GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

Românașii atacă ligile germane » FC Românașu va juca pe piept cu sloganul #mândrucăsuntromân

Băieții de la FC Românașu au planuri mari în ligile inferioare germane: inițiatorul proiectului, Cătălin Lohr, e primul din dreapta, sus
Băieții de la FC Românașu au planuri mari în ligile inferioare germane: inițiatorul proiectului, Cătălin Lohr, e primul din dreapta, sus

Articol de - Publicat vineri, 08 februarie 2019 10:41

Un nou proiect fotbalistic exclusiv românesc în diaspora: FC Românașu intră, din august, în liga a 9-a germană, ultima din landul Baden-Wurttemberg, în sud-vestul țării.

Inițiatorul proiectului e un fost junior al Petrolului, Cătălin Lohr. Băieții vor juca pe piept cu sloganul #mândrucăsuntromân.

Cu circa 600.000 de români plecați în țara lui Beckenbauer, Germania e al treilea pilon al diasporei europene, după Spania și Italia. Iar comunitatea "tricoloră" se îmbogățește cu încă o echipă de fotbal care-și propune să impresioneze. 

FC Românașu s-a înscris în liga a 9-a, ultima din landul Baden-Wurttemberg, și are cartierul general în Pforzheim (120.000 locuitori), în sud-vestul Germaniei, între Stuttgart și Karlsruhe. Orașul e supranumit "Golden City" datorită industriilor de diamante și producție de ceasuri, foarte dezvoltate în zonă.

Foști jucători de la Parma, Hermannstadt, UTA sau Voința Sibiu
Proiectul îi aparține unui ploieștean, Cătălin Ștefan Lohr, fost junior la Petrolul, stabilit de câțiva ani în Germania, unde-și câștigă pâinea din comerț. "Eu am înființat echipa în toamna trecută, o administrez, o sponsorizez și o și antrenez deocamdată. Ne-am propus ca, până punem totul pe picioare, să gestionăm singuri treburile", spune prahoveanul, care are și licență de tehnician, obținută în Spania. 

"Este un club sută la sută românesc, așa cum nu cred că mai există aici. Vom intra efectiv în competiție în luna august, iar cu lotul pe care deja îl avem sunt convins că vom face senzație. Sunt băieți care au mai cochetat cu fotbalul de acasă, dar, din cauza sistemului, au fost nevoiți să renunțe și să vină la muncă în străinătate, fiindcă în țară li s-au tăiat aripile. Au ales să lucreze în Germania în curierat, construcții sau alte domenii, dar vor încă să-și urmeze visul copilăriei, să fie fotbaliști. Nimeni nu are pretenții financiare", completează Lohr.

În echipă se vor regăsi nume precum Luca Dumbra (ex-Parma 2), Ionuț Munteanu (ex-Hermannstadt, a promovat cu sibienii în L2), Sorin Vașnaghi (ex-UTA), Cosmin Stancu (ex-Voința Sibiu), dar și Tiberiu Fulop, vărul primar al fraților Fulop din L1 - Istvan la Sepsi și Lorand la FC Botoșani. 

Au câștigat deja un tradițional turneu de sală!

"Condițiile aici sunt de liga secundă din România, deși am văzut recent câteva imagini de la Dacia Unirea Brăila și m-am speriat de ce era acolo. Terenurile sunt perfecte, suntem acum în negocieri pentru închirierea unuia pe care să ne desfășurăm meciurile oficiale, iar cu partea de echipament ne-am descurcat pe cont propriu", explică Lohr. Băieții vor purta pe tricouri sloganul #mândrucăsuntromân și așteaptă sprijin inclusiv de la FRF, de unde au primit promisiunea că o parte din bugetul afectat diasporei va fi îndreptat în 2019 către FC Românașu.

Iar startul românilor e promițător. Week-end-ul trecut au câștigat un tradițional turneu de sală desfășurat de peste 25 de ani în zonă: "Am fost prima echipă românească participantă, am cucerit trofeul, am trecut inclusiv de formații de liga a cincea germană aflate în pregătire, iar de acum intrăm în linia dreaptă pentru marea provocare pe care o vom înfrunta de la sfârșitul verii".

27de ani e media de vârstă a lotului de la FC Românașu, dar inițiatorii proiectului intenționează să o scadă pe parcursul sezoanelor viitoare

"Prin acest proiect, vrem să readucem bucuria și mândria în sufletele românilor și ne dorim să reaprindem pasiunea pentru fotbal încă de la grupele de copii și juniori spre a-i îndrepta spre naționalele României"
Cătălin Lohr, manager FC Românașu

FC România a făcut furori

Comunitățile de români de pe întinsul Europei și-au făcut echipe proprii, din Spania și Italia până în Austria sau Belgia. Dar proiectul cel mai faimos e, deocamdată, al celor de la FC România din Anglia, unde a evoluat pentru o scurtă perioadă și fostul stelist Claudiu Răducanu. Înființată în 2006, activează în prezent în liga a opta britanică, a reușit să participe în FA Cup, trecând trei tururi în faza incipientă a competiției, fiind oprită abia de o formație din L6! Numele FC România a fost proiectat inclusiv pe Wembley la finala FA Cup, iar aventura clubului a ajuns și în paginile unor ziare prestigioase, precum Gazzetta dello Sport, The Guardian sau L'Equipe, și a devenit subiect la emisiuni TV din Anglia ori Japonia.

Așa arată sigla clubului care activează în sud-vestul Germaniei


De la stânga la dreapta: Luca Dumbra (ex-Parma 2), Ionuț Munteanu (ex-Hermannstadt) și Tiberiu Fulop, vărul fraților Fulop din Liga 1, artizani ai succesului într-un recent turneu de sală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează