FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Pe tobogan » Ce s-a întâmplat cu jucătorii naționalei de la instalarea lui Cosmin Contra

FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor
FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat marti, 10 iulie 2018 14:50

De la instalarea lui Cosmin Contra pe banca ”tricolorilor”, 17 internaționali și-au schimbat echipele. Carierele majorității au luat-o în jos din punct de vedere sportiv. Andone spre Anglia sfidează regula. 

Mai sunt două luni până la startul Ligii Națiunilor, iar nivelul jucătorilor echipei naționale e unul în scădere dacă ne raportăm la transferurile operate de "tricolori" în timpul mandatului lui Cosmin Contra. E inclusiv efectul absenței de la Mondiale și al unei campanii de calificare jenante sub bagheta ex-selecționerului Christoph Daum.

Mutările în sus din punct de vedere sportiv sunt puține. Lider e Florin Andone, care a trecut de la Deportivo, retrogradată în Spania, la Brighton, în Premier League, o provocare imensă pentru atacantul de 25 de ani. Cu 6 milioane de euro achitați de englezi, vârful născut la Botoșani a intrat în Top 10 transferuri all-time în care au fost implicați români! Ierarhia e condusă de Mutu (19 mil., Chelsea - Parma), Chivu (18 mil., Ajax - AS Roma) și Chiricheș (9,5 mil., Steaua - Tottenham).

Ganea e deja în pericol la Bilbao

Apoi, ar mai fi pe plus Cristi Ganea, ajuns la Bilbao, însă aflat deja în pericol să stea pe bancă sau să fie împrumutat după ce bascii au adus recent încă un fundaș stânga: Yuri Berchiche, cumpărat cu 24 de milioane de euro de la PSG!
Cariere în creștere ar mai avea Băluță, Niță și Nedelcearu, plecați din Liga 1 la formații decente, care-și caută norocul în Champions League (Slavia Praga) sau Europa League (Sparta Praga, Ufa). Iar ex-căpitanul "tricolorilor", Dragoș Grigore, a părăsit boemia din Qatar pentru a semna cu bulgarii de la Ludogoreț.

În căutarea banilor și a unor echipe

În rest, bate vântul printre numele românilor. Anderlecht s-a descotorosit de Stanciu și Chipciu, care și-au găsit refugiu la Sparta Praga, devenită o enclavă românească. Vedete interne, Budescu și Alibec au apucat-o pe calea banilor în Arabia Saudită.

Pantilimon navighează anonim în Anglia pe contracte mănoase, Grozav e deocamdată fără echipă după despărțirea de Bursaspor, iar Toșca, Rotariu și Pușcaș așteaptă planurile cluburilor lor, unde au revenit la finalul unor perioade de împrumut. 

Contra: "Măcar să joace unde au ajuns"

Selecționerul Cosmin Contra monitorizează mișcările "tricolorilor" și admite că "nu mai avem jucători de top în Europa, iar majoritatea nu evoluează constant, ceea ce poate fi o problemă pentru națională. Mulți și-au schimbat însă echipele în această vară și contează ca măcar să joace acolo unde au ajuns. Așa prind ritm și încredere atunci când vin la lot.

Budescu și Alibec rămân în atenție, ce dacă au plecat în Arabia? Vreau să-mi fac timp să mă duc să-l văd la lucru pe Andone în Anglia, iar pentru Chipciu cred că e un pas înainte Sparta Praga. Nu mai avea mari speranțe să evolueze la Anderlecht cu noul antrenor, dar în Cehia se poate impune la o formație de Europa League, cu planuri de a ataca titlul intern sezonul viitor".

Internaționalii transferați în timpul mandatului lui Contra

 transferuri romani

Top transferuri rivali din Liga Națiunilor în ultimul an

transferuri

Programul "tricolorilor" în Liga Națiunilor

program

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
marius.bxl
marius.bxl  •  10 Iulie 2018, 19:08

Mai bine l-ar naturaliza pe faraonul salah.a demonstrat de ce e in stare la CM .parerea mea umilă e că e cel mai mare faraon dintre toti faraonii.ķ

demolarii
demolarii  •  10 Iulie 2018, 16:55

In urma lecturării articolului,cconcluziile mele sunt opuse cu ale autorului.1.Contra nu are aceași imagine că și Daum în fotbalul internațional.Deși Contra a condus un număr de meciuri ale naționalei,e clar că meciurile au avut vizibilitate și impact international redus.Daum a reușit să-i facă imagine lui Stanciu de cca 10 milioane de euro,deși prestațiile lui la Fcsb (jocul slab din play-off a ajutat-o pe Astra să devina campioana),sau națională(la Euro a ajutat Romania sa nu treacă de grupe după un decisiv pierdut cu Albania)din 2016 au fost patetice,imaginea creata anonimului,la aceea data,R Marin i-a adus Viitorului 2 milioane euro (in plus R Benzar și ceilalți jucători ai Viitorului convocați în premieră au prins tupeu de campioni),iar pentru fragilul Rotariu Dinamo a obținut 2.2 milioane euro exact când jucătorul se plafona blocând accesiunea altora).2. In lipsa "vitrinei" CE sau CM,Liga I nu oferă o imagine jucătorilor participanți.Dar tot Daum e de vina.LPF nu are atribuții.3.Lipsa continuității in strategii a cluburilor e vizibila.Cu " cârpeli" pentru rezultate imediate,atât cluburile cât și antrenorii obțin unele rezultate sportive și financiare, dar nu se remarca și să să devină repere că și specialisti ( antrenorii) sau scoli (cluburile),astfel încât un jucător produs sa beneficieze de garanția celui care îl formează. Jucătorul român e mai mult judecat după impresar. Deci?Ce a fost acest articol?Omagiu lui Contra,sau o încercare proasta de

lobbyone
lobbyone  •  10 Iulie 2018, 15:43

doamne ce articol ...Andone , baluta , nita , grigore , ganea , anton , nedelcearu au facut toti pasul in fata . stanciu si chipciu or sa joace . Cu pantilimon e irelevant , tatarusanu e titular incotestabil , nita poate sa joace oricand , balgradean e o alta varianta evidenta . alibec si asa nu mai practica fotbal , budescu e singura pierdere adevarata pentru nationala . Rotariu probabil va fi imprumutat undeva unde va juca . Torje trebuie sa isi gaseasca si el echipa , doar ca la el o sa mai dureze mult si bine pana va fi pregatit . Grozav cred ca o sa isi gaseasca imediat .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează