FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL CONSTANȚA

FARUL CONSTANȚA. Cum fentează Hagi și Marica regulamentele FRF » Tertip pentru locul din Liga 2!

Gică Hagi și Ciprian Marica
Foto: Arhiva Gsp
Gică Hagi și Ciprian Marica Foto: Arhiva Gsp

Articol de - Publicat joi, 08 iulie 2021 09:19 / Actualizat joi, 08 iulie 2021 15:55

VIITORUL a preluat marca Farul, iar pentru a păstra și locul din Liga 2, fosta echipă a lui Marica apelează la un tertip la “limita regulamentului”, schimbarea denumirii în FC Marina, spun surse din FRF și LPF

UPDATE: Farul a oferit un comunicat de presă prin care neagă orice asociere cu un alt club 

În urma speculațiilor apărute în ultima vreme și care pot crea confuzie, Farul Constanța precizează următoarele:  Clubul nostru care participă în Liga 1 se numeste Farul Constanța și deține în mod legal toate mărcile "Farul", "Farul Constanta", "Farul Constanta 1920", precum și palmaresul. Orice asociere de orice natură cu un alt club este eronată și nu are absolut nicio legătură cu noua echipă din Liga 1.
-comunicat Farul Constanța

Știrea inițială:

Viitorul Constanța va începe noul sezon din Liga 1 sub titulatura Farul Constanța 1920. Gruparea lui Gică Hagi a solicitat FRF schimbarea denumirii clubului, iar Comitetul de Urgență urmează să aprobe în zilele următoare. 

Din informațiile Gazetei Sporturilor, Viitorul și Farul Constanța nu au fuzionat, așa cum au dat de înțeles reprezentanții celor două grupări, pe 21 iunie, clubul lui Hagi doar a preluat marca Farul.

“Farul și Viitorul nu aveau cum să facă o fuziune, deoarece Farul lui Marica era ONG, iar Viitorul este societate pe acțiuni, legea interzice fuziuni între o societate comercială și o asociație”, au explicat juriștii consultați de GSP.

“Viitorul a luat doar marca Farul, iar Marica a devenit acționar la noul club Farul Constanța”, au dezvăluit surse din administrația fotbalului românesc. Ceilalți acționari sunt Gică Hagi și Zoltan Iașko. 

Unire, nu fuziune

 De altfel, pe site-ul noului club Farul Constanța 1920 nu apare cuvântul fuziune. Este folosit sinonimul unire. “Începând din 21 iunie 2021, în urma unirii cluburilor FC Viitorul Constanța și FC Farul Constanța 1920, noua echipă care reprezintă Dobrogea la cel mai înalt nivel fotbalistic al țării este Farul Constanța”, se arată în deschiderea secțiunii “Despre club”.

 Tranzacția prin care Viitorul lui Gică Hagi a luat marca Farul nu este considerată neregulamentară, susțin specialiști din FRF și LPF, atât timp cât Viitorul nu a câștigat un loc în competiție. “Viitorul era în Liga 1, iar Farul în Liga 2, astfel că nu s-a încălcat principiul promovării/retrogradării. Nu se poate spune că Farul a înghițit pe Viitorul”.

Farul are cea mai bună academie din România, are palmaresului Farului și al Viitorului. Devine un club foarte puternic și bine organizat. Îi mulțumesc lui Ciprian pentru că a înțeles că acesta este singurul drum”
 -GICĂ HAGI, manager tehnic Farul

“FC Marina, în Liga 2, la limita regulamentului”

 Controversa care se naște în urma acestei tranzacții vizează locul Farului Constanța din Liga 2. Ciprian Marica a anunțat că Fotbal Club Marina Mangalia va înlocui Farul, fără să ofere prea multe detalii. 

“Echipa din Liga 2 nu se mai poate numi Farul. Trebuie să-și schimbe denumirea, asociații și probabil sediul social. Ideea e să nu tranzacționezi locul în competiție, dar, de fapt, cam asta este. A tranzacționat locul în competiție cu o entitate din același județ. Se poate, dar e la limita regulamentului”, explică surse din FRF.

 Fiind acționar la noul Farul Constanța, Marica nu mai poate activa în acte și la FC Marina. Deocamdată, FC Marina nu a făcut niciun demers la FRF, deși astfel de modificări ar fi trebuit anunțate la Federație până la 30 iunie. Înscrierile pentru Liga 2 se fac până pe 15 iulie. 

Cu toate acestea, Altay Nuredin, noul președinte anunțat de Ciprian Marica, a declarat pentru GSP că lucrează la organigrama clubului, că Ianis Zicu a fost numit antrenor și că lotul va cuprinde o parte din jucători de la fosta echipă Farul.

Cum a cumpărat Marica marca Farul

 Ciprian Marica a cumpărat în vara anului 2018 semnele identitare ale FC Farul (marcă - culori, siglă și palmares) cu 49.150 de euro (în jur de 228.892 lei), în urma unei licitații. 

Clubul Farul a intrat în faliment în octombrie 2015, după ce intrase în insolvență în 2012. Palmaresul noului FC Farul va cuprinde și trofeele câștigate de Viitorul, titlul de campioană (2017), Cupa României (2019) și Supercupa României (2019)

Citește și alte știri depsre Liga 1:

Șumudică l-a scos din „service” » Fotbalistul „dispărut” în ultimul an, renăscut sub comanda noului antrenor de la CFR Cluj

Alt sezon, același paradox nefast pentru FCSB: mereu favoriți, întotdeauna pierzători

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (43)
m3lku
m3lku  •  10 Iulie 2021, 10:39
Postat de tictris pe 08 Iulie 2021, 18:17

Constat ca lumea de pe aici habar n-are ce inseamna palmares. Palmaresul este istoria unei echipe pe durata existentei sale sportive, de la nastere si pana la disparitie. Asta inseamna absolut tot: titluri si cupe castigate, meciuri disputate, victorii si infrangeri, promovari si retrogradari in egala masura. Palmaresul este istoria unei echipe de la infiintare si pana la desfiintare, cu suisuri si coborasuri, cu trofee sau cu retrogradari, cu victorii sau infrangeri, sub o societate sau alta, cu un patron sau altul, cu o marca sau alta, sub un nume sau altul. Palmaresul este istoria si continuitatea sportiva a unei echipe, nimic altceva mai mult!

Ce înseamnă "istoria unei echipe de la înființare și până la desființare (...) sub o societate sau alta"? Că dacă se schimbă societatea înseamnă că vechea echipă s-a desființat. Adică fix cum s-au "privatizat" toate echipele departamentale: s-au înființat noi societăți care au preluat loturile de jucători, locurile în campionat și mărcile echipelor vechi. Și toate instanțele de până acum au arătat că în felul ăsta nu s-a preluat și palmaresul (cazul Craiovei și al Stelei). Practic, echipele de tradiție de la noi au toate palmaresul fărâmițat între mai multe societăți (unele din ele falimentate, altele încă în vigoare cu alte ramuri sportive, vezi csa). La fel și în cazul Farului, Marica nu deținea decât marca, nu și palmaresul, care aparține echipei falimentate. Dar marca este ceea ce contează în ochii publicului, pentru că palmaresul a fost făcut în numele mărcii. Iar noua echipă Farul, chiar dacă nu va beneficia de palmaresul Farului, va beneficia de brandul Farului și va atrage spectatori la meciuri, acesta fiind scopul principal. Iar la capitolul istorie a echipei ar trebui menționat că e formată din fosta echipă Viitorul (câștigătoare a campionatului, cupei și supercupei) și brandul fostei echipe falimentare Farul (finalistă a cupei).

cky33
cky33  •  09 Iulie 2021, 03:10

In liga a 2-a sa joace FC Prosopu Constanta si sa joace meciurile de acasa pe stadionul Omenia

observator3000
observator3000  •  08 Iulie 2021, 19:05

Numai smecherii. Cei 2 nu mai au bani si vor sa se lipeasca de banii orasului. Dar si primarul Chitac este pe faras, dupa 3 ani zboara din Constanta cu PNL cu tot!

Vezi toate comentariile (43)
Comentează