FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - KOSOV 2-0

Jandarmeria acuză FRF după România - Kosovo: „Răspunderea aparține organizatorului” + 458 dintre fani care au provocat incidente au fost identificați

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 11:43 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 11:56

Jandarmeria Capitalei a reacționat după incidentele petrecute la meciul dintre România și Kosovo (2-0), care au dus la întreruperea meciului pentru 49 de minute.

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a emis un comunicat prin care afirmă că FRF, în calitate de organizator al partidei, era responsabilă pentru prevenirea incidentelor.

Jucătorul pe care Victor Becali nu l-ar mai convoca după România - Kosovo: „Nu are cum să joace” + Ce spune despre Olimpiu Moruțan
ROMÂNIA - KOSOVO 2-0
Jucătorul pe care Victor Becali nu l-ar mai convoca după România - Kosovo: „Nu are cum să joace” + Ce spune despre Olimpiu Moruțan

Jandarmeria Capitalei după incidentele de la România - Kosovo: „Răspunderea pentru efectuarea unui control riguros aparține organizatorului”

„Subliniem faptul că, potrivit prevederilor art. 10, alin. 2, lit. a) din Legea nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare, răspunderea pentru efectuarea unui control riguros al persoanelor şi al bagajelor acestora, în scopul împiedicării introducerii în stadion a unor obiecte, materiale sau mesaje interzise revine organizatorului jocului sportiv”, se arată în mesajul Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Reprezentanţii autorităţilor implicate în organizarea şi gestionarea evenimentului sportiv au purtat discuţii cu suporterii gazdă pentru a-i determina să se delimiteze de aceste acţiuni ilegale, iar partida s-a reluat, fiind impusă de către oficiali condiţia ca aceste comportamente ilicite să înceteze. 

În cazul în care suporterii vor refuza să se conformeze celor menţionate, arbitrii vor decide asupra desfăşurării partidei de fotbal, existând riscul pierderii acesteia la masa verde. 

- Jandarmeria Capitalei, despre torțele aruncate de ultrași și mesajul „Kosovo e Serbia”.

458 de persoane au fost identificate

 Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a precizat și că mai mulți ultrași care au provcat incidentele au fost identificați, urmând a se lua măsurile legale împotriva acestora.

458 de persoane, care au făcut parte din grupul de suporteri care a comis fapte antisociale și din cauza căruia a fost întrerupt meciul de fotbal dintre echipele reprezentative ale României și Republicii Kosovo, au fost identificate până la acest moment în vederea luării măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare.

Până la transmiterea acestui comunicat, au fost constatate și întocmite 3 acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. De asemenea, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.000 de lei. În continuare, se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare.

După întreruperea meciului, în urma consultării reprezentanților Federației Române de Fotbal și ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situației, astfel încât meciul să fie reluat în condiții de siguranță, fără a-i pune în pericol pe ceilalți spectatori și de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv. Astfel, jandarmii împreună cu reprezentanții Federației Române de Fotbal au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facțiuni de suporteri pentru conștientizarea riscurilor asociate afișării mesajelor care incită și pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv și riscului de a pierde meciul la ”masa verde”.

Menționăm că, în urma consultării cu reprezentanții UEFA și cei ai Federației Române de Fotbal, s-a hotărât de comun acord ca forțele de ordine să gestioneze această situație prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor și neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens.

După evaluarea situației și obținerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiții de siguranță, fără a exista violențe.

Precizăm faptul că, Jandarmeria Capitalei va acționa de fiecare dată în limitele și strict cu respectarea prevederilor legale în vigoare, având capacitatea operativă de a gestiona orice situație, în limita atribuțiilor conferite de lege. Jandarmeria București și Federația Română de Fotbal își exprimă speranța că astfel de incidente nu se vor mai repeta și că fotbalul va rămâne un mijloc de bucurie și unitate pentru toți suporterii.

Pentru desfășurarea în condiții de ordine și siguranță publică a acestui eveniment sportiv, aproximativ 500 de jandarmi, alături de ceilalți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, au luat măsuri pentru deplasarea în condiţii de siguranţă a suporterilor la și de la stadion, pe timpul desfășurării jocului sportiv în incinta Arenei Naționale, precum şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei.

- Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București

România - Kosovo, întrerupt 49 de minute

Ultrașii radicali din „Uniți sub Tricolor” au scandat „Kosovo e Serbia” și au afișat două bannere care l-au făcut pe „central” să oprească meciul în minutul 18.

Scandalul era anunțat de la ora 15:47. „La meciul tur din Pristina, imnul nostru a fost huiduit îndelung de întregul stadion, iar suporterii români au fost ținta injuriilor continue și a jignirilor repetate ale suporterilor kosovari, o mare parte din fani fiind evacuați, arestați, agresați și amendați doar pentru că au afirmat un adevăr istoric subliniat și la nivel de stat, a venit vremea returului”. A fost mesajul ultrașilor.

FRF, Jandarmeria și firma de pază n-au reacționat. Ultrașii au intrat pe stadion fără probleme, au fluierat copios imnul celor din Kosovo și au scandat de mai multe ori „Serbia, Serbia”. Apoi, în minutul 17, au afișat două bannere. Jandarmeria, la fel de pasivă.

„Basarabia e România” și „Kosovo je Srbija”, plus din nou scandări „Ole, ole, ole, ola, Kosovo e Serbia”. Și a venit momentul în care „centralul” francez Willy Delajod a oprit meciul.

A chemat echipele la marginea terenului, scandările au continuat și a decis suspendarea partidei! Degeaba s-a dus Stanciu să-i calmeze pe huligani, aceștia au continuat să scandeze. Mai multe dispozitive de jandarmi au mers spre peluză, nici de această dată n-a existat o finalitate.

După 30 de minute, Răzvan Burleanu, Gabriel Bodescu și Radu Vișan au coborât pe teren pentru discuții cu oficialii UEFA. O delegație s-a dus din nou la ultrași, moment în care au început să scandeze „Ole, ola, reprezentăm România”, totul în corul de fluierături al întregului stadion. După 40 de minute de la oprire, echipele au ieșit de la vestiare. A urmat o încălzire și după alte 9 minute s-a reluat partida.

Citește și:

Avem o echipă cu valoare care cu siguranță poate merge la Euro” » Concluziile lui Alexandru Cicâldău, după 2-0 cu Kosovo

Valentin Mihăilă a oferit declarația zilei: „Am intrat în vestiar, dar nu să ascult ce vorbește Mister, ci să mă duc la toaletă”

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (8)
IonSaliu
IonSaliu  •  14 Septembrie 2023, 11:57
Postat de grigs1981 pe 13 Septembrie 2023, 21:39

Puiule,cand am invatat eu sa scriu,***, (sic!)daca, (sic!)*** a schimbat regulile gramaticale, (sic!)mie nu mi-a spus...Asta a fost"tonul"tau si,tonul face muzica...In rest,amesteci lucrurile,le deformezi intr-un stil putinist,iar ideile sunt rusofile si nu m-ar mira,desi te dai rapidist,sa fii vre-un cioclu de-al liderului Kremlinului in Romania,Georgiev Semionov.Apropo,te-ai intrebat vreodata(daca practici introspectia...)de ce toata lumea vrea sa emigreze in USA si in Rusia sau China,numai cei urmariti penal?Sau,de ce americanii peste tot unde s-au luptat,apoi au avut un plan de refacere(cu exceptia Serbiei care a refuzat pentru ca a acceptat ajutorul Moscovei),iar Rusia nu a facut acest lucru in nici-una din tarile pe care le-a invadat,ba,dimpotriva,le-au secatuit?Deci,amice,mai usor cu"politica",cu impartirea unora si altora in procente sau ba...Termenii pe care ii folosesti sunt specifici unei ideologii anume,o detest,singura mea ideologie este RAPIDUL si Motul,Pittis,mi-a fost mentor,nu ideologii de toate soiurile,capisci?Sa fii sanatos,nu voi mai continua si nu-ti voi mai raspunde,ever...ar fi inutil...

Briggitser, te crezi “lethal weapon”. Sunt obligat sa raspund, fiindca am fost tinta unui atac. In primul rand, eu AM FUGIT din Romania Comunista in America. Nu a fost din cauza sentimentelor anti-Romanesti sau anti-Ruse. A fost din cauza opiniilor mele anti-Comuniste, si implicit anti-Sovietice. Privitor la Putin, opinia mea despre el a fost publicata pe Internet inca de pe vremea lui Donald “Caligula” Trump. Ii consider pe ambii drept FASCISTI. Prin contrast, Baba Baidan este un FASCIST LIBERALIST. Un googling pe numele meu si ‘Putin Trump turncoats’ duce la publicatia respectiva. Godson, eu am trait in USA si am studiat-o. Tu o stii doar “dupa ureke”, de la radio sau TV. Tu, ca majoritatea lumii, confunda America cu Omul-Din-Casa-Alba. NOT!! America este un miriad de idei, nu o ideologie monolitica. Este cu adevarat natiunea definita de FREEDOM OF SPEECH. Eu m-am exprimat in acelasi mod atat despre “Dalai Obama”, “Caligula Trump”, cat si despre “Baba Baidan”. Adica, mi-am exersat dreptul la FREEDOM OF SPEECH. La fel ai facut-o si tu, ca cetatean al UE. Iti respect acel drept. Dar nu sunt de acord cu opiniile tale. Asa cum tu nu esti de acord cu opiniile mele. Amandoi ne-am exprimat ideiile in mod liber. Dar tu ai cam scazut nivelul civilizat in a doua replica. Hai, Rapid! Au fost persecutati inca de pe vremea Fascismului, a continuat in vremea Comunismului, apoi a Liberalismului Fascist… Doar un titlu ar spala pacatele politicului amestecat in sport!

IonSaliu
IonSaliu  •  14 Septembrie 2023, 11:40
Postat de paiazze pe 13 Septembrie 2023, 16:00

Ca sa rezum comentariul tau, americanski - nasol, ruski - mistooo! Hrusciov le-a dat ucrainienilor doar Crimeea, nu celeltalte teritorii pentru care s-a bagat nea Putin in razboi. Apoi, stii in ce context a rostit Einsenhower termenul de "complex militar"? Vezi ca e pe invers fata de cum crezi tu. Jumatati de adevar. Dar tu da-i inainte.

Sunt obligat sa raspund, fiindca am fost tinta unui atac. In primul rand, eu AM FUGIT din Romania Comunista in America. Nu a fost din cauza sentimentelor anti-Romanesti sau anti-Ruse. A fost din cauza opiniilor mele anti-Comuniste, si implicit anti-Sovietice. Privitor la Putin, opinia mea despre el a fost publicata pe Internet inca de pe vremea lui Donald “Caligula” Trump. Ii consider pe ambii drept FASCISTI. Prin contrast, Baba Baidan este un FASCIST LIBERALIST. Un googling pe numele meu si ‘Putin Trump turncoats’ duce la publicatia respectiva. Paiatza, eu am trait in USA si am studiat-o. Tu o stii doar “dupa ureke”, de la radio sau TV. Eisenhower s-a referit clar la pericolul de a mentine razboaie pentru “mentinerea” marilor companii de razboi. Se intampla in toata lumea celor care isi permit sa fie puteri militare. De asemenea, cand Cel-Din-Casa-Alba are probleme, apeleaza la razboi. A inceput in special cu Lyndon Johnson, accentuat apoi de Nixon. Ultimul a fost Dubya Bush care, pe deasupra, a vrut “sa salveze” si onoarea tatalui sau! Dubya a pornit razboiul din Iraq pe pretextul unei masinatiuni colosale. Majoritatea presei Americane a inghitit si propagat acel pretext belicos. Multi jurnalisti au regretat public dupa razboi. Dupa retragerea din politica, Dubya inca se teme de aparitii publice. Multi din parintii Americanilor ucisi in Iraq l-ar spinteca! Razboiul lui Dubya nu trebuia pornit. Asa cum nu trebuia pornit nici razbelul lui Baba Baidan.

grigs1981
grigs1981  •  13 Septembrie 2023, 21:39
Postat de IonSaliu pe 13 Septembrie 2023, 15:32

Axiomaticule, mai întâi de toate, tu ar trebui să pui un efort mai serios în scrierea corectă, după standardele moderne. După punct sau virgulă se adaugă obligatoriu un spaţiu. Capisci? Acum, opinia ta se află pe o temelie cam şubredă. “Razboi şi Pace”, or producţie Mosfilm, or producţie Hollywod este POLITICĂ. Ergo, bannere pro Ukraina, sau contra Rusia, or pro Serbia, sau contra Kosovo — reprezintă POLITICĂ AMESTECATĂ ÎN SPORT. Este un NO-NO, cum zic Yankeii. Iar ce au făcut ultraşii Kosovari la ei acasă, în Iunie, este şi mai grav. Apropo, ei se află într-o poziţie şi mai puţin convingătoare decât Ruşii din teritoriile foste ale Rusiei şi apoi date Ucrainei de Hruşciov. Kosovarii sunt doar cam 50%, comparaţi cu 90% Ruşii. Razboiul este GRAV, şi se datorează mai degrabă lui Baba Baidăn şi Complexului Militaro-Industrial (termen conceput de marele General şi Preşedinte Eisenhower). Vor fi consecinţe, aşa cum au fost pentru Dubya Bush pentru războiul sau din Iraq. De-aia se tem să-l oprească. Doar atât mai vreau să zic. Îţi repet ţie şi lui Frau UEFA. A NU SE AMESTECA POLITICA ÎN SPORT! SĂ NU EXISTE DUBLU-STANDARDE! Capisci, godson?

Puiule,cand am invatat eu sa scriu,***, (sic!)daca, (sic!)*** a schimbat regulile gramaticale, (sic!)mie nu mi-a spus...Asta a fost"tonul"tau si,tonul face muzica...In rest,amesteci lucrurile,le deformezi intr-un stil putinist,iar ideile sunt rusofile si nu m-ar mira,desi te dai rapidist,sa fii vre-un cioclu de-al liderului Kremlinului in Romania,Georgiev Semionov.Apropo,te-ai intrebat vreodata(daca practici introspectia...)de ce toata lumea vrea sa emigreze in USA si in Rusia sau China,numai cei urmariti penal?Sau,de ce americanii peste tot unde s-au luptat,apoi au avut un plan de refacere(cu exceptia Serbiei care a refuzat pentru ca a acceptat ajutorul Moscovei),iar Rusia nu a facut acest lucru in nici-una din tarile pe care le-a invadat,ba,dimpotriva,le-au secatuit?Deci,amice,mai usor cu"politica",cu impartirea unora si altora in procente sau ba...Termenii pe care ii folosesti sunt specifici unei ideologii anume,o detest,singura mea ideologie este RAPIDUL si Motul,Pittis,mi-a fost mentor,nu ideologii de toate soiurile,capisci?Sa fii sanatos,nu voi mai continua si nu-ti voi mai raspunde,ever...ar fi inutil...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează