FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

EXCLUSIV Primul jucător transferat de Steaua după Revoluție povestește la GSP Live accidentul terifiant care i-a deraiat cariera: „I-am zis: «Nu e viteză cam mare?». Imediat, mașina era cu roțile pe mine”

Toni Sedecaru (dreapta, cu mustață).
Foto: Arhivă GSP
Toni Sedecaru (dreapta, cu mustață). Foto: Arhivă GSP

Articol de - Publicat luni, 06 martie 2023 11:18 / Actualizat luni, 06 martie 2023 13:23

Toni Sedecaru (55 de ani), fost fundaș, cu 105 meciuri meciuri în Liga 1, a povestit, în direct la GSP Live, despre accidentul de mașină prin care a trecut. 

Totul se întâmpla pe 5 mai 1991, la finalul meciului dintre Steaua, club la care acesta era legitimat, și Dinamo, disputat în Ghencea. „Militarii” s-au impus cu scorul de 1-0, grație golului marcat de Dan Petrescu. După fluierul de final, Toni Sedecaru se ducea spre Vatra Dornei, pentru a da invitații rudelor la nunta lui. Fostul fundaș al Stelei s-a căsătorit cu Ligia Cărare, fiica lui Cornel Cărare, fost jucător și conducător la Jiul Petroșani. 

CFR Cluj îl transferă pe fostul atacant al lui Manchester City, cu 5 goluri în naționala Braziliei
CFR CLUJ
CFR Cluj îl transferă pe fostul atacant al lui Manchester City, cu 5 goluri în naționala Braziliei

Toni Sedecaru, fost fundaș la Steaua, la GSP Live: „Am avut un accident de mașină după meciul cu Dinamo”

„La Steaua am jucat mereu titular, niciodată rezervă, până să am accidentul de mașină. După ce am avut accidentul de mașină, au mai fost sincope, sechelele accidentului și-au spus cuvântul. Totul s-a întâmplat după un Steaua - Dinamo 1-0, meci din etapa a 26-a. După aceea, am vorbit cu un prieten, pe care l-am întrebat dacă mă poate duce la Vatra Dornei cu mașina, pentru a duce invitațiile la nunta mea. 

Mașina mi-o dăduse fratele Nadiei Comăneci (n.r.- Adrian Comăneci). M-am împrietenit oarecum cu el și mi-a zis că îmi dă ce mașină vreau, avea mai multe Dacii. Am pus ochii pe un Opel Ascona, cu toate că el i-a zis șoferului, cel care m-a dus, să meargă mai încet, pentru că roțile din spate nu ar fi oarecum regulamentare. 

Aproape de localitatea Piatra-Neamț, pe o ploaie puternică, eu m-am uitat la acul de la mașină și am văzut 140 km/h. Așa a fost să fie. Am spus: «Nu e cumva cam tare? Nu mergi cam tare?», iar el a pus piciorul pe frână și s-a creat acvaplanare și de acolo... 

Țin minte că după ce m-au ridicat de pe marginea drumului, eu ajunsesem în șanț, mașina era cu roțile în sus peste mine. Norocul meu a fost că șanțul a fost adânc.

Am avut fractură de mandibulă și maxilar. M-am dus la Piatra Neamț la spital, pentru a-mi acorda primele îngrijiri, după care m-au trimis la Iași, unde și acum bănuiesc că este celebrul spital Sf. Spiridon. Țin minte că venise domnul Dănilescu (n.r. -Constantin Dănilescu, fost vicepreședinte al CSA Steaua și președinte al secției de fotbal), ca să mă ducă cu elicopterul la București, dar doctorii de acolo au zis că nu e nevoie, că se ocupă ei de mine. 

Am stat mai puțin de o lună în spital, după care am ajuns la Petroșani, unde am stat imobilizat facial timp de o lună și jumătate. M-am întors la Iași după aceea, am rezolvat ultimele probleme chirurgicale și m-am întors la Steaua. Am trecut printr-o singură operație, de osteosinteză (n.r. - intervenție chirurgicală care constă în reunirea și imobilizarea fragmentelor unui os fracturat cu ajutorul unor plăci sau fire metalice)”, a spus Toni Sedecaru, la GSP Live. 

Toni Sedecaru, fost fundaș la Steaua: „Eram convins că dacă plec de la Steaua nu mă mai întorc” 

„Nu a fost foarte grav. Țin minte că am fost în cantonament la Forban și nu am reușit să fac decât jumate din perioada de pregătire și, implicit, și la meciuri am jucat mai puțin. Între timp venise Joe Panait de la Petrolul, înlocuitor al meu. 

Ușor, ușor am mi-am dat seama că am pierdut ceva timp și îmi va fi greu să recuperez, pentru că Steaua nu mai aștepta. Era normal să fie așa. Steaua în perioada aceea făcea schimbări foarte multe, jucătorii celebri reușiseră să plece în străinătate, aveau nevoie repede de jucători. Mi-au zis să îmi găsesc repede o echipă să joc un sezon și dacă va fi nevoie să mă întorc. 

Eram convins că dacă plec de acolo nu o să mă mai întorc. Imediat după ce Steaua a renunțat la serviciile mele am reușit să ajung la Corvinul Hunedoara, în Divizia A, într-un retur de campionat. Îmi aduc aminte că am jucat numai jumătate din meciuri. 

Sechelele accidentului își spuneau cuvântul, dar ușor ușor mi-am revenit. Simțeam amețeli. Am mai stat și în spital la Hunedoara de vreo două-trei ori. Medicii îmi spuneau că e inevitabil să se întâmple asta, dar o să îmi revin. Așa a și fost”, a declarat Toni Sedecaru, în direct la GSP Live. 

În urma accidentului, acesta s-a ales cu canalele lacrimale zdrobite, iar în timpul meciului apăreau probleme în zona capului, din cauza transpirației.

Într-un articol scris de Constantn Alexe în Gazeta Sporturilor, în mai 1991, se regăsește un pasaj interesant, în care este descrisă reacția lui Emeric Jenei, antrenorul de atunci al roș-albaștrilor. 

„Miercuri dimineața, când am coborât din avionul de Iași, la cinci minute, a sosit cursa de Oradea. Acolo, pe aeroport, i-am spus această dureroasă poveste lui Emeric Jenei. S-a întristat. Apoi, gândurile i s-au îndreptat spre ce formulă de fundași centrali va opta în meciul de la Bacău. Viața merge înainte”. 

Primul jucător transferat de Steaua după Revoluție povestește la GSP Live accidentul terifiant care i-a deraiat cariera: „I-am zis: «Nu e viteză cam mare?». Imediat, mașina era cu roțile pe mine”
Articolul din Gazeta Sporturilor, scris de Constantin Alexe

Pe lângă Steaua, Toni Sedecaru a mai evoluat în carieră la Jiul Petroșani, Corvinul Hunedoara, Nyiregyházi (Ungaria) și Minerul Lupeni. A câștigat Cupa României cu Steaua București, în sezonul 1991-1992. 

Citește și: 

Imagini haioase cu puștiul Rareș Pop, care a dezmembrat apărarea FCSB » S-a prăbușit peste panourile publicitare și a fost ridicat pe brațe de galerie

Viorel Moldovan, ironii pentru Gigi Becali: „Posibil să fi adormit. FCSB a fost echipa nimănui” + „Dawa are o tendință haotică și niște deprinderi greșite”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (1)
ionutplural
ionutplural  •  06 Martie 2023, 12:03

"Între timp venise Geo Panait de la Petrolul". Nici sa transcrieti dupa dictare nu sunteti in stare :)). E Joe Panait, nu Geo :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează