FOTBAL  »  Superliga  »  PROTOCOL LIGA 1

Procedura UEFA e mai relaxată decât în Liga 1! De ce FCSB e avantajată înainte de meciul din Europa League, dar are probleme în Liga 1

Jucătorii de la FCSB vor reface testele de COVID săptămâna viitoare // FOTO: https://www.facebook.com/FCSBOfficial/
Jucătorii de la FCSB vor reface testele de COVID săptămâna viitoare // FOTO: https://www.facebook.com/FCSBOfficial/

Articol de , , - Publicat sambata, 19 septembrie 2020 09:08 / Actualizat sambata, 19 septembrie 2020 09:54

Procedura prin care un fotbalist infectat cu COVID-19 e declarat eligibil pentru a juca din nou e mult mai relaxată la UEFA decât în Liga 1, unde e nevoie de două teste negative, primul făcut la cel puțin 7 zile distanță de momentul în care a fost pozitiv.

FCSB e într-o situație-limită, cu nu mai puțin de 18 persoane infectate cu coronavirus, dintre care 9 sunt fotbaliști, însă echipa e încă în joc pentru calificarea în grupele Europa League, iar conform tragerii la sorți, meciurile din turul 3 și din play-off se vor disputa pe teren propriu, într-o singură manșă.

E un foarte mare avantaj de care FCSB poate profita, mai ales că protocoalele impuse de UEFA, raportate la cele din România și Liga 1, în privința unui fotbalist care are coronavirus și care poate deveni apt de joc, sunt extrem de diferite.

În Liga 1 e mai complicat

Următorul joc de Liga 1 e programat duminică, împotriva lui FC Argeș. Dintre cei 9 jucători care acum sunt declarați având coronavirus, nici unul nu va avea vreo șansă să joace. Motivul? Pentru competițiile desfășurate în ţara noastră, relevant este un test negativ care să fie făcut la cel puțin 7 zile de la momentul infectării. Iar primul infectat a fost Miron, în prima zi a acestei săptămâni. În plus, nu e suficient un singur test negativ, ci două consecutive, ceea ce înseamnă că procedura durează, iar cel mai devreme, FCSB ar putea beneficia de unii dintre jucătorii care acum sunt pozitivi abia la meciul cu Poli Iași, de duminica viitoare, pe 27 septembrie.

În Europa e mai simplu

În schimb, veștile sunt mult mai bune în privința participării în cupele europene. Iar primul obiectiv e confruntarea cu Slovan Liberec, programată joi, pe 24 septembrie, la Giurgiu, în turul 3 preliminar din Europa League.

UEFA cere un singur test negativ, care poate să fie făcut oricând, ca distanță față de momentul în care cineva a fost pozitiv. Singura condiție e să se încadreze în intervalul de 72 de ore înainte de startul jocului. De exemplu: dacă marțea viitoare, testul lui Tănase, Olaru, Vlad sau al altui fotbalist care acum e bolnav iese negativ, atunci exclusiv pe baza acestui rezultat, respectivul va avea drept de joc!

În plus, fiindcă e echipă gazdă cu Slovan, FCSB mai beneficiază de un mare avantaj. Poate să se testeze chiar și cu o zi înainte de meci, ceea ce pentru cine e oaspete nu e permis.

Cei care se deplasează sunt nevoiți să aibă teste cu 72 sau 48 de ore înaintea jocului. UEFA nu cere două rezultate negative și acceptă chiar și testări succesive, până când un fotbalist apare negativ. De exemplu: un jucător se testează luni, iese pozitiv. Apoi, marți face alt test, iarăși e pozitiv, miercuri face al treilea test și iese negativ, el poate evolua!

Până miercuri, ziua-limită în care FCSB poate face teste pentru jocul cu Slovan, vor trece 9 zile de când Miron a fost pozitiv, 8 zile de când Tănase, Olaru și Cristea au luat oficial virusul și fix 7 zile de când restul jucătorilor au fost și ei declarați infectați. 

 

 Ce jucători au coronavirus la FCSB

  • Andrei Vlad - portar
  • Andrei Miron - fundaș
  • Iulian Cristea - fundaș
  • Ovidiu Popescu - mijlocaș
  • Ionuț Vână - mijlocaș
  • Andrei Pandele - mijlocaș
  • Darius Olaru - mijlocaș

Important: Diferență de laborator între Europa și Liga 1

Pentru testările obligatorii, cele la interval de 14 zile, pentru competiția internă, FCSB a apelat de fiecare dată la clinica deținută chiar de patronul echipei, Gigi Becali. În schimb, UEFA a informat toate echipele care participă la competițiile ei că sunt obligate să efectueze analizele din Protocolul Medical la un laborator desemnat de forul de la Nyon, iar pentru teritoriul României acesta esta Synlab.

VIDEO Dumitru Dragomir după Backa Topola - FCSB: „Ce rău am ajuns, fraților!”

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Gigi Becali nu se oprește din transferuri! A luat un fotbalist imediat după Astra - CFR Cluj

Florin Tănase, imagine din carantina provocată de coronavirus: „Prima zi a fost destul de neplăcută”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (143)
100550221766435
Titi Suru  •  19 Septembrie 2020, 16:50
Postat de dinamofever pe 19 Septembrie 2020, 16:45

Nu trebuie să ne supărăm când suntem ridicați în grad. Zi-mi-o pe aia cu suflatul în flautul de aur. Eu general, tu informator. :))

aici te-ai gresit faraoane ... astea cu janerali si informatori .. intreaba-l pe vecinu catalyn !!

100550221766435
Titi Suru  •  19 Septembrie 2020, 16:46
Postat de catalynn pe 19 Septembrie 2020, 16:42

Nea Titi, vezi ca au venit băieții de la SUD peste vOi in Berceni! :-))) Tu m-ai ținut aici de vorba ***

vezi nea Cataline ... si mai spuneai ca am eu ceva cu popota !!

dinamofever
dinamofever  •  19 Septembrie 2020, 16:45
Postat de Titi Suru pe 19 Septembrie 2020, 16:42

nu pot faraoane .. ca ma fac astia colonel!!

Nu trebuie să ne supărăm când suntem ridicați în grad. Zi-mi-o pe aia cu suflatul în flautul de aur. Eu general, tu informator. :))

Vezi toate comentariile (143)
Comentează