GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  #NUABUZ

EXCLUSIV Imagine ȘOCANTĂ! Desfigurat de antrenorul de la lotul național: "M-a luat la pumni și m-a dat cu capul de masă până m-a umplut de sânge!"

Articol de - Publicat joi, 11 ianuarie 2018 10:42

Provocat de GSP, cel mai bun săritor român, Iulian Pîtea, scoate de la arhivă o imagine dură, cu chipul desfigurat după loviturile tehnicianului Florin Spulber. “De asta renunțasem temporar la sport și am plecat la filmări cu PRO TV pentru showul «Supraviețuitorul»”. 

  •  Iulian Pîtea, 20 de ani, rupe tăcerea după doi ani
  • Săritorul cu schiurile se califica la JO din 2014 la doar 16 ani și obținea cel mai bun rezultat din istoria României în sportul său, locul 55
  • GSP a discutat cu el după ce a fost retras, împreună cu Eduard Torok, de la Turneul celor 4 Trambuline
  • Fiindcă i s-a reproșat că "a renunțat temporar la sport pentru un show la PRO TV", Pîtea scoate la iveală adevăratul motiv
  • "Fusesem bătut de antrenor la final de 2015. M-a luat la pumni și m-a dat cu capul de o margine. S-a mușamalizat totul, am plecat în Filipine pentru a uita de tot"
  • Alte probleme povestite de Pîtea: s-a ales cu bulimie, "dacă beau apă, îmi vine să vomit", a petrecut noaptea de Revelion singur, în van-ul Federației

La ceas de seară prin ceața Brașovului, Iulian Pîtea vine să dea explicații. Gazeta a scris, încă de acum 6 zile, că săritorii cu schiurile din România au fost retrași de la turneul celor 4 Trambuline, cea mai importantă competiție din domeniu. "Sunt instructor de schi, încerc să-mi revin după ultima perioadă".

- Să îți revii după retragerea de la Turneul celor 4 Trambuline.
- Și nu numai. E cum ți-a zis și colegul meu, Eduard Torok, în interviul de săptămâna trecută. Ni s-a spus că vom participa la cel puțin două etape din Turneu. Am văzut că au tot apărut declarații potrivit cărora a existat o întâlnire în care ni s-a transmis că, în cazul unui rezultat prost la concursul precedent, în Elveția, la Engelberg, o să fim retrași. Nici vorbă de așa ceva. Steagul României era pregătit, l-am văzut arborat alături de celelalte la Garmisch-Partenkirchen.

- Unde ați aflat?
- În Austria, înainte de start. Ne-am dus la austriacul Paul Ganzenhuber, care e un fel de părinte al proiectului cu săriturile în România, vicepreședinte al Federației Române și un mare antrenor și teoretician. A fost și el mirat, dar ne-a zis că nu se mai poate face nimic. Nu putem sări fără acceptul Federației, pentru că ei răspundeau dacă am fi pățit ceva. Erau direct responsabili. Așa că am rămas ai nimănui.

"Mi-am petrecut Revelionul în dubă"

- Ați reacționat cu poze pe Facebook.
- Da. Nu ni s-a părut nimic ofensator. Pur și simplu ne-am informat urmăritorii că nu vom sări. Antrenorul Spulber, care nu a venit cu noi, a rămas în țară și l-a trimis pe tânărul nostru prieten, Remus Tudor, în locul lui. Spulber n-a răspuns la telefon. Singura discuție a fost, cu greu, cu domnul secretar general Puiu Gașpar. Am înțeles că suntem acolo degeaba. Eduard Torok și-a luat bilet de Anglia, unde e la facultate, la Bristol, Remus a plecat să-și petreacă Revelionul în Italia. Eu am rămas singur.

- Ai stat acolo de Revelion?
- Singur. Departe de familie, de prieteni. Eu nu aveam voie să conduc mașina, o dubă, fără un antrenor de la lot. Nu puteam să vin neînsoțit, era contrar regulamentului. Și-apoi, dacă plecam, mă prindea ora 12 fix pe drum, în trafic. Așa că am rămas acolo și mi-am petrecut noaptea de Revelion în van, în dubă.

"S-a exagerat că am fi sărit 30 metri mai puțin"

- S-a spus că erați slab pregătiți, că ați fi sărit cu 30-40 de metri mai puțin decât adversarii!
- Fals. Uitați-vă la Engelberg, chiar înainte, în Cupa Continentală. Am sărit cu 15-17 metri mai slab decât locul 1. Plus că Eduard făcuse 17 puncte la Whistler, în Canada. Cum poți spune că un om cu șanse la Jocurile Olimpice nu are ce căuta la Turneul celor 4 Trambuline? De multe ori, ce ajungea la Federație trecea prin filtrul lui Florin Spulber, așa că, adesea, erau păreri deformate.

- Vorbiți mereu despre antrenorul Spulber. Nu e cel care v-a preluat de mici?
- Nici vorbă. El ne-a luat pe când aveam deja vreo 12 ani. Recunosc, nu am avut niciodată o relație bună. L-am simțit ca pe omul care i-a dat la o parte pe antrenorii noștri pentru a-și atrage mereu laudele.

- Asta spunea și Eduard. Că vă lăuda în față și în spate vă vorbea de rău.
- În cazul lui, fiindcă era pe val acum.

- Nu și la tine? Din ce am înglobat, reiese că ar fi fost ideea lui să vă retragă.
- E o poveste lungă cu domnul Spulber.

"M-a lovit în cap și m-a împins într-o margine"

- Da, dar nu înțeleg de ce un conflict atât de aprins. Să fie pentru că ai participat la un show televizat la PRO TV?
- Am văzut că mi-au reproșat și asta, da. Că am fost la "Supraviețuitorul". Bine, au exagerat și acolo. Nu am plecat 7 luni la filmări în Filipine, ci mult mai puțin. Am fost plecat din țară doar 48 de zile.

- De ce ai plecat? Erai pe val, veneai și după Soci.
- Am vrut să stau departe de ultimele întâmplări. Aveam nevoie de o pauză.

- Stai puțin. Ce întâmplări? De ce să stai departe? Detaliază-mi.
- Nu, pentru că s-a mușamalizat atunci.

bmb 5059 iulian pitea sorin spulber
Iulian și Florin Spulber, într-un cantonament montan din 2014. Foto: Bogdan Bălaș
- Înțeleg. Deci e un motiv ascuns. Totuși, mă miră că te-ai dus din senin la filmări.
- Uite, o să îți spun acum. Mi se reproșează că am mers și am filmat, da? Asta pentru că antrenorul de la lot, cu câteva luni înainte, mă bătuse crunt.

- Florin Spulber?!
- Exact. Eram în ședință, în Slovenia, lângă Kranj. 27 noiembrie 2015, pe la ora 11. A avut mereu un reproș. Că am kilograme în plus. În ziua aia mi-a bătut obrazul că am mâncat prea mult. I-am spus că am făcut-o împreună cu fiul lui, care e și el săritor. Atunci s-a înfierbântat. Mi-a strigat să nu-l bag în aceeași oală și pe copil. I-am spus că ăsta e adevărul. Țin minte doar că m-a lovit de mai multe ori în cap și m-a dat cu capul de o margine. Uite. (arată o urmă la nivelul capului și se trage de nas în stânga și în dreapta)

"Torok mi-a făcut poză plin de sânge. Nu țin minte când a făcut-o"

- Și…
- Nu am terminat. A intrat Eduard Torok și a urlat la el. El s-a încuiat în cameră, probabil și-a dat seama de ce făcuse. Torok m-a fotografiat. Eram plin de sânge pe jumătate din cap. Sincer, eram în stare de șoc, nici nu-mi aduc aminte de prima poză făcută după.

- Totuși, spui că s-a mușamalizat. E clar, nu am auzit de așa ceva. De ce nu l-ai dat în judecată?
- Am făcut-o. Însă au început presiuni și promisiuni. Eu nu am vrut să trăiesc într-un conflict, așa că am spus că voi renunța la plângere dacă se țin de cuvânt. Am renunțat, dar ei nu s-au ținut.

- Printre promisiuni?
- De exemplu, mi-au spus că îmi vor susține financiar o școală la Innsbruck. Nu s-a întâmplat asta.

"Vomitam și de 7 ori pe zi"

- Hai să o luăm și dinspre tine. Tu ce ai făcut cu kilogramele?
- Și dacă rezolvam problema, tot mi-o reproșa. O băga mereu la înaintare. "Da, știu că așa și pe dincolo. Dar tu, când aveai 2 kilograme în plus, cum era?!". Eu slăbeam de fiecare data când mi se cerea.

- Probabil…
- Stai, n-am terminat. Am început să am și probleme din cauza asta. M-am ales cu bulimie. Ce mâncam vomitam. Vomitam și de 7 ori pe zi. Te-ai mirat că mi-am luat cafea la ora asta, nu?

- Sincer, da.
- Dacă beau apă, o simt cum îmi vine înapoi. Îmi vine să vomit. Așa, cafeaua mă strânge la stomac și nu am probleme. E foarte neplăcută senzația.

- De când ai problema?
- De vreun an. Îmi revin, dar mai am episoade.

"Am sacrificat ani pentru a fi batjocorit"

- În final…

- Am o rugăminte.

- Sigur.
- Mă lași să înglobez totul într-o concluzie? (așteaptă OK-ul) Vreau ca și cititorii să înțeleagă că noi chiar am încercat să facem sport de performanță. Avem cercurile olimpice peste tot, de la brățări la tatuaje. Am sacrificat atâția ani pentru ca acum să fiu batjocorit, pentru ca acum doi ani să fiu lovit, bătut. Doar pentru că îmi doresc performanță! Dar nu se poate când cineva îți este potrivnic. Eduard Torok a fost plecat un an și jumătate în Anglia și acum e cel mai bun dintre noi. Deși s-a antrenat singur, la sală! Nu vă dă de gândit? Vă spun eu. Pentru că a fost singurul care nu a interacționat decât de puține ori cu Florin Spulber.

90,2 puncte a strâns Pîtea în proba de sărituri cu schiurile la trambulină normală de la Soci: locul 45 în calificări, 55 per total

2români au participat la JO de iarnă, sărituri cu schiurile: Virgil Neagoe, la Albertville 1992, și Pîtea, Soci 2014

Torok confirmă: "Eu l-am bandajat"
Colegul lui Pîtea la lot, Eduard Torok, aduce detalii suplimentare. "Eu terminasem prânzul și am auzit țipete din camera respectivă. Am intrat, Iulian se certa cu Florin. Mi-au zis să ies, așa că am plecat, nu am vrut să agit și eu apele. Iulian a vrut să vină după mine. Atunci s-a întâmplat. Am auzit un țipăt puternic, iar Iulian a ieșit plin de sânge. A fost șocant. Fără să îmi dau seama, l-am luat și l-am dus sus, pe scări. L-am bandajat împreună cu încă o persoană. Spulber s-a ascuns în cameră și s-a încuiat", povestește Torok.

Antrenorul Florin Spulber nu a putut fi contactat, deși a fost sunat ieri de mai multe ori de Gazetă și a primit chiar și un mesaj scris.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nuabuz.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
stoichkov8
stoichkov8  •  12 Ianuarie 2018, 03:39
Postat de Joachim Makay pe 11 Ianuarie 2018, 18:37

In America isi lua 5 ani usor . Dar la voi e ceva normal .

da. ai dreptate. si Bela isi lu.a tot lotul mai departe. Nu-i frumos, dar poate sport de performanta nu e ptr toti.

623506571124451
Marian Iordachescu  •  12 Ianuarie 2018, 00:39

Il cred pe copil pentruca am lucrat cu copii si juniori in sportul de performanta si am intalnit astfel de indivizi ( nu pot sa le spun oameni )de genul lui Florin Spulber, paranoici care isi insusesc numai succesele din munca altora ,iar insuccesul este din vina sportivului Acesti indivizi ar trebui inlaturati definitiv din sportul de performanta Se intampla si lucruri mai rele ,chiar penare si se stiu dar cum in general si in sport a inceput sa fie promovati oameni pe criterii politice cred ca daca as spune tot ce stiu despre mizeria existenta numai in orasul meu as primi aprobarea multor oameni de buna credinta ,dar nu s-ar lua nici-o masura

ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  11 Ianuarie 2018, 23:28

Din pacate, tara asta e plina de „oameni” fara caracter, cu interese obscure, manati de orgolii si oportunism! In felul asta nu avem cum sa progresam. Legea, la noi, e cum vor sefii, sefutii si alte *** cu pretentii de factotum iar victimele cad pra repede la invoiala pentru doi creitari, incalcandu-si demnitate, mandria si onoarea de om! Sesizare din oficiu nu se face deoarece legea noastra nu apara cetateanul!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează