FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL

Dragoș Iancu, reacție tranșantă la înjumătățirea suspendării lui Țicu: „La un scuipat iei 6-12 etape, mi se pare cam blândă decizia”

Valentin Țicu
Valentin Țicu

Articol de - Publicat vineri, 24 noiembrie 2023 12:43 / Actualizat vineri, 24 noiembrie 2023 14:01

Valentin Țicu are drept de joc azi, cu FC Botoșani. Comisia de Recurs a decis ieri înjumătățirea pedepsei inițiale, astfel că fundașul ploieștenilor a rămas cu numai 8 jocuri  suspendare, pe care le-a efectuat deja (6 în Liga 1 și două în Cupă). 

Cu exact două luni în urmă, în etapa a 10-a, în minutul 6 al partidei Petrolul- FC Hermannstadt (0-0), pe 24 septembrie, Valentin Țicu (23 ani) îi rupea peroneul tânărului său adversar, Dragoș Iancu (21 ani), în urma unui atac extrem de dur.

Atacul său la Dragoș Iancu a fost încadrat de această dată doar la "vătămare fizică" și nu la "vătămare fizică gravă". Chiar dacă victima sa a avut nevoie de operație și încă se recuperează. Iancu nu poate juca încă și mai are de așteptat, Țicu a scăpat, e bun de joc deja.

A luat doar cartonaș galben în primă fază, dar arbitrul Marian Barbu, văzând că Iancu avea fractură deschisă, l-a eliminat pe "găzar". Iar la Comisia de Disciplină, Țicu a primit o suspendare de 16 jocuri, minimum prevăzut pentru "vătămare fizică gravă".

Țicu joacă azi, grație încadrării eronate de la Recurs

În același timp, Dragoș Iancu trage tare să-și revină. Azi a mai făcut o ședință de recuperare la București, la baza celor de la FCSB, cu kinototerapeutul Ovidiu Kurti. Spune că "mă simt deja foarte bine, de 5-6 zile am renunțat și la cârje. Săptămâna trecută am scos cele două șuruburi pe care mi le puseseră medicii în picior, acum mai am de scos doar trei fire. Iar peste vreo două săptămâni sper să încep alergarea ușoară. Deja lucrez bine la sală cu piciorul accidentat și sunt optimist".

A fost și el surprins de înjumătățirea suspendării lui Țicu spunând că "atunci când i-au dat 16 meciuri, am zis că poate e cam mult. Dar acum, cu numai 8, mi se pare cam blândă suspendarea. În condițiile în care pentru un scuipat regulamentul spune că iei între 6 și 12 etape. 

Dar, până la urmă, pe mine nu mă încălzea cu nimic dacă îi dădeau nu știu câte meciuri de suspendare lui Țicu. Mi-a mai dat așa, din când în când, câte un mesaj, să mă întrebe cum sunt. 

Pentru mine e un subiect încheiat. Nu-mi doresc decât să fiu bine și să revin cât mai repede pe teren". Azi, Dragoș va merge la Sibiu să-și susțină din tribune colegii la meciul cu Poli Iași.

"Nu am luat și nici nu vreau niciun ban de la el"

Imediat după accidentare, înaintea Comisiei de Disciplină, Valentin Țicu a avut o discuție cu conducerea celor de la Hermannstadt. Propunea să-i dea câte 1.000 de euro pe lună lui Dragoș Iancu, până la revenirea pe gazon, dar dorea ca acesta să-i semneze un document prin care să ceară clemența instanței sportive, să nu fie suspendat prea mult. FC Hermannstadt și Dragoș Iancu n-au fost de acord. Țicu a primit în primă fază 15 etape de suspendare. 

Dragoș Iancu a spus azi că "la mine nu a venit cu acea propunere, ci la club. Dar am decis să nu îi semnez nimic și nici să nu accept vreun ban. Nici acum nu am făcut așa ceva. Nu vreau nimic de la Țicu, nu am nevoie, eu vreau doar să joc cât mai curând".

Cum arată încadrarea lui Valentin Țicu la Comisia de Recurs

Ticu Constantin Valentin v. CDE a LPF - Sancțiune disciplinară. Cu majoritate: Admite recursul. Desființează Hotărârea CDE nr 37/18.10.2023. În temeiul art. 63.1. b), raportat la art. 63.2. 4a teza a II a din RD se sancționează jucătorul Ticu Constantin Valentin cu suspendare pentru 8 (opt) etape și penalitate sportivă de 10.000 lei. Definitivă și executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS în termen de 21 zile de la comunicare. Pronunțată azi, 23.11.2023, în ședință nepublică, la sediul LPF. Cu opinie separată. Respinge recursul ca nefondat.

Componența Comisiei de Recurs

Claudiu Dinu- Președinte
Elena Stoian - Vicepreședinte
Daniela Mândruță - Membru
George Alexandru Ilie - Membru
Doru Trăilă - Membru
Silvia Boroneanț - Secretar

Ce prevede Regulamentul Disciplinar

Art. 63.1 / 1. Un jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârşirea uneia dintre următoarele abateri prevăzute de "Legile Jocului":
a. abatere gravă
b. comportare violentă
c. scuiparea unui adversar sau a oricărei alte persoane
d. împiedicarea marcării unui gol de către echipa adversă sau oprirea unei ocazii clare de a marca prin jucarea intenţionată a mingii cu mâna (aceasta nu se aplică în cazul portarului în propria suprafață de pedeapsă)
e. oprirea unei ocazii clare de a marca, a unui adversar aflat în atac care se deplasează spre poarta adversă prin comiterea unei greşeli sancţionabilă cu lovitură liberă sau lovitură de pedeapsă (penalty)
f. folosirea unui limbaj sau a unor gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane
g. primește al doilea avertisment în cursul aceluiași joc.

Art. 63.2 / 2. Sancţiunile aplicabile jucătorilor pentru săvârşirea abaterilor de mai sus sunt următoarele:

2.1. Suspendare pentru un joc: pentru abaterile prevăzute de art. 63.1. lit. d), e) şi g).
2.2. Suspendare de la 2 la 3 jocuri pentru abaterea prevăzută de art. 63.1, lit. f).
2.3. Suspendare de la 6 la 12 jocuri pentru abaterea prevăzută de art. 63.1. lit. c).
2.4. Pentru abaterile prevăzute de art. 63.1. lit. a) şi b), sancţiunile aplicabile sunt:
a. lovirea cu palma, cotul, braţul, pumnul, capul, piciorul ori călcarea adversarului
suspendare de la 2 la 6 jocuri dacă nu au produs vătămare fizică, de la 6 la 10 jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică a victimei sau de la 16 la 24 de jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică gravă a victimei; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin certificat medico-legal; acte medicale eliberate de unitatea medicală care a diagnosticat vătămarea corporală

Cîmpanu a scuipat, dar a fost încadrat la gest grosolan, unde suspendarea e mai mică

Un caz asemănător de interpretare eronată a regulamentelor a fost cel al lui George Cîmpanu, care debuta pentru ardeleni în partida din etapa a 9-a, UTA - U Cluj (0-1). În minutul 80, după ce a fost faultat de fundașul gazdelor, Denis Dumitrașcu, jucătorul aflat la pământ s-a ridicat și a scuipat spre adversarul său. Momentul a fost semnalat de VAR arbitrului Radu Petrescu, care, după ce a revăzut faza, l-a eliminat pe Cîmpanu. 

Dragoș Iancu, reacție tranșantă la înjumătățirea suspendării lui Țicu: „La un scuipat iei 6-12 etape, mi se pare cam blândă decizia”

Și totuși, deși în regulament e prevăzută clar pedeapsa pentru "scuiparea unui adversar sau a oricărei alte persoane", care este suspendare între 6 și 12 jocuri, jucătorul lui U Cluj a scăpat cu numai 3 partide. Pentru că la Comisia de Disciplină a fost încadrat la "folosirea unui limbaj sau a unor gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane", care se pedepsesc cu o suspendare de 2-3 jocuri.

În ultima zi înainte de comisie, s-a dus Țicu la Dragoș la spital să-i spună că îi dă 1.000 de euro pe lună, dar că-i trebuie o foaie să nu-l suspende. Păi ce înseamnă șantajul ăsta? Dacă vrei să ajuți un jucător, tu, Țicu, sau clubul Petrolul, te duci și spui: „Îți dau 1.000 de euro. Nu mă interesează că-mi dă 10 etape, că-mi dă 40 etape.”  Îți dau că așa consider eu, că așa e omenește, nu? Putem să-i dăm și noi 1.000 de euro, chiar mai mult. Nu suntem cei mai bogați, dar nici nu ne vindem la primul colț de stradă. Lumea trebuie să înțeleagă. Dacă vrei să ajuți un om, îl ajuți
Dani Coman, președinte FC Hermannstadt, după accidentarea lui Dragoș Iancu

VIDEO Valentin Țicu, deranjat de reacțiile din emisiuni: „S-au spus niște minciuni”

Prima reacție din partea Petrolului, după verdictul în cazul lui Valentin Țicu: „S-a făcut dreptate”
PETROLUL PLOIEȘTI
Prima reacție din partea Petrolului, după verdictul în cazul lui Valentin Țicu: „S-a făcut dreptate”
Dragoș Iancu, din nou operat » Anunțul făcut de Hermannstadt
HERMANNSTADT
Dragoș Iancu, din nou operat » Anunțul făcut de Hermannstadt

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (8)
borabora
borabora  •  26 Noiembrie 2023, 22:47

Daca se respecta regulamentul pe vremea lui Lacatus nu mai juca baiatul ala deloc. Doar se stie ca isi provoca adversarii inclusiv scuipandu-i. Imi amintesc ca si la Italia Novanta in meciul cu URSS , cand a marcat primul gol tocmai il scuipase pe fundasul rus care "pandind"-ul prea mult l-a scapat decisiv din marcaj.

Mandpv
Mandpv  •  25 Noiembrie 2023, 15:38

Fotbalistului de la Sibiu nu i-a rupt nimeni piciorul, si l-a rupt singur, habar n-are ca un fotbalist profesionist, trebuie sa stie sa si cada!Trebuie sa stie sa se protejeze,si cand este faultat, ceea ce n-a fost cazul, Ticu nu l-a faultat!Doar la simulari sunt experti!

carol_k
carol_k  •  24 Noiembrie 2023, 18:42

Cum sa nu-ti fie scarba?!?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează