FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII CM

INTERVIU EXCLUSIV Vasile Iordache, după România - Germania: „Îmi venea să dau cu ceva în televizor la ratările lui Pușcaș și Stanciu” + Elogiu pentru Florin Niță: „România și-a găsit portarul”

George Pușcaș a ratat o ocazie mare cu Germania // foto: Imago +49   FOTO
George Pușcaș a ratat o ocazie mare cu Germania // foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 29 martie 2021 15:19 / Actualizat luni, 29 martie 2021 15:38

Rămas în memoria microbiștilor ca „Eroul de pe Wembley” după memorabilul meci Anglia - România 0-0, din 1981, când a salvat remiza după mai multe parade, Vasile Iordache (70 de ani) este încântat de evoluția lui Florin Niță (33) în meciul cu Germania, pierdut de „tricolori”, scor 0-1. 

Vasile Iordache recunoaște franc că „Florin a fost mai bun decât mine pe Wembley”.

- Domnule Iordache, cum ați urmărit meciul cu Germania?
- Cu emoție și speranță, deși ne-au dominat clar. Dar în unele momente chiar mi-au dat și lacrimile.

Vasile Iordache: „Florin Niță a fost extraordinar!”

- De ce, că n-am pierdut așa de rău?
- Nu e vorba de scor, că am scăpat ieftin, la ce a fost pe teren. M-am bucurat pentru omul nostru din poartă, Florin Niță. A fost extraordinar! Văzându-i paradele, mi-am adus aminte de tinetrețe, de meciuruile mele, de Wembley. Iar el, cu Germania, a fost mai bun decât mine pe Wembley. Dar nici nu vreau să îl compar din mine, deși unii spun că îmi seamănă. Nu, seamănă cu el, a crescut frumos, a rămas un băiat modest, muncitor.

- L-a laudat și Neuer.
- Era normal, a scos vreo 6-7 goluri ca și făcute. Dacă nu era el în formă, ne curățam rău. Cred că nici Tătărușanui nu ar fi scos atâtea. Îmi place, are reflexe, anticipare, curaj, determinare. Uite că a trebuit să vină acest meci ca să-l descoperim pe Niță. Am zis și înainte de meciul cu Macedonia de Nord că el ar trebui să apere și nu m-am înșelat. Acum spun că naționala și-a găsit portarul, după retragerea lui Tătă.

Manuel Neuer, impresionat de un fotbalist român: „Felicitările mele! A fost mult de muncă”
ROMÂNIA - GERMANIA 0-1
Manuel Neuer, impresionat de un fotbalist român: „Felicitările mele! A fost mult de muncă”

- Echipa cum vi s-a părut?
- Nu vreau să analizez eu echipa, fiecare se pricepe la felia lui. Dar, pe ansamblu, prea ne-au surprins. E diferență mare între calitatea lor individuală și a noastră. Se știa asta, dar totuși, prea ne-au dominat. Mă bucur totuși că i-a dezamăgit Niță.

Vasile Iordache: „Îmi venea să dau cu ceva în televizor”

- Ce v-a impresionat la nemți?
- E și greu de spus ce nu m-a impresionat. E clar, investesc in copii, îi cresc bine. La noi, parcă prea repede, gata, cum scoate unul capul, ne gândim la milioane, cum să-l vindem mai repede, zici că e circ. Patronii nu sunt interesați de acest capitol, n-au răbdare cu copii, să-i crească de la 10 la 20 de ani, să pună forță, tehnică, mentalitate, iar la 25 de ani să aibă tot ce trebuie. Să sperăm că generația asta care vine va aduce schimbarea. Nu trebuie să ne comparăm acum cu Germania, că e prea sus. Eu zic că peste doi-trei ani trebuie să vorbim despre această națională. Bine că s-a terminat așa. Păcat, că am avut și noi niște șanse. Îmi venea să dau cu ceva în televizor la ratările lui Pușcaș, Keșeru, Stanciu.

- De unde vine diferența dintre prestațiile unora la echipele de club din străinătate și la națională?
- Cei de afară fac parte din echipe cu jucători de valoare, crescuți în alt fel de fotbal și atunci lipsurile lor se văd mai puțin. În plus, acolo acumulează, joacă într-un alt mediu. Ei pleacă din Liga 1 cu multe probleme și de aceea le e așa de greu să se acomodeze la ritmul de joc, la forța și viteza de afară. De asta zic că mai avem de așteptat doi-trei ani să ajungem la un nivel superior cu naționala. Ne întoarcem la același lucru, avem carențe la calitatea tehnică individuală. Nemții, parcă alunecau pe gheață când ne depășeau în viteză. Noi dădeam din mâini, înotam să-i ajungem, ei dădeau din picioare. Plus ce făceau cu mingea. Asta înseamnă forță, calitate, valoare.

- În afară de Niță v-a mai plăcut ceva, cineva?
- Mi-a plăcut ultima parte, când am mai scos și noi capul și am încercat să-i surprindem. Nu știu dacă am fi rezistat însă să jucăm așa cu ei de la început. Acum a trecut, important e acum să batem în Armenia, care, uite, e în formă. E greu să ne calificăm, dar măcar la locul doi să tragem. Eu am încredere, să vedem însă ce va fi miercuri la Erevan, cu acesată echipă care e foarte periculoasă. Până atunci, transmiteți-i lui Niță felicitările mele! Bravo, Florine!

Vasile Iordache, meci perfect pe Wembley

Pe 29 aprilie 1981, România remiza pe Wembley cu Anglia, 0-0, în preliminariile CM 1982. 

Remiza naționalei lui Valentin Stănescu venea în principal grație intervențiilor excepționale ale lui Vasile Iordache, care a primit 10 din partea „Sportului" după acea prestație. O notă acordată extrem de rar pe atunci.

39 de ani de când Vasile Iordache devenea
RETRO GSP
39 de ani de când Vasile Iordache devenea "Eroul de pe Wembley". Și de când primea nota maximă: "Da, eu și Nadia ce am mai luat 10!" :)

VIDEO. Mirel Rădoi, după România - Germania 0-1

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Remarcatul presei germane dintre „tricolori” și criticile pentru jucătorii lui Low: „Băieți, tot ceea ce trebuia să faceți era să găsiți poarta”

Mesaj tranșant pentru Rădoi: „Păstrează-l pe Ovidiu Popescu, scapă de Camora”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează