FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Un antrenor din Superligă e tranșant: „Discuția despre starea fotbalului românesc ar fi un nou OTV. Suntem o nație talentată, dar needucată, nu avem o mentalitate sănătoasă”

Articol de - Publicat sambata, 08 iulie 2023 11:59 / Actualizat sambata, 08 iulie 2023 12:43

Leo Grozavu (55 de ani) a readus-o pe Poli Iași în Liga 1, dar cere conducerii schimbări rapide, altfel recunoaște că echipa poate avea probleme. Tehnicianul nu vede cu ochi buni nivelul jucătorilor români, nici pretențiile lor, dar nici starea fotbalului românesc.

„Avem un mare handicap în România pentru că începem foarte devreme campionatul”

- Domnule Grozavu, cum simțiți echipa?
- E ca o perioadă normală, cu acumulări, oboseală, surescitare. Știm că perioada bună de pregătire face ca un campionat să fie mai ușor de trecut. N-am mai fost de mult timp la o nou-promovată, dar de regulă fotbalul este același, indiferent de nivel, sau cel puțin pentru mine. E o perioadă dificilă, în care nu ai toți jucătorii pe care ai vrea să îi ai la dispoziție. Noi suntem încă în căutări. În afara faptului că facem tot felul de programe și antrenamente, mai trebuie să căutăm și jucătorii care să completeze posturile mai puțin acoperite.

- Destul de săracă vara până acum...
- Asta nu e doar la Iași, e o problemă generală. Avem un mare handicap în România pentru că începem foarte devreme campionatul. Fotbalul din țările dezvoltate abia s-a încheiat. Au fost multe competiții care au ținut până la jumătatea lunii iunie, iar noi deja ne-am apucat de pregătire. E foarte greu să facem schimbări de lot importante. Să luăm de la Hermannstadt, să dăm la Botoșani, de acolo să meargă la Cluj și de acolo la Voluntari. Trebuie să se schimbe asta la nivel intern pentru că așa ar fi mai facil. Nu sunt doar eu care spune asta pentru că în momentul de față jucătorii români au prețul ridicat și au pretenții ridicate.

„Românii cer salarii nejustificate"

- Justificat?
- Nu! Atât timp cât stadioanele sunt goale. Și aici nu vorbesc de performanță. Deja performanța e altceva și nu vreau să jignesc. Dar atât timp cât tribunele sunt foarte puțin populate, salariile pe cere le cer unii dintre jucători sunt total nejustificate.

- Să înțeleg că v-ați lovit de asta.
- Cum să nu?! Am contactat mai mulți jucători și m-am lovit de aceste pretenții... Mă refer aici la cei fără contract, pentru că un club cum este Poli Iași nu-și permite să plătească vreo sumă de transfer să ia pe cineva de la oricare altă echipă. Suntem o nou-promovată. Acum piața europeană este una destul de vastă, cu mulți jucători liberi și toată lumea se orientează spre acei jucători. Trebuie să înțelegem însă că jucătorii liberi nu înseamnă și jucători valoroși. 

- Vă văd puțin indignat...
- Nu sunt indignat, dar sunt, așa, pus pe gânduri de faptul că se cer niște salarii mult prea mari pentru fotbalul pe care îl avem noi în momentul de față.

19 meciuriare Leo Grozavu pe banca lui Poli Iași, 11 victorii, 7 egaluri și un eșec

Îl cunosc pe Roman de mai mult timp. Știam unde joacă, el a venit la Iași chiar dacă nu eram antrenorul echipei. A venit la propunerea mea. Roman e un jucător surpriză, care la Liga a 2-a a fost determinant pentru echipă. E un jucător de calitate, umil, care nu epatează, dar poate aduce multe lucruri pozitive.

- Leo Grozavu

Un antrenor din Superligă e tranșant: „Discuția despre starea fotbalului românesc ar fi un nou OTV. Suntem o nație talentată, dar needucată, nu avem o mentalitate sănătoasă”

„Istoricul recent nu ne ajută să aducem jucători"

- Dumneavoastră erați adeptul românilor. 
- Și acum sunt. Când încă nu era gata campionatul și vedeam spre ce ne îndreptăm. Am avut și un avans liniștitor, să vedem unde suntem în stagiunea viitoare. Am testat, că să spun așa, de pe atunci piața. Știm cu toții acele reguli impuse de LPF cu acel lot de 25 în care 8 jucători trebuie să fie crescuți la nivel național, 4 la nivel de club, așa că atunci ne-am orientat prima dată spre piața românească. E foarte greu! Să spunem că au fost jucători români care au retrogradat din prima ligă și salariile lor se învârt undeva la 10.000 de euro pe lună, iar un club cum e Iașiul, care abia a promovat, are nevoie de puțină stabilitate în momentul de față. Plus că știm cu toții ce s-a întâmplat la acest club în anii trecuți cu management-ul și n-aș vrea să fac…

- Și o analiză financiară...
- Exact! Și să aduc alte acuze cuiva, dar există un istoric….

- Tumultuos!
- Nu știu dacă tumultuos, n-aș vrea să supăr pe cineva. Atât timp cât aici au fost salarii neplătite și foarte mari datorii... Lumea nu vrea să se îndrepte spre Iași pentru că are o doză mare de incertitudine atâta vreme cât aici s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Și atunci, când îi ofertezi pe respectivii jucători, ei au deja îndoieli dacă să vină la Iași.

Nu îmi e frică de nimic Am suficientă experiență. Am antrenat și am jucat în partea superioară a clasamentului. Am jucat și în partea inferioară, dar în fiecare an există lucruri noi pe care trebuie să știu să le gestionez.

- Leo Grozavu

„M-am atașat de oameni, de asta am rămas"

 - De ce ați rămas la Iași?
- Am avut o bună colaborare în perioada campionatului trecut. La final am promovat. A contat foarte mult în a continua colaborarea cu cei din conducerea clubului. Astea sunt lucrurile care m-au făcut să merg mai departe. E adevărat că nici acum nu sunt mulțumit, dar uitându-mă acum și în curtea vecinului, și-n alte părți sunt aceleași probleme. V-am mai spus că acest campionat s-a terminat devreme, începe devreme, iar majoritatea jucătorilor așteaptă și alte oferte și nu pleacă la prima strigare. Automat e foarte greu să aduci jucători. 

- Nici istoricul recent nu e prea roz...
- Trecutul Iașiului este o altă problemă în perspectiva transferurilor. Bugetul e iar o problemă, pentru că e foarte greu să plătești un jucător care pică din prima ligă în a doua și îți cere salarii din astea pe care e foarte greu să le acoperi. La Iași, în momentul de față, noua conducere a reușit să vină la zi cu toate drepturile. Salariile și indemnizațiile sunt la zi! Mai sunt chiriile și deplasările și nu există datorii din momentul în care clubul a fost preluat de noua conducere. A te întinde mai mult decât ți-e plapuma te poate duce în situația care s-a întâmplat la club în urmă cu câțiva ani. 

- Ce v-ar face să renunțați pe parcurs?
- Nu prea am fost tipul care să renunțe și să fugă la greu de la un club. Sigur că în momentul în care nu mai există compatibilitate, n-am niciun fel de problemă să plec. Și acum se poate întâmpla, pentru că nimeni nu-ți poate garanta nimic. Doar rezultatul este cel care contează la fotbal. Deocamdată, am o relație specială cu toată lumea și mă înțeleg foarte bine, mă simt apreciat. Am avut mână liberă la echipă să fac lucrurile așa cum consider. În momentul de față lucrurile au fost făcute ca totul să fie în regulă, dar nimeni nu poate să știe ce se va întâmpla mâine. 

„Avem mediatizare, talent, dar nu avem educație"

- Sunteți un antrenor pretențios?
- Sunt foarte pretențios și am spus la momentul respectiv că nimeni nu garantează dacă promovăm că voi și continua. M-am atașat de o parte din oameni și de o parte din jucători, fără ca ei să știe neapărat lucrul ăsta. Recunosc că sunt și ranchiunos, dar asta nu înseamnă că jucătorul cu care am avut vreo problemă este de a doua zi înlăturat. M-am atașat de unii dintre ei și am zis hai să vedem ce vom face în continuare.

- Va fi un sezon interesant, multe echipe de tradiție...
- Pentru noi se vede un sezon dificil fiindcă așa se vede pentru o nou-promovată. Nu va fi un sezon ușor nici pentru celelalte echipe promovate, Oțelul și Dinamo au tradiție în prima ligă. Sunt echipe care odată promovate nu vor dori să se întoarcă în liga a 2-a, cum și noi ne propunem să nu o facem. Va fi o ediție disputată. Toată lumea la început spune că va fi o ediție interesantă, dar rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru și pe parcursul campionatului. Dacă avem așteptări prea mari, s-ar putea ca la final să rămânem dezamăgiți.

- Ni se tot aruncă placa legată de numărul fanilor, că ar fi crescut, însă fotbalul nu pare că merge spre bine.
- Depinde din ce unghi îl privim. Ca fenomen strict fotbalistic, nu pare spre bine pentru că echipele naționale și cele românești din cupele europene nu au performat mare lucru. Dacă ne uităm din alt unghi, comparativ cu ce arătăm ca fotbal, avem o mediatizare destul de bună. Am foarte mulți prieteni în Europa, în străinătate cu care vorbesc și toată lumea urmărește campionatul României. În România lumea urmărește mai mult campionatul intern decât alte campionate din străinătate sau chiar altele mai puternice. Asta e părerea mea personală și vă spun că nivelul campionatului nu este extraordinar, dar mediatizarea este una destul de bună.

Un antrenor din Superligă e tranșant: „Discuția despre starea fotbalului românesc ar fi un nou OTV. Suntem o nație talentată, dar needucată, nu avem o mentalitate sănătoasă”

- Ne putem face bine?
- E o întrebare dificilă și un subiect de discuție destul de mare, care ar putea avea loc pe zile, luni sau chiar ani. Dacă s-ar face aici o emisiune, ar dura săptămâni în șir și cine ar fi inspirat ar face și rating și ar întinde acest serial pe...

- Un OTV al fotbalului.
- Ar fi așa, ca la OTV. Așa ar fi discuția despre starea fotbalului românesc. România se află într-un impas economic, nu mai vorbim și de cel sportiv. În ultimii ani am scos perfomeri fără să investim. Ceea ce arată că suntem o nație talentată, dar needucată, nu avem o mentalitate sănătoasă și doar cei care sunt aleși pot reuși. Din păcate, nu formăm și nu educăm și atunci e foarte greu să răzbim în sportul individual, dar și în cel la nivel de grup.

- Care ar fi un obiectiv realist pentru Poli Iași?
- Dacă ar fi să vorbesc strict de momentul actual, aș spune că menținerea în prima ligă.

- Și ceva îndrăzneț?
- O clasare în primele 10. Fiți convins că nu-mi place lucrul ăsta. Eu sper ca situația de la Iași să se îmbunătățească pentru că mai e o săptămână până la începerea campionatului. E o stare de moment și totul se poate schimba repede. Perioada de transferuri se încheie tocmai în septembrie. Mai pot veni jucători pe ultima sută care pot să ridice nivelul lotului foarte mult.

Un antrenor din Superligă e tranșant: „Discuția despre starea fotbalului românesc ar fi un nou OTV. Suntem o nație talentată, dar needucată, nu avem o mentalitate sănătoasă”

Citește și: 

Au semnat! Mutare de peste un milion de euro pentru Farul

Negocieri Becali - Mititelu » Patronul FCU Craiova e gata să-și dea acordul

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (7)
Alunelu45
Alunelu45  •  08 Iulie 2023, 19:39

Au ajuns smardoii *** sa dea lectii de educatie Ipocrizie pura cu iz de palinca de maramu

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Ucluj
Ucluj  •  08 Iulie 2023, 18:10

Tine juccatorii 10 ore la antrenament pana pica luMina in padure, sa joace cu spiritul ca MARADONA ! urmariti filmul lui Emir Kusturica .... Maradona. E lectie pentru orice fotbalist.

emilian_din_iasi
emilian_din_iasi  •  08 Iulie 2023, 18:09

FORZA IASULE !!! HAI POLI !!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează