GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAMPANIE GSP

NU ABUZ | Noi mărturii șocante despre bătăile primite de junioarele de la Arad. “Comportamentul antrenoarei a devenit absolut inuman”. Direcția pentru Protecția Copilului Arad, după declanșarea campaniei GSP: “Ne vom autosesiza”

Articol de - Publicat vineri, 26 mai 2017 08:38

“Eu, când îmi cer scuze de la copilul meu, îmi cer scuze personal. Greșeala i-o spun față în față, nu pe Facebook”.

Claudia, mama Denisei Vați (o jucătoare în vârstă de 17 ani de la Clubul Sportiv Școlar Gloria din Arad), nu e de acord cu gestul public al Oliviei Brosovszki, mama altei baschetbaliste de la CSȘ Gloria.

Cele două au fost prietene până de curând, dar cazul profesoarei Ildiko Sereș-Prisăcariu le-a separat opiniile și drumurile.

Mama Antoniei Brosovszki e cea care a deschis Cutia Pandorei, divulgând săptămâna trecută pe Facebook agresiunile fizice și psihice la care au fost supuse ani de-a rândul jucătoarele antrenate de Sereș.

Cu scrisoarea emoționantă adresată fiicei ei, Antonia, Gazeta Sporturilor a lansat campania “Nu Abuz”, menită să oprească relele tratamente asupra copiilor din sportul românesc.

“Oli trebuia să tacă”

Claudia Vați crede, însă, că Olivia Brosovszki se răzbună pur și simplu pe antrenoarea fetelor lor, fără să ofere un motiv.

“Oli trebuia să tacă”. Claudia Vați spune asta într-o zi în care adresa de email [email protected] s-a umplut cu mesaje în care părinți și copii din toată țara reclamă abuzurile din sport.

Curios, mai mulți părinți susțin că fata Denisei Vați a fost la rândul ei bătută și jignită de Sereș!

claudia vati i denia vati
Mamă și fiică, Claudia și Denisa Vați. Sursă: Facebook

Mama tinerei pare acum în mijlocul unui conflict intern. Contactată de Gazetă, ea a negat inițial orice agresiune fizică asupra Denisei.

“Nu e adevărat”.

“Știam de un comportament mai impulsiv al doamnei profesoare. Țipa, dar la turneele finale țipau toți antrenorii. Nu suntem nici la șah. În sportul de performanță, mai țipi. Nu sunt, însă, de acord cu abuzul, cu bătăile”
Claudia Vați, mama baschetbalistei Denisa Vați

Un sfert de oră mai târziu, discuția s-a întors în punctul sensibil.

  • Reporter: Comportamentul antrenoarei față de copilul dumneavoastră a fost ireproșabil în toți anii ăștia?
  • Claudia Vați: Nu, nu aș putea să spun asta.
  • Reporter: Ce i-ați reproșa?
  • Mamă: Credeți-mă că i-am reproșat personal. Nu vreau să vă spun. Nu aș face decât să confirm povestea începută, cu care eu nu sunt de acord. Este o poveste care s-a încheiat.

Familia Vați, susțin alți părinți, are acum o prietenie strânsă cu antrenoarea Sereș-Prisăcariu: “Merg la grătare împreună, nu putem înțelege cum de doamna Vați și-a schimbat atât de tare atitudinea față de antrenoare. Acum câțiva ani, când i-a lovit fata, nu a vorbit trei luni cu Ildi (n.red. - antrenoarea Ildiko Sereș)”.

Denisa Vați a ajuns între timp la echipa națională a României la grupa U16.

ildiko sere
O poză pusă acum în alt context. Ildiko Sereș țipă la Denisa Vați. Sursă: Facebook

Alte fete au renunțat la baschet. Motivul a fost teroarea la care au fost supuse de antrenoarea de la CSȘ Gloria.

Lovită în timpul meciului

Andreea Hannelore Brehuescu are acum 17 ani, este elevă în clasa a 11-a și s-a retras în 2015.

Cu un an înainte, în 2014, ea și Denisa Vați au făcut parte din echipa care a câștigat titlul național la categoria sub 15 ani. Două puștoaice, una brunetă, alta blondă, unite de camaraderia legată în cantonamente.

hannelore brehuescu 1
Hannelore Brehuescu, la malul mării, pe vremea turneelor de la baschet. Sursă: Facebook

Acum, mama Hannelorei, Camelia, vorbește cu greutate despre un moment petrecut sub ochii săi, la care a asistat neputincioasă: “Era acum 4 ani, cred, la un turneu local, la Arad. Ildi a lovit-o urât peste cap pe fata mea. De la spate”.

  • Reporter: Erați de față?
  • Mamă: Eram de față și a fost cumplit. Da, a lovit-o de față cu toată lumea, de față cu echipa adversă. Fiica mea a ratat. A scos-o de pe teren că a ratat și i-a dat o palmă peste ceafă. Ăsta e un doar episod. Au mai fost o grămadă cu înjurături. “Ești proastă, tâmpită”. Au fost multe”.

Povestea Cameliei Brehuescu seamănă izbitor cu cea a Oliviei Brosovszki, descrisă într-un interviu pe care-l puteți citi aici.

“Îmi cer iertare, Toni, copilul meu...îmi cer iertare pentru că am fost lașă...nu am avut puterea să mă opun agresiunilor verbale și psihice la care ai fost supusă de-a lungul anilor în care ai practicat baschet”
Olivia Brosovszki, în scrisoarea către fiica sa

A urmat episodul confruntării dintre părinte și profesor. “I-am vorbit frumos, am rugat-o: “Dacă vrei, îi explici fetei. Înțelege cu frumosul, dar așa nu vei avea șanse să-și dorească să continue cu baschetul”.

Hannelore a continuat să meargă la baschet în ciuda abuzurilor.

De ce? Toți părinții dau aceeași explicație.

Camelia Brehuescu: “Am lăsat-o fiindcă își doreau fetele. Ele erau fericite. Erau la o vârstă la care erau bucuroase. Plecau împreună în cantonament, în turneu. Erau fericite împreună. Noi, părinții, ne adunam, câte 7-8 mașini și mergeam la turnee”.

gasca de fete in 2015
Camaraderia vestiarului: Hannelore Brehuescu este fata din "vârful" grupului, Denisa Vați e întinsă pe parchet. Sursă: Facebook

Abuzurile au continuat. Joi, Olivia Brosovszki a relatat un episod în care Ildiko Sereș-Prisăcariu a spart în capul fetelor tabla folosită pentru desenarea schemelor tactice.

Camelia Brehuescu povestește: “Episoade de genul acesta, cu tabla, au fost multe. Și fata mea a fost lovită așa. Da, în pauză le lovea cu tabla în cap. Pe toate. Unul dintre părinți a luat atitudine, dar nu avea cu cine. Ildiko spunea că dacă nu ne convine, să ne luăm fetele și să plecăm”.

Agrafa care a salvat-o de tablă

Una dintre fetele lovite cu tabla este Darina Hamza, campioană națională în 2014 alături de Hannelore Brehuescu și Denisa Vați.

Pivot la CSȘ Gloria, Hamza s-a retras anul trecut.

darina hamza 1
Darina Hamza, pe vremea când juca baschet. Sursă: Facebook

Contactat de Gazetă, Ludovic Hamza, tatăl fetei, a povestit:

“Episodul cu tabla a fost la grupa noastră. S-a întâmplat la turneul Under 14 de la București, când au luat al doilea bronz, în 2013. Eram la semifinala cu Brașov, în sala unde joacă Steaua. Profesoara le-a băgat în vestiar și le-a rupt tabla în cap. Știu că fata mea avea agrafă de păr de plastic. A venit și i-a cerut soției mele altă agrafă că aia s-a rupt când a lovit-o. Agrafa a amortizat lovitura. Pe altă fată a zgâriat-o pe față. I-a dat o palmă și Ildi avea unghii lungi”.

“Unii părinți au trecut de partea antrenoarei. Sunt niște părinți cu care are o relație de prietenie. Ildiko face chestia asta din interes. Le protejează fetele, le forțează, chiar dacă nu sunt atât de talentate. O mai chemau la grătare”
Ludovic Hamza, tatăl Darinei Hamza

Nici familia Hamza nu a avut reacție.

“Am înghițit în sec. Din păcate, nu am luat atitudine. De ce? Nu voiam să-i facem rău fetei noastre . Știam că se va răzbuna pe ea. Nu mai aveam la ce club să mergem. Practic, cu asta ne avea la mână, nu mai aveam altă posibilitate, iar fata mea voia să joace baschet.

Ori făceam scandal și plecam, ori tăceam din gură și înghițeam și asta era.

Tot speram că îi trece, că a avut o criză și îi va trece”, susține tatăl Darinei.

Doi ani mai târziu, în 2015, Ludovic Hamza a fost printre cei mai vocali părinți într-o ședință furtunoasă despre care Gazeta va scrie în zilele următoare:

“Comportamentul ei (n.red. - antrenoarei) a devenit apoi absolut inuman. Presiunea pe fete a crescut. Fata mea a cedat psihic după 6 luni. Am făcut o ședință în familia și am hotârât că nu se mai poate. Am mai dus-o la Timișoara un pic, dar era deranj cu mersul la antrenamente. A venit vara, am tras linie și gata. Era în vara lui 2016. Am zis că ne apucăm de școală”.

“A fost tragic pentru toată lumea câteva luni după ce fata mea a renunțat la baschet. Ne-a fost greu să ne obișnuim cu alt program, cu meditații, învățat”
Camelia Brehuescu, mama Andreei-Hannelore Brehuescu

Ruptura de baschet a fost dureroasă. “A fost o perioadă grea, Darina plângea că nu mai merge la baschet, dar în sinea ei nu mai voia să o vadă pe antrenoare”, spune Ludovic Hamza.

Tatăl Darinei speră ca fiica să nu rămână cu sechele după tratamentul la care a fost supusă.

În schimb, mama Denisei Vați își pune semne de întrebare legate de momentul ales de alți părinți să vorbească: “Lucrurile despre care se tot vorbește, un comportament mai agresiv, mai impulsiv…da, au fost, dar s-a petrecut acum doi ani, trei ani. Totul se termină acum, după atâta timp? Dar până acum unde au fost? Ce au făcut? Lucrurile astea se spun acum din răutate și frustrare”.

campioanei 2014
Campioane în 2014. Ildiko Sereș e în rândul de sus, la mijloc, cu copilul ei în brațe. Sursă: Facebook

În discuția cu reporterii, Claudia Vați a deschis și ea o Cutie a Pandorei: dorința părinților de a-și vedea copiii făcând performanță cu orice preț.

Subiectul delicat va fi tratat de Gazetă într-un episod următor.

Contactată de Gazetă, Ildiko Sereș-Prisăcariu a vorbit 7 minute pe ceas, dar la final a spus sec: “Nu comentez în niciun fel”.

Erika Stark, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, a aflat de la ziariști despre cazul de la Clubul Sportiv Școlar Gloria:

“Dumnezeule, ce aud…Sunt șocată. În urma celor publicate de dumneavoastră, mă voi autosesiza ca instituție”.

În episoadele următoare, Gazeta va publica mărturia unui psiholog chemat să facă terapie cu fetele abuzate de antrenoarea de la Arad. De asemenea, ziarul va publica povestea tulburătoare a unei fete afectate de agresiunea fizică și verbală de la club.

AI FOST MARTORUL UNOR AGRESIUNI ASUPRA COPIILOR DIN SPORTUL ROMÂNESC?

Intră pe nu abuz.gsp.ro și povestește cazul tău.

Spune și tu “ Nu Abuz”!

CITEȘTE AICI ALTE CAZURI DE ABUZ ASUPRA COPIILOR SEMNALATE RECENT DE GAZETA SPORTURILOR

NU ABUZ. Mărturia mamei unei tinere abuzate de antrenoarea ei: “Le-a dat cu tabla în cap până s-a spart”. Gazeta demarează azi campania “Nu Abuz”

EXCLUSIV Video-șocant la un meci de copii din România. Antrenorul care l-a crescut pe stelistul Niță înjură, urlă și amenință piticii de 10 ani: “Meritați să vă calc în picioare!”. Reacția agresorului + atitudinea incredibilă a părinților

Revoltător! Un antrenor de la FCSB le-a cerut unor copii de 11 ani să piardă un meci oficial! Martor: “I-am auzit când vorbeau să rateze penaltyurile”. Antrenorul e tatăl unui fotbalist de la FCSB

 

 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
107054686388652
Mircea Ordean  •  27 Mai 2017, 17:56

„O poză pusă acum în alt context. Ildiko Sereș țipă la Denisa Vați. Sursă: Facebook” Orice material de gazetă (nu neapărat aceea a Sporturilor) are nevoie să descopere vinovați. Iar noi să putem vitupera într-acolo (treabă care ni-i mai dificilă, în mediul real, de zi cu zi). Gazeta dlui Cătălin T. nu face excepție de la regulă (altfel ar da faliment). Zic asta, între altele, cu ochii la o explicație foto, de mai sus: „O poză pusă acum în alt context. Ildiko Sereș țipă la Denisa Vați. Sursă: Facebook” Mie nu mi se pare că femeie privind spre noi țipă.

10212187428419281
Mada Manea  •  26 Mai 2017, 13:40

Nu caut sa tin partea nimanui. Doar atata vreau sa spun, eu am avut contact diresc cu aceasta specie de om si anume Ildi. Intr adevar exista in sportul de performanta jigniri la adresa jucatorilor, arbitrilor, publicului dar de la asta la a invata copii cum sa bata fara sa vada arbutru aratandu-le pe pielea lor .. Nu e OK. Ildi, daca citesti asta.. Ma cunosti si stii ce *** ai facut pe vremea cand activam, doar ca erai putin mai rezervata. Aminteste ti certurile pe care le am purtat personal noi doua pentru sala si ce faceau fetele tale.. Daca le faceam acelas lucru plangeau. Aminteste ti de cate ori te am rugat sa fi mai blanda cu ele ca altfel iti pleaca. Normal ele fiind nici te ai bazat ca nu vor spune acasa. Aminteste ti de cate ori te am scos cu cainele afara din sala ca veneai cu puiutu tau. Ai fost o persona rautacioasa de cand ai ajuns in Arad. Stau sa ma gandesc de ce ai plecat din Timisoara. Daca nu stii cine sunt.. Sunt Madalina.. Fata pe care te ai suparat ca nu a veniti in 2008 la streetball la tm.. Ca n ai avut echipa. Oare de ce.?. Incearca sa iti recunosti greselile . NU ESTI PERFECTA!!! NICI NU VEI FI VREODATA!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

239210873112253
Adrian Și Atât  •  26 Mai 2017, 13:29
Postat de kingme pe 26 Mai 2017, 13:13

Renunti sa lucrezi cu copii problema ii anunti pe parinti ca nu se poate lucra cu respectivii si adio nu instaurezi teroarea pe copii.Mai bine fara medalii decat copilarie traita in halul ala.Apoi daca nu stii sa te impui in fata copiilor fara violenta inseamna ca trebuie sa renunti la meseria asta.Trebuie sa ai anumite aptitudini in antrenorat nu merge asa.

Ai sută la sută dreptate. Dar câți antrenori au studi de psihologie? Nu crezi că și sistemul e puțin învechit? Marii antrenori, sau micii antrenori - e totuna- ce lucrează cu copii provin din foști sportivi. Ce au fost antrenați de oameni ce îî altoiau. Să spun un lucru despre fostul meu antrenor: plătea din banii de protocol meditații pentru noi. Deci suflet punea. ”prosop” îi aducea lui Doroftei mâncare de acasă. Exemple sunt destule. Dar ce faci când ai un junior ”brânză bună. în burduf de câine”? renuți la el sau încerci prin orice mijloace să îl faci să evolueze? E o chestie care lasă orice antrenor fără răspuns. Dacă, dau un exemplu, ”prosop” renuța la Leo când la nici 14 ani a venit beat în cantonament (vina era a noastră, a celor mari). România pierdea un mare campion. Spune tu cum e mai bine. Eu recunosc că nu știu.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează