FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECŢIONER

CONTRAargument pentru "națională" » Principalul defect al antrenorului lui Dinamo în cursa pentru postul de selecționer

Articol de , - Publicat miercuri, 13 septembrie 2017 15:29

Cosmin Contra, antrenorul lui Dinamo, a devenit principalul favorit pentru a prelua naționala, după refuzul lui Petrescu, urmând să negocieze azi cu șefii FRF. El are însă un mare dezavantaj: la echipele de club s-a bazat preponderent pe străini și nu prea a avut ochi pentru promovarea tinerilor fotbaliști autohtoni. 

Deși au trecut doar 9 etape de campionat, Dinamo a folosit deja 13 străini, fiind la doar trei de recordul all-time.

În ultimii ani ai fotbalului românesc, CFR Cluj a fost echipa cea mai reprezentativă când vine vorba de formarea lotului din jucători străini. Odată cu venirea lui Ionuț Negoiță, în 2013, la Dinamo s-a încercat o rebranduire, noul finanțator dorind o echipă tânără, formată din fotbaliști români, doar că acum roș-albii se bat cu clujenii pentru pentru titlul de cea mai pestriță echipă.

Dinamo a ajuns, în precedentele două stagiuni, să folosească 16 fotbaliști străini, stagiunile 2015/2016 și 2016/2017 fiind sezoanele în care s-a stabilit recordul all-time în istoria "câinilor roșii". 

Sezonul actual abia a început, trecând doar 9 etape, dar, incredibil!, roș-albii au folosit deja 13 străini, deci este foarte posibil ca în acest an recordul să fie doborât. Dinamoviștii au anunțat că au de gând să mai transfere jucători liberi de contract în perioada următoare și, mai mult, mai există o perioadă de mercato, în iarnă.
Dinamo a apelat întâia oară la fotbaliști de peste hotare în sezonul 1991/1992, când tricoul alb-roșu a fost îmbrăcat de Sulejman Demollari, Samuel Nelson Mensah și Perlat Musta. Mijlocașul albanez Demollari este considerat și acum cel mai important jucător străin care a jucat vreodată pentru Dinamo. 

"Am urmărit ceva jucători și vom aduce din România. Vom schimba strategia. Așa am hotărât, să ne bazăm pe jucători români pentru că suntem un club român"
Adrian Mutu, în aprilie 2017

101fotbaliști străini au jucat cel puțin un meci pentru Dinamo după Revoluție

În perioadele petrecute la Poli, Petrolul şi Dinamo, în care a adunat 76 de meciuri, Contra a debutat un singur jucător român, Liviu Gheorghe, chiar în acest sezon. În rest, "Guriţă" a mizat pe străini, fiind meciuri în care a alcătuit o formaţie doar cu străini.

Sezonul 2017-2018, Dinamo:

  •  A utilizat deja 13 straini, cei mai multi folositi de un antrenor in istoria lui Dinamo in primele 9 etape
  • Are o medie de 8 străini pe meci 
  • Debut jucători autohtoni: Liviu Gheorghe
  • Autohtoni sub 23 de ani utilizați în primele 9 etape (născuți după 1 ianuarie 1995): 5

SeZONUL 2016-2017, DINAMO:

  • În cele 13 meciuri din campionat a avut o medie de 9 străini pe meci
  • Debut jucători autohtoni: 0
  • Medie de 3 jucători autohtoni sub 23 de ani (născuți după 1 ianuarie  1994)

SEZONUL 2013-2014, Petrolul:

  • În cele 22 de meciuri a  avut o medie de 11 străini pe meci
  • În 2 meciuri a utilizat 13 străini, iar în alte 10 s-a bazat pe 12 străini
  • 19 străini a folosit Petrolul în cele 22 de etape cu Contra pe bancă, cei mai mulți, la egalitate cu CFR
  • Debut jucători autohtoni: 0
  • Autohtoni sub 23 de ani utilizați (născuți după 1 ianuarie 1991): 2 

SEZONUL 2012-2013, PETROLUL

  • În cele 21 de jocuri a avut o medie de 8 străini pe meci
  • Debut jucători autohtoni: 0
  • Jucători autohtoni sub 23 de ani utilizați (născuți după 1 ianuarie 1990): 3 

SEZONUL 2010-2011, Poli Timișoara:

  • În cele 11 partide a avut o medie de 3 jucători străini pe meci
  • Debut jucători autohtoni: 0

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
iulian1952
iulian1952  •  14 Septembrie 2017, 02:47

CE PERFORMANTE ARE ACEST CONTRA DE VRETI SA-L PUNETI ANTRENOR ? ALT FRAIER SA PREIA NATIONALA NU MAI GASITI . UNDE VA E LUCE , UNDE VA E HAGI , UNDE VA E PETRESCU ... *** .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

geo.b.
geo.b.  •  13 Septembrie 2017, 22:32

Contra argument ? Nu are trecut stelist.

bogat
bogat  •  13 Septembrie 2017, 22:06

O analiza lunga si degeaba ce ajunge la concluzia eronata ca antrenorul Contra prefera jucatori straini. De fapt explicatia e mult mai banala: La echipele de club nu poti sa ai cei mai buni jucatori romani, lucrezi cu ce ai la indemana si isi permite clubul. Si e mai ieftin de luat jucatori straini buni decat jucatori romani buni. La echipa nationala in schimb va avea acces nelimitat la fotbalistii neamului. Si nu va avea nevoie sa "debuteze" jucatori de la juniori, va putea promova noi jucatori care promit jucand la nivel de seniori, macar prin Liga 1. Un antrenor bun nu experimenteaza la echipa nationala promovand cu forta jucatori de 18 ani ce au jucat exclusiv prin Liga a 3a. Ps: un jucator debuteaza, niciodata nu "este debutat", ci lansat, promovat etc. Trist sa vezi astfel de greseli intr-un ziar central. Spun asta pentru ca mie imi pasa de limba romana. poate prea mult.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează