FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

CORESPONDENȚĂ GSP DIN SLOVACIA „Spunea și Emil Cioran...” » Interviu cu „filosoful” transferat de Rapid: „«Idiotul» și «Crimă și pedeapsă» sunt cărțile mele preferate»”

Omar El Sawy e un fotbalist atipic / FOTO: Cristi Preda +31   FOTO
Omar El Sawy e un fotbalist atipic / FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 04 iulie 2023 07:47 / Actualizat marti, 04 iulie 2023 13:31

Omar El Sawy, 19 ani, i-a vrăjit pe rapidiștii care au plătit o sumă impresionantă pentru a-l achiziționa în această vară de la Miercurea Ciuc, acum fascinează prin felul său de a gândi. 

Dialogând cu Omar El Sawy, cel mai scump transfer al verii până acum, descoperi nu doar un tânăr de 19 ani foarte încrezător, care știe ce vrea de la viață, dar și un om inteligent, cu o educație și o cultură impresionante. Și bucuros pentru că tocmai a aflat că a luat cu succes BAC-ul.

- Care a fost materia ta preferată în școală? 
- Matematica. Îmi veneau natural ideile. În 12 ani de școală, cu ea m-am înțeles cel mai bine.

- Materia „nesuferită”? 
- Paradoxal, deși am dat BAC-ul la Biologie, nu prea mi-a plăcut niciodată să învăț Biologia. Mi s-a părut o materie pe care trebuie s-o tocești, să înveți mecanic, nu logic. Și-am avut surpriza să realizez că nu e deloc așa.

- Te gândești la pasul următor, să faci și o facultate, în paralel cu fotbalul? 
- Este o necesitate să ai anumite studii, cariera de fotbalist este relativ scurtă, în comparație cu viața întreagă. 

- Teoretic, poți face bani mulți din fotbal. 
- De aceea spun că e departe să gândesc ce voi face mai târziu. Eu sunt o persoană ambițioasă, am așteptări mari de la mine, sunt sigur că voi atinge țelurile mele. Trebuie să mă ocup de ceea ce este palpabil, nu de ceea ce poate fi. Este important să am cât mai multe studii.

400.000 de eurole-a plătit Rapid celor de la Csikszereda, cu tot cu bonusuri, pentru a-l achiziționa pe El Sawy în această vară

Omar El Sawy: „Duelul cu Cârjan ne va ridica pe amândoi"

- Care este cel mai bun sfat primit de la părinții tăi? 
- Tata are o vorbă: „E foarte ușor să ajungi în top, e foarte greu să rămâi acolo”. Și mi-a mai zis să rămân cu picioarele pe pământ. Cred că, din fire, sunt puțin aerian, mă las purtat de val

- Resimți o presiune asupra ta, fiind cel mai scump transfer al verii din România. 
- Nu știam asta! Eu îmi doresc să fiu cel mai bun, iar ceea ce-mi doresc voi atinge! Am venit de la o echipă de liga a doua la o superechipă din prima divizie, se simte diferența de ritm și mă bucur că sunt înconjurat de fotbaliști și de oameni extraordinari, care mă împing să mă autodepășesc. 

- Toți ochii vor fi ațintiți pe tine, dar și pe Cătălin Cîrjan, doi tineri de mare viitor din fotbalul românesc. Cine se va impune, va exista o concurență între voi? 
- Va fi inevitabil acest lucru, ținând cont că amândoi suntem eligibili U21. Dar e benefic pentru amândoi și pentru fotbalul românesc. El vine de la un club extraordinar, Arsenal, asta mă obligă pe mine să mă ridic la nivelul lui, să muncesc mai mult. Concurența asta... Cred că ne vom înțelege foarte bine și vom crește împreună, nu ne vom lăsa pe tânjeală. Nu o văd ca o rivalitate, o concurență, ci drept colegialitate, să creștem împreună. Nu cred, știu că ne vom înțelege bine pe teren și în afara lui! Este un jucător inteligent, și eu la fel, jucătorii de acest tip pot crea o relație bună.

- Spune-ne trei cuvinte care te definesc ca om! 
- Ambițios, inteligent și rațional. 

- Și ca fotbalist?
- Ambițios, inteligent și rațional.

- Cum resimți tu, la 19 ani, presiunea titlului la Rapid, într-un an special? 
- Mereu am considerat că a avea presiune este posibilitatea de a-ți depăși condiția actuală, nu o piedică. Ne obligă, față de noi, față de absolut toată suflarea rapidistă, să muncim și să reușim să arătăm a echipă capabilă să ia titlul. Poate e un ideal greu de atins, dar nu e imposibil! Singura noastră piedică suntem... noi! De-abia aștept să ajung din nou pe Giulești, până în ziua Centenarului nu știam cu adevărat ce înseamnă. 

- Ai fost atât de impresionat? 
- Nu pot rezuma în cuvinte cât de mult! Am văzut galeria, fanii, consider că munca noastră, a echipei, nu e doar pentru noi, ci pentru absolut toată lumea care iubește și-și dă viața pentru Rapid.

21 de meciuriși două goluri a strâns tânărul mijlocaș în ediția precedentă pentru ciucani

Omar El Sawy: „Avem uneltele să devenim o țară puternică”

- Tu reprezinți România. 
- Sunt sută la sută pentru România, ca orice tânăr cu ambiție vreau să ajut România să ajungă o forță europeană și mondială. Știu că poate sună science-fiction acum, ținând cont de situația mai delicată a naționalei, știu că, probabil, suntem la fundul gropii în fotbalul românesc și nu se poate mai jos. Deci putem merge doar în sus. 

- Ai fost singurul jucător de la Miercurea Ciuc care a pus mâna la inimă și a fredonat imnul României la finala Ligii Elitelor
- Prefer să nu comentez prea mult, pot să spun doar că ascultând imnul țării tale, când ești personajul principal pentru care se intonează acest imn, ești obligat, te simți mai puternic, te simți mândru, te simți invincibil... Că reprezinți o țară, România, extraordinar de frumoasă, cu oameni primitori, deschiși, chiar avem toate uneltele să devenim o țară puternică. Da, avem multe de îndreptat și corectat, dar cu mentalitate pozitivă, dorință de autodepășire, de a evolua, putem face România o țară extraordinară din nou.

- Ești foarte profund pentru vârsta ta. Cine ți-a insuflat ideile astea? 
- Chiar dacă am o vârstă fragedă, pot spune că am trecut prin câteva chestii nasoale în viață și am avut norocul să realizez că tot ceea ce se întâmplă e spre binele meu. Nu poți evolua negativ, regresa! De mici copii suntem pe o pantă progresivă, involuntar. Când crești, acumulezi experiențe ce te ajută, dacă le asimilezi, și cu un caracter autodidact, poți să devii cea mai bună versiune a ta. Nu există perfect sau absolut pe care îl poate atinge cineva, dar există fuga asta după perfecțiune care te obligă să fii mai bun. Tatăl meu și cititul m-au ajutat să fiu ceea ce sunt acum. Cititul este cel mai important lucru pe care-l poate face un om. 

- Ai vreo carte preferată? 
- Mi-a deschis ochii, cu o perspectivă asupra lumii, „Sapiens” de Yuval Noah Harari. Am citit și celelalte cărți ale lui, sunt extraordinare, dar „Sapiens” mi-a plăcut. Nu pot spune că am o carte preferată.

„Cititul te ajută să te dezvolți. Îmi place nihilismul lui Nietzsche”

- Scriitori preferați? 
- Îmi place foarte mult Dostoievski, pot spune că, de fapt, „Idiotul” și „Crimă și pedeapsă” sunt cărțile mele preferate. Îmi place foarte mult să citesc și filosofie, Emil Cioran, Nietzsche... Când citești, vezi lumea din perspectiva unui om extraordinar, într-un fel sau altul. 

- Ai vreun citat care te mișcă în mod deosebit? 
- Spune Emil Cioran în cartea lui „Ispita de a exista”: „Am realizat că sunt nimic. Și fiind nimic, sunt totul!”. Cred că dacă asimilezi aceste propoziții și ceea ce vrea să spună el cu adevărat, este o epifanie. Cel puțin pentru mine, am văzut totul într-o altă perspectivă. Cititul este frumos, relaxant, te ajută să te dezvolți.

- Din Nietzsche îți place o idee anume? 
- Da, îmi place nihilismul în modul pozitiv pe care-l expune. Și voințele puternice, între Bine și Rău, o lume dualistă, contradictorie, cum e lumea în sine. Conflictul pe care el îl expune în scrierile sale exprimă motorul evoluției umane. Probabil, aceste cărți trebuie citite de mai multe ori, ca să înțelegi ce vrea să-ți expună autorul.

- Unde te vezi peste 5 ani? 
- Pot să fiu unul dintre cei mai buni jucători ai României. Îmi doresc să fiu cel mai bun jucător al României! 

- Numărul 1? 
- Da. Și o să muncesc până să ajung acolo. Nu există limite, decât cele pe care le impui tu.

5 partidea adunat pentru România U19, el având selecții și la celelalte naționale de juniori

Am avut de gând să fac Facultatea de Inginerie. Din păcate, nu mi-a mai permis timpul, așa că mă concentrez sută la sută pe fotbal. Probabil, mă voi orienta spre o facultate de sport, să-mi deschidă alte porți.

Tata a fost pasionat de fotbal. Au fost momente în care, poate, fotbalul nu era viitorul meu palpabil, dar tata m-a împins și mi-a dat încrederea necesară să realizez ce sunt. El e fan Al Ahly, egiptean fiind. Este foarte obiectiv cu mine, chiar dacă, tatăl meu fiind, ar putea să fie subiectiv.

Știu că-n momentul de față nu sunt genul de fotbalist care să facă diferența, mai am multe de învățat. Fizic, mental și tactic trebuie să mai cresc, dar, indiferent că va mai dura o lună, două sau șase, sunt ferm convins că, inevitabil, cu ajutorul lui Dumnezeu voi ajunge un fotbalist care să ajute Rapid. 

- Omar El Sawy

FOTO. Imagini spectaculoase surprinse de GSP în amicalul Rapid - Gyor

+27 FOTO

Citește și alte știri despre Rapid:

Cătălin Cîrjan, confesiune în fața rapidiștilor » Se autodescrie prin 10 cuvinte-cheie

VIDEO Rapid s-a distrat cu amatorii din Slovacia » „Manita”, gol superb al lui Iacob și pasă decisivă reușită de Cîrjan

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (19)
DoarTalpanCSA
DoarTalpanCSA  •  04 Iulie 2023, 20:16
Postat de balderis pe 04 Iulie 2023, 18:59

După ce că ești prost, mai ești și mincinos: rapidiștii nu suportă ajutoare sociale, mai bine sparg o bancă , sau facem mișto de cei la care le-am tras-o cu 5-1 !!!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

balderis
balderis  •  04 Iulie 2023, 18:59
Postat de DoarTalpanCSA pe 04 Iulie 2023, 18:37

Nu, ma incurci.. sunt fan rapidist de 40 ani de traieste din ajutoare sociale si merge la meci sa cante bum-e-e si sa dea cu petarde.

După ce că ești prost, mai ești și mincinos: rapidiștii nu suportă ajutoare sociale, mai bine sparg o bancă , sau facem mișto de cei la care le-am tras-o cu 5-1 !!!

DoarTalpanCSA
DoarTalpanCSA  •  04 Iulie 2023, 18:37
Postat de balderis pe 04 Iulie 2023, 16:44

Mă, tu nu cumva ești tavi popescu !!!? Care a luat bacul cu 10 !?

Nu, ma incurci.. sunt fan rapidist de 40 ani de traieste din ajutoare sociale si merge la meci sa cante bum-e-e si sa dea cu petarde.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează