FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Câți români mai pierdem? Aria de selecție se mută în Italia și Spania: antrenorii primesc nume de fotbaliști pe care nu îi cunosc

Daniel Boloca
Daniel Boloca

Articol de , , - Publicat luni, 28 august 2023 16:36 / Actualizat luni, 28 august 2023 17:31

Daniel Boloca joacă titular în Serie A. El a renunțat la naționala României, supărat fiind că Edi Iordănescu l-a chemat pentru două meciuri, dar l-a folosit numai șapte minute. Selecționerii români află însă tot mai multe nume de jucători ”străini” la care pot să apeleze

Daniel Boloca a fost titular duminică în Napoli - Sassuolo 2-0, ceea ce înseamnă că Iordănescu a pierdut un mijlocaș din Serie A. Pentru naționala României, Boloca a fost bun doar cât să fie folosit în șapte minute dintr-un amical pierdut cu Slovenia, 1-2. În urma acelei convocări unice, din noiembrie 2022, Boloca a anunțat că nu se simțise deloc bine printre români și că nu-și dorea să mai vină pentru naționala noastră.

Câți români mai pierdem? Aria de selecție se mută în Italia și Spania

Mijlocaș central, el fusese convocat pentru o acțiune care a inclus două meciuri amicale, cu Slovenia și cu Moldova. A rămas cu numai șapte minute petrecute pe teren. Surse care au asistat la "experimentul Boloca" povestesc că Daniel nu a fost tratat rău deloc: "Staff-ul și jucătorii i-au acordat o atenție mai mare decât în mod obișnuit, tocmai pentru că el nu cunoștea limba română, nu își știa colegii. Îl întrebau în permanență dacă avea nevoie de ajutor, dacă era ceva ce îi lipsea". 

Boloca avea să spună după aceea că renunța la naționala României tocmai fiindcă se simțise stingher în lot. Născut în Italia, el se simțise ca un străin printre "tricolorii" noștri și a precizat că visul său real e acela de a reprezenta tricolorul italian.

Mai mulți copii în afara României!

Federația a mai pierdut un "străin", pe Coubiș, un fundaș central format la AC Milan. Și el a anunțat că preferă să evolueze pentru "squadra" de tineret, nu pentru lotul României.

În ciuda acestor eșecuri pe care le-a înregistrat FRF, instituția e preocupată să-i găsească și să-i convoace pe românii născuți și crescuți în alte state. Federația are niște rezultate ale unui studiu, potrivit cărora în 2022 ar fi fost născuți mai mulți copii români în diaspora decât în interiorul granițelor țării! Statistica aceasta e relevantă pentru fotbal, din moment ce mulți dintre copiii români din afară sunt născuți în state din Vest, unde condițiile și priceperea din cluburile de fotbal sunt superioare celor existente la București.

Pancu tocmai a fost scouter

Mai ales selecționerii loturilor de tineret și de juniori primesc nume de fotbaliști pe care nu îi cunosc, jucători formați în străinătate. Daniel Pancu a petrecut recent câteva zile în Italia, unde a urmărit patru fotbaliști de la Lecce: portarul Borbei, fundașul Pașcalău, mijlocașul Vulturar și vârful Burnete. Daniel a mai fost și în Salerno, acolo unde joacă Andres Sfait, un mijlocaș român pe care Salernitana l-a adus de la Grodig, din Austria.

Nu există date care să confirme oficial

Ideea la care a ajuns și Federația, cum că ar exista mai mulți nou-născuți în diaspora decât în România, a exprimat-o prima oară Marcel Ciolacu în urmă cu doi ani. El nu a prezentat o statistică exactă și ar fi extrem de greu de contorizat cu acuratețe câți români sunt născuți în afara granițelor țării. În momentul în care Ciolacu afirmase despre numărul mai mare de copii născuți în diaspora, Institutul Național de Statistică a răspuns unei solicitări a spotmedia.ro și a oferit numerele valabile pentru anul 2020: 161.121 de copii născuți în România, 17.488 de copii români născuți în străinătate.

Decizia luată de antrenorul lui Alaves în cazul lui Ianis Hagi, înainte de meciul cu Getafe
Getafe - Alaves
Decizia luată de antrenorul lui Alaves în cazul lui Ianis Hagi, înainte de meciul cu Getafe
Rațiu a ratat șansa debutului cu Atletico » Nu e în lotul lui Rayo Vallecano
RAYO VALLECANO - ATLETICO MADRID
Rațiu a ratat șansa debutului cu Atletico » Nu e în lotul lui Rayo Vallecano

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (21)
7kay
7kay  •  29 August 2023, 16:40
Postat de mr90 pe 28 August 2023, 19:33

Boloca, Borbei, Burnete, Coubiș, Pașcalău, Vulturar - frumoase nume ...

La-ș adăuga pe cel mai important, Adeyemi

sudistul
sudistul  •  28 August 2023, 19:33
Postat de lake1001 pe 28 August 2023, 18:21

Cineva spunea....cît timp Becali există în fotbal, el va face selecţia la Naţională, aşa că întrebaţi-l pe el, el ştie mai bine. Dacă aceşti "stranieri" acceptă pe Giovani sau Victor impresari, atunci or să fie si ei chemaţi la Natională. Inclusiv acest Edi a fost numit la Naţională de Becali care vruia să îl pună secund pe Pintili, culmea nesimţirii.

Omul de legatura ramane Stoichita sau Argaseala?

mr90
mr90  •  28 August 2023, 19:33

Boloca, Borbei, Burnete, Coubiș, Pașcalău, Vulturar - frumoase nume ...

Vezi toate comentariile (21)
Comentează