GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

FIFA anchetează un transfer-fictiv făcut de Hagi, după investigația Gazetei din dosarul Football Leaks

Articol de - Publicat vineri, 02 februarie 2018 12:05

FIFA anchetează transferul lui Cristian Manea de la Viitorul Constanța la clubul cipriot Apollon Limassol. Forul mondial s-a sesizat după ce Gazeta Sporturilor și blogul The Black Sea au scos la iveală tranzacțiile fictive făcute de clubul cipriot în ultimii ani, ca parte a investigației mondiale Football Leaks.

Informația a fost dezvăluită de un purtător de cuvânt FIFA pentru prestigioasa agenție France-Press (AFP) care, în decembrie 2017, a relatat cazul descoperit în premieră de reporterii Gazetei: “Transferurile sunt acum în atenția Comisiei de Disciplină FIFA”.

În 2014, Gheorghe Hagi l-a transferat în secret pe fundașul dreapta Cristian Manea - cel mai tânăr internațional român din istorie - la Apollon Limassol, un club cipriot controlat de impresarul israelian Pini Zahavi.

Timp de un an, tranzacția nu a fost făcută publică. Mai mult, în 2015, jurnalistul italian Gianluca Di Marzio a primit pe surse și a publicat informația conform căreia Manea a fost cumpărat de Chelsea. Oficialii Academiei Hagi nu au negat informația, ba chiar au încurajat-o în aparițiile TV, deși - fără știrea publicului - fotbalistul era deja vândut de un an în Cipru și împrumutat înapoi la Viitorul.

În vara lui 2015, Manea a fost împrumutat de la Apollon la Mouscron, însă clubul belgian deținut de același impresar Pini Zahavi a anunțat pe site-ul oficial că fotbalistul e împrumutat de la Chelsea.

Informația era falsă, lucru demonstrat de reporterii Gazetei care au publicat în decembrie 2016 actele și adevărata schemă a transferului!

Citește mai jos continuarea articolului.

manea transfer

Regulamentul FIFA TMS încălcat

În iunie 2014, Hagi a primit 2,5 milioane de euro de la Apollon și a virat imediat un milion de euro unei firme offshore din Malta, deținută de asociatul lui Zahavi, impresarul macedonean Abdilgafar Ramadani.

Clubul Viitorul a încălcat regulamentul FIFA în privința transferurilor, necompletând în sistemul online TMS (Tranfer Matching System) căsuțele rezervate impresarilor și comisioanelor dintr-un transfer. Hagi a plătit un milion impresarilor (40 la sută din suma de transfer), dar clubul patronat de el a ascuns acest detaliu în formularul trimis către FIFA.

Deși au sesizat încălcarea regulamentului FIFA, oficialii FRF au decis să nu ia nicio măsură împotriva clubului din Ovidiu, în contextul delicat al alegerilor din această primăvară.

Manea nu a călcat niciodată în incinta clubului Apollon în cei 4 ani scurși de la transferul în Cipru. El este acum împrumutat la CFR Cluj, după două sezoane petrecute la Mouscron. În plus, semnăturile sale de pe contractele cu Apollon și Mouscron sunt complet diferite. Un expert în grafoscopie, contactat de Gazetă, a constatat că iscăliturile “sunt făcute de persoane diferite”.

Ce riscă Viitorul

Conform regulamentelor FIFA, niciun club nu are voie să intre într-un contract care-i permite unui alt club, sau viceversa, sau oricărei alte terțe părți să dobândească influență asupra drepturilor economice ale unui jucător. În plus, cluburile sunt obligate să completeze atent și cu bună intenție formularul TMS introdus de FIFA în încercarea de a avea transparență în privința sumelor vehiculate în transferuri.

În ultimii doi ani, FIFA a sancționat mai multe cluburi pentru încălcarea acestor reguli. Sancțiunile au constat în amenzi, avertismente și “mustrări oficiale”.

Manea și 6 tineri din Serbia

În afara transferului lui Manea, FIFA investighează alte 6 tranzacții fictive de jucători est-europeni efectuate de impresarul Pini Zahavi prin intermediul clubului Apollon Limassol. Vizate sunt transferurilor tinerilor jucători sârbi Mijat Gacinovic, Andrija Zivkovic, Nikola Maksimovic, Nikola Aksentijevic, Marko Pavlovski și Luka Jovic.

Detaliile despre adevărata dimensiune a rețelei pot fi citite AICI.

Unul dintre sponsorii clubului Apollon Limassol - folosit de impresari pe post de club-paravan - este cipriotul Marios Lefkaritis, fostul vicepreședinte și trezorier de la UEFA și fost membru în Comitetul Executiv atât la UEFA, cât și la FIFA.

CITEȘTE ARTICOLELE CARE AU DUS LA ANCHETA FIFA

Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta

Hagi Leaks, episodul 2. Secretele din baza de date FIFA: reguli încălcate, un jucător, două semnături diferite. Concluzia unui expert în grafoscopie: “Sunt mâini diferite”

Hagi Leaks, episodul 3: un fotbalist-fugar, comision pentru agent de 3,1 milioane de euro. Plus un jucător legitimat de LPF, dar nelegitimat în comunicatul Academiei Hagi

Studiu de caz: Nikola Maksimovic » Cum decide avocatul lui Zahavi strategia de transferuri de la Apollon Limassol

Studiu de caz: Andrija Zivkovic » Cum a acționat președintele lui Partizan împotriva intereselor lui Partizan

Jucătorii de hârtie de la Apollon. În ce au intrat Hagi și Rednic: rețeaua secretă care fentează regulamentele FIFA cu sprijin financiar de la un oficial FIFA de top

De ce apare agentul Academiei Hagi în contractul dintre Liverpool și Markovic. Adresa din Malta unde Hagi a trimis un milion de euro iese din nou la suprafață

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
1601421976559863
Ivan Lucian  •  03 Februarie 2018, 18:09

Ati ajuns sa il distrugeti si pe Hagi halal jurnalisti

sexilian
sexilian  •  03 Februarie 2018, 15:58

daca e de rau un lucru e sigur,pe hagi nu-l duce capul,***a fost pacalit blegu si din lacomie s-a COMPROMIS......

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kingdon
kingdon  •  02 Februarie 2018, 17:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează