FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Ladislau Bölöni critică atacurile xenofobe ale ultrașilor români având o ieșire rasistă: „O dobitocie atât de mare! De asta suntem considerați țiganii Europei”

Articol de GSP - Publicat marti, 10 septembrie 2019 10:34

Ladislau Bölöni (66 de ani), antrenorul celor de la Royal Antwerp, fost selecționer al României între 2000 și 2001, a condamnat în termeni duri atacurile xenofobe fără precedent ale ultrașilor români la adresa vecinilor de la Budapesta, scandate în meciurile cu Spania și Malta. 

„Eu sunt ungur. Vă întreb: «şi care e vina noastră?» E o lipsă de educaţie totală. Una deosebit de dureroasă. Prietenul meu cel mai bun e un român pe care nu concep să nu-l vizitez, atunci când mă duc acasă, la Târgu Mureş. Şi cum ar fi ca la un meci, el să sară şi să scandeze «Afară, afară, cu ungurii din ţară»? E o dobitocie atât de mare! Pur şi simplu, aşa ceva e peste puterea mea de înţelegere! 

Nu vreau să accept că nivelul cultural din România a ajuns atât de jos. Şi, credeţi-mă, aş spune la fel, dacă ar exista scandări similare împotriva românilor în Bulgaria sau în Ungaria! Şi e groaznic că au fost astfel de scandări murdare în meciuri cu Spania şi cu Malta, fără nicio legătură cu Ungaria! 

(...)Ei bine, când văd asemenea episoade şi când aud că se scandează împotriva ungurilor în meciuri cu Spania şi cu Malta, atunci îmi dau seama de ce suntem consideraţi ţiganii Europei! Şi, atenţie, n-am nimic cu ţiganii, dar ştiţi ce vreau să spun. Şi mai e ceva extrem de dureros.

Astfel de manifestări grobiene nu vin doar din partea unui grup restrâns, nu sunt doar 10-20 de inşi care fac aşa ceva la meciuri şi pe care dumneavoastră îi numiţi huligani. Drama e că în România sunt milioane de oameni cu un astfel de comportament, cu o astfel de gândire. Şi sunt toleraţi de cei din jur. Asta e un lucru cu adevărat trist”, a declarat Bölöni, într-un interviu acordat în Adevărul.

De ce expresia lui Boloni este rasism

Comparația lui Boloni este rasistă deoarece pleacă de la prejudecata că romii ar fi o categorie etnică inferioară, iar cuvântul „țigani”, un termen discriminator în sine, este folosit în acest context cu sens peiorativ.

„Nu vom fi printre primele zece naționale ale Europei”

Antrenorul lui Royal Antwerp a vorbit și despre evoluțiile selecționatei lui Cosmin Contra. 

„Deci, chiar şi dacă vom ajunge la Campionatul European, nu vom fi printre primele zece naţionale ale Europei. O să fie frumos, într-adevăr, să mergem la Euro, vom striga de bucurie, ne va oferi un sentiment mare de satisfacţie, însă să nu pierdem anumite lucruri din vedere! Puterea fotbalului românesc nu e dată doar de o calificare a naţionalei la un turneu final.  

Ţine şi de nivelul campionatului intern şi de jucătorii pe care îi avem în străinătate şi de cum se prezintă cluburile româneşti în competiţiile continentale, dar şi de numărul spectatorilor care vin la meciuri. De aceea spun că trebuie să avem o imagine per ansamblu când evaluăm fotbalul nostru”, a mai spus Boloni, potrivit sursei citate. 

Vezi și: 

Ultrașii au comis-o și la Ploiești! I-au scos din minți pe oficialii FRF cu vulgarități și scandări XENOFOBE la adresa Ungariei

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Citește și:

Două gafe colosale » Decizii incredibile luate de Turpin în Germania - Scoția, debutul la EURO 2024
Euro 2024
Două gafe colosale » Decizii incredibile luate de Turpin în Germania - Scoția, debutul la EURO 2024
Nemții de rând strâng bidoanele aruncate » Cât iau pe reciclarea unui PET
Euro 2024
Nemții de rând strâng bidoanele aruncate » Cât iau pe reciclarea unui PET
Lovitură! Constantin Budescu revine în Superligă! A bătut palma cu noua echipă, unde merge și Dragoș Grigore!
Superliga
Lovitură! Constantin Budescu revine în Superligă! A bătut palma cu noua echipă, unde merge și Dragoș Grigore!

„Scaunul dentistului din Hong Kong!” » Momentul NEBUN cu Paul Gascoigne la Euro 1996: „Păcat că era glucoză în sticlă, nu gin ...”

Leonard Doroftei despre averea strânsă: „M-au vândut în Canada. Aveam de toate, dar nu aveam nimic”


Comentarii (53)
mariuss72
mariuss72  •  10 Septembrie 2019, 12:52

Ar trebui sa se termine odata cu prostiile astea xenofobe, chiar daca unele au oarecare justificare. Problemele romanilor nu vin de la ungurii din tara, vin de la alti nemernici care se pretind patrioti, dar jefuiesc tara asta constant de zeci de ani. Nu ungurii au destabilizat tara asta, nu ungurii au furat-o si au oprit-o din progres. Pe alta parte, e frustrant sa vezi atitudinea obtuza a ungurilor care refuza sa se integreze, desi nu le-a cerut nimeni sa renunte la traditii si obiceiuri. Sa refuzi sa inveti limba tarii in care te-ai nascut si locuiesti, e de neacceptat.

alex_1973
alex_1973  •  10 Septembrie 2019, 11:30

Cand cineva spune lucrurilor pe nume cativa carcotasi incearca sa il duca intr o zona urata cum ar fi rasismul in acest articol.Stimati ziaristi incercati sa va faceti treaba bine si nu sa mancati o paine din articole inventate.mincinoase si jignitoare ..Din pacate Boloni are mare dreptate cantitatea bate calitatea umana in Romania.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  10 Septembrie 2019, 11:26

La toate manifestarile sportive romano-maghiare, vecinii se intorc cu spatele la imn, scandeaza trivial si injura. Sigur, nu o fac doar ei, stiu asta, dar Boloni pare sa nu-i observe. Mai mult de atat, Ungaria este in vizorul multor organizatii internationale pentru politica sa (si de asta vorbim de politica guvernamentala, nu de fani infierbantati) antiimigrationista care frizeaza rasismul si xenofobia. Pe Boloni nici asta nu-l deranjeaza. Nu l-a deranjat decat atunci cand injuraturile ii vizau pe maghiari. Sa ne lamurim, si pe mine ma deranjeaza, si eu am prieteni unguri (chiar in cercul foarte intim de prieteni am o familie minunata de unguri), dar m-as fi asteptat din partea lui Boloni la o atitudine echivalenta in toate situatiile. Iar chestia cu "de asta suntem considerati" suna ca o justificare a acelei atitudini, un fel de "asa va trebuie". Ma rog, conteaza prea putin, dar daca tot ne sesizam, cum o face Laci, hai sa mergem pana la capat.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează