA, FC Braşov. Acesta e şi motivul pentru care FRF ţine cu orice preţ să extindă componenţa Ligii 1, sperând că la startul lui 2019-2010, pe prima scenă se vor reuni cât mai multe cluburi cu susţinere mare din partea suporterilor, care ar putea schimba în bine şi imaginea, dar şi impactul şi atractivitatea campionatului intern.

ECHIPELE CARE VOR JUCA ÎN LIGA a II-A în 2018-2019
Petrolul
U Cluj
Farul
FC Argeș
FC Brașov
UTA Arad
Jiul Petroșani
Aerostar Bacău
Ripensia Timișoara
ACS Poli Timișoara
ASU Poli Timişoara
Juventus București
Luceafărul Oradea
Pandurii Tg. Jiu
Unirea Brăila
Chindia Târgoviște
CS Afumați
CS Balotești
CS Mioveni
Academica Clinceni

Polonia, tot 16 echipe

O ţară care propune un sistem asemănător cu ceea ce vrea FRF din 2019-2020 e Polonia. Sunt tot 16 echipe, dar în partea a doua se împart în mod egal: primele 8 în play-off, cealaltă jumătate în play-out. Aici însă, deşi se joacă fiecare cu fiecare, nu sunt meciuri tur-retur, ci există o singură dispută, iar numărul şi meciurile pe care o formaţie le joacă pe teren propriu sunt determinate de locul în clasament la finalul primelor 30 de etape.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (47)
babacloanta
babacloanta  •  25 Iulie 2020, 20:28

hagi spune lucruri ADEVARATE ,detaseazate de finu si de echipa blatista si vei fi respectat la adevarata valoare .normal ca PCH are mereu dreptate acolo sunt oameni f destepri si corecti .ce au facut ei e ceva colosal .au tinut diano au vandut 3 meciuri sold out fara participare in tribune ..sunt cei mai OK ..ce fac ei trebuie RESPECTAT bine de oameni normali nu de genul lui valahu ,randoom cu derivatele ,sau ca gigi ..Hagi a inceput sa vina cu picioarele pe pamant inseamna ca fotbalul o sa iaba viitor .are dreptate 18 echipe e ideal sa rtrogradeze 3 si una la baraj ..sar termina cu prieteniile si imrumuturile intre cluburi .

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  29 Iunie 2018, 08:48

La sistemul propus de FRF pentru titlul de campioana se poate juca inca o faza finala pe modelul propus de mine mai jos pentru locul 1 de la liga 2, divizia B, in plus pentru participarea la barajul de promovare in liga 1 ar putea avea loc un baraj intre locurile 3-4 din liga 2. Per total s-ar ajunge la un maxim de 42 de etape cam tot ce propune FRF-41. Oricum propunerea mea e de campionat clasic, 16 cu 4 retrogradare directa, barem de penalizare de 40 de puncte si de bonificatie de 60 de puncte.

suporterucv
suporterucv  •  29 Iunie 2018, 08:26

Prea complicat la play-out....baraje peste baraje, ne zapacim de tot. Cand FRF n-are ce face, complica lucrurile ca sa aiba ce face !!

Vezi toate comentariile (47)
Comentează