GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTITORI

EXCLUSIV Cum să păcălești jucătorii naivi de pe bursă » Indianul propus de Mutu la Dinamo și afacerile sale cu un canadian din industria pariurilor bănuit de legături cu mafia italiană

Articol de - Publicat miercuri, 23 noiembrie 2016 18:10

Londra și Toronto. Două metropole demne să ofere găzduire fondului de investiții cu bunuri în valoare de 5 miliarde de dolari (așa cum susține propriul site) și care a venit cu o ofertă să preia clubul Dinamo cu ajutorul lui Adrian Mutu. 

La Delamore & Owl totul este “minimalist”, vorba unei surse din companie. Fondul nu are un logo, o identitate vizuală. Sediul de la Londra este înghesuit în câțiva metri pătrați, într-un birou de contabilitate unde sunt înregistrate 8 firme cu prefixul Delamore. Printre ele și Delamore Sports Management, compania înființată de președintele-CEO Adrian Mutu și indianul Sanjeev Kumar, directorul și purtătorul de cuvânt al fondului misterios.


Întâlnire de afaceri între cei de la Delamore și Adrian Porumboiu (al doilea din stânga). Sursă foto: Facebook

Conexiunile controversate de la Londra și implicarea în afacerea Delamore a unui fost politician român, menționat în documentele Panama Papers și prieten bun cu Elena Udrea, au fost deja prezentate pe 20 noiembrie de Gazeta Sporturilor.

Acum, trecem Atlanticul și mergem pe una dintre arterele vitale din centrul financiar al orașului canadian Toronto. Pe Adelaide Street, la numărul 130, într-una dintre clădirile dese din oțel și sticlă care impresionează turiștii se află un alt nod important al grupului Delamore. 

În apartamentul 701, închiriat cu 278 de dolari metrul pătrat, funcționează firma de avocatură Beard Winter LLP. Angajatul companiei, Julian L. Doyle, și adresa din Toronto sunt menționate și pe site-ul Delamore la rubrica “Contact us”. 

Harta relațiilor grupului Delamore

În acest birou, interesele clienților sunt apărate cu același zel, indiferent dacă unii dintre ei au fost cercetați de procurorii canadieni pentru presupuse legături cu ‘Ndragheta (Mafia din regiunea italiană Calabria) sau dacă vor să investească într-un club de “soccer” din estul Europei

130 Adelaide Street West Suite 701 este locul în care acum doi ani s-a născut o afacere controversată a Delamore&Owl, un business care a dus fondul lui Kumar în zona pariurilor sportive și a jocurilor de noroc.  

Totul a început cu completarea unui formular 8-K, denumirea folosită în Statele Unite pentru un document care notifică potențialii investitori în privința evoluției companiilor.  Formularele respective prin care sunt anunțate achiziții, infuzii de capital sau, din contră, dificultăți în a derula afacerea sunt o sursă consistentă de informație pentru jurnaliștii din domeniul financiar. 

Din acest motiv, pe mâini nepotrivite, actele 8-K pot fi folosite pentru intoxicarea bursei cu informații false. În cercul de afaceri al lui Sanjeev Kumar, această practică a fost dusă la un moment dat la rang de artă. 

Pe 1 iulie 2014, fondul de investiții condus de prietenul lui Mutu, Sanjeev Kumar, semna o scrisoare de intenție pentru realizarea unui parteneriat strategic cu compania Empire Global Corp., înregistrată în paradisul fiscal din statul american Delaware. Conform documentului semnat de părți, Delamore urma să ofere consultanță și să organizeze relația de afaceri dintre Empire și o companie coreeană nenumită, cu activitate în domeniului “e-sports”. 


Ciavarella, Kumar și Radu Cătălin, pe vremea când erau colegi de consiliu de administrație. Date de pe Stockopedia (click pentru a mări)

ASOCIERE ÎN DOMENIUL PARIURILOR SPORTIVE

Investitorii de bună credință aflau astfel despre două mișcări de business.

Parteneriatul cu Delamore & Owl, un fond de investiții care pretinde că are active de 5 miliarde de dolari, și intenția Empire Global Corp de a intra pe o piață asiatică extrem de curioasă. E-sports sunt sporturile virtuale, jocurile video între oameni în carne și oase. Piața este în plină expansiune, cu aproape 200 de milioane de practicanți, iar analiștii prevăd încasări de 1 miliard de dolari în 2019. În lumea virtuală din e-sports nu totul este, însă, roz. Pe meciuri se pariază intensiv, iar în ultimii ani industria a fost lovită de repetate scandaluri de partide trucate pentru pariuri.

Un exemplu: un jucător sud-coreean de Starcraft II care a adunat în carieră premii totale de 450.000 de dolari a fost exclus pe viață din sport, în mai 2016, după ce procurorii au descoperit că a trucat două partide de Starcraft care i-au adus încasări de 62.000 de dolari. 

Zergii, protoșii și terranii - speciile din joc inventate de creatorii Starcraft - se pot avea uneori ca frații. 

Cumpărarea Zizon Group Co. Ltd din Coreea de Sud a fost anunțată printr-un alt formular 8-K din 25 septembrie 2014. 

În teorie, coreeni trebuiau să vină cu baza de clienți, canadienii consiliați de Kumar aduceau expertiza de câteva luni din industria de gaming și pariuri. 

Trei săptămâni mai devreme, pe 1 septembrie 2014, Delamore și Empire Global Corp definitivaseră parteneriatul dintre ele tot printr-un formular 8-K. Conform termenilor înțelegerii, Delamore urma să cumpere 5 milioane de acțiuni la Empire Global Corp., cu o valoarea nominală de un dolar, și oferea la schimb posibilitatea extinderii afacerii pe mai multe piețe de gaming online: Asia, Italia și restul Europei.

Delamore mai punea la dispoziție firmei din Delaware:

  • închirierea pe 15 ani a unui spațiu într-un hotel cu spa și teren de golf din Italia, cu scopul de a construi un spațiu pentru jocuri de noroc
  • asistență cu scopul de atragere de noi clienți pentru o platformă de gaming online din Malta, recent cumpărată de Empire Global 
  • asistență pentru dezvoltarea proiectului de carduri de plată pentru jocuri online 

Urmare a înțelegerii, indianul Sanjeev Kumar, potențialul investitor de la Dinamo, și partenerul lui din România, Cătălin Radu, au intrat în consiliul de administrație al Empire Global Corp.  


Oamenii Delamore: Cătălin Radu (primul din stânga), Sorinel-Villy Oprea (al doilea din stânga) și Sanjeev Kumar (primul din dreapta). Sursă foto: Facebook

Ca urmare a inițiativelor de afaceri anunțate în finalul primăverii și începutul verii, prețul acțiunilor Empire a crescut în doar două luni de aproape 10 ori, de la 0.15 dolari la 1,44 dolari. 

FRAUDĂ BURSIERĂ CU PENDER A.K.A. EMPIRE

Între 2005 și 2013, Empire Global a fost ceea ce englezii numesc “shell company”, adică o firmă-cochilie care nu derulează nicio afacere și nu deține niciun activ. Înainte de asta, însă, Empire funcționase și a produs un scandal uriaș pe piața bursieră din Canada. 

Pe atunci, Empire Global Corp se numea Pender International. Numele a fost schimbat în 2005, în plin proces de fraudă și spălare de bani. 

Directorul aflat pe lista acuzaților și-a dat demisia din Pender, dar a apărut ulterior ca director la Empire, adică la firma vopsită Pender. 

Michael “Michele” Ciavarella (54 de ani), un fost ofițer de asigurări și consultant fiscal, este omul cu care Sanjeev Kumar a semnat actele partneriatului cu Delamore. 

Început în 2004 și încheiat în tribunal în 2011, cazul Pender International a fost legat de media și procurorii din Canada de Cosimo Commisso, italianul considerat a fi capul celulei din Toronto a temutei ‘Ndragheta. Este numele mafiei din regiunea italiană Calabria care în 2007 avea un venit anual estimat de procurori la 35-40 de miliarde de euro (aproximativ 3.5% din PIB-ul Italiei), provenit în special din trafic de droguri, trafic de persoane, prostituție și fraudă în domeniul asigurărilor. 

1989
este anul eliberării condiționate a lui Cosimo Commisso, după 8 ani de închisoare pentru conspirație la asasinarea a trei persoane

Ciavarella și alți doi canadieni au pus la cale un sistem prin care prețul acțiunilor companiei Pender International a fost ridicat în mod artificial cu scopul de a obține profituri ilegale. În septembrie 2004, momentul intrării în firmă a lui Ciavarella, o acțiune Pender se tranzacționa cu 6,5 cenți. “Vom plimba acțiuni între noi la prețul de 5 dolari bucata”, le-a transmis directorul partnerilor săi Michael Mitton (un infractor de profesie, cu 103 fapte documentate de autoritățile canadiene) și Anneillo “Neil” Peluso (considerat de procurori unul dintre oamenii cheie ai rețelei lui Commisso)


Michael Ciavarella și avocatul său, la tribunal, în 2011. Sursă foto: Toronto Star

Prin tranzacții fictive între prieteni și anunțuri publice pompoase referitoare la investiții-fantomă, prețul acțiunile Pender a crescut treptat la 30 de cenți, apoi la 1 dolar și la 2,5 dolari. 

În acel moment, grupul a pus la cale o nouă înșelătorie.

 A anunțat că una dintre companiile acționare în firma Pender deține o mină de aur inundată pe care o va repune în funcțiune în câteva luni. Totul era o minciună. Pompele fictive de apă au ridicat și mai mult nivelul acțiunilor care au ajuns la 6 dolari bucata, apoi la 10 și au atins un vârf de 11,35 dolari. 

2.100.000
de acțiuni Pender au fost tranzacționate în doar 35 de zile 

Potrivit dovezilor depuse de procurori la dosar, în doar două săptămâni, Ciavarella a înregistrat un profit de 70.000 de dolari din cumpărarea și vânzarea acțiunilor Pender. Giovanni “Johnny” Commisso, un membru al familiei asociate de procurori cu ‘Ndragheta, a beneficiat și el de pe urma ingineriei bursiere făcând un profit de 125.000 de dolari. 

Frauda bursieră a fost detectată de băncile folosite pentru asigurarea tranzacțiilor. 

Ciavarella, Mitton și Peluso au fost reținuți și eliberați pe cauțiune. Acuzat de fraudă, conspirație, spălare de bani și șantaj, afaceristul care avea să se asocieze cu Sanjeev Kumar a plătit 100.000 de dolari și a scăpat cu o interdicție pe 5 ani de a mai tranzacționa la bursă.

În plus, Ciavarella a rămas dator băncii HSBC cu suma de 3,2 milioane de dolari. 

Mitton a fost condamnat 7 ani într-un alt dosar, iar Peluso a primit arest la domiciu timp de doi ani. 

Efectul scandalului a fost că Pender, redenumită Empire, a intrat într-o hibernare de 8 ani. 

În acte, obiectul de activitate a fost schimbat treptat de la minerit la imobiliare și, apoi, la gaming și pariuri sportive. 

Apoi au apărut Sanjeev Kumar și românul Cătălin Radu, fostul director Delamore în România și zona Balcanilor, care s-au parteneriat cu Ciavarella. Potrivit datelor publice, Radu a ieșit din consiliul de administrație în vara lui 2015, la un an după semnarea actelor. Demisia lui Sanjeev nu a fost anunțată.

Potrivit surselor Gazetei Sporturilor, afacerea a rămas doar pe hârtie. La fel și achiziția companiei sud-coreene de “e-sports”. 

Totuși, există o informație conform căreia Kumar i-a adus lui Ciavarella o finanțare de aproape 2.7 milioane de dolari pe care directorul acuzat în 2004 de fraudă a folosit-o în alte scopuri decât cele declarate în acte. 

După boom-ul din 2014, prețul unei acțiuni Empire s-a prăbușit până la 17 cenți. 

Doar că Empire, fostă Pender, se numește acum Newgioco Group Inc. 

Sanjeev Kumar și Cătălin Radu nu au putut fi contactați pentru a comenta asocierea lor cu controversatul Michael Ciavarella. 

În ciuda declarațiilor lui Sorinel-Villy Oprea, asociatul lui Kumar, Delamore&Owl nu a derulat și nu derulează vreo afacere în România. Deocamdată, totul a rămas la nivelul de anunțuri publice privind investiții care nu s-au concretizat.

În negocierile cu Ionuț Negoiță, celor de la Delamore li s-a cerut suma de 10 milioane de euro. Potrivit surselor din companie, investitorii misterioși doreau doar să împrumute clubul pe termen scurt. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (20)
kwd2015
kwd2015  •  23 Noiembrie 2016, 22:24
Postat de valyomanyd pe 23 Noiembrie 2016, 21:39

Dinamovistii lucreaza in domeniul modei, v-au imbracat cu veste ! :)))))

Nici nu puteai s-o nimeresti mai bine, pt ca se stie ca aia din moda sunt cam...lacheti. Aici ai avut si tu dreptate.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kwd2015
kwd2015  •  23 Noiembrie 2016, 22:23
Postat de unico_biancorossi pe 23 Noiembrie 2016, 21:43

ieri dupa amiaza, in insulele cayman, pe plajele sudice, au fost valuri superbe pentru un surfind mediu. de aceea, numerosi amatori s-au unghesuit pe plajele insorite, luand cu asalt valurile perfecte unui siaj plin de adrenalina. tot ieri, in north carolina, usa, un caine lup cu simtul datoriei a salvat de la inec o birmaneza ce alunecase intr-un lac. actiunea patrupedului salvamar a fost urmarita live de cateva sute de persoane si aplaudata nonstop, de la initierea plonjonului si pana la aducerea pe mal a birmanezei norocoase. evident, tot ieri, in cealalta parte a globylui, hong kong, un cuplu de proaspat casatoriti din thailanda si-au indeplinit o promisiune din timpul logodnei : sa intre prima si ultima data intr-o sala de casino, chiar in prima noapte de dupa nunta. dupa 3 ore de miza la ruleta (ea) si baccara (el), cei doi au ridicat de la case impresionanta suma de 2,2 milioane usd, in aclamatiile si ovatiile oaspetilor casino-ului si a unora dintre angajatii acestuia. norocul incepatorului, evident. azi dimineata... cum adica : "ce faci ba, esti offtopic!" ? pai cum ce fac, povestesc, astept un articol de sport, astept ceva concret si util, sau voi credeti ca balaria de mai sus e ceva util ??

Corect!

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  23 Noiembrie 2016, 21:43

ieri dupa amiaza, in insulele cayman, pe plajele sudice, au fost valuri superbe pentru un surfind mediu. de aceea, numerosi amatori s-au unghesuit pe plajele insorite, luand cu asalt valurile perfecte unui siaj plin de adrenalina. tot ieri, in north carolina, usa, un caine lup cu simtul datoriei a salvat de la inec o birmaneza ce alunecase intr-un lac. actiunea patrupedului salvamar a fost urmarita live de cateva sute de persoane si aplaudata nonstop, de la initierea plonjonului si pana la aducerea pe mal a birmanezei norocoase. evident, tot ieri, in cealalta parte a globylui, hong kong, un cuplu de proaspat casatoriti din thailanda si-au indeplinit o promisiune din timpul logodnei : sa intre prima si ultima data intr-o sala de casino, chiar in prima noapte de dupa nunta. dupa 3 ore de miza la ruleta (ea) si baccara (el), cei doi au ridicat de la case impresionanta suma de 2,2 milioane usd, in aclamatiile si ovatiile oaspetilor casino-ului si a unora dintre angajatii acestuia. norocul incepatorului, evident. azi dimineata... cum adica : "ce faci ba, esti offtopic!" ? pai cum ce fac, povestesc, astept un articol de sport, astept ceva concret si util, sau voi credeti ca balaria de mai sus e ceva util ??

Vezi toate comentariile (20)
Comentează