FOTBAL  »  Superliga  »  PROCES LA CEDO

Povestea tumultuoasă a dosarului câștigat de Gigi Becali la CEDO » Negocieri sub nuc, lipsă de probe și un complet cu probleme

Gigi Becali a câștigat la CEDO procesul cu România. Foto: GSP
Gigi Becali a câștigat la CEDO procesul cu România. Foto: GSP

Articol de , - Publicat marti, 20 februarie 2024 14:15 / Actualizat marti, 20 februarie 2024 15:04

Gigi Becali (65 de ani) a anunțat marți că a câștigat procesul cu România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Pe data de 20 mai 2013, finanțatorul celor de la FCSB a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, respectiv generalul Dumitru Cioflină, fostul şef al Statului Major, au primit câte doi ani.

Victor Babiuc și Dumitru Cioflină au fost eliberați condiționat după 8 luni de închisoare, iar Gigi Becali a părăsit gratiile în decembrie 2015, pentru că a primise, între timp, un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Gigi Becali și dosarul cu probleme al schimbului de terenuri cu MApN

În iunie 1999, Gigi Becali a efectuat un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale, în termeni dezavantajoși pentru Armată, în urma căruia a prejudiciat statul cu aproximativ 900.000 de dolari.

În procesul intentat la CEDO, Gigi Becali și Dumitru Cioflină au reclamat statul român că au fost acuzați pe nedrept de fapte de corupție, respectiv abuz în serviciu.

Latifundiarul din Pipera a dezvăluit că a avut câștig la termenul de marți, judecat la Strasbourg: „E o veste pe care o aștept de 10 ani”.

Povestea tumultuoasă a dosarului câștigat de Gigi Becali la CEDO » Negocieri sub nuc, lipsă de probe și un complet cu probleme

Povestea tumultuoasă a dosarului fatal pentru Gigi Becali îşi are epicentrul între 1996 şi 1999. În această perioadă, patronul Stelei şi Ministerul Apărării Naţionale au realizat două schimburi de terenuri. Gigi a cedat două parcele din Ştefăneşti, judeţul Ilfov, de 30,26 de hectare, primind în schimb 28,89 hectare de teren din zona localităţii Voluntari, fosta fermă Roşia. 

În '99, raportul de piaţă al preţurilor între un metru pătrat în Ştefăneşti şi unul din Voluntari era de 1/56. Astfel, un leu din Ştefăneşti valora 56 în Voluntari, ajungându-se la un prejudiciu adus statului de aproximativ 892.758 de dolari.

Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, complicii lui Gigi Becali

16 ani, 11 luni şi 15 zileau trecut de la data primei întâlniri între Becali şi reprezentanţii MApN şi data la care a fost condamnat la închisoare

Cei care au aprobat schimbul de terenuri au fost Victor Babiuc, pe atunci ministrul Apărării Naţionale, şi generalul Dumitru Cioflină, fost secretar de stat MApN şi şef al Statului Major General. 

Aceştia au grăbit finalizarea schimbului şi au recurs la un artificiu pentru a crea o diversiune: au inclus în Planul de apărare a ţării pentru 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos.

Gigi Becali, achitat inițial de completul de 3

Pe 24 mai 2012, Becali şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi de completul de 3 judecători de la ÎCCJ. Motivul: lipsa unor probe. Procurorii DNA au făcut recurs, Becali, Cioflină, Victor Babiuc şi fiica acestuia ajungând în faţa completului de 5 judecători ai ÎCCJ.

Acest lucru a fost reproşat în permanenţă de Gigi Becali. „Cum poţi întoarce o decizie a trei judecători? Nu e posibil aşa ceva! Nu ar trebui să am frică la Înalta Curte”, tuna, în permanenţă, Becali pe holurile tribunalului.

Becali și Armata, negocieri sub nuc

Primele negocieri dintre Becali şi reprezentanţii MApN au avut loc într-un cadru inedit: sub un nuc din Ferma Roşia. Unul dintre participanţii la întâlnirea din 5 iunie 1996, maiorul Aurel Ivan, a menţionat acest fapt în timpul audierilor. Patronul Stelei s-ar fi numit „negustor”: „Becali George a ripostat spunând că el este negustor şi că riscurile sunt de partea lui”, declarase Ivan la audieri.

  • România se află în topul țărilor condamnate la CEDO. Nu mai puțin de 4.800 de dosare erau înregistrate la finele anului 2022 pentru încălcări ale drepturilor omului. Cele mai multe vizează condițiile precare din penitenciare.

Gigi Becali, reacție după ce ar fi primit vestea de la CEDO: „O aștept de 10 ani!”

„Am o rugăminte. Azi am primit o veste pe care o aștept de 10 ani. O veste de mare bucurie, de mare fericire pentru mine. A suferit mult familia mea pentru că am fost batjocorit și condamnat. 

Azi a venit vestea de la CEDO. Și condamnă România pentru un proces neechitabil contra lui Becali George. Adică spune «A fost condamnat pentru o faptă care nu era incriminată». Nu vreau să vorbesc fotbal. Trăiesc o bucurie a sufletului. Ce se va întâmpla? Pentru 800.000 de euro, mi-au luat 3 milioane. 

Dacă a luat de trei ori mai mult, trebuie să dea de trei ori mai mult. Adică 9 milioane de euro. Plus daunele pe care le voi cere eu pentru vătămări. Nu banii sunt problema. Contează că am mulțumire sufletească. De multă vreme așteptam. 

Știi care e treaba? Nu mai e răutate. Dacă era acum 10 ani, făceam tam-tam mare. Dar tot trebuie să spun numele oamenilor. Nu știu dacă fac păcat, dar le spun numele, ca să știe copiii lor: Francesca Vasile, Ionuț Matei, Livia Stanciu. 

O să  le spun mereu numele. De ce? Să vadă copiii lor cum au distrus ei oameni și au băgat oameni în pușcărie, mame și copii. Acum vreau să știu ceva. Francesca Vasile va rămâne judecătoare? Băi, demisionează! Pleacă acasă, mă! Nu ți-e rușine? Livia Stanciu e la Curtea Constituțională. Păi, e rușine să fie acolo una care a distrus oameni”, a declarat Gigi Becali, la „palat”.

Gigi Becali a avut cuvinte dure la adresa celor care l-au trimis în spatele gratiilor.

Acum e clar. Vreau totuși să-i laud pe Săndel Macavei și pe Rodica Cozma, care au făcut opinie separată în proces. A fost 3-2. Eu i-am iertat, dar trebuie să le spun numele lor. Așa cum copiii mei au plâns la 18 ani, copiii lor trebuie să știe ce nenorociri au făcut părinții lor. Ei scrâșnesc din dinți când văd că Becali a primit dreptatea. Chiar dacă au trecut 10 ani. 

Dacă aș fi câștigat acum câțiva ani, făceam tam-tam și mă duceam cu pancarte «Dați-o afară pe criminală!». Acum nu-i mai judec, dar parcă tot mai am o rădăcină de răutate. Am suferit și eu, dar și copiii mei. Aveam dreptul să vin acasă și 10 zile. Dă-mi măcar una, să-mi văd fata când face 18 ani. După aceea, nici când Alexandra a făcut 18 ani nu am putut. Criminalilor! Respectați legea! Sunteți criminali. 

Elena Udrea trebuia să aibă 100 de zile libere pentru a-și vedea copilul. Dar nu a primit niciuna. Ea poate veni și 10 zile acasă o dată, dar nu e lăsată. Copilul se duce la pușcărie, deși ea putea să vină acasă. Cine are bani și face pușcărie în România e idiot. M-ai condamnat, mă duc în Italia sau Grecia să fac pușcărie. Îmi aleg unde să fac. De ce? Că ești criminal!

Criminalilor, cum vreți să stea oamenii să facă pușcărie la voi? Respectați legea! Procurorilor, urmăriți-i și pe criminalii de la ANP care nu dau drumul la oameni acasă! Pușcărie pe viață ca oameni! De ce nu-i dai drumul Elenei Udrea? Alina Gorghiu, ia și tu pușcărie că nu o lași pe Elena Udrea să vină acasă.

- Gigi Becali, după câștigarea procesului la CEDO

Match Quiz CFR Cluj - Dinamo

Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul CFR Cluj - Dinamo și câștigă premiile puse în joc!

VIDEO. Gigi Becali și anunțul victoriei la CEDO

Citește și alte știri din fotbalul intern:

Gigi Becali o „trimite” pe Rapid la 13 puncte de FCSB înainte de play-off: „Îi bate Craiova, îi batem și noi”
FCSB
Gigi Becali o „trimite” pe Rapid la 13 puncte de FCSB înainte de play-off: „Îi bate Craiova, îi batem și noi”
Ovidiu Ioanițoaia semnalează greșeala făcută de FCSB: „A privit cu superioritate. Dar ar putea să înceapă să-și facă probleme”
GSP LIVE
Ovidiu Ioanițoaia semnalează greșeala făcută de FCSB: „A privit cu superioritate. Dar ar putea să înceapă să-și facă probleme”

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (88)
DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  23 Februarie 2024, 15:56

Din pacate este un proces la CEDO castigat prea tarziu. Nu stiu ce relevanta mai are. Problema este ca statul roman nu este in stare sa faca un proces cum trebuie. Nu este normal ca un proces sa dureze 10 ani de zile la fel de bine cum este absurd ca pe aceleasi documente un complet sa te condamne si altul sa te achite si invers. Este clar ca judecatorii nu sunt impartiali si nu judeca dupa lege ci dupa ceva subiectiv. In momentul in care esti achitat in instanta ar trebui ca recursul procurorilor sa nu mai fie posibil decat DACA aduc probe noi care sa poate influneta o noua decizie. Nu poti ca pe aceleasi probe sa ai decizii diferite. Este absurd.

Dobermannul
Dobermannul  •  22 Februarie 2024, 15:10

S-a speriat Sucu si incepe sa se scuze ...

Dobermannul
Dobermannul  •  22 Februarie 2024, 11:50

Dragi hateri, GSP va chema sa va desfasurati ura pe un nou articol https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/fcsb-harlem-gnohere-mihai-pintilii-petrecere-titlu-731562.html Puteti sa-i faceti ce vreti voi lui Gigi Becali, juram ca nu va vom bana.

Vezi toate comentariile (88)
Comentează