GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUDO

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"

Articol de GSP - Publicat marti, 11 decembrie 2018 09:05

Alina Croitoru, căsătorită Alecu, 35 de ani, fostă campioană mondială și europeană la cadeți și juniori, e a opta voce care denunță agresiunile fizice practicate la lotul olimpic de judo. Ea îi cere antrenorului de la Cluj să părăsească centrul și-i transmite că ”nimic nu rămâne neplătit în viață”.

Se învârte tot mai repede roata depozițiilor despre iadul de la lotul olimpic de judo de la Cluj. Victimele prind curaj, se regăsesc în poveștile colegelor și, după ani de suferință și tăcere, aleg să-și expună chinurile și umilințele suferite la centrul național, condus de Florin Bercean.

Iar la suprafață încep să iasă fete cu rezultate mari și cu potențial consistent la vremea lor. Bunăoară, Alina Croitoru, actualmente Alecu, a strâns un CV remarcabil până la 23 de ani, când avea să pună brusc stop carierei din cauza unui conflict violent cu antrenorul. Așadar: campioană mondială și europeană de cadete, campioană și vicecampioană europeană de junioare, argint cu echipa de senioare în 2000, când avea doar 16 ani! A migrat între două categorii: 70 kg/78 kg.

 

Priviți rezumatul video al investigației coordonate de jurnalistul GSP Justin Gafiuc:

La Cluj, povestea Alinei s-a derulat între 2000 și 2007. A crescut ani la rând cot la cot cu tiza ei, legenda Alina Dumitru, cu care a venit la lotul olimpic în același moment. "Noi două și încă o colegă eram singurele junioare absorbite la grupul senioarelor", spune fosta judoka. Ea relatează gradual câteva evenimente pentru a ajunge la momentul agresiunii suferite din partea lui Bercean.

"În generația mea, am fost cel puțin 15 fete cu rezultate internaționale remarcabile. Dar minimum zece dintre ele, inclusiv eu, s-au lăsat din cauza comportamentului lui Bercean. N-au mai rezistat!"Alina Croitoru

"Luptam pe proprie răspundere, cu umărul accidentat"

"Mersesem constant la turnee de calificare pentru Olimpiada de la Atena 2004, dar înainte cu o lună de Europeanul la care-mi puteam asigura biletele pentru Jocuri m-am accidentat. Îmi sărea genunchiul și când mergeam pe stradă. M-am operat și s-a dus Olimpiada. Apoi, pentru Beijing 2008, totul s-a năruit în anul anterior competiției. Au apărut probleme la umărul drept, durerile deveniseră constante și, la un control medical, mi s-a transmis că am avut tendoanele rupte și s-au sudat greșit, unul peste altul. Era o accidentare mai veche, nu i-am dat importanță, am mers mult pe calmante și am ajuns în situația de a mă lupta pe propria semnătură pentru a prinde Olimpiada. Nu mai aveam timp pentru operație și refacere", își amintește Alina.

alina alecu
FOTO: Alina Alecu

De aici, se naște clipa de furie dezlănțuită a lui Bercean: "Fiindcă eram foarte puternică și nu aveam rivală în țară pe categoria mea, mi-au adus la pregătire niște băieți pe post de sparring. Nu erau însă pregătiți, nu se pricepeau nici măcar să mă arunce. Și mă izbeau doar în umărul afectat, pe care încercam să-l protejez cât de cât. I-am spus exact asta lui Bercean, ca o remarcă normală de pregătire, fără să fiu obraznică. Atât i-a trebuit! Pur și simplu, și-a pierdut controlul!".

"M-a împins violent într-o scară de lemn"

Descrie scenele groazei: "A început să mă înjure, să mă jignească, să urle, să folosească o grămadă de cuvinte foarte vulgare. «Îmi spui tu mie ce să fac?». Eu am plecat imediat spre vestiar, dar a venit în urma mea și a ridicat mâna să mă lovească. Antrenoarea secundă, Simona Richter, a urmărit episodul și, când a sesizat că Bercean vrea să mă bată, a țipat: «Florin! Nu da!». Am încercat să mă feresc, dar el m-a împins violent într-o scară înaltă de lemn, folosită pentru urcarea într-un pod. M-am izbit dur de scară, aceasta a căzut peste mine, a fost îngrozitor. M-am speriat foarte rău. N-am îndrăznit să-l înfrunt, fiindcă m-ar fi lipit de pereți!".

Avea să fie sfârșitul carierei: "Mi-am strâns imediat lucrurile din vestiar și de la hotel și am părăsit Clujul cu primul tren. M-am întors la București, la Dinamo, unde eram legitimată. Am stat cam o lună, după care am revenit la Cluj pentru o discuție cu Bercean și ca să-mi dau examenele de licență la Facultatea de Sport. Am vorbit civilizat atunci, mi-a spus că-mi respectă alegerea, i-am transmis că situația între noi nu se mai poate remedia după acel episod și m-am întors în Capitală".

"A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv"

După două zile, a avut însă un șoc: "Îmi spun cei de la Dinamo că Bercean, care era și el încadrat în club, a dat telefon, cerând să se ia măsuri pentru a fi trecută în rezervă. Eram angajată cu grad de subofițer, Bercean făcuse și demersurile pentru a fi suspendată doi ani de către federație pentru acte de indisciplină, iar acum încerca să mă distrugă și ca om, nu doar pe linie sportivă. Am scris și un memoriu către FRJ, am povestit ce s-a petrecut și am rugat să mi se comunice motivul pentru care mi se cere sancțiunea pe doi ani. Nici până azi n-am primit un răspuns. Adică am fost și bătută, și m-au scos tot pe mine vinovată!".

Fosta sportivă relatează că a "driblat" totuși, cu noroc, tentativa lui Bercean de a o scoate și din circuitul profesional: "Aveam nevoie de un an vechime pe angajare la Dinamo ca să mă mut în Poliție, pe un loc de muncă retribuit. Nu îndeplineam condiția. Am aflat însă întâmplător că la Jandarmerie acceptau și cu numai șase luni pe CV, am dat examen normal, am trecut fluierând și m-au încadrat în trupele antitero! Acolo am lucrat apoi timp de 9 ani, până în 2016, când mi-am dat demisia pentru a mă ocupa de copii. Am o fată de 9 ani și un băiat de 6 ani. E important să fiu lângă ei!".

"Bercean nu și-a permis să ridice mâna la Alina Dumitru. Cu vorbele a mai atacat-o, dar n-avea ce să-i reproșeze. A fost un fenomen. Alina îi și răspundea când simțea că are dreptate. Cred că s-a abținut cu greu să n-o plesnească și pe ea. Dar știa că rămâne fără rezultate mari dacă pleacă ea de la lot"Alina Croitoru

"Locul lui Bercean nu mai e la lotul olimpic"

Alina e convinsă că Bercean a vrut ca, prin ea, să dea o lecție celorlalte sportive de la lot: "Știu de la colege că eram folosită pe post de sperietoare. «O să pățiți ca Alina Croitoru dacă nu ascultați! Vă așteaptă suspendare, final de carieră, o să ajungeți pe străzi!». N-am fost niciodată printre favorite și pentru că aveam personalitate. Mai în glumă, i-am și zis cândva: «Domn' profesor, vedeți că o să dau și eu dacă o să mă loviți vreodată!». Vedeam cum le agresează frecvent pe fetele mai mici, cu lovituri urâte la antrenament sau prin vestiar, și așa s-a născut atunci replica mea".

Azi, Alina crede că "locul lui Bercean nu mai e la lotul olimpic. În țara asta sunt mulți antrenori pricepuți, pe care el a preferat să-i țină departe. Îi transmit un mesaj. «Oprește-te! Lasă-i pe alții să muncească așa cum trebuie! Și nu uita că nimic nu rămâne neplătit în viața asta!»".

"Provin dintr-o familie simplă din Focșani. Fac judo de la cinci ani. Antrenorul, vecin cu noi, m-a adus la sală fiindcă eram foarte băiețoasă, îi cafteam pe toți, devenisem spaima cartierului. Visam să fac box, dar nu m-au primit în ring. Eram tare arțăgoasă pe tatami. Acum m-am mai schimbat, mai ales după ce am născut cei doi copii"Alina Croitoru

"Nu trebuie să-l iert eu, ci Dumnezeu!"

Concluzia e la fel de abruptă: "Îl aștept pe Florin Bercean să fie bărbat, să vină față în față cu mine și să-mi spună că mint. N-am spus nimic până acum, fiindcă nimeni nu a dorit să mă asculte. De ce-și lăsa mereu privirea în jos când, peste ani, își mai intersecta ochii cu ai mei, pe la diferite evenimente? Aș fi putut să merg să-l jignesc și să-l scuip între ochi, fiindcă aveam tot dreptul pentru ce mi-a făcut. Dar am devenit mai înțeleaptă. Nu trebuie să-l iert eu! Să-l ierte Dumnezeu!". 

"Le bătusem pe medaliatele de la Olimpiada din 2012"

Un regret major pentru Alina: "La Jocurile Olimpice din 2012, la Londra, aș fi avut 27 de ani, adică la maturitate pentru performanțe de top. Pe fetele care au tras în finala de la 78 de kilograme, Kayla Harrisson din SUA și britanica Gemma Gibbons, le bătusem constant pe vremea când le întâlneam pe la junioare. Vă dați seama ce era în sufletul meu când le-am văzut cu aurul și argintul pe podium, iar eu stăteam acasă, în fotoliu, dintr-un motiv aiuritor, fiindcă Bercean a vrut să mă anihileze total". 

"Din șapte ani la lot, în șase ani am sărit peste mese!"

Alina Croitoru (Alecu) admite că perioada de la lot a fost îngrozitoare și din cauza hranei: "Era o nebunie să pui o copilă ca mine să slăbească șase, șapte kilograme, ca să mă încadrez la categoria de 70 kilograme, unde Bercean ținea să mă bage, deși corpul și constituția mea cereau 78 de kilograme. Nu aveam nici nutriționist, slăbirea însemna să nu mănânci! Adică să te atingi doar de un mic grătar, o salată și un pahar cu apă. Câteodată, nici măcar alea! Știu exact ce înseamnă să faci foamea! Din șapte ani petrecuți la Cluj, în șase ani am sărit peste mese!". 

"În depozițiile fetelor de până acum, l-am recunoscut perfect pe Florin Bercean. Mă simt solidară cu toate sportivele care au povestit chinurile îndurate la Cluj. Cred că Bercean acționează de multe ori fără să-și dea seama ce face. Sau, când realizează, refuză să recunoască sau să-și ceară scuze, din mândrie și orgoliu" Alina Croitoru

"Depun oricând depoziție în instanță"

Alina Croitoru spune că a plănuit la un moment dat să-l dea în judecată pe Florin Bercean, dar, din rațiuni personale, a întârziat demersul respectiv: "Dacă am ajunge acum în situația ca acest om să fie judecat de un tribunal, voi merge fără probleme să depun depoziție. Să-mi spun propria experiență trăită la lot, iar el să-și primească pedeapsa cuvenită". 

"E deranjant că există oameni în judo care știu ce se întâmplă la lot, se fac că nu văd și-l cauționează pe Bercean prin prisma rezultatelor internaționale. Nimeni nu-i pomenește însă pe antrenorii care-i descoperă și-i formează la cluburi pe acei sportivi pe care Bercean îi preia de-a gata la lot, îi mai cizelează un pic și apoi își arogă toate meritele"Alina Croitoru

"Le încurajez pe toate fetele să vorbească despre propriile experiențe. Nu are ce să li se întâmple. Nu le poate condamna nimeni că au curajul să spună public ce au trăit sau trăiesc la lotul olimpic din cauza lui Florin Bercean"Alina Croitoru

"Am trăit la lot o perioadă groaznică. Mi-a fost greu după ce am terminat-o brusc la nivel de performanță. O duceam rău și financiar, noroc cu soțul care e din București și, ușor, ușor, ne-am pus pe picioare prin muncă. Parcă m-am eliberat cumva însă când am plecat la 23 de ani. Altfel, poate ajungeam la 35 de ani, eram încă în judo și nu știam încotro s-o apuc"Alina Croitoru

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
ge0x
ge0x  •  11 Decembrie 2018, 12:35

E adevarul. Așa se poarta unii. Si cine e pe langa ei nu spun nimic, ca e cald si bine. Trebuie sa fi om, sa.i spui lu Bercean ca nu e bine ce face. Din cauza unui om ca Bercean, sufera zeci,sute de oameni. Ori Visinescu ori Bercean, tot aia e. Merita la puscarie daca e adevarat ce spun acesti oameni.

adicn
adicn  •  11 Decembrie 2018, 11:29
Postat de lapusneanul pe 11 Decembrie 2018, 11:01

bre, sa zicem ca mint doua, trei, dar nu sapte...cand doi insi iti spun ca esti beat, te duci si faci nani....eram curios ce comentariu aveai daca un copil, o sora sau o ruda de a matale, patea ce au patit aceste fete...

Drept zici, prea multe mărturii, ca să crezi că e pus la cale. Omul ăla trebuie să-și dea demisia, ca să nu tragă judo-ul după el în groapă!!!

peluza
peluza  •  11 Decembrie 2018, 11:25

Intrebarea este unde au fost jurnalistii zeci de ani. Nu le-au mai scris din fetele astea in toate sporturilor?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează