FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SUEDIA 0-2

Contra, demisia! 7 motive pentru care selecționerul trebuie să plece: zero rezultate, regulamente ignorate, relații cu impresarii, ambiții și războaie inutile

Articol de , - Publicat sambata, 16 noiembrie 2019 09:00 / Actualizat sambata, 11 iunie 2022 00:14

Cosmin Contra, 43 de ani, a mai ratat un obiectiv. Și-a arătat limitele în cele 26 de luni în care a condus naționala, iar meciul cu Spania va fi, probabil, ultimul pe banca României.

După 0-2 cu Suedia, România a ratat calificarea directă la Euro 2020. Șanse încă există, la baraj, însă sunt doar teoretice. Selecționerul Cosmin Contra s-a dovedit a fi mai bun ca Daum. Nu era foarte greu, dar nici nu e suficient. Naționala a ratat promovarea în Liga B din Nations League, a ratat primele două locuri în grupa preliminară și doar norocul a făcut să nu pierdem și locul de baraj.

Pe lângă lipsa rezultatelor, mandatul lui Contra s-a caracterizat prin confuzie. Un cal depășit de situație, care împinge căruța în loc s-o tragă. Jocul lasă de dorit, tactica se schimbă de la meci la meci, convocările sunt ciudate, iar conflictele cu jucătorii se înmulțesc. Semne clare că prelungirea contractului pentru baraj ar fi o greșeală din partea FRF.

7 MOTIVE PENTRU CARE CONTRA AR TREBUI DEMIS:

1. Fricos, n-a bătut pe nimeni 

România a abordat cu teamă fiecare meci important din mandatul lui Contra. În Nations League am avut două rivale, Serbia și Muntenegru, în preliminarii am avut trei, Spania, Suedia și Norvegia. Grija selecționerului pentru palmaresul personal ne-a transformat în campionii egalurilor în meciurile oficiale cu adversarele directe: o victorie, cinci remize și trei înfrângeri! 

De câte ori a riscat România? De două ori! La meciul cu Muntenegru, 1-0, când locul 1 era deja pierdut și nimeni n-a știut că avem nevoie de un succes la cel puțin două goluri, și cu Suedia, 0-2, când nici măcar cele 3 puncte nu ne garantau calificarea la Euro 2020.

2. A ignorat Liga Națiunilor, nu știe regulamentele 


UEFA a complicat modul în care echipele se pot califica Euro. Formatul e dificil de înțeles, dar e inadmisibil ca selecționerul și staff-ul său să nu cunoască în detaliu modul în care se desfășoară competiția și să nu se asigure că jucătorii știu exact ce trebuie să facă. 

„Tricolorii” habar n-aveau la meciul de anul trecut cu Muntenegru, 1-0 în Liga Națiunilor, că au nevoie de o victorie la cel puțin două goluri. Ce s-a întâmplat? România a ajuns în urna a 4-a a preliminariilor și a avut TREI rivale la calificare!

„Noi nu am ştiut că mai avem nevoie de un gol, am încercat să dăm cât mai multe goluri, atât am putut” 
Cristi Manea 

Faptul că România a tratat Liga Națiunilor ca pe o competiție amicală și a ratat promovarea în Liga B era să ne coste și prezența la baraj. Pentru că au ocupat abia locul 32, „tricolorii” au stat cu emoții până în ultimele zile ale preliminariilor. Dacă o echipă clasată sub noi în Liga Națiunilor s-ar fi calificat direct la Euro, barajul era istorie! Iar Kosovo a fost extrem de aproape. 

„Noi n-am înţeles de la început până la sfârşit ce trebuie să facem în Liga Naţiunilor. Noi trebuia să riscăm să dăm golul 2, dar n-am făcut lucrul ăsta, de ce? Şi după preliminarii ne întoarcem la clasamentul ăsta, şi uitaţi clasamentul ăsta pe care n-aţi dat niciun ban. N-aţi crezut că e bună pentru noi Liga Naţiunilor şi să avem clasamentul ăsta şi peste un an de zile să îl arătăm”
Basarab Panduru 

3. Imagine compromisă: omul impresarilor + selecție după dictare

Hagi, Popescu și Cornel Dinu au exprimat suspiciuni legate de selecția pe care o face Cosmin Contra, dar în spatele declarațiilor gloriilor din fotbalul românesc circulă bănuieli mai multe și mai grave!

Hagi l-a criticat pe Contra extrem de agresiv, la scurt timp după ce fostul lui coleg din echipa națională devenise selecționer: „Cosmine, de ce alegi jucătorii echipei naționale ca să-i faci pe plac unei persoane care îți e dragă?”. La Anamaria Prodan s-a referit Gică. El era nervos fiindcă nu apela Contra la suficient de mulți jucători ai Viitorului. (Detalii AICI despre suspiciunile legate de convocări)

În plus, oameni din fotbal, media, suporteri au contestat convocarea unor jucători și i-au propus pe alții. Selecționerul le-a îndeplinit dorințele tuturor, ca la "Casa de comenzi"! I-a dat numărul 10 lui Ianis și a convocat mai mulți jucători de la Viitorul, după ce a fost criticat dur de Gică Hagi. A renunțat la Grozav și l-a adus pe Nistor la națională doar după presiuni din exterior. În plus, a apelat la Coman doar după atacurile agresive ale lui Gigi Becali.  (Detalii AICI)

„Nepotul meu, Dorin Rotariu, joacă în grupele Europa League și e titular meci de meci la Astana, unde evoluează pe un teren sintetic precum cel din Feroe. Nu pricep de ce n-a fost convocat. Noi nu am făcut scandal înainte, n-am solicitat convocarea, dar e normal să se procedeze așa, să fie chemat la națională cine țipă? Pe vremea mea erai convocat în funcție de cum jucai!” 
Iosif Rotariu

4. Pariuri ratate: Grozav și Mogoș

La începutul campaniei, Contra a mizat inexplicabil pe Gicu Grozav, atacantul celor de la Kisvarda. O decizie care a înfuriat fanii, dar și numele importante din fotbalul românesc. „Avem și noi dreptul să întrebăm de ce venim cu Grozav, care joacă unde joacă și care este locul pe care se află echipa sa?”, spunea Ion Crăciunescu înainte de meciul cu Malta, 1-0, ultimul pentru Grozav la națională.

Contra a încercat din nou o surpriză și pe finalul preliminariilor. Vasile Mogoș, un fundaș care se luptă să nu retrogradeze în SERIE C din Italia a ajuns titular la naționala României. Debut în meciul decisiv pentru calificarea la Euro 2020! Probabil prima și ultima selecție. Sună cunoscut? Laurențiu Reghecampf în România - Danemarca 2-5. Da, Contra era pe teren.

5. Conflicte cu jucătorii

  • Alex Mitriță

După primul eșec cu Suedia, 1-2 în martie, Mitriță a fost interzis la națională de Contra. (Detalii AICI) În ciuda evoluțiilor bune din MLS, mijlocașul ofensiv a fost ignorat la următoarele două acțiuni. 

Motivele invocate de FRF: 

„Mitriță a lipsit de la națională la doua acțiuni. Prima oară, la sfârșitul lunii mai, când nu juca la echipa lui și a și fost accidentat. Apoi, în septembrie, a avut meci duminică seară și ar fi ajuns în România în cursul zilei de marți, jocul cu Spania fiind programat joi”
Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF 

Deci Mitriță, care a evoluat în 30 de meciuri din 35 posibile pentru New York, nu putea veni la națională pentru că nu juca? În schimb, poate fi titular cu Suedia, deși e în concediu de trei săptămâni. OK. 

Cu fusul orar ne-am lămurit. 

  • Cristi Săpunaru

România are probleme în centrul defensivei. Rus și Nedelcearu pot fi titulari la națională, dar nu împreună. S-a văzut și vineri seară. Au nevoie de un alt fundaș cu experiență lângă ei. Iar Contra a decis în mijlocul campaniei să-l tragă pe linie moartă pe Cristi Săpunaru, căpitanul echipei în acel moment! (Detalii AICI) În condițiile în care se mai baza doar pe Chiricheș și Dragoș Grigore, doi jucători cu risc ridicat de accidentare.

  • George Pușcaș

Contra a comis o gafă majoră la returul cu Norvegia, 1-1. În minutul 52, la scorul de 0-0, George Pușcaș a ratat o lovitură de pedeapsă. Selecționerul n-a avut curajul să privească execuția și a sărbătorit inițial, crezând că atacantul a reușit să marcheze. Când s-a dezmeticit, l-a înjurat pe atacant: „F** morții mă-tii să îți f**, Pușcaș!”

  • Ionuț Radu

Contra nu l-a mai convocat la ultima acțiune a naționalei din 2019 pe Ionuț Radu. Portarul titular în Serie A la Genoa a fost lăsat acasă, după ce i-a reproșat selecționerului că l-a mințit. Înainte de Campionatul European U21, Radu a fost adus la naționala mare, iar Contra i-a promis că îl va folosi cu Malta. 

A mers însă tot pe mâna lui Tătărușanu. La fel s-a întâmplat și la returul cu Feroe, moment în care portarul i-a reproșat că nu s-a ținut de cuvânt. Rezultatul? Contra nu a mai apelat la el pentru meciurile cu Suedia și Spania! (Detalii AICI)

6. Jucătorii din Liga 1 ignorați 

Florinel Coman și Dan Nistor sunt de departe jucătorii sezonului în Liga 1. Au prins 113 minute împreună! 69 dintre ele numai cu Feroe. Burcă și Cristea fac cu schimbul când trebuie scos un jucător în afara lotului, iar Budescu ajunge la lot doar ca să stea sub pătură pe banca de rezerve. De ce?

„Campionatul din România este slab! Dar nu numai că este slab, noi avem o problemă şi din cauză că în ultimii ani echipele din România nu au mai ajuns în competiţiile europene, în grupe cel puţin. E greu, dacă nu joci la un nivel internaţional, să te baţi cu echipe puternice, cu jucători puternici, e clar că echipa naţională are de suferit. Experienţa acumulată la nivel internaţional îl ajută pe jucător în momentul când vine la echipa naţională, iar noi, în ultimii ani, nu am avut acest ajutor”
Cosmin Contra

Jucătorii din Liga 1 își fac cu greu loc într-o echipă care se bazează pe fotbaliști ce evoluează în Ungaria, Bulgaria, liga a treia din Italia sau în Golf.

Cifrele celor mai în formă jucători din Liga 1: 

  • 4 goluri și 10 pase decisive are Nistor în toate competițiile;
  • 6 goluri și 3 assist-uri a reușit Budescu în numai 10 meciuri la Astra;
  • 9 goluri și 5 pase decisive a adunat Coman la FCSB.

7. Instabilitate tactică 

În cele nouă meciuri din această campanie, România a schimbat sistemul de joc constant. Ba doi închizători, ba doi atacanți, ba cinci fundași. O rotație inutilă care a bulversat jucătorii. Doar Tătărușanu a rămas singur între buturi, dar asta ține mai mult de regulament. 

Sistemele de joc folosite de România în această campanie: 

  • 4-2-3-1: trei meciuri 
  • 4-3-1-2: două meciuri 
  • 4-4-2: două meciuri 
  • 5-3-2: un meci 
  • 4-1-3-2: un meci 

Nici FRF nu îl mai vrea 

Șefii FRF sunt dezamăgiți de rezultate, dar și de prestația publică a selecționerului. I-au și reproșat că a intensificat conflictele cu media și cu glorii ale fotbalului românesc. Lui Contra i s-a părut că era criticat exagerat și a reacționat nervos față de ziariști și față de foști fotbaliști.  

I-a reproșat comportamentul acesta inclusiv Mihai Stoichiță, directorul tehnic din Federație, principalul susținător al lui Cosmin în momentul în care fostul fundaș dreapta a fost instalat ca selecționer. „Agresivitatea ta i-a făcut pe toți să critice și mai aspru naționala, ai atras războaie în plus, în loc să aplanezi!”, i-a argumentat Stoichiță.  

Citește și:

„Tricolorii” merg la barajul din Liga Națiunilor! Cine sunt cele două adversare pe care le pot întâlni în drumul spre EURO 2020

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (38)
vishnu
vishnu  •  17 Noiembrie 2019, 04:10

N-ai cum sa faci nimic cu nici un antrenor. Plus ca in Romania daca nu faci jocurile impresarilor si machidonilor esti curatat. Contra cat de cat a incercat ceva fata de precedentii: si cu Ianis, Coman, Nistor, sau care i s-au mai propus, si cu mai batrani ca Deac, si cu mai tineri, si cu zece sisteme de joc... n-a mers nicicum. Nu mai avem jucatori. Nu mai avem pepinierele de la Steaua, Dinamo, Craiova, Rapid, Arges Pitesti, Timisoara, Arad, Sportul, etc. Hagi produce numai petarde. CFR promoveaza straini. Echipele nationale de juniori sunt facute pe cumetrii. Putinii jucatori care mai reusesc fac junioratele prin strainatate.

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  16 Noiembrie 2019, 22:01
Postat de viomarmi22 pe 16 Noiembrie 2019, 11:21

În afară de acea eroare care se datorează în principal lui mister Deac un tip rudimentar fără prea mult creier de când îl urmăresc ca fotbalist, mie mi s-a părut că Mogoș este un jucător solid și bătăios care are și o detentă de un metru peste adversar, cum n-am mai văzut demult în națională !

pappa-deac are o gramada de fani pe aici, te rog frumos! :D in afara de faptul ca s-a pus fizic la punct acum, la final de cariera, motatul ala vopsit blond nu are viteza deloc! mogos a fost chiar bun, degeaba urla toti! e adevarat ca nu avem cine stie ce jucatori dar problema aseara, s-a vazut din avion, nu a fost aia! a fost tactica lui Contra! care a fost sublima, dar nu a existat deloc!nu e posibil sa nu ai nici o idee de joc, sa schimbi sistemul la fiecare meci, sa schimbi primul 11 la fiecare meci si sa ai rezultate!el a avut cateva crampeie de momente bune de joc in campania asta pe sistemul hei-rup! cu un antrenor care sa stie sa puna echipa in teren eu cred ca obtineam cel putin dublu!asa cu jucatorii nostri slabi! se vede ca sunt unii care nu stiu ce sa faca in teren, altii care joaca doar pentru ei(vezi stanciu si mitrita!) puneti un antrenor cu creier si cojones si poate nu o sa mai tremuram cu malta sau sa luam gol de la norvegia in minutul 90+3!

288904558167692
Cristian Toma  •  16 Noiembrie 2019, 20:06

Păi cum să vă povestesc eu vouă, fraţi de suferinţă...să plecăm de la antrenor...e un zero intelectual ca şi Hagi ăl bâtrân, ca şi Petrescu şi mulţi alţii care câştigă din fotbal bani mai mult decât mulţi şefi de Stat...ori, cu un zero precum Contra, rezultă joc zero, şanse zero...prea multe experimente, prea multe cedări la diferite urlete ale ''regelui'' machidon şi ale băiatului de colonel, Petrescu, cum că ai lor sunt cei mai buni...zât, mă nulităţilor! Trebuie musai să dispară Burleanu, Stoichiţă şi alţi tăietori de frunze la câini din federaţie şi din fotbalul românesc în general... în rest sunt de acord cu ideea că putem reconstrui o naţională în jurul lui Mitriţă şi Stanciu! Trebuie renunţat deocamdată la Keşeru, Puşcaş, Hagi jr., Răzvan Marin, Rus, Nedelcearu, Benzar, Coman, Tătăruşanu, Mogoş...se pot convoca alţii care până azi au fost voit ignoraţi, ca Ionuţ Radu, Mihăilă...hai, pa, că deja m-aţi obosit, ageamiilor!

Vezi toate comentariile (38)
Comentează