FOTBAL  »  Superliga  »  UTA ARAD

GALERIE FOTO Legendarul Iosif Petschovschi, omagiat la Arad » Statuie dezvelită în fața stadionului

Joe Petschovschi, nepotul legendarului Iosif Petschovschi +11   FOTO
Joe Petschovschi, nepotul legendarului Iosif Petschovschi

Articol de - Publicat sambata, 04 noiembrie 2023 13:17 / Actualizat sambata, 04 noiembrie 2023 14:49

Azi, UTA l-a omagiat pe legendarul Iosif Petschovschi. O statuie a fostului mare jucător a fost dezvelită în fața stadionului „Francisc Neuman”.

Câteva sute de fani au venit azi pentru a vedea statuia marelui fotbalist. La evenimentul care a avut loc astăzi, de la ora 12:00, au fost prezenți, printre alții, Joe Petschovschi, nepotul legendarului fotbalist, Călin Bibarț, primarul din Arad, Mircea Rednic, antrenorul echipei UTA, fostul arbitru Ioan Igna și reprezentanți ai Suporter Club UTA.

Iar printre foștii fotbaliștii ai Aradului s-au mai numărat Axente, Biro, Metskas, Vazci II, Bedea, Grad, Mutică, Șerban, Botiș și Negrău.

FOTO. Statuia lui Iosif Petschovschi în fața stadionului din Arad

+7 FOTO

Statuia din bronz a marelui fotbalist a fost comandată anul trecut de asociația Suporter Club UTA. E sculptată de Rudolf Kocsis și e plătită în mare parte de Cătălin Juncan, unul din grupul celor patru oameni de afaceri arădeni care au dorit să preia clubul de la Alexandru Meszar, președintele de facto al grupării arădene.

„Mă bucur că, în sfârșit, bunicul meu s-a întors acasă. Suntem puși în fața faptelor unor oameni care mi-au devenit dragi, celor din Suporter Club UTA”, a spus  Joe Petschovschi.

Artistul plastic Rudolf Kocsis a declarat că: „Mi l-am imaginat pe Petschovschi în puterea maximă a hotărârii de sine. I-am schițat și un ușor zâmbet, așa cum l-am văzut în fotografii”.

Ne-am gândit să lăsăm ceva în urma noastră, iar statuia marelui fotbalist Iosif Petschovschi ne reprezintă pe toți, indiferent de vârstă.

- Claudiu Negru, președinte Suporter Club UTA

Sportul trebuie să unească, nu să dezbine. Aceasta este o realizare a întregii comunități arădene. 

- Claudiu Bibarț, primar Arad

Cine a fost Iosif Petschovschi

  • Are 6 titluri de campion: 3 cu UTA Arad, două cu CCA București și unul în campionatul Ungariei, în tricoul lui Nagyvaradi AC (CAO Oradea)
  • A strâns 32 de partide în care a înscris de 11 ori pentru echipa națională a României, plus alte 3 jocuri pentru selecționata maghiară
  • S-a născut la Timișoara și s-a stins la Arad, în urma unei boli incurabile. A trăit în perioada 2 iulie 1921 – 6 octombrie 1968.
  • Petschovschi a evoluat pe toate posturile, inclusiv cel de portar! Se întâmpla într-o partidă cu Gaz Metan Mediaș, în care a reușit să nu primească gol o jumătate de oră.
  • A fost primul fotbalist care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1952
  • Ca urmare a spiritului de fair-play pe care îl avea, zeci de ani s-a acordat un trofeu onorific celui mai sportiv public din România, în fiecare sezon. Acesta s-a chemat Trofeul Petschovschi

VIDEO Mesajul redacției GSP, după ce ediția tipărită a fost închisă

Citește și: 

Interviu rar cu președintele din era Cooperativei: „Dacă Becali nu lua Steaua, fotbalul era într-un colaps și mai mare!”

Primul antrenor gata să vină la Dinamo: „Când te sună clubul mamă, nu spui nu. Trebuie un șoc!”

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (1)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  06 Noiembrie 2023, 22:05

Petschovschi e cel mai mare fotbalist roman din toate timpurile.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează