FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV / VIDEO „Creștem ca niște supuși care lasă capul jos” » Mihăiță Pleșan, opinie tranșantă când a fost întrebat de ce nu reușesc jucătorii români afară

Articol de - Publicat marti, 04 aprilie 2023 11:43 / Actualizat marti, 04 aprilie 2023 16:45

Mihăiță Pleșan (40 de ani), fostul mijlocaș craiovean, cu 158 de meciuri în Liga 1, a enumerat, în direct la GSP Live, motivele pentru care fotbalistul român nu reușește în străinătate. 

Fostul fotbalist a spus că, afară, jucătorii nu sunt „ținuți în puf”, așa cum se întâmplă în fotbalul de la noi, dar și că marea diferență între jucătorii români și cei străini este mentalitatea. 

VIDEO. De ce nu fac față jucătorii români în străinătate? Mihăiță Pleșan: „Ai noștri cred că toată lumea are ceva cu ei”

„Trecem printr-o perioadă grea. Nu vedeți că toți jucătorii români care pleacă afară nu fac față? E foarte simplu: mentalitatea. Afară nu te așteaptă nimeni. Sunt toți la același nivel. Nivelul e cam la fel. Aici, în România, când un jucător scoate capul afară toată lumea îl ține în brațe. Te țin în brațe și dacă faci una bună și dacă faci una rea. Dacă nu se antrenează o dată bine nu are nimeni voie să se ia de el, e jucătorul cel mai important, n-are voie nimeni să-i facă nimic. 

În momentul în care ajungi afară, nimeni nu te așteaptă. Acolo antrenamentele sunt mult mai tari decât meciurile și toată lumea e egală. Nu te antrenezi cum trebuie, la revedere! Nu joci sau nu prinzi lotul. Jucătorul român în momentul ăla clachează. Începe să creadă că are cineva ceva cu el, antrenorul. Eu vă dau un exemplu de când jucam eu afară. Acolo străinul trebuie să fie de două ori mai bun decât al lor, dacă ești pe post cu el. 

Dacă nu ai jucat bine, la meciul următor nu ești nici măcar rezervă, ești în tribună. Peste două meciuri primești din nou o șansă și dacă nu joci bine iar ești în tribună, iar dacă asta se întâmplă și a treia oară la vară îți spune: «uite, hai să terminăm». 

Din punctul meu de vedere noi nu creștem sănătos. Aici mă refer de la copii și juniori. Toată lumea se miră de jucătorii pe care îi scoate Hagi, pentru că acolo este un sistem. Nici ai lui Hagi nu reușesc afară, pentru că asta este educația noastră. Dar, față de celelalte cluburi, încă se încearcă ceva. 

Noi nu creștem ca niște învingători. Noi creștem ca niște supuși care lasă capul jos, plecat, ca să nu deranjeze. Asta este societatea noastră din păcate. Arsene Wenger zicea că decât să ai un antrenor care nu știe ce vrea de la tine când ai 12 ani, e de preferabil să lași jucătorul liber, fără antrenor, pentru că atunci el se dezvoltă și tu vezi: «Pleșan e bun, are tehnică, dribling. Ștucan la ce e bun? Păi are detentă, forță». 

Dacă oricine poate își poate face școală de fotbal în România, de ce ne mirăm că ajung copii la 16-17 ani care nu au școală și nu joacă nici fotbal?”, a declarat Mihăiță Pleșan, în direct la GSP Live. 

E decis! Ruptură în Franța » L'Équipe titrează: „Leo Messi pleacă de la PSG”
FRANȚA
E decis! Ruptură în Franța » L'Équipe titrează: „Leo Messi pleacă de la PSG”

Mihăiță Pleșan: „E greu de intrat la FCSB ca agent”

Mihăiță Pleșan, care în prezent lucrează ca scouter și agent de jucători, a vorbit și despre situația de la FCSB, menționând că este greu să aduci jucător la vicecampioana României, din postura de agent. 

„E greu de intrat la FCSB ca agent. Se poate intra, dar avem idei diferite. Eu lucrez cu mai multe lucruri de afară. Meciul de aseară (n.r- cu Sepsi) a fost unul bun, iar favorita a câștigat. A fost o etapă foarte bună pentru Steaua. 

O văd pe Farul în continuare favorită și după aceea pe Steaua, Craiova. Se poate întâmpla orice. Craiova are un meci decisiv cred eu, dacă vrea să mai spere la titlu, la Constanța. Din punctul meu de vedere, dacă îl va pierde va fi greu să mai prindă și locul 3. La ce se investește acolo, ar trebui să se bată la cupele europene”, a precizat Pleșan, la emisiunea lui Costin Ștucan. 

Fostul fotbalist a punctat câteva aspecte și despre strategia implementată de patronul Gigi Becali la echipă. 

„Și acum, recent, domnul Becali a declarat că nimic nu se va întâmpla la FCSB. E jucăria lui, bagă banii acolo. Asta e normalitatea. La un moment dat va veni un antrenor care se va ocupa de tot, pentru că își va da seama că se pierd bani. 

Pentru Becali este un business, despre care spune că îl conduce bine. În momentul în care nu se vând jucători doi-trei ani la rând sau nu va câștiga campionatul și nu va prinde grupele cupelor europene și va trebui să aducă bani mai mulți de acasă, lucrurile se vor schimba. 

Înainte a vândut de 16 milioane, după doi-trei ani în care nu a dat nimic. Acum sunt alte vremuri”, a mai punctat Mihăiță Pleșan. 

Citește și: 

Opinie categorică în studio: „Știm deja două echipe retrogradate din SuperLiga”

Narcis Răducan, luat tare de Ștucan la GSP Live » De ce a refuzat să comenteze schimbările de la FCSB

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează