GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INTERVIU

EXCLUSIV “Sunt o persoană imorală, am făcut o prostie!” » Mărturia unuia dintre cei 3 voleibaliști români suspendați pe termen nelimitat pentru “pariere și manipularea rezultatului”

Articol de - Publicat joi, 02 noiembrie 2017 17:53

Cum și câți bani a pariat un voleibalist român în activitate pe un meci din cupele europene la care Federația internațională a fost alertată în privința oscilațiilor anormale ale cotelor 

Andrei Ursache este unul dintre cei trei voleibaliști români suspendați pe termen nelimitat de Federația Internațională de Volei pentru “pariere și manipulare de rezultat” la un meci din cupele europene, Vojvodina Novi Sad - Arcada Galați, disputat în ianuarie 2017. Libero la VCM LPS Piatra Neamț, în liga a doua, jucătorul de 25 de ani nu era legitimat la Arcada și, evident, nu a evoluat în Serbia, dar e bănuit că a pariat în urma discuțiilor avute cu Alex Muscină și Alexandru Cerșemba, legitimați atunci la clubul din Galați. Ursache e primul dintre cei trei care a acceptat să vorbească pentru Gazetă despre motivul care a dus la suspendarea sa.

- Andrei, ce s-a întâmplat în luna ianuarie?
- În primul rând, am văzut informația pe Monitorul de Galați. Am linkul salvat. Era înainte cu trei zile ca băieții să plece în deplasare. A apărut informația că Arcada va merge cu juniorii și rezervele în deplasare la o echipa de locul întâi din Serbia (n.red. - articolul a apărut pe 11 ianuarie 2017, în chiar ziua meciului și poate fi citit dând click aici).

- Tu citești frecvent presa din Galați?
- Citesc presa. Sunt sportiv și citesc presa sportivă.

- Monitorul de Galați e în categoria asta?
- Îmi apare în feedul de Facebook. Dimineața stau și citesc.

ursache 1
Andrei Ursache, în tricoul echipei din Piatra Neamț pentru care nu poate juca în acest moment. Sursă: Gelu Crăcană

- Ok.
- Am citit informația asta cu două-trei zile înainte de meci. Făcând volei și știind nivelul voleiului european și al celui sârb (râde), mi-am dat seama că Arcada are șanse foarte slabe să câștige acolo în cupele europene. În ziua meciului, mi-a sărit în ochi chestia asta și a fost pur și simplu o scăpare din partea mea. (n. red. - Arcada a mers în Serbia fără antrenorul bulgar și fără 4 titulari care au susținut că sunt răciți. Cerșemba și Muscină au făcut deplasarea, dar doar primul a jucat cu Vojvodina. Sârbii au jucat și ei cu juniorii, dar au câștigat cu 3-0 la seturi)

I-a sărit cota în ochi. Pe Betfair

- Ce ți-a sărit în ochi?
- Cota la pariuri a celor de la Vojvodina Novi Sad, care aveau o cotă destul de mare.

- Cât era?
- Nu mai țin minte pentru că au fost niște fluctuații foarte mari.

- Tu ce cotă ai prins?
- Cred că a căzut de undeva de la 6 și am prins undeva la 2.

- Cotă 6 pentru echipa din Serbia? De ce?
- Arcada Galați era, bănuiesc, favorită prin prisma jucătorilor care erau la echipă. Avea jucători valoroși.

- Dar Serbia are un volei mult mai puternic și era echipa de pe primul loc.
- Da, da, da. Dar Arcada avea jucători valoroși din Europa. Ruși, sârbi și așa mai departe.

- Nu are logică. Nu cumva se știa că sârbii vor folosi juniorii, lucru pe care l-au și făcut?!
- Atât era cota. Nu știu. Mi-a sărit în ochi. Era 6. Până m-am mișcat…Nu sunt, nu mă pricep. Nu mi-a trecut prin cap nicio secundă să nu fac asta de pe contul meu. Bănuiesc că dacă eram un parior mai experimentat făceam într-un fel să pun de pe numele altuia. Făceam cumva. E un univers mare. Puteam foarte simplu să fac de pe numele altcuiva.

- Unde ai văzut cotele?
- Am văzut pe siteul respectiv.

- Pe care aveai cont…
- Pe care mi-am făcut contul și, după câteva minute, mi l-au și suspendat. E vorba de Betfair.

ursache 2
Liberoul Ursache e urmărit cu atenție de colegii săi de echipă. Sursă: Gelu Crăcană

- Tu ai deschis site-ul Betfair, te-ai uitat la cote și după aia ți-ai făcut cont?
- Da.

- Nu aveai cont de dinainte?
- Nu, nu.

- Ești sigur?
- Da, mi-am făcut cont. Cu câteva ore înainte de meci am încercat să plasez pariul, dar nu mi-a fost acceptat. Mi s-a respins pariul, mi s-au dat banii înapoi.

"Atunci, nu era interzis să pariezi”

- Cât ai pariat?
- 290 de euro.

- Îi aveai la îndemână?
- Am făcut retragere de pe cardul bancar.

- În momentul în care ai plasat pariul, ți-a fost blocat?
- Mi-a fost acceptat, dar după câteva minute mi-au băgat banii înapoi în cont. Mi-au trimis mail, am toate mailurile, absolut tot. Mi-au spus că nu mi-a fost acceptat și că trebuie să retrag banii de pe cardul meu bancar pentru că în decurs de 15 zile o să-mi suspende contul de tot.

- Ai discutat cu Cerșemba înainte de meci?
- Nu, nu ne cunoșteam. Nu aveam o relație, nu jucasem împreună. Abia după aia am jucat împreună. Ne cunoșteam doar ca voleibaliști. În presă s-a scris că eram prieteni și că am pariat la îndemnul lor. Nici vorbă.

- Aveai vreun prieten la Arcada?
- Nu. Galați era o echipă de top, eu sunt un jucător mai mediocru.


Ursache (stânga), poză în lumină crepusculară. Nu totul e ok în cariera lui acum. Sursă: Facebook

- Ce s-a întâmplat după?
- După 6 luni, prin iunie, am primit mail de la federația internațională că sunt anchetat în cazul ăsta. Le-am trimis toate mailurile, am tradus tot, am trimis probele, inclusiv informația din presă. Apoi, în octombrie, a venit această informație că sunt suspendat pe termen nelimitat din orice activitate. Din punct de vedere legal, chiar dacă o să mă suspende, pe 5 ani, cât o fi, o să înaintez cu chestia asta. Ei au schimbat regulamentul și au băgat un nou articol în care spun că ne este interzis să pariem pe orice activitate voleibalistică. Dar la momentul ăla, nu era asta stipulat în regulamentul. Nu era stipulat că n-ai voie să pariezi pe orice meci de volei.

- Ce scria în regulament?
- Nu știu, s-a ocupat juristul echipei. Ei mi-au spus. Inclusiv în Regulamentul de Ordine Interioară, nu mi-au adus la cunoștință că n-am voie să pariez. Nici în regulamentul Federației Române de Volei nu scria că n-am voie să pariez pe orice meci.

- Ok, dar în ziua în care ai pariat ai consultat înainte vreun regulament să vezi dacă ai voie să pariezi?
- Nu.

- Ai mers cumva pe…
- A fost o chestie de secundă. Mi-a venit un hint (n.red. - indiciu, în limba engleză). “Wow, uite chestia asta. Pot să fac niște bani”. Atâta tot. Nu mă pricep, nu sunt jucător profesionist.

- Cum e posibil ca în aceeași zi să-ți vină ideea, să-ți faci și cont și apoi să ai și ghinionul să fii prins?
- (Râde)

- N-ai mai pariat niciodată? Online sau cu bilet, la casele terestre?
- Mmmmm. Nu, nu, nu.

“Cariera mea s-a terminat”

- În lumea voleiului se pariază?
- Nu vreau să comentez chestia asta. Ne-au prins pe noi, suntem trași la răspundere. Îmi asum, e o chestie imorală din partea mea. Sunt conștient că am fost o persoană imorală, că am acționat instinctiv. Trebuie să plătesc și eu pentru greșeala asta. Dar dacă nu era în regulamentul lor, acum vin și spun că mă suspendă pentru un meci în care nu am fost implicat?! Nu am influențat rezultatul meciului.

- Ce înseamnă pentru tine suspendarea asta pe termen nelimitat?
- S-a dat totul peste cap. Am ratat 3 meciuri. Eram singurul jucător din echipă pe postul de libero. Mi-am cerut scuze de la colegi, celor din staff.

- A existat vreo sancțiune din partea clubului?
- Da, da. Nu pot să vă spun despre ce e vorba, dar a fost o amendă. Revenind la întrebarea despre ce înseamnă suspendarea asta pentru mine, e clar că înseamnă sfârșitul carierei. Cât timp ești pe prima pagină a FRV, apari că ai jucat la pariuri, deja imaginea ta e terminată și nu mai prinzi niciun contract. Nu mai are nimeni încredere în tine oricât de valoros ai fi.

Citește mai jos continuarea interviului.

pisa
Ursache ține Turnul din Pisa. Singura în pericol de prăbușire în acest moment e cariera lui. Sursă: Facebook

- Au fost jucători care au trucat meciuri și tot au revenit…
- Așa am aflat și eu de Șumudică, de faptul că a fost și el prins că a pariat. Pedeapsa a fost de două luni și nu știu dacă a primit amendă sau nu. Cât a luat amendă? (n.red. - amenda lui Șumudică a fost de 100.000 de lei, redusă apoi la 50.000 de lei)

- Nu-mi amintesc.
- Nu știu dacă ai văzut ce amendă putem primi noi…

- Între 50.000 și 150.000 de franci elvețieni.
- Asta înseamnă sfârșitul carierei mele. Dacă mă retrag, nu mai plătesc amenda.

- Și dacă vrei să mai joci?
- În cazul ăsta, cariera mea e terminată. Nu știu. Poate voi găsi înțelegere la o echipă, să mai găsesc un contract. La finalul anului, îmi expiră oricum contractul la Piatra Neamț.

- Rudele tale cum au reacționat?
- M-au susținut toți. Nu mi-a reproșat nimeni. Toți mă susțin.

- Ți s-a propus vreodată să truchezi vreun meci?
- Nu, nu.

- Dar știi de existența unor meciuri trucate în voleiul românesc?
- Nu.

- Și chiar dacă ai ști, n-ai spune, probabil…
- (Tace)

- Care a fost cel mai mare salariu pe care l-ai avut?
- Nu pot să vă spun. Dar nu sunt mulți bani.

- Cât de mare este tentația de a paria pentru un jucător care nu câștigă foarte mulți bani din volei?
- (Oftează) Nu există. Noi nu ne gândim așa. Când te apuci să faci sport, ești setat să te duci la antrenament, să fii și mai bun, și mai bun, să câștigi bani. Așa sunt eu. Nu m-am gândit niciodată la tentația pariurilor…

- Doar în ziua respectivă…
- Mmmmm…Nu pot să zic că a fost o tentație.

- A fost un pont?
- Ce pont?! Niciun pont. Mi-o asum. Eu am gândit-o. Am făcut contul, am încercat să pariez. Totul a plecat de la mine.

- Ești dispus să arăți istoricul contului tău de pariuri?
- Da, bineînțeles. Doar că nu știu cum să-l scot, contul meu e suspendat. A fost suspendat de atunci. Nu mai pot intra în cont.

Crede că alții se ascund mai bine

- Ce părere ai despre proporțiile căpătate de fenomenul pariurilor?
- Nu știu, repet. Nu sunt în domeniu. Acum am început să mai văd și eu. Noi ca sportivi nu discutăm niciodată chestiile astea. Ok, vorbim despre meciuri, despre ce se întămplă în țară. Avem foarte multe informații, cum vorbim între noi…Știm echipe care nu sunt în formă. Noi cumva știm ce se întâmplă și am putea face asta, dar nu. Nu…

- Dar în cazul de față sunt trei voleibaliști activi care au pariat. Trei, la un singur meci. Voi, adică.
- Probabil că pariurile iau amploare, dar e bine ascunsă. Băieții sunt mai inteligenți ca noi, au mai multă experiență. Nu știu.

- E greu fără volei?
- Chiar le spuneam colegilor mei că mi-e foarte greu. Stau în tribună și îmi frământ mâinile. 


Ursache, într-o experiență moto off-road. Sursă: Facebook

- Dacă vei fi obligat să te lași de volei, ai un plan de rezervă?
- Da. Voi lucra la firma fratelui meu. Are o franciză de la Enel și am lucrat ca reprezentant de vânzări pe timpul verii. Umblam la firme, pensiuni să închei contracte.

- Ai copii?
- Nu.

- Hai să presupunem că, peste 20 de ani, copilul deocamdată nenăscut  te va întreba: “Tată, ce s-a întâmplat cu cariera ta de voleibalist?”. Ce o să-i spui?
- (Râde) O să-i spun că am fost o persoană imorală care a făcut o prostie. O să-i spun adevărul. Chiar îmi doresc ca fiul meu să facă volei. Fac sportul ăsta de la 9 ani și fac volei cu o pasiune incredibilă.

CITEȘTE CUM A ÎNCEPUT CAZUL VOLEIBALIȘTILOR SUSPENDAȚI:

EXCLUSIV GSP Pariurile negre lovesc din nou! Au fost suspendați de forul internațional pentru că au pariat împotriva echipei lor! Federația română a ținut totul ascuns!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează