FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU EXCLUSIV

FCSB // VIDEO Vali Badea, eroul din meciul cu Standard Liege: „Marea greșeală a carierei e că am plecat de la Steaua” + „E frustrant să fii blamat doar fiindcă ești din Teleorman”

Valentin Badea +3   FOTO
Valentin Badea

Articol de - Publicat vineri, 02 august 2019 16:45

Vali Badea, 36 de ani, omul care a calificat trupa roș-albastră în grupele Champions League în 2006-2007 rememorează o carieră tumultuoasă, având în vârf „dubla„ cu Standard Liege și recunoștința față de „tăticul” Ioan Sdrobiș.

- Vali, cum îți mai merge Academia de la Alexandria? O ai deja de patru ani, nu?
- N-am deschis-o cu ideea de a fi un business, ci, împreună cu Sorin Paraschiv, am vrut să dau ceva înapoi fotbalului din Teleorman, de unde am plecat și eu. Mă felicit că am demarat acest proiect, îmi canalizez toate energiile către gestionarea lui și sper ca, în curând, să ajungem să livrăm deja jucători pentru prima divizie. Talente sunt destule, important e să existe preocupare pentru formare și promovare. Am trimis deja trei copii la București, am încheiat un parteneriat și cu Steaua, unde urmează să meargă cei mai buni puști.

- Nu te tentează însă să mergi și către antrenorat sau administrație?
- Am lucrat în conducere la Turnu Măgurele în urmă cu doi ani, dar am renunțat fiindcă nu mă puteam împărți între echipă și școala mea de fotbal, la care nu voi renunța niciodată, chiar dacă nu am susținere din nicio altă parte. Există doar taxele pe care le achită părinții, din care redirecționez pentru antrenori și terenuri. Îmi place foarte mult ce fac, am copii care vin și de la 40-50 kilometri distanță la pregătiri, îi preiau de la intrarea în oraș, îi duc la bază, îi aduc înapoi. Am șansa cu două afaceri care-mi merg bine, o sală de X-Body în Craiova și un fast-food în Alexandria. Ce bani câștig de acolo îi bag la fotbal!

„Ce-ai făcut, mă? Mi-ai adus lăutari la echipă?”

- Ce-ți mai aduci aminte din începuturile tale în fotbalul de performanță, la Jiul, la Vaslui?
- În primul rând e „tăticul” meu, nea Nelu Sdrobiș, care, la Petroșani, mi-a dat șansa de a juca meci de meci în liga a doua, la 16-17 ani. Nu conta dacă evoluam bine sau slab, mă arunca în luptă, iar asta m-a ajutat să cresc. La Petroșani m-am dus prima dată cu un personal, cu care am făcut vreo 12 ore. A fost o călătorie de neuitat! Iar când m-am prezentat în biroul antrenorului, m-a luat pe sus, fiindcă aveam părul lung. Era acolo și Boboc, delegatul clubului. Și-i zice nea Nelu: „Ce-ai făcut, mă? Mi-ai adus lăutari la echipă? Mi l-ai adus pe Pepe?”. M-a trimis direct la frizer.

- Și te-ai conformat?
- Evident! A doua zi am venit tuns zero! Și nu mi-a mai dat voie să mă întorc acasă, m-a băgat direct în programul echipei. Au venit părinții de la Alexandria să-mi aducă bagajele. Omul ăsta și-a pus amprenta decisiv pe cariera mea, patru ani de zile nu m-a lăsat din mână, la Petroșani, la Vaslui. Mi-a deschis viitorul!

- Ai făcut cunoștință și cu latura lui mai dură?
- Poate se întâmpla cu alții, eu i-am intrat repede la suflet. Devenisem feblețea lui! Îmi spune și acum că sunt al cincilea lui copil. Vorbim cam de două, trei ori pe lună. Mi-aduc aminte că nu intram pe teren până nu-l pupam pe chelie, să ne poarte noroc! Și mai avea un obicei simpatic. La început de sezon, își lua trei nuci, pe care le ținea apoi în buzunar la fiecare meci și le freca înainte de partide sau în timpul jocurilor. Când se termina campionatul, erau tocite complet, arătau ca mingile de golf.

„A fost ca un vis când am jucat pe «Santiago Bernabeu»”

- Ce-ți spune data de 23 august 2006?
- Returul cu Standard Liege în Champions League, meciul în care am marcat două goluri și ne-am calificat în grupe. Am bătut cu 2-1, iar aceea rămâne cea mai bună partidă a carierei. Nu doar fiindcă am înscris, ci pentru evoluție în general. O energie pozitivă fantastică a venit atunci și de la public. Erau mii de oameni pe drumul spre stadion, fostul "23 August" arhiplin, mi s-a părut imposibil să nu batem. Am căpătat o încredere imensă după acel joc.

- Ai înscris apoi și cu Real în grupe. Sigur, s-a întâmplat la 1-4 acasă, dar reușita îți rămâne pe CV, nu?
- Da. Atunci nea Gigi a avut și o intuiție că voi marca. Înainte de meci, a venit în vestiar și mi-a dat un fir de păr de la un preot de la Muntele Athos, spunându-mi că o să-mi poarte noroc. A avut dreptate. Și eu sunt un tip credincios, m-am rugat mereu la Dumnezeu să mă ajute ca fotbalist. Totuși, satisfacția cea mai mare nu e golul de la București.

- Dar care?
- Faptul că am jucat pe „Bernabeu”. Ce istorie! Ce stadion! Ce atmosferă! Am avut atunci peste 30.000 de fani în tribune, cea mai mare asistență din istorie peste hotare la un meci al unei formații din România. Orice copil pasionat de fotbal visează măcar să viziteze o dată în viață arena lui Real. Eu, dacă am și jucat acolo, aș spune că mi-am îndeplinit un vis, alături de acela de a îmbrăca tricoul Stelei.

„Fără nea Gigi, Steaua ajungea ca Rapidul”

- Ce relații ai avut cu Gigi Becali?
- Super! Nu l-am auzit niciodată să mă certe sau să mă critice, unul dintre patronii cei mai sinceri cu care am lucrat. Sufletist, foarte corect și generos! N-am ce să-i reproșez. La un an după ce am venit la Steaua, m-a chemat la Palat, alături de alți colegi, și mi-a mărit salariul de vreo două ori și jumătate. Dacă nu era nea Gigi, Steaua ajungea ca Rapidul, Petrolul sau Clujul, să o ia de prin liga a patra, a cincea. Eu nici n-am fost un tip care să se agațe de bani. Îmi zisese MM la început: "Uite, Vali, ai salariul X, dacă mai negociezi cu Gigi poate-ți mai adaugă ceva!". "Nu mă interesează! Vreau doar să joc!".

- Cu toate astea, ai plecat de la Steaua cu cântec!
- Am comis cea mai mare greșeală a carierei că am plecat de la Steaua, deși nea Gigi a ținut să rămân. Nu m-a dat nimeni afară. Apoi, după ce am reziliat cu Panserraikos, am revenit acasă și au început să apară obstacolele. N-am mai simțit susținere, am avut și acel accident de mașină care m-a scos o perioadă din circuit, n-aveam nicio șansă să concurez pentru titularizare. Nu vreau să intru în detalii, însă m-a durut, fiindcă n-am fost niciodată un jucător care să creeze probleme sau să fie cu gura mare. În fine, în acel context am decis să mă duc la Craiova. O eroare, deoarece cariera mea s-a dus apoi doar în jos. M-am chinuit peste tot pe unde am mai mers.

 

„Pentru mine, FCSB e Steaua! Am văzut recent că Talpan vrea să dea în judecată până și ProTV-ul pentru că a apărut denumirea Steaua pe ecran la meciul tur din Armenia. O dăm deja în prostie!”
Vali Badea

„Viitorul lua titlul dacă-i păstra pe Ianis, Băluță și Vână”

- Te-a șocat numirea lui Bogdan Andone pe banca tehnică a FCSB-ului?
- Da, dar țin minte că nici lui Olăroiu nu-i dădea nimeni vreo șansă la primul său mandat. Bogdan poate profita de șansa care i s-a oferit și să urmărească obiectivele echipei cu ce are la dispoziție. Oricine ar fi venit, ar fi existat aceleași discuții, că Gigi face echipa, decide transferurile și altele. Cât am fost la Steaua, eu n-am auzit de vreun episod de acest gen. Nici la Oli, nici la Hagi.

- Bun, alături de Piți, Zenga și Bergodi, ei sunt cam excepțiile în materie! Crezi că FCSB are vreo șansă la titlu?
- Chiar vorbeam recent cu un amic și-i spuneam că Viitorul se ducea lansat spre titlu în acest sezon dacă nu-i vindea pe Ianis, Băluță și Vână. Sufletește, aș vrea ca Steaua să ia titlul, fiindcă a trecut cam mult din 2015, de la ultimul succes. S-ar împlini cinci ani. Adevărul e că CFR este totuși cea mai matură echipă, omogenă, experimentată, greu de depășit. Sunt elemente care fac diferența. Nu mai vorbesc de avantajul de a-l avea antrenor pe Dan Petrescu.

- Te simți un om bogat financiar după o carieră în care ai prins câteva vârfuri remarcabile?
- Pentru mine e important că mă simt bogat sufletește. Cu excepția pasului cu plecarea neforțată de la Steaua, nu regret absolut nicio decizie. Sunt mândru că am îmbrăcat tricoul roșu-albastru, am făcut ceva pentru acest club, am intrat în istorie cu anumite momente. Asta e cea mai mare bucurie: să merg prin țară, iar lumea să mă oprească, să mă felicite, să mă aprecieze. N-am fost niciodată omul banilor. Nea Nelu Sdrobiș avea și o vorbă: "Nu fugi după bani, că fug banii de tine!". 

„Mi-ar fi greu să aleg între Sdrobiș și Olăroiu. Aș spune că nea Nelu e de suflet și mi-a făcut încălzirea pentru Oli. Mi-a dat un șut în fund spre Liga Campionilor!"
Vali Badea

„E frustrant să fii blamat doar fiindcă ești din Teleorman”

După 23 de ani de secetă competițională, Teleormanul va avea din nou o reprezentantă în L2, Turris Turnu Măgurele, echipă susținută de fiul fostului premier Liviu Dragnea. Va rezista echipa după arestarea lui Daddy și blocarea multor circuite financiare? 

„Nu cred că vor avea probleme. Ba chiar aș spune că vor putea fi una dintre surprizele competiției la ce jucători au adus în această vară. Ar fi păcat ca o echipă să fie blamată doar pentru că e din Teleorman. Eu am pățit la niște turnee prin țară cu copiii să ne ia lumea la întrebări, pe nedrept. E frustrant!”

"Avem un grup formidabil cu toți băieții din generația anilor 2000. Discutăm des și încercăm să ne reunim de câte ori avem ocazia. La evenimentul pentru Neșu, la Oradea, a fost chiar ceva extraordinar. N-a știut nimeni de alte treburi, de telefoane, doar ne-am străduit să arătăm din nou ca o familie"
Vali Badea

Ce jucători de la U21 i-au plăcut la Euro

George Pușcaș

„Nu doar că a marcat, dar jocul lui a arătat calitate. Am jucat pe aceeași poziție și știu că atunci când adversarul te domină, e greu să stai între stoperi și mijlocașul central, să fii mai mereu unu contra trei sau patru, să ții de minge, să mai scoți și faulturi sau să finalizezi. George a făcut toate aceste chestiuni”

Alexandru Cicâldău

„Mi se pare cel mai cerebral jucător din lot. Are calm, viziune. Dacă nu ieșea accidentat cu Germania, cred că jucam finala”

Cristi Manea

„A fost magistral din punct de vedere defensiv. Are deja o experiență vastă, care se vede pe gazon în partide de nivelul celor de la turneul final”

"Poate că după performanța băieților de la U21 și exemplul admirabil dat de Hagi cu Academia, statul va deschide ochii și va începe să ajute sportul la nivel de copii și juniori. E o șansă unică să o facă acum, când comportarea naționalei de tineret a creat o așa emulație pretutindeni"
Vali Badea

12 echipe există pe CV-ul de jucător al lui Vali Badea, care și-a încheiat cariera la UTA, în 2013

1.000.000 €a achitat Steaua la FC Vaslui pentru a-l aduce pe Badea în vara lui 2006. Jiul îl cumpărase de la Alexandria pe numai 1.000 de euro în 2001

22 de goluri în 74 de meciuri a reușit Badea în tricoul Stelei, în perioada 2006-2008

Citește și:

FCSB a bifat încă un transfer! Aristidis Soiledis a semnat azi pe doi ani » Detaliile contractului

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (10)
respect2014
respect2014  •  03 August 2019, 16:33
Postat de catalynn pe 02 August 2019, 20:50

Chiar dacă nu a jucat niciodată la Steaua Badea mi-a plăcut ca jucător, serios, modest, talentat, muncitor. Mă bucur sincer pt el și pt stelistul Sorin Paraschiv pt ca au succes cu Academia, fotbalul românesc are nevoie de astfel de oameni! Îl înțeleg perfect, nimănui nu-i place sa spună ca a jucat la FC fcsb și nu la Steaua fiind păcălit de un bandit care s-a folosit cu rea voința de Brandul respectiv. Nici măcar acum când numai dacă ai trăit pe alta planeta nu ai știi ca FC fcsb și Steaua nu au nimic in comun, încă mulți se mândresc ca au bătut Steaua deși au jucat cu FC fcsb, pt ca pur si simplu FC fcsb nu înseamnă nimic. Iar hotarea TB de acum o luna care anulează pana și palmaresul obținut din 2003 încoace, trasforma FC fcsb și de drept într-un NIMIC!

Tu esti Talpan. Jur! N-are cum altfel. Esti pe faza la orice articol, stire, reportaj :)) Ai facut o obsesie din asta cu FCSB nu e Steaua. Da-l in judecata pe Surdu :) Cat de tare crezi tu ca mai conteaza?? Bine...daca esti Talpan cum cred, conteaza! :))

1198766430181192
Abigail Laslas  •  03 August 2019, 15:22
Postat de catalynn pe 02 August 2019, 20:50

Chiar dacă nu a jucat niciodată la Steaua Badea mi-a plăcut ca jucător, serios, modest, talentat, muncitor. Mă bucur sincer pt el și pt stelistul Sorin Paraschiv pt ca au succes cu Academia, fotbalul românesc are nevoie de astfel de oameni! Îl înțeleg perfect, nimănui nu-i place sa spună ca a jucat la FC fcsb și nu la Steaua fiind păcălit de un bandit care s-a folosit cu rea voința de Brandul respectiv. Nici măcar acum când numai dacă ai trăit pe alta planeta nu ai știi ca FC fcsb și Steaua nu au nimic in comun, încă mulți se mândresc ca au bătut Steaua deși au jucat cu FC fcsb, pt ca pur si simplu FC fcsb nu înseamnă nimic. Iar hotarea TB de acum o luna care anulează pana și palmaresul obținut din 2003 încoace, trasforma FC fcsb și de drept într-un NIMIC!

maca-maca, freco bocanco

1198766430181192
Abigail Laslas  •  03 August 2019, 15:20
Postat de reteleanu pe 02 August 2019, 22:05

bine, gyuri. dar stii care-i treaba (o spun ptr ardeleni, nu ptr tine): nu stiu cum se face, dar cei din tara vin la bucuresti cu ghetele lor pline de noroi sis-si aduc aici tot tribul, nu invers. boc, ciorbea, dragnea, iohannis, kovesi, basescu, toti astia erau bucuresteni? majoritatea lor erau ardeleni.

cine vine, ba, la voi, la ***, pesches, parandarat ..., cand din orice oras mai mare din Ardeal ai avion direct la Viena si Munchen? Zilnic

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează