FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

LPF, drept la replică pentru Gică Popescu în polemica momentului: „Fie se află într-o eroare gravă, fie este dezinformat!”

Gică Popescu / Sursă foto: Facebook
Gică Popescu / Sursă foto: Facebook

Articol de GSP - Publicat marti, 26 octombrie 2021 18:16 / Actualizat marti, 26 octombrie 2021 18:54

Liga Profesionistă de Fotbal i-a răspuns președintelui de la Farul Constanța, Gică Popescu, cel care continuă să fie nedumerit cu privire la decizia forului de a amâna partida cu FCSB.

FCSB a cerut joia trecută amânarea meciului cu Farul, programat inițial pentru data de 24 octombrie, la ora 20:30, după ce a rămas cu doar 12 jucători apți de joc, doi dintre aceștia fiind portari. La o zi distanță, LPF a acceptat solicitarea vicecampioanei. 

Meciul a fost mutat pe 4 noiembrie, spre nedumerirea lui Gică Popescu. Marți, LPF le-a oferit un răspuns elaborat „marinarilor”. În continuare, răspunsul integral al Ligii pentru Farul. 

LPF, drept la replică pentru Gică Popescu

Având în vedere declarațiile făcute în ultimele zile de dl. Gheorghe Popescu, Președintele clubului FCV Farul Constanța, referitoare la decizia LPF de a reprograma jocul dintre FCV Farul Constanța și FCSB din etapa a XIII-a, facem următoarele precizări: 

1. Dl. Gheorghe Popescu a repetat în mai multe rânduri, pe parcursul ultimelor zile, că FCV Farul Constanța s-a aflat în sezonul trecut, înaintea meciului cu CSM Politehnica Iași, într-o situație identică cu cea în care s-a găsit acum FCSB, având mai mulți jucători accidentați sau infectați cu Covid-19, dar că LPF, în ciuda existenței unor motive identice de amânare, a refuzat cererea formulată de clubul constănțean. 

2. Situația invocată de dl. Popescu nu este asemănătoare și, nicidecum, identică cu cea în care LPF a fost nevoit, din păcate, să decidă reprogramarea partidei dintre FCV Farul Constanța și FCSB. Considerăm că dl. Popescu se află fie într-o eroare gravă, fie este dezinformat în ceea ce privește pretinsa situație ”asemănătoare sau chiar identică” invocată în cadrul aparițiilor sale publice. Pentru informarea justă, completă și transparentă a publicului, vă prezentăm mai jos faptele legate de cererea de amânare a jocului dintre CSM Politehnica Iași și FCV Farul Constanța: 

a. Prin adresa nr. 1568 din 17 octombrie 2020, FCV Farul Constanța a solicitat reprogramarea partidei dintre CSM Politehnica Iași și FCV Farul Constanța (fostă Fotbal Club Viitorul) invocând că ”mai mulți jucători ai echipei noastre sunt indisponibili datorită infectării cu Covid 19, datorită accidentărilor grave suferite și altor probleme medicale”. 

b. Reprezentanții Departamentului Competiții al LPF au preluat de îndată solicitarea formulată de clubul constănțean, dar la simpla verificare a Listelor A și B ale clubului au constatat că FCV Farul Constanța avea înscriși pe Lista A un număr de 24 de jucători, iar pe Lista B un număr de 28 de jucători. Față de această situație, a reieșit că în lipsa jucătorilor indicați ca indisponibili pentru motive multiple, clubul continua să dispună de un număr suficient de jucători în lot pentru a îndeplini cerințele din Principiile de desfășurare a competițiilor, aprobate prin hotărârea nr. 28 a Comitetului Executiv al FRF din data de 21 august 2020. În acest sens, clubul îndeplinea cerința de a înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (din care cel puțin un portar). 

Pentru aceste motive LPF a apreciat că nu sunt întrunite condițiile regulamentare pentru amânarea partidei dintre CSM Politehnica Iași și FCV Farul Constanța. Mai mult decât atât, cu ocazia disputării acestui joc unii dintre jucătorii indicați ca indisponibili din cauza accidentărilor au putut evolua în acel meci, revenindu-și aproape în mod spectaculos. 

3. Pentru ca publicul să poată compara cu ușurință cele două situații, subliniem încă o dată nicidecum identice sau asemănătoare, reiterăm situația de fapt privind amânarea jocului dintre FCV Farul Constanța și FCSB: 

a. La data de 20 octombrie 2021, reprezentanții Departamentului Competiții al LPF au analizat documentele puse la dispoziție de FCSB (documente medicale, testări Covid-19), precum și listele de jucători existente în evidențele LPF. b. În urma acestei analize s-a constatat că FCSB dispune pentru partida cu FCV Farul Constanța de un lot format dintr-un număr de doar 12 jucători, nefiind îndeplinite condițiile stabilite de Principiile de desfășurare a competițiilor aprobate de FRF. Astfel, dintr-un număr total de 22 de jucători înscriși pe Lista A, doar 8 jucători mai erau valizi, și dintr-un număr total de 6 jucători înscriși pe Lista B, doar 4 jucători mai era disponibili pentru joc. Pentru aceste motive, LPF a apreciat că sunt întrunite condițiile regulamentare pentru amânarea partidei dintre FCV Farul Constanța și FCSB, clubul bucureștean neîndeplinind cerința de a înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (dintre care cel puțin un portar). 

4. La o analiză rapidă a celor două situații prezentate mai sus, puteți constanta cu ușurință că acestea nu pot fi considerate asemănătoare și, nicidecum, identice. Mai mult decât atât, față de opiniile exprimate în presă în urma declarațiilor făcute de dl. Gheorghe Popescu, mai trebuie făcute câteva precizări: 

a. Legislația în domeniu aplicabilă la acest moment a fost modificată prin Ordine comune emise de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului, conținând alte prevederi față de momentul disputării jocului dintre CSM Politehnica Iași și FCV Farul Constanța. 

Ne referim aici, în special, la prevederile care stabileau că un jucător putea evolua într-un meci dacă la câteva zile de la infectare prezenta două teste negative. Aceste prevederi nu mai sunt în vigoare la acest moment, orice jucător testat pozitiv cu Covid 19 având obligația de a sta în izolare pentru o perioadă de 14 zile. 

b. În ceea ce privește completarea Listei A de către FCSB, aceasta se putea face doar în condițiile prevăzute la art. 19bis pct. 5 din ROAF: ”După terminarea perioadei de transfer, lista A va putea fi modificată prin completare/înlocuire numai cu jucători care au fost legitimați la club după această dată, în baza excepțiilor regulamentare (jucători ale căror contracte au încetat în timpul perioadei de transfer sau ale căror cereri de încetare a raporturilor contractuale au fost soluționate prin hotărâri executorii după terminarea perioadei de transfer).”. Or, nu ar fi rezonabil să pretindem niciunui club afiliat la LPF să contracteze anumiți jucători doar pentru disputarea unui singur joc, urmând ca după acest moment aceștia să nu mai evolueze pentru club, dar să fie plătiți mai departe conform contractului. 

Totodată, nu există dispoziții regulamentare care să oblige clubul FCSB să înscrie în Lista A în mod obligatoriu 25 de jucători sau să completeze Lista B, în situația în care clubul nu poate respecta cerințele prevăzute în Principiile de desfășurare a competițiilor aprobate de FRF. Mai mult decât atât, dorim să reamintim că potrivit art. 19bis pct. 3 din ROAF: ”La jocurile oficiale din Campionatul Național ”Liga I„ vor putea fi înscriși în raportul de arbitraj numai jucători aflați în listele A și B. Participarea la aceste meciuri a unui jucător ce nu este înregistrat în Lista A sau în lista B se sancționează cu pierderea jocului prin forfait.”. 

5. În ceea ce privește afirmațiile repetate ale domnului Popescu potrivit cărora nu există dispoziții regulamentare care să susțină decizia adoptată de LPF, trebuie menționat că regulamentele sportive conțin prevederi clare cu privire la situațiile de acest gen, și anume: a. Prevederile art. 12.1 din ROAF: ”Forurile organizatoare, prin Departamentul Competiții, au dreptul de a schimba, în cazuri excepționale, stadionul, ziua, ora de începere sau localitatea de disputare a jocului” b. Principiile de desfășurare a competițiilor – sezon 2021/22, aprobate prin Hotărârea Comitetului de Urgență al FRF din 27 iulie 2020 și validate prin Hotărârea nr. 28 a Comitetului Executiv al FRF din data de 21 august 2020: 

”În situația în care unul sau mai mulți jucatori sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfașura conform programarii inițiale daca sunt îndeplinite urmatoarele condiții: Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucatori (din care cel puțin un portar). Pentru evitarea oricarui dubiu, obligația cluburilor de a utiliza anumite categorii de jucatori pe durata desfașurarii jocurilor, precum și de a înscrie în raportul de arbitraj un anumit numar de jucatori formați la nivel național și/sau de club ramîn valabile. 

Prezinta cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul ca echipa respectiva poate disputa jocul conform programarii forului organizator, daca legislația în vigoare impune un astfel de document din partea DSP. În situația în care clubul în cauza nu poate îndeplini oricare dintre condițiile de mai sus, jocul nu se va mai disputa, urmând ca forul organizator sa amâne jocul și sa aplice procedura detaliata mai jos. ...” 

6. În final, chiar dacă reprezintă doar un argument de ordin moral, considerăm că orice club din Liga I trebuie să își dorească ca adversarul său să poată alinia la start cel mai bun unsprezece, deoarece doar conservând principiile imprevizibilității rezultatului și al echilibrului concurențial putem păstra intactă atractivitatea produsului pentru care deținătorul de drepturi TV plătește nu mai puțin de 28 de milioane de euro + TVA în fiecare sezon.

Gică Popescu, nedumerit de decizia LPF: „Pe ce bază au amânat meciul cu FCSB? Le-am văzut echipa a doua jucând acum 2-3 zile!”
AMÂNARE
Gică Popescu, nedumerit de decizia LPF: „Pe ce bază au amânat meciul cu FCSB? Le-am văzut echipa a doua jucând acum 2-3 zile!”

Gică Popescu, după amânarea meciului Farul - FCSB: „Echipa a doua a lor a jucat acum două-trei zile” 

Președintele clubului, Gică Popescu, care a susținut și vineri, după anunțul LPF, că decizia nu are suport regulamentar, a comentat pentru GSP

„S-a spus că FCSB nu avea jucători cât să atingă acel prag de 13 impus de regulament, dar eu am văzut că FCSB II, deci echipa a doua a clubului, a disputat un meci oficial acum două-trei zile. N-ați văzut și voi la fel? Și atunci, mă întreb iarăși, cum am făcut-o și în ziua în care Liga a decis amânarea, există oare un articol din regulament care să permită această reprogramare? Orice club are echipa secundă, are jucători juniori, are academie”.

Gică Popescu face trimitere la meciul pe care FCSB II l-a disputat vineri după-amiază, în etapa a 8-a din Liga a 3-a, pe teren propriu cu FC Argeș II. Partida s-a terminat cu victoria categorică a roș-albaștrilor, 6-1. 

Dintre fotbaliștii de la echipa secundă însă, FCSB nu avea înscris pe lista cu 28 de nume depusă la LPF niciun fotbalist, iar Liga s-a raportat la acel tabel, din care a constatat că 16 jucători sunt fie infectați cu Covid-19, fie sunt accidentați.

Gică Popescu: „Respectăm ce s-a decis” 

Fostul mare fotbalist spune că Farul se va supune deciziilor LPF. „Liga e cea care ne păstorește, nu? Și dacă a decis amânare, atunci ne supunem. 

Așa cum ne-am supus și atunci când noi am solicitat amânarea, într-o speță asemănătoare, anul trecut, dar nu ni s-a acceptat. Atunci nu s-a putut, acum s-a putut. Ce putem să facem altceva decât să ne supunem? Să ne facem singuri dreptate? N-avem cum, respectăm ce s-a decis”, a adăugat Popescu. 

LPF a reprogramat jocul pe data de 4 noiembrie, adică joia din săptămâna viitoare, cu numai 3 zile înainte de meciul pe care Farul îl va avea cu Universitatea Craiova. „Nu ne-a întrebat nimeni de data la care să fie reprogramat meciul, așa au decis, iarăși vă spun, ne supunem, jucăm când au decis cei care ne conduc”, a încheiat președintele Farului. 

Conform regulamentului în vigoare, dacă la reprogramare nu se va putea juca, din orice motiv, chiar și dacă de vină va fi Farul, atunci FCSB va pierde la „masa verde” 0-3.

VIDEO Victor Becali despre tensiunile de la FCSB: „Când bagi bani, trebuie să existe și presiune”

Citește și alte știri din Liga 1:

EXCLUSIV Gică Popescu, nedumerit de decizia LPF: „Pe ce bază au amânat meciul cu FCSB? Le-am văzut echipa a doua jucând acum 2-3 zile!”

EXCLUSIV Rocada MARE: Edi Iordănescu la națională, Rădoi la FCSB?!

Fotbalistul din Liga 1 de care Gigi Becali nu se mai poate atinge » Oferta FCSB, refuzată: „Nu-l dau nici pentru 1 milion de euro”

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (16)
alex_777
alex_777  •  27 Octombrie 2021, 15:31

... eu nu am nimic impotriva ca meciurile sa se joace, asa cum spunea stapanul lor cu juniorii, ce sa mai vorbim ca adversarii imparatului trebuie sa fie in inferioritate meci de meci si ei sa primeasca si un 11m de incurajare... bate la ochi prea tare si daca este asa uite ca se accidenteaza si echipa lui Gica si gata hop sarmaua, insa schimba astia regulamentul pana atunci :). Succes, sanatate in primul rand tuturor ca pana una alta sunt niste oameni condusi si manipulati de sefii lor ...

danny_l
danny_l  •  27 Octombrie 2021, 14:43
Postat de legio.sud pe 26 Octombrie 2021, 19:18

Ce omite sa spună Justin , nepotul lui Vali este ca Gigi nu are trecuți pe ambele liste numărul de jucatori regulamentar ( are foarte putini in special pe lista B . Totul este o găinărie , or fii fraieri aia de la Farul de nu se dau loviți sa câștige cu 3 - 0 , sa-i învețe minte și pe alții pe viitor !!!

eu asa as face,nu m-as prezenta si FCSB ar pierde cu 3-0 la masa verde,o sa ziceti de fair-play,asesta a murit de mult pe meleagurile noasrte,Liga trebuie sa dea socoteala cluburilor,nu poti fi pentru unii muma,ptr altii ciuma,nu ai lot complet de joc,3-0 la masa verde,asa au stricat si finalul de campionat sezonul trecut,Astra sa dat lovita ,meciul sa anulat dar nu a fost pedepsita cu pierderea meciului la masa verde,daca se intampla asta nu mai vorbeam de mizeria de finala de campionat de pe Oblemenco,cu 3 puncte din meciul cu Astra ,CFR putea sa-si ia ramas bun de la capionat,dar Burleanu a vrut altceva.

rumunek
rumunek  •  27 Octombrie 2021, 13:43
Postat de whiteredarad pe 26 Octombrie 2021, 20:21

1 Penibila si usor demontabila motivatia LPF. Cica un clum inscrie pe lista B citi jucatori doreste. Pai daca nu are destui...sa piarda mecioul. E de gaga ! 2. Legislatia a fost in legatura cu Covid si se referea la pozitivii Covid,...nu la accidentati. Deci daca erau imbolnaviti de Covid multi si nu adunau 13 jucatori se putea amana, dar nu era vorba despre...accidentati. LPF o intoarce , din condei 3. Daca pui in discutie si accidentatii, atunci la altii de ce nu i-ai pus in disctutie ? 4. LPF vorbeste despre moralitate. Ce moralitate are LPF, si FRF, care nu vead ca Farul ( spre deosebire de FCSB) a dat vreo 5 jucatori ,la Tokio, plus a avut o gramada de accidentati si lor...nu le-a amanat meciul, nici la CFR , cind era vorba de interese nationale de reprezentare 5. Ce moraliitate au LPF si FRF cind si un chior vede cum sint ajutate FCSB si Dinamo de arbitri, iar acum FCSB nu e lasata sa joace cu jucatori de la echipa a doua, dar obliga Farul sa aiba o zi de odihba ...mai putin 6. Concluzia ? Marlania si decioziile arbitrare ale LPF si FRF inunda fotbalul romanesc

1. Regulamentul spune că, dacă nu ai 13 jucători valizi, poți amâna meciul o dată. Apoi, pierzi cu 0-3. E pentru toate echipele. 2. Asta ai priceput tu, dar inclusiv Viitorul a cerut amânare anul trecut motivând cu infectați și accidentați. 3. Ba s-au pus în discuție accidentații și la alții, doar că aveau în continuare destui jucători pe liste. 4. La Europeanul de tineret, FCSB a avut jumătate de echipă. Timp de 3 săptămâni, câțiva titulari de drept au fost scoși din programul echipei, pentru reprezentarea națională, într-o perioadă cu meciuri extrem de grele în campionat cu UCv, CFR și Sepsi. A fost campionatul întrerupt, dar unii de pe la CFR s-au accidentat și nu au mai mers. Cei care au fost acolo au intrat imediat după la joc, în liga consiliilor locale. 5. Nu știu de Dinamo, dar nicio echipă nu poate juca cu echipa a doua în locul primei, pentru că cele 2 sunt înscrise în competiții diferite. 6. De acord, doar că mârlănia și lipsa de fair-play vin dinspre foști fotbaliști de mare valoare, cu cariere prin străinătate, dar care nu au înțeles nimic din ce înseamnă business-ul în sport, o ligă puternică, meciuri disputate, terenuri bune, spectacol nu cerșit de penalty la fiecare fază, dar mai ales satisfacția de a câștiga în fața adversarului în efectiv complet. 7. Arătați fantastic pe stadion la Arad, așa la grămadă. Când mai iese unul individual și zice ceva, lucrurile nu mai stau așa bine.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează