FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

EXCLUSIV Anunțul făcut de selecționerul U21 al României: "Mă duc la Euro și apoi plec afară" » Interviu cu Daniel Isăilă

Articol de , - Publicat marti, 14 noiembrie 2017 10:08

România sub 21 de ani va avea azi încă un meci esențial în drumul spre Euro 2019 din Italia. "Tricolorii" sunt liderii grupei după 1-1 cu Portugalia la Ovidiu și ar trebui să-i bată pe galezi ca să-și confirme statutul. Selecționerul Isăilă și-a făcut calculele pentru ultimele cinci partide din preliminarii și e optimist că va duce echipa la turneul final. 

- Domnule Isăilă, au mai existat jucători buni și în ultimii 20 de ani, de când nu ne mai calificăm la turnee finale cu tineretul. Care ar fi explicația? Cum i-ați convins pe jucătorii de acum să ia în serios naționala U21?
- Cred că jucătorii români se maturizează mai târziu față de cei din campionatele puternice. E vorba despre altă pregătire la nivel de juniori, altă educație. Din prima zi ca selecționer am căutat fotbaliști cu încredere în forțele lor. N-am ținut cont de vârstă, adică am adus și jucători de 17 ani, mult sub limita admisă la acest nivel. Toată lumea m-a criticat în martie, când ne-au bătut Rusia și Danemarca în amicale, dar am preferat să construiesc așa, să forțez maturizarea unor tineri.

- Vă așteptați la un început de campanie atât de bun?
- Cu fiecare acțiune pe care am avut-o s-a creat o echipă, s-a sudat grupul. Exemplul cel mai bun e al lui Răzvan Marin, care acceptă să continue la naționala sub 21 de ani după ce a jucat multe meciuri la seniori. E ca și cum Marin a terminat liceul, a intrat la facultate și de acolo îl întoarcem la liceu! Și el zice "da, e OK, vreau să-i ajut pe foștii mei colegi de liceu!".

"Am prea puțini fundași"

- Lipsa de disciplină devenise o obișnuință la lotul de tineret. Cum ați rezulvat problema asta?
- Am avut un incident în Spania cu dinamoviștii Nedelcearu, Dudea, Petre și Olteanu. I-am trimis acasă, am considerat că asta era măsura normală. Când eram jucător, stafful ne anunța programul. Eu stabilesc regulile și le cer jucătorilor să fotografieze fiecare programul cu telefonul. Așa știe fiecare ce are de făcut pe toată durata cantonamentului. Le-am transmis permanent că performanța în fotbal e imposibilă doar pe baza unor calități tehnice sau fizice, e nevoie de sacrificiu.

- Care a fost momentul cel mai complicat de când conduceți naționala?
- Începutul a fost dificil. Jucătorii și-au arătat caracterul la jocul din Liechtenstein. Toți colegii lor de la cluburi erau în vacanță și postau fotografii de pe plaje, iar ei se aflau în cantonament. După meciul cu Liechtenstein n-au mai avut timp liber, au plecat direct la cluburi. Le-am mulțumit atunci pentru efort. Cred că o diferență majoră față de alte campanii ale tineretului o constituie regula sub 21, datorită ei tinerii au devenit jucători de bază în campionat, au crescut ca valoare, au căpătat încredere. E concurență mare de la mijloc în sus. Suferim în apărare, ca număr de soluții, fiindcă echipele din Liga 1 preferă să folosească tinerii pe poziții ofensive. Un fotbalist sub 20 de ani e predispus la oscilații de formă și în apărare sunt riscuri mai mari, se văd imediat greșelile.

- Apropo de apărare, ce se întâmplă cu Nedelcearu? L-a afectat scandalul cu alcoolul de la Dinamo? A greșit și cu Portugalia.
- E clar că l-a afectat, s-a văzut în unele momente ale jocului cu Portugalia. Bine, când sesizezi ezitările lui trebuie să ții cont și de adversari, portughezii sunt de calibru!

- Cum ați fi tratat petrecerea dinamoviștilor de la Piatra Neamț dacă le-ați fi fost antrenor?
- Cum am tratat și situația din Spania, când i-am trimis acasă. Bine, e problema celor de la Dinamo, ei știu mai bine situația de acolo. Dar fotbal fără reguli nu se poate face! Eu nu le cer jucătorilor să se călugărească sau să nu facă anumite chestii în timpul liber, doar să țină cont, să știe când permite programul.

"Costache e fantastic!"

- Cum sunt condițiile pentru juniori în România față de cele din Portugalia, adversara din cel mai recent meci?
- Diferența e imensă! Am fost la meciul din Youth League dintre Porto și Viitorul. La Porto e o academie cu aproape 3.000 de copii! E ca un mic oraș cu terenuri de iarbă, terenuri sintetice, săli de sport, săli de forță. Și nu e doar Porto acolo, mai există și Benfica, și Sporting. La noi e doar Viitorul.

- Tot în partida cu Portugalia s-a văzut un regres al lui George Pușcaș. Care e situația lui? De ce nu mai joacă la Benevento?
- Trece printr-un moment greu. Echipa a promovat cu el titular, însă antrenorul folosea în Serie B un 4-4-2. După promovare și-a făcut lotul pentru tactica asta, a mai adus patru atacanți. Acel antrenor a fost schimbat cu unul care a trecut la o așezare cu un singur vârf, așa că s-a înăsprit concurența pentru acea poziție din atac. Din cauza asta îi e greu lui Pușcaș să mai joace titular. Și se simte, îi lipsesc explozia, forța, continuitatea pe durata unui joc.

- V-a surprins transferul lui Costache la CFR?
- Un pic, da. Dar am văzut declarațiile patronului de la Dinamo, dezamăgirea lui și problemele care există la club: lipsa rezultatelor, criticile suporterilor. Negoiță a făcut un pas în spate și am înțeles că există datorii către fostul patronat. Costache e foarte bun, e exploziv, are ambiție mare, agresivitate. El s-a impus la Dinamo datorită valorii, nu datorită regulii sub 21, că era deja Nedelcearu pentru acest criteriu.

"I-am pasat pe portughezi!"

- De ce suferă Ianis Hagi?
- E o presiune artificială în jurul lui. Are nevoie de o echipă la care să joace constant, de un mediu în care să se simtă bine. E greșită și comparația cu Gică. Sunt tată și fiu, dar Ianis e alt jucător! Eu sper că nu pe el l-a huiduit publicul vineri, sper că reacția oamenilor a fost față de mine, că l-am schimbat pe Ianis! Serios, Ianis e un băiat care nu merită un astfel de tratament, nu merită să fie fluierat!

- De ce joacă naționala în 4-2-3-1? Nu se poate juca altfel cu fotbaliștii pe care îi aveți?
- Aleg tactica în funcție de calitățile jucătorilor. Asta e menirea antrenorului, să găsească sistemul potrivit cu lotul pe care-l are la dispoziție. Degeaba vrei tu să joci 4-3-3 în stilul Barcelonei dacă jucătorii tăi nu pot să paseze ca spaniolii. Dacă echipa ta se bazează pe forță sau pe contraatac e o greșeală să te apuci să copiezi Barcelona! Oricum, noi am căutat să jucăm deschis. Cu Portugalia am avut posesie 58 la sută. Iar portughezii avuseseră mingea în 70 la sută din timp în celelalte meciuri ale lor!

- În afară de Academia Hagi, care ar mai fi alte centre de tineret importante?
- Cred că după regula U21 următorul pas ar fi să se introducă în dosarul de licențiere obligativitatea de a avea o academie, un centru de juniori serios. Vrei să joci în Liga 1? Îți faci academie de juniori! Poate cu sprijinul autorităților locale, nu știu cum... Au mai apărut școli mici, niște businessuri mici. Patronul ia cotizații de la copii și își asigură un salariu decent în felul ăsta. Așa nu se dezvoltă un mediu profesionist. Singurul loc cu un circuit normal e Academia Hagi: grupe de junori, copii împrumutați în țară, formație de seniori. Văd la jucătorii de acolo că sunt educați corect, sănătos. Hagi face foarte bine: când un jucător are ofertă îl lasă să plece și promovează pe altul din spate. Așa văd toți copiii că li se oferă șansa să plece la mai bine, nu-i blochează nimeni.
"Galezii arată ca niște italieni"

- Unde poate ajunge această generație?
- Obiectivul e să ajungem la turneul final, ar fi primul pas. Acum suntem la jumătatea drumului și trebuie să fim echilibrați, că la români e mare tentația de a trece de la nuntă la înmormântare imediat. Lăudăm exagerat după o victorie, apoi îi îngropăm și pe jucători, și pe antrenori după primul eșec. Suntem numai la extreme. Lupta pentru calificare va fi deschisă până în ultima etapă. Mă așteptam să bată Bosnia în Țara Galilor, dar nu cu 4-0. Bosniacii sunt buni, noi am avut și noroc când i-am învins.

- Țara Galilor cum e?
- Galezii joacă în continuare cu mingi lungi, nu prea îi interesează posesia. Sunt organizați și periculoși pe contraatac. Aglomerează când se apără într-un fel de catenaccio, un stil mai mult italian decât britanic. Noi suntem lideri acum, deci trebuie să facem în următoarele cinci etape măcar același număr de puncte câte fac concurenții, e suficient să ne apărăm prima poziție. Obiectivul nostru rămâne primul loc în grupă.

- Când v-ați hotărât să deveniți antrenor?
- Am făcut școala de antrenori când mai eram jucător, atunci era permis să urmezi cursurile din timpul carierei de fotbalist. Mi-am sacrificat vacanțele pentru școala de antrenori, că m-a prins microbul. Când a venit Răzvan Lucescu la Brașov eu suferisem o accidentare gravă, ruptură de ligamente, și în perioada aia am învățat mult de la Răzvan.

- Aveți superstiții?
- Am avut la început, dar pe lângă problemele reale din fotbal mă mai încărcam și cu superstițiile și mă zăpăceau de cap! Sunt niște prostii la care am reușit să renunț.

- E diferență mare între ce faceți acum și munca pe care o aveați la club?
- La club nu există repaus, sunt meciuri la câteva zile, antrenamente zi de zi. Se trece repede de la un adversar la altul. Aici, după jocul cu Țara Galilor, vom avea pauză până pe 7 septembrie anul viitor, când e programat următorul meci oficial. Fac mai mult o muncă de birou: analiză, studiu, scouting. Nu mă plictisesc, merg să văd jucătorii, am discuții cu ei.

"Daum m-a băgat în examen"

- Ce se întâmplă cu Alibec, pe care l-ați avut la Astra?
- Are calitate, e un jucător fantastic care trece printr-un moment dificil. E o lipsă de formă normală pentru un fotbalist cu pubalgie. Doar cine nu știe ce presupune acea afecțiune nu înțelege prin ce trece Alibec: dureri mari, te chinui să alergi, abia poți să lovești mingea. Pe lângă asta, îl afectează presiunea patronului, a antrenorului, a publicului. E un tip extrem de sensibil, dar trebuie să strângă din dinți. I-a plăcut când era adulat de toată lumea? Să accepte și criticile, și perioada mai grea!

- De ce nu ați rămas secund al lui Daum, ca Ionuț Badea?
- Eram convins că voi semna, doar că Daum m-a chemat atunci să mă cunoască și m-am simțit ca la un interviu. Din cauza asta am hotărât să renunț. Oricum voiam să fiu "principal", nu să continuu ca secund. Să știi că Daum, deși n-a avut rezultate, a venit cu unele lucruri noi și bune: organizare, metode de refacere, scouting.

- Vă vedeți selecționer la seniori?
- E un vis. Deocamdată mă gândesc la o calificare cu tineretul, la un contract cu un club din străinătate. Liniștea financiară pe care i-o oferi familiei contează.

- Câștigați mai puțin decât aveați la Astra?
- Mai puțin de jumătate. Iar prima pentru calificarea la Euro nici nu se compară cu bonusul pe care l-am luat pentru câștigarea Cupei cu Astra!

"E un avantaj să am atât de mulți jucători de la Hagi, ei alcătuiesc un nucleu. Și în trecut, când au existat rezultate, majoritatea fotbaliștilor veneau de la Steaua sau de la Dinamo"

"Le transmit jucătorilor că la națională e nevoie de o ambiție specială, trebuie să priceapă că aici simpla prezență nu e de ajuns, trebuie să fie implicați cu sufletul!"
Daniel Isăilă, selecționer U21

2 e numărul 
trofeelor pe care le-a câștigat Isăilă, 45 de ani, ca antrenor: o Cupă și o Supercupă, ambele cu Astra în finale cu Steaua. I-a calificat pe giurgiuveni pentru prima oară în grupele Europa League după ce a scos-o pe Lyon

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
ray51
ray51  •  14 Noiembrie 2017, 10:50

Un cetatean cuminte si intransigent acest Isaila. Cred ca avem nevoie de astfel de caractere. Bafta in continuare.

1526053057430541
Cristi Cristi  •  14 Noiembrie 2017, 10:49

Face o treaba buna Isaila , mult succes !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close