GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  

Opinie Cristian Coman » De ce dai, tată? De ce dai, lângă terenul de fotbal?

Articol de GSP - Publicat duminica, 11 noiembrie 2018 18:54

Cristian Coman, jurnalist cu 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă. 

Claudiu Florică și fiul, Călin Popescu-Tăriceanu și fiul.

Hrebenciuc și fiul.

Mircea Cosma și fiul.

Liviu Dragnea și fiul.

Traian Băsescu și fiica.

Și lista poate continua. Sunt câțiva dintre părinții celebri care și-au luat cu ei, la propriu și la figurat, copiii. În negura lăcomiei. Mâinile lor, vocile lor, chipurile lor au tremurat nervos în apropierea unor tentații – iar faptul că judecătorii nu s-au pronunțat definitiv mă oprește să spun altfel, mai direct.

Pentru că nu ar fi corect. Și pentru că acesta este motivul – opinia în locul informației - pentru care profesia noastră, a jurnaliștilor, riscă să se complacă în supa de superficialitate a politicienilor. Să dea sentințe, înaintea instanței. „Mai bine să scape nouăzeci şi nouă de vinovaţi, decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat”, spune celebrul personaj Leopold Bloom în Ulisele lui James Joyce. Așa spune și Tăriceanu care se luptă, împreună cu coaliția, să oprească „abuzurile” justiției.

În această lume în care doar o parte respectă regulile, aflăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu, omul numărul doi în statul român, ar fi fost denunțat de Claudiu Florică pentru o șpagă „austriacă” de 800.000 de dolari, scrie Libertatea. S-ar fi întâmplat când Tăriceanu era premier, în perioada 2007-2008. După 6 ani de la „primirea foloselor materiale” , în 2014, o inițiativă regală îi aducea din nou împreună pe Florică și Tăriceanu.

Încă nu erau denunțător și pârât.

Au venit împreună cu copiii. Pe ei, pe copii, îi lega o pasiune. Pe ei, pe părinți, îi lega altă pasiune.

Conform Libertatea, „în iulie 2014 a fost lansat, cu mare pompă, clubul de fotbal Regal Sport Club București. Atletico Madrid a deschis, în România, prima academie de fotbal din afara Spaniei. Proiectul s-a întins pe o perioadă de patru ani, dar s-a deșirat înainte de 2018. La eveniment au venit Enrique Cerezo, președintele clubului Atletico de Madrid și oameni politici importanți de la noi, printre care și al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului. Gazdă le-a fost Claudiu Florică, director general al Regal Sport Club Bucureşti.”

Și acum, ca în romanul lui Dumas, căutăm personajele după niște ani:

  • Fiul lui Tăriceanu - a renunțat la fotbal.
  • Fiul lui Florică – vrea performanță în fotbal.
  • Tăriceanu-tatăl – se luptă cu statul paralel, indiferent ce înseamnă asta.
  • Claudiu Florică – se luptă cu sine în autodenunțuri.

Numele copiilor celor doi nu apar în acest articol. Pentru că nu este depre ei (n.r. Este o expresie la moda în social media: „Acest text este despre el. Îți mulțumesc că m-ai ales, fiul meu”).

Ci despre oamenii mari (în stat și/sau averi) care nu se abțin să nu bage în nisipurile mișcătoare propriii copii.

De ce?

Pentru că vor să le împrumute inocența?

Pentru că vor folosi ca argument „sistemul îmi distruge familia”?

Pentru că , în lumea celor care se poartă ca și cum totul li se cuvine, nu apare nicio problemă morală?

Sau pentru că, de prea mult timp, terenul de fotbal nu mai este privit ca locul unde vezi performanță. Ci un loc unde se fac deal-uri. Copiii sunt doar paravanul.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close