FOTBAL  »  Superliga  »  CS UNIVERSITATEA CRAIOVA

Sorin Cârțu, OUT de la Universitatea Craiova! „Am decis să ies din fotbal”

Sorin Cârțu, OUT de la Universitatea Craiova +25   FOTO
Sorin Cârțu, OUT de la Universitatea Craiova

Articol de - Publicat vineri, 16 iunie 2023 13:11 / Actualizat vineri, 16 iunie 2023 14:43

Sorin Cârțu, 67 de ani, a părăsit funcția de președinte la CS Universitatea Craiova și s-a retras din fotbal! Anunțul a fost făcut chiar de fostul mare jucător al Craiovei Maxima într-o conferință de presă. 

Am decis să ies din fotbal! Principalul motiv e perioada de peste 55 de ani de fotbal pe care o am. Am trecut prin cariera de fotbalist și antrenor, iar în ultimii patru ani și jumătate prin cea de conducător. Nu am venit cu foi ca să vorbesc, ci vorbesc exact ceea ce simt în momentul ăsta. Sunt mândru de ce am realizat în domeniul ăsta. Sunt la momentul în care vreau să mulțumesc celor care au fost alături de mine. 

Mulțumiri, dar și omagii pentru niște colegi dispăruți. Crișan, Ștefănescu, Tilihoi, Balaci... Mi-au dat șansa să joc alături de ei. Au fost cei mai frumoși ai vieții mele, cei din Craiova Maxima. I-am trăit cu intensitate maximă și de care îmi aduc aminte cu plăcere și nostalgie”, a explicat Sorin Cârțu. 

Referitor la perioada cât a fost „principal” în Liga 1, Sorin Cârțu a declarat: 

„După cariera de fotbalist am intrat în cea de antrenorat, peste 30 de ani, cu aproximativ 500 de meciuri doar la Divizia A. Nu mai pun Divizia B, echipa națională olimpică sau perioda din Grecia. A fost o etapă din viața mea intensă de care sunt foarte mulțumit, mândru. Am ajutat prin capacitatea mea profesională să promovez anumiți jucători și le-am influențat cariera și evoluția lor ulterioară. 

Le mulțumesc celor care au avut încredere în mine și mi-au dat pe mână destinele echipelor. Din cei 55 de fotbal din viața mea, 40 au fost dedicați fotbalului craiovean. Au fost etape în viața mea interesante și pe care le-am abordat cu maximă pasiune”.

Sorin Cârțu la retragerea din fotbal: „Cred că ar fi trebuit să fiu mai mult exploatat tehnico-tactic”

Despre perioada în care a fost președinte, Sorin Cârțu a declarat: 

„Apoi am intrat într-o conducere administrativă și nu prea mi-a căzut prea bine... Nu prea m-am văzut să stau la birou, să iau decizii administrative. Nu m-am văzut niciodată! Dacă mă vedeam atunci făceam cursuri de management în perioada în care eram antrenor. Nu m-am văzut într-o astfel de postură pentru că am fost un om al ierbii. Nu am fost într-un confort maxim și m-am simțit elefănțel printre porțelanuri. Am fost ajutat de un colectiv al clubului foarte bun și foarte pregătit. 

Nu eram pe confortul meu pentru că-mi plăcea să stăpânesc toate lucrurile. Îmi și cer scuze acum pentru că am apărut în fața mass-media reținut și nu întotdeauna am vorbit cu expertiza pe care o aveam în fotbal. Am vorbit diplomatic, le-am luat apărarea jucătorilor pentru că nu mi-a plăcut să fiu în centrul unor polemici interne”.

Vreau să las locul tinerilor și să vă dea Dumnezeu să aveți ocazia să vorbiți cu câți mai mulți oameni care și-au dedicat 40 de ani fotbalului craiovean
- Sorin Cârțu

Am fost într-o zonă administrativă și nu aveam foarte multe... În ceea ce privește tehnicul, zic că mi-am demonstrat capacitățile. Cred că ar fi trebuit să fiu mai mult exploatat tehnico-tactic. Și nu m-ar fi supărat dacă eram. Nu am niciun fel de complex în ceea ce înseamnă tehnico-tactic cu nimeni din România, indiferent că este antrenor, conducător sau patron. Poate ar fi fost alte rezultate, poate mai proaste, dar cred că în zona asta tehnico-tactică ar fi trebuit să fiu mai mult exploatat.
- Sorin Cărțu

1 titluși o Cupă a României are Sorin Cârțu ca antrenor, ambele pe banca Craiovei din anii 90

Sorin Cârțu și Mihai Rotaru s-au distanțat și mai mult pe finalul sezonului

În aprilie 2022, Sorin Cârțu a fost reales în funcția de președinte al celor de la CSU Craiova, poziție pe care o ocupa încă din 2019. Cârțu, care a fost singurul candidat pentru acest post, a câștigat un nou mandat de 2 ani la „cârma” oltenilor.  

Pe finalul acestui sezon, când CS Universitatea Craiova lupta pentru o prezență în cupele europene, au fost mai multe momente tensionate, unele publice, în relația dintre Sorin Cârțu și patronul clubului, Mihai Rotaru. Înaintea ultimului meci din sezon, Cârțu a ieșit public și a sugerat un blat la CFR - Farul, fapt pe care Mihai Rotaru l-a considerat demotivant pentru elevii lui Eugen Neagoe. Aceștia trebuiau să învingă Sepsi, dar au pierdut, 0-1, și au ratat Europa. 

„Am spus-o toată săptămâna, una dintre greșeli a fost acea declarație dinspre zona noastră. Faci două lucruri în acel moment: le intră în subconștient jucătorilor noștri că nu se va întâmpla nimic acolo și le intră în subconștient și celor ai Farului”, a tunat Mihai Rotaru. De altfel, și în iarnă, Rotaru l-a mai pus la colț public pe Sorin Cârțu, atunci președintele Craiovei când a vorbit despre plecarea lui Mirel Rădoi.

Sorin Cârțu, OUT de la Universitatea Craiova! „Am decis să ies din fotbal”
Sorin Cârțu

Sorin Cârțu despre relația cu Mihai Rotaru: „Trebuie să citești printre rânduri...”

„S-au făcut multe comentarii despre relația cu domnul Rotaru. Am dat de înțeles ce era între noi. Trebuie să citești printre rânduri ... Nu i-am dat nimic în plus domnului Rotaru, cum nici el nu mi-a dat nimic în plus. Am avut o discuție în patru ochi și-am stabilit ceva. N-am avut niciun fel de ceartă cu domnul Rotaru, dar au mai existat discuții în contradictoriu. 

Ne-am respectat și a fost colaborarea pe care noi am stabilit-o la început. Nu mi-am dorit stres! N-am dat niciun antrenor afară... Nu l-am dat afară pe Devis Mangia și nu l-am adus eu pe Papură. Nu puteam să ies să zic că nu fac eu, dar am lăsat să se înțeleagă”, a explicat Sorin Cârțu în conferința de presă. 

Apoi a continuat: „Niciun președinte nu ia decizia finală în ceva. În România, patronul este determinat în tot ceea ce face la club, de la aducerea antrenorului sau aducerea jucătorilor. 

În viața mea eu nu m-am băgat în seamă cu nimeni, nu mi-am depășit limitele pe care le stabilesc cu o anumită persoană. Sunt un tip care a știut să lucreze în colectiv, în echipă și am respectat ierarhizarea. 

Nu vreau să vin acum cu nu știu câte realizări ... Am făcut și lucruri bune, dar și lucruri rele, pentru că sunt om. Am puterea să recunosc la momentul ăsta că nu tot timpul am venit în fața presei cu explicațiile care trebuiau, dar poziția îmi cerea diplomație”. 

Întrebat de scandalul cu Mirel Rădoi: „Nu vreau să comentez. Nu vreau să-mi amintesc. Au fost și lucruri rele pentru că vorbim de oameni. Nu vreau zoaie în conferința asta. Chiar dacă n-am uitat, am iertat. Nu mai vorbesc de nimeni, e totul la trecut”.

+21 FOTO

„De mâine, vreau să mă trezesc când vreau, să fac plajă, să citesc, să fac rebus, integrame, să mă uit la filme”

„De mâine, vreau să intru în zona mea de confort. Să mă trezesc când vreau, să fac plajă, să citesc, să fac rebus, integrame, să mă uit la filme, să mă întâlnesc cu prietenii, să stau cu nepoții de la București. Nu vreau să mai mă streseze nimeni. 

Când presa o să-mi ceară părerea, nu mai are rost să fiu diplomat, chiar dacă ating când spun ce simt. O să văd fotbalul în continuare, dar trebuie să-mi folosesc puterea pentru anii care vin. Mai am o perioadă de trăit și vreau s-o trăiesc cu intensitate”, a încheiat cel poreclit „Sorinaccio”. 

La final, Cârțu a primit un tricou cu numărul 1, înrămat de club: 

Sorin Cârțu, OUT de la Universitatea Craiova! „Am decis să ies din fotbal”
Sorin Cârțu

107 goluriare Cârțu în prima divizie, în 283 de meciuri, toate pentru Universitatea Craiova

11 goluria marcat Sorin pentru alb-albaștri în cupele europene, în 37 de partide, record pentru clubul din Bănie

6 trofeea cucerit Cârțu, ca jucător: 2 titluri ('80, '81) și 4 Cupe ale României ('77, '78, '81, '83)

7 selecțiia adunat Sorinaccio la prima reprezentativă. A jucat la 1-3 cu URSS, 2-0 cu Cipru (1979), 1-0 cu Danemarca, 2-0 cu Suedia (1982), 0-2 cu Iugoslavia, 1-0 cu Italia și 2-2 cu Polonia (1983)

Dezvăluiri tulburătoare în interviul acordat Gazetei: „E o boală perversă! Am descoperit-o întâmplător”

Într-un interviu recent pentru GSP, Sorin Cârțu mărturisea lupta pe care a purtat-o cu hepatita C

„16 ani m-am luptat cu hepatita C, detaliu care m-a dat în spate de la antrenorat. Am pus o frână, ca să am un pic grijă și de sănătate. O boală perversă, dacă nu ești atent cu ea... Am descoperit-o întâmplător, mai aveam un pic și ajungeam la ciroză. De la dantură a început, am înțeles, am luat-o de la stomatologie. S-a declanșat maxim pe stare de stres, după moartea mamei, în 1998. În perioada aia, aveam un iureș și cu frații Mihăilești, aveau să-mi dea vreo 150.000 de dolari. 

Venisem cu ei pe prietenie și am cedat din calitatea mea, m-am complăcut la o situație de Divizia B. Și m-am dus în fața oglinzii, mi-am dat două palme și i-am lăsat încolo de bani. Am pierdut multe sute de mii de euro din diverse contracte neonorate”, a rememorat Cârțu.

Citește și alte știri despre CS Universitatea Craiova: 

Marius Șumudică l-a antrenat sezonul trecut pe Alexandru Mitriță și dezvăluie: „Știu sigur că a avut ofertă din Dubai. Atât era salariul”

Mitriță, absent de la reunirea Craiovei » Neagoe a mizat pe mulți puști. Atanas Trică, printre noutăți

Citește și:

10 lucruri care nu s-au văzut la TV la meciul Generației de Aur » Detaliile surprinse de reporterii GSP
Nationala
10 lucruri care nu s-au văzut la TV la meciul Generației de Aur » Detaliile surprinse de reporterii GSP
Nicușor Dan, anunț despre noul stadion al lui Dinamo: „O minciună grosolană”
Superliga
Nicușor Dan, anunț despre noul stadion al lui Dinamo: „O minciună grosolană”
„Trebuiau încă 300 de jucători” » Victor Becali i-a dat replica lui Ionel Ganea: „Jigniri și prostii de genul nu își au rostul”
Superliga
„Trebuiau încă 300 de jucători” » Victor Becali i-a dat replica lui Ionel Ganea: „Jigniri și prostii de genul nu își au rostul”

Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii

Cine transmite la TV meciul de adio al Generației de Aur » Ploaie de staruri mondiale pe Arena Națională


Comentarii (81)
FCUCraiova
FCUCraiova  •  18 Iunie 2023, 11:56
Postat de fanu2 pe 16 Iunie 2023, 23:54

Atât timp cât nu e macar acuzat-ca sa nu zic dovedit-de ceva , e nevinovat. Se cheamă prezumție de nevinovăție și pe baza ei funcționează justiția cam peste tot in lume. Mă mir că ești așa de grabnic in a acuza și condamna un om pe baza a ce bănuiești tu personal atât timp cât susții sus și tare de cate ori ai ocazia nevinovatia groparului fotbalului craiovean-Mititelu-infractor bănuit, dovedit și condamnat deja într-o speta și despre a cărui "cinste" umbla atâtea zvonuri pe la toate colturile din Craiova (deși se spune că noi, oltenii, ne facem casele rotunde doar ca sa nu poata lumea sa ne vorbească pe la colțuri :))) ).

Eu zic ça in momentul cand PSD zboara din Craiova ai sa vezi o mare surpriza cu ariciu si altii aciuati ça el sau olgutoaica

GINTONIC23
GINTONIC23  •  17 Iunie 2023, 13:33

Parerea mea este ca lui Rotaru i se umpluse paharul de dl Cartu si ca sa nu il dea el afara , i-a propus sa isi anunte singur retragerea, sa nu iasa pe usa din dos! Altfel, Marcel Popescu era cu 3 clase peste Cartu ca prestanta, discurs, maniere! Ii doresc pensie lunga, sanatate! PS ...si asteptam ca dl. Mititelu sa iasa totusi cu cateva istorii ascunse despre dl Cartu, asa cum a declarat deunazi!

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  17 Iunie 2023, 10:34
Postat de george.br pe 16 Iunie 2023, 18:13

Voi cereti in mod evident Ilegal atribuirea unui palmares cu care NU aveti nicio legatura pentru ca NU ati muncit pentru el. Palmaresul NU e marca sa poata fi tranzactionat. Insa, bineinteles, orice surpriza e posibila in justitia romaneasca, aia care a permis nasterea si vietuirea clonei cu spate politic.

Te intreb pentru a zecea oara ce legatura are fc who 2017 cu vechea societate a puscariasului mititelu? Palmaresul e la clubul sportiv care este clubul fondator. Ce palmares poate visa o clona dovedită în justiție și fondata in 2017?

Vezi toate comentariile (81)
Comentează