FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAȚIONALA ROMÂNIEI

Contra: raport 2017 » Doar Daum a fost mai slab decât el! 2 mari confirmări, 2 mari deziluzii

Articol de , - Publicat joi, 16 noiembrie 2017 09:00

Noul selecționer și-a încheiat misiunea pe anul în curs în materie de meciuri. Începutul său de mandat aduce câteva confirmări, două mari deziluzii și un munte de semne de întrebare.

Instalat pe banca "tricolorilor" la mijlocul lui septembrie, Cosmin Contra și-a consumat perioada de grație la națională cu primele patru meciuri, două oficiale și două amicale. Cum arată un prim bilanț în materie de strategie și jucători? E o întrebare la care răspund cifrele, tabela de marcaj, evoluțiile celor selecționați și vocile câtorva foști internaționali sau selecționeri.

Marile confirmări: Budescu și Grozav

Două nume a câștigat Contra din start pentru preliminariile viitoare. Ignorat de Daum, Budescu a evoluat în toate partidele de când "Guriță" l-a înlocuit pe neamț. A rezolvat partida cu Kazahstan, iar în celelalte trei și-a arătat constant calitățile. A făcut-o inclusiv la înfrângerea cu batavii, la care a fost în mijlocul majorității ocaziilor din prima repriză, când a încercat și o finalizare spectaculoasă, un șut de la 50m, direcționat însă în afara porții.

Grozav intră și el la capitolul "recuperați", iar flancul stâng și tricoul cu numărul 10 îi par rezervate pentru campania Euro 2020. Pentru Contra va fi delicată de-acum alegerea între Gicu și Stancu, "Motanul" absentând din motive medicale la toate acțiunile post-Daum.

Și mai sunt încă patru oameni care se anunță bătuți în cuie: Tătărușanu, Pintilii, Chipciu și Benzar. Folosit doar cu Kazahstan din motive de suspendare (Danemarca) sau accidentare (Turcia, Olanda), ultimul va fi greu de urnit din primul "11" de oricare dintre contracandidați: Săpunaru, Bălașa, Hanca.

Cap de listă la deziluzii: Fl. Andone și Stanciu

E pe gustul lui Contra în materie de atitudine și agresivitate, dar un mare zero la capitolul eficacitate: Fl. Andone. Atacantul lui Deportivo a intrat în toate meciurile de când s-a schimbat selecționerul, însă n-a înscris, n-a rămas pe retină cu nicio ocazie specială și nici pe traseele golurilor cu Kazahstan, Danemarca și Turcia n-a apărut! Conduce detașat lista deziluziilor.

Urmează Stanciu, al cărui picaj de la Anderlecht e confirmat și la națională. Nu i-a ieșit absolut nimic: nici acțiuni individuale, nici verticalizări, nici faze fixe. Dacă nu va schimba echipa în iarnă sau în vara lui 2018, probabil că va fi om de bază pentru banca de rezerve a României!

Grupul e completat cu alte patru nume: Hanca, Bicfalvi, Țucudean și Moți. Titulari cu Olanda, toți au fost copleșiți de forța adversarului și vor rămâne, mai mult ca sigur, doar soluții de avarie în mandatul lui Contra. Sunt opțiunile trei-patru-cinci pe posturile lor.

Semne de întrebare în toate compartimentele

Chiricheș continuă să rămână una dintre dilemele oricărui selecționer. Ezitările constante din defensivă, pornirile de a dribla în apropierea careului ori pierderea unor dueluri decisive unu contra unu îl mențin în zona semnelor de întrebare pentru viitoarea campanie. Rezistă în centrul apărării mai degrabă fiindcă selecționerul nu are alte soluții, dar evoluțiile sale sinusoidale aduc un pol constant de pericol în centrul defensivei "tricolore".

De asemenea, fundașul stânga e încă o ecuație deschisă, chiar dacă Ganea a intrat cu prioritate printre titulari. Soluțiile Toșca și Latovlevici rămân active, mai ales după partida cu Olanda, cea mai complicată din era Contra, căci apărătorul de la Viitorul a avut momente de derută totală contra batavilor, iar în zona sa a fost bulevard în mitanul secund.

Tot aici, alte trei dileme rămase pe agenda lui Contra: R. Marin sau Hoban lângă Pintilii? Alibec poate fi recuperat doar prin încurajările aduse de selecțiile la lot în perioade critice? Torje mai ajunge la nivelul de a-l concura pe Chipciu la titularizare?

 

Au apărut primele critici pentru Contra. Cum apreciezi startul lui la națională?

Foarte bun
Promițător
Dezamăgitor

Vin și cei de la U21

Amicalele din primăvară vor veni cu alte subiecte. Contra intenționează să verifice la lotul mare o parte dintre internaționalii U21, care au fost imposibil de folosit în această toamnă din cauza meciurilor din preliminariile tineretului. La începutul anului viitor, "Guriță" vizează să aducă minimum cinci oameni noi de la U21: Nedelcu, Nedelcearu, Manea, Man și Coman.

30 de jucătoria folosit Contra în primele patru partide din mandatul de selecţioner

3 jucătoriau evoluat în toate meciurile din "era Contra": Chiricheş, Budescu şi Fl. Andone, doar primul fiind integralist

7 internaționalicare bifaseră meciuri la naţională în 2017 nu au mai fost convocaţi de Contra: Latovlevici, D. Rotariu, Ivan, Ţîru, Ad. Popa, Maxim şi Găman

4 marcatoria avut România în mandatul lui Contra: Budescu (2), Grozav (2), Keşeru şi Deac

251 de selecţiiaveau jucătorii din formula de start cu Turcia şi doar 170 cei din meciul cu Olanda

"Țucudean n-a adăugat nimic la calitățile lui în ultimii trei-patru ani. Nu mai are ce să mai dea, mai ales dacă întâlnește un fundaș de vreo 50-60 de milioane de euro"
Basarab Panduru, fost internațional, la TV Telekom Sport

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
427278137453618
Walter Wicky  •  19 Noiembrie 2017, 19:33

In perioada Daum nu se efectua selectia in interesul unor conducatori /patroni.Am trecut la formula Nasu-Geovani.Alta viata'.

1498434707123363
Dumitru Neculai  •  19 Noiembrie 2017, 08:20

da dar daca al aduce pe raduuuuuu se schimba treaba

812031735500378
Ddanny Ddanny  •  18 Noiembrie 2017, 09:41

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează