FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

ANALIZĂ Fiasco la CFR Cluj » Scandaluri în echipă, decizii falimentare și recorduri negative

Pe plan sportiv, CFR Cluj trece prin cel mai prost moment din 2017 încoace, de când clubul a fost preluat de către Nelu Varga
Pe plan sportiv, CFR Cluj trece prin cel mai prost moment din 2017 încoace, de când clubul a fost preluat de către Nelu Varga

Articol de , - Publicat duminica, 31 decembrie 2023 12:52 / Actualizat duminica, 31 decembrie 2023 19:18

Pe plan sportiv, CFR Cluj trece prin cel mai prost moment din 2017 încoace, de când clubul a fost preluat de către Nelu Varga ♦ Mandatul președintelui Cristi Balaj e marcat momentan mai degrabă de eșecuri, „feroviarii” au vândut cu mult mai bine sub cârma fostului arbitru, dar înregistrează un record negativ de puncte în Superliga ♦ De asemenea, CFR a părăsit pentru prima dată în ultimii 5 ani Europa încă din faza preliminariilor și consemnează numeroase eșecuri de management

Pentru al doilea an la rând, CFR a încheiat anul competițional pe locul 2 și e departe de echipa care în intervalul 2017-2022 câștiga 5 titluri consecutive în Liga 1.

„Timpul trece, leafa merge” » Au păcălit și 2023: TOP 10 cele mai crunte dezamăgiri din Superliga
BILANȚ
„Timpul trece, leafa merge” » Au păcălit și 2023: TOP 10 cele mai crunte dezamăgiri din Superliga

Pe lângă bilanțul sportiv în declin, „feroviarii” suferă și la alte capitole, un exemplu fiind incertitudinea care planează asupra lui Cristi Manea, un fotbalist esențial pentru clujeni care nu și-a prelungit încă înțelegerea scadentă la finalul sezonului curent.

CFR Cluj, cel mai slab punctaj din ultimii 7 ani...

La 8 lungimi în urma liderului FCSB, cel mai mare ecart la finalul anului calendaristic între primele două locuri de când a fost implementat sistemul cu play-off și play-out, CFR a traversat o criză de rezultate în ultimele două luni, cea mai gravă de la ieșirea din insolvență, întreruptă cu prilejul ultimei etape din 2023, când a obținut o victorie categorică în derby-ul orașului, 4-0 contra celor de la U Cluj.

Cu 36 de puncte acumulate în primele 21 de runde, CFR înregistrează un record negativ pentru ultimii 7 ani.

SEZONPUNCTAJ LA FINALUL 
ANULUI CALENDARISTIC
LOC OCUPAT 
ÎN DECEMBRIE
2023/24362
2022/23442
2021/22571
2020/21472
2019/20411
2018/19461
2017/18491

...și cea mai slabă apărare

Defensiva s-a numărat printre atuurile principale ale CFR-ului în perioada de glorie a clubului. Acum, apărarea e cea mai slabă din „era Varga”.

În prima parte a campionatului, ardelenii au încasat 21 de goluri. Ei bine, din 2017 și până în prezent ei primiseră cel mai mult 19 goluri în același interval al competiției.

E drept, în același timp, Mandorlini a reușit să crească randamentul ofensivei, CFR marcând 37 de goluri în Superliga 2023-2024, atacul din prezent al echipei fiind depășit, prin comparație cu același punct al sezonului, doar de cel din ediția 2019-2020, atunci formația din Gruia înscria de 44 de ori în perioada iulie-decembrie.

SEZONGOLAVERAJ IULIE-DECEMBRIE
2023/2437-21
2022/2334-19
2021/2232-8
2020/2129-10
2019/2044-16
2018/1935-12
2017/1834-10

OUT din grupele europene după 4 ediții

În actuala stagiune, CFR Cluj a ajuns numai până în turul III preliminar din Conference League, unde a fost eliminată de Adana Demirspor, 2-3 la general. A fost pentru prima dată în ultimii 5 ani când CFR nu s-a calificat în grupele unei competiții europene.

7 milioane de euroau fost veniturile CFR-ului în 2022 exclusiv din partea UEFA, în vreme ce în vară a produs în cupele europene de 20 de ori mai puțin, doar 350.000 €

Catastrofa Konoplyanka

Fiasco la CFR Cluj » Scandaluri în echipă, decizii falimentare și recorduri negative
Yevgen Konoplyanka în partida U Cluj - CFR Cluj 3-4

„Konoplyanka e cel mai bun jucător care a trecut prin România!”, aşa era prezentat ucraineanul, în vară, chiar de către Ioan Varga.

Singurul șef de club care nu l-a votat deloc pe Hagi + Alegerea neașteptată a lui Charalambous » 10 detalii inedite de la voturile pentru Ancheta GSP 2023
SUPERLATIVE GSP
Singurul șef de club care nu l-a votat deloc pe Hagi + Alegerea neașteptată a lui Charalambous » 10 detalii inedite de la voturile pentru Ancheta GSP 2023

Transferul extremei în vârstă de 34 de ani s-a dovedit a fi un eșec major: 3 meciuri, zero goluri produse - acestea sunt cifrele din campionatul României din dreptul transferului-fanion realizat de CFR Cluj în precedenta fereastră de mercato.

Între timp, conducerea CFR-ului a anunțat deja că despărțirea de Konoplyanka se va produce chiar în această iarnă.

Cota lui Krasniqi s-a prăbușit

Fiasco la CFR Cluj » Scandaluri în echipă, decizii falimentare și recorduri negative
Krasniqi un mai era un om de bază la CFR Cluj

Ermal Krasniqi a venit în ianuarie 2023 la CFR, de la Ballkani. Ardelenii au plătit 200.000 de euro pentru transferul kosovarului care a lăsat o impresie bună în România în partea a doua a sezonului trecut. Astfel, în urmă cu câteva luni, clujenii îl evaluau la 5 milioane de euro pe Krasniqi, jucător de care s-a interesat inclusiv Lazio.

Spre finalul stagiunii anterioare, dar mai ales în acest sezon, Krasniqi a început să joace tot mai slab. Și pentru că Mandorlini a schimbat sistemul, iar el nu-și mai găsea locul. Până la urmă, CFR a reușit să-l vândă și să facă profit cu Ermal, însă suma obținută de la Rapid - în jur de un milion de euro - e cu mult mai mică în comparație cu ce visau șefii din Gruia în urmă cu câteva luni.

Cristi Manea poate semna cu orice echipă

Fiasco la CFR Cluj » Scandaluri în echipă, decizii falimentare și recorduri negative
Manea a fost accidentat o bună parte din acest sezon

Fundașul dreapta de 26 de ani a fost o piesă-cheie în proiectul „noului CFR”. Lui Manea îi expiră contractul la finalul campionatului, ceea ce înseamnă, în teorie, că ar putea semna cu orice alt club începând cu luna ianuarie. Momentan, jucătorul echipei naționale nu a parafat o nouă înțelegere cu ardelenii.

„Nu pot să comentez dacă există interes pentru el de la alte echipe. Este adevărat că îi expiră contractul în vară, dar nu din cauza asta nu a fost în echipă. El a avut probleme cu accidentările. Discutăm prelungirea contractului, ne dorim și noi, și el să ajungem la un acord”, declara de curând Cristi Balaj pentru iamsport.ro.

CFR Cluj, lovită din plin de scandaluri

În sezonul de toamnă, CFR a parcurs câteva conflicte de notorietate.

Mai întâi, Jefte, spaniolul revenit în vară la CFR, i-a enervat pe șefii clubului după ce a plecat de la stadion la pauza meciului cu Farul (3-1) din runda a 14-a. De-atunci, Betancor a fost exclus din lot și nu a mai durat mult până când „feroviarii” au anunțat rezilierea contractului cu Jefte.

Câteva săptămâni mai târziu, tatăl lui Ciprian Deac, Ioan, l-a acuzat public pe Andrea Mandorlini că i-a umilit fiul prin faptul că l-a uitat mai mereu pe bancă. Ulterior, veteranul de 37 de ani s-a delimitat de afirmațiile făcute de părintele său.

Inclusiv Konoplyanka l-a atacat pe Mandorlini. Yevhen a dat vina pe propriul antrenor pentru că a jucat puțin, l-a tras la răspundere pe italian întrucât i-ar fi spus că va schimba tactica ca să-l integreze și pe el, ceea ce nu s-a întâmplat, și i-a reproșat că „nu m-a folosit nici când eram în formă la antrenamente”.

Banca nu mai e redutabilă

Și din cauza accidentărilor, dar și pentru că CFR și-a propus să reducă drastic din cheltuieli, banca echipei din ultima vreme nu a mai fost atât de puternică precum în precedentele campionate. 

Așa se face că la multe partide din acest sezon Mandorlini a încropit lotul cu câțiva fotbaliști tineri, fără cotă, cum s-a întâmplat, de pildă, la înfrângerea de la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi (1-2), când pe bancă s-au aflat fotbaliști ca Luca Mihai (20 de ani), Robert Filip (21), Alin Fica (22) sau Isaac Nortey (23).

CFR Cluj a vândut în ultimele luni fotbaliști de 10 milioane de euro

Una dintre misiunile principale ale președintelui Balaj la CFR a fost tăierea costurilor și optimizarea bugetului. Iar mai bine ca niciodată în ultimii ani, „feroviarii” au punctat la capitolul vânzări.

Prin cedările lui Boateng, Scuffet, Yeboah, Burcă, Krasniqi, Petrila, Păun, Yuri, Janga sau Braun, CFR a încasat aproape 10 milioane din euro. 

Prețul plătit? Cu Balaj în conducere, CFR a mai câștigat titlul doar în primul sezon cu el oficial, apoi, la prima ediție integrală în care fostul arbitru a fost președintele clubului, ardelenii s-au văzut detronați de Farul, în prezent aflându-se la o distanță considerabilă de FCSB.

VIDEO. Câștigătorii campaniei „Donează sănătate, câștigă bucurie” s-au întâlnit cu jucătorii de la CFR Cluj

Mai multe articole despre CFR Cluj:

Varga i-a decis soarta lui Mandorlini: „Toate aceste lucruri m-au convins”
CFR CLUJ
Varga i-a decis soarta lui Mandorlini: „Toate aceste lucruri m-au convins”
Diferență enormă între CFR Cluj și U într-un top al Superligii » Cum stau FCSB, Rapid sau Dinamo
ANALIZĂ
Diferență enormă între CFR Cluj și U într-un top al Superligii » Cum stau FCSB, Rapid sau Dinamo

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (49)
Stefan956
Stefan956  •  13 Ianuarie 2024, 21:53

Eu tin cu CFR dar dunt dezamagit de Varga gura mare si nimic in spate sduc niste rebuturi si vor campionatul. Au un antrenor *** locul lui e in liga 4 din italia si aduce niste rebuturi de acolo. Balas e o gargara nu este presedinte cel mult purtator de cuvant ai *** din Cluj

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

daniaania
daniaania  •  02 Ianuarie 2024, 18:41
Postat de steaua.libera pe 31 Decembrie 2023, 15:28

Nu inteleg ce cauta Balaj in pozitia de presedinte al clubului CFR. Balaj trebuie cel mult sa fie presedinte ar arbitrilor lui CFR Cluj.

Și Argăseală cu Tudor ce sunt???? Vai de capu tau....

daniaania
daniaania  •  02 Ianuarie 2024, 18:33

Stați felxati cei ce scrieți acest articol. CFR va fi f bine și pe mai departe. Va este frica de ei klar. CFR se poate să câștige campionatul daca patronul o vrea !!!! A mai făcut-o de 5 ori.

Vezi toate comentariile (49)
Comentează