FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Ce riscă FCSB dacă nu pune antrenor cu licență Pro? Gigi Becali ar putea fi obligat să achite o sumă uriașă

Cu toate că inițial a zis că nu va accepta să fie antrenor principal, Pintilii a cedat în cele din urmă presiunilor făcute de Becali
Cu toate că inițial a zis că nu va accepta să fie antrenor principal, Pintilii a cedat în cele din urmă presiunilor făcute de Becali

Articol de , - Publicat vineri, 10 martie 2023 07:00 / Actualizat vineri, 10 martie 2023 07:09

FCSB ia în calcul inclusiv varianta de a nu avea deloc pe bancă un tehnician licențiat la cel mai înalt nivel, caz care nu e prevăzut punctual în Regulamentul Disciplinar al FRF, ci ar putea fi sancționat doar pentru că un club nu-și respectă obligațiile de organizare a unui meci, iar amenda începe de la 10.000 de lei și se mărește cu 50% la fiecare abatere ♦ FRF lucrează la schimbarea licențierii din sezonul viitor, pentru ca un club să nu mai poată dribla legea prin dispensa de 30-45 de zile pe care UEFA o acordă când se schimbă un „principal" și la care se poate apela, teoretic, fără limită.

FCSB a rămas fără Leonard Strizu, după demisia acestuia de săptămâna trecută și, implicit, a rămas și fără deținător de licență Pro. Document care e obligatoriu pentru cel care are funcția de antrenor principal, la fiecare club de Liga 1.

Din 3 martie, de când Strizu a renunțat, FCSB are la dispoziție cel puțin 30 de zile, dispensă acordată conform UEFA tuturor cluburilor, pentru a căuta și a găsi un alt tehnician. În acest interval de timo, echipa nu e obligată să dețină pe nimeni, cu niciun fel de calificare, care să conducă echipa inclusiv la meciuri.

Comisia de Recurs a publicat motivarea verdictului în cazul „Sepsi - FCU Craiova” » De ce a decis rejucarea partidei
COMISIA DE RECURS
Comisia de Recurs a publicat motivarea verdictului în cazul „Sepsi - FCU Craiova” » De ce a decis rejucarea partidei

Dispensa UEFA poate ajunge și la 45 de zile

Chiar și Pintilii ar fi putut să conducă FCSB de pe margine în această lună, însă el e suspendat și mai are de ispășit încă două runde, ultima din sezonul regulat, apoi debutul din play-off.

Cele 30 de zile se pot extinde chiar la 45 de zile. Un oficial din FRF explică: "UEFA susține că în cazuri deosebite se pot acorda încă 15 zile pentru ca un club să găsească o soluție".

Ce se întâmplă însă dacă FCSB nu va numi, nici după expirarea acestui interval în care e cauționată de absența unui licențiat Pro, un antrenor cu diploma cea mai valoroasă? Regulamentul FRF, cel Disciplinar, nu prevede în mod explicit o sancțiune pentru așa ceva. Nu e prevăzut niciun articol în care să fie prezentate penalizări pentru un club care nu are antrenor cu licență Pro.

„Nu poți să prevezi chiar tot ce le poate trece prin cap unora, pentru că dacă ar fi să ne raportăm la modul cum gândesc unii pe la cluburi, atunci regulamentul ar trebui să aibă 10.000 de pagini. Totuși, uitați-vă în Regulament, că o asemenea posibilă speță poate fi asimilată lipsei unui antrenor principal, iar acest lucru e sancționabil", adaugă oficialul de la Casa Fotbalului.

Regulamentul prevede că dacă o echipă depășește acest prag de o lună și tot nu are antrenor calificat pe bancă, atunci va suporta o amendă sportivă de 10.000 de lei.

FCSB și Pintilii, precum Reims și Still?

Totuși, FCSB ar încălca și un alt articol, 83.7: „... neprezentarea antrenorilor principali la conferinţa de presă de după joc se sancționează gradual, cu penalitate sportivă de la 10.000 la 100.000 lei, la fiecare nouă abatere penalitatea urmând a fi majorată cu 1/2 față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim, clubul în cauză va fi sancționat cu interzicerea organizării jocurilor pe stadionul propriu de la 1 la 4 jocuri cumulat cu penalitatea de 100.000 lei".

Cum FCSB nu ar avea un deținător de licență Pro, orice apariție la conferința de presă, indiferent de numele celui din staff, ar fi o încălcare a regulamentului FRF, fiindcă nu ar putea să aibă calitatea de principal.

Cum amenda ar începe de la 10.000 de lei și s-ar mări cu câte 50%, până să atingă pragul maxim, de 100.000 de lei, când s-ar risca suspendarea terenului propriu, clubul lui Becali ar avea de disputat măcar 6 etape, ceea ce ar însemna, practic, finalul play-off-ului. 

Dispensa maximă de 45 de zile i-ar expira undeva după jumătatea lunii aprilie, când deja play-off-ul va avea disputate 4 runde. Dacă ar apela la această cale, FCSB ar avea de suportat amenzi cumulate de peste 40.000 de euro.

Această postură n-ar fi unicat în Europa, ci ea se petrece chiar în prezent într-unul dintre campionatele din Top 5: cel al Franței. Acolo, antrenor principal la Reims e de ceva vreme un antrenor de numai 30 de ani, care nu deține licența Pro. Numele lui: Will Still, tehnician cu dublă cetățenie, belgiană și engleză.

Conform regulamentului din Ligue 1, orice club care nu are un antrenor cu licență Pro e amendat cu câte 25.000 de euro la fiecare meci, însă respectivul nu e și suspendat. Dovadă că Still e în această postură de la finalul anului 2022, iar Reims a adunat deja o amendă de aproape o jumătate de milion de euro! Still a fost secund în Belgia, la Lierse, Beerschot și Standard Liege.

75%din totalul punctelor puse în joc au fost câștigate de FCSB de când Pintilii a fost instalat antrenor principal, 34 din 45

FRF include speța în caietul de licențiere

Tot din cauza lipsei unui regulament care să acopere chiar toate spețele posibile, FCSB ar mai putea avea și o variantă prin care să dribleze cerința de a avea până la finalul campionatului un antrenor cu licență Pro. Să numească fictiv pe cineva, care să fie în posesia actului respectiv, iar acesta să-și dea demisia după 1-2 zile.

S-ar reactiva din nou acea perioadă de grație de 30-45 de zile. Tocmai pentru că nici un astfel de caz nu e prins în regulament, FRF analizează și, foarte probabil, va lua decizia de a introduce un nou punct în caietul de licențiere, cel care oferă drept de participare în Liga 1.

„Un sezon durează practic, fără pauza de iarnă, în jur de 8-9 luni. Păi, dacă un club apelează la un tertip ca acesta de două ori, înseamnă că 3 luni de zile nu are antrenor principal. Dacă nu ai atât timp pe cineva cu licență Pro, înseamnă că nu prea te poți numi club profesionist și atunci trebuie să fie schimbată licențierea", spun cei din FRF, care adaugă: „La noi, în România, e nevoie ca după ce gândești o lege, să o pui în dezbatere publică, dar tema să fie: „Cum putem să facem să o păcălim?". La noi nu se pleacă de la ideea că o lege trebuie respectată, ci cum facem să-i găsim vulnerabilități pentru a fi driblată!".

Altă anomalie la FCSB: doar videoanalistul are carnet de antrenor!

După plecarea lui Leonard Strizu, FCSB se află într-o postură realmente uluitoare pentru un club cu pretenții. Absolut nimeni din staff-ul tehnic nu doar că nu are licență Pro, dar nu deține nici măcar carnet de antrenor! 

Singurul care are recunoscută această calificare e Marius Francis, cel care are rol de videoanalist, nu de antrenor pur și simplu. Antrenor principal e Pintilii, care e trecut ca delegat, dar echipa e acum condusă ca A1 de Filip, care în acte e însă preparator fizic! 

Închiriatul licenței va fi interzis

FRF a anunțat deja schimbarea regulamentului începând din campionatul următor. Tehnicienii care vor mai mai accepta să se afle în postura unora precum Leo Strizu (FCSB), Marin Dună (Clinceni, Mediaș, UTA), Ciobanu (Botoșani), Schumacher (FC Argeș), adică vor fi paravan pentru antrenori care nu au calificare, vor avea licența Pro suspendată pentru 2 ani și vor suporta și o amendă de circa 4.000 de euro. 

Același regulament va prevedea că cel care va avea rolul de adevărat „principal", dar nu va deține și licența Pro, va suporta o sancțiune în jur de 5.000 de euro, în vreme ce clubul unde se vor petrece aceste lucruri va primi o amendă imensă: 40.000 de euro, iar la a doua abatere, suma se va dubla! 

Tocmai pentru a descuraja pe cineva să mai riște, FRF a modificat și modalitatea de a reclama aceste încălcări de regulament: „Sesizarea poate fi formulată de orice persoană interesată, iar dovada respectivelor abateri se poate face cu orice mijloace de probă", a anunțat forul condus de Răzvan Burleanu.

47%din totalul punctelor puse în joc au fost câștigate de FCSB în primele 14 etape, când „principali" au fost Petrea și apoi Dică, 20 de puncte din 42

Longevitatea antrenorilor de la echipele de pe primele 6 locuri

CLUBNUMEDE CÂND E ÎN FUNCȚIE
FarulHagi1 an și 9 luni
CFRPetrescu1 an și 7 luni
FCSBPintilii4 luni
RapidMutu1 an
CSU CraiovaNeagoe2 luni și jumătate
FCU CraiovaNapoli4 luni

2ani fără două luni au trecut de când Ciobotariu a fost numit antrenor la Voluntari, el fiind în momentul de față cel mai vechi dintre antrenorii Ligii 1

VIDEO. Toate informațiile înainte de FCSB - Sepsi

Citește și: 

Victor Angelescu, mesaj fără echivoc: „Pentru mine, FCSB e Steaua! Nu mi se pare normal să promoveze echipa Armatei, n-ar trebui să existe”

Verdictul lui Basarab Panduru: „Dacă s-ar întâmpla asta, FCSB ar zbura prin campionat”

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (8)
vivi.napoca1_
vivi.napoca1_  •  10 Martie 2023, 16:22

Câte anomalii la acest club fcsb și acest patron Becali, Cața lume trebuie sa- și bata capul cu " chichițele lor" sa- i aducă și sa- i facă sa înțeleagă, sa între în normalitate !? Nu va- ți saturat de acest om încăpățânat care tine un campionat întreg ( și nu numai ) la discreția mofturile lui ,pur și simplu ignorând și privindu-i superior pe toți ceilalți parteneri de întrecere! Chiar nu este și nu are nimeni " Ac de cojocul lui " ( ca tot e cioban) ! ?

rav410wrc
rav410wrc  •  10 Martie 2023, 11:10

Daca si cu aceasta lipsa crasa de profesionalism, fcsb castiga mamaLiga, inseamna ca suntem chiar la cel mai de jos nivel al jocului de-a fotbalul !? :((((

rav410wrc
rav410wrc  •  10 Martie 2023, 10:57

Deci dc cu aceasta lipsa crasa de cea mai mica farama de profesionalism, fcsb castiga mamaLiga, inseamna ca suntem la ultimul nivel cu fotbalul !! :((((

Vezi toate comentariile (8)
Comentează