GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Află și tu care este diferența dintre un psiholog și psihiatru

Articol de GSP - Publicat luni, 22 mai 2023 15:34 / Actualizat luni, 22 mai 2023 15:35

De câte ori avem o problemă care ține de sănătatea mintală, primul lucru care ne vine în minte este să mergem la un psiholog…sau psihiatru. Da, adevărul este că nu ne dăm adesea seama care este diferența dintre cele două profesii și facem o confuzie gravă. De fapt, atunci când vine vorba de a merge la un specialist care se ocupă de partea mentală, avem tendința de a ne considera nebuni și evităm. Așa că, ar trebui să depășim aceste preconcepții și, desigur, să aflăm care este diferența dintre un psihiatru și un psiholog. Desigur, nu putem să nu observăm că cuvintele psiholog și psihiatru sunt destul de asemănătoare. Nu e de mirare că cei doi termeni sunt adesea confundați unul cu celălalt. Ambele cuvinte încep cu literele „psich”. Această parte a cuvântului se referă la cuvântul “psyhice”, care în limba greacă înseamnă „suflet”. Deci care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru?

Când căutăm cuvântul psihic în enciclopedii, pe internet sau în orice altă sursă de informație, întâlnim concepte precum „minte” și „gânduri și sentimente”. Cu siguranță ne dăm seama numaidecât că ambele cuvinte au ceva de-a face cu starea noastră mentală. Și dacă starea ta mentală nu este așa cum ar trebui să fie, în consecință poți solicita ajutor de la un psihiatru sau psiholog. Dar asta nu înseamnă că un psiholog și un psihiatru se ocupă de problemele legate de minte în același mod. Profesiile de psiholog și psihiatru sunt, așa cum am afirmat în primele rânduri, diferite. Pentru a află exact care este diferența dintre cele două profesii, trebuie să vedem, așadar, ce înseamnă fiecare dintre cele doua specialitati.

Un psiholog este preocupat de comportamentul uman și de procesele creierului care duc la un anume comportament. Dacă vii la un psiholog, acest specialist va căuta inițial sa descopere care este natura problemelor tale. Specialistul, practic, psihologul va sta de vorba cu tine. Trebuie să mai specificam faptul că, deși psihologul are tot studii universitare și o pregătire intensă, acesta nu este medic. Deci nu îți poate da o rețetă.

Psyche înseamnă, cum spuneam, „suflet” și „ologie” înseamnă „domeniu de studiu”. Psihologia se referă la studiul sufletului. Este o știință care se ocupă de comportamentul și gândurile oamenilor în situații de zi cu zi, dar și în situații speciale. De asemenea, psihologia este o știință socială, iar unii oameni o numesc și o știință comportamentală. Scopul acesteia este de a obține cunoștințe legate acțiunile oamenilor. Pregătirea psihologilor este una foarte vastă. Un psiholog este un specialist care poate fi găsit în principal în asistența specializată. Deși mulți psihologi activează în cabinete individuale, putând găsi psihologi in Bucuresti și în mai toate marile orașe ale țării, vei găsi și psihologi în spitale, clinici sau spitale pentru copii. Misiunea psihologului, mai ales dacă vorbim despre un psiholog clinician, este de a diagnostica și trata problemele psihologice complexe.

În această categorie mai trebuie să băgăm și psihoterapia. Psihoterapia este o metodă de tratament conversațional pentru tulburările și problemele mintale. Conversațiile dintre client și terapeut sunt esențiale în acest sens. Nu vei merge la ședințe de psihoterapie cu un psiholog, ci cu un psihoterapeut. Amândoi au aceleași studii universitare, de psiholog, însă psihoterapeutul a făcut ulterior o altă specializare. Cunoștințele psihoterapeutului sunt astfel mult mai vaste decât cele ale unui psiholog și de aceea poți apela la primul cu probleme mai complexe. Psihoterapeuții folosesc o varietate de tehnici pentru a te ajută să găsești răspunsuri la întrebări existențiale, să utilizezi potențialul neexploatat, să dezvoltați perspective, cunoștințe, abilități și încredere în propria persoană.

Baza psihoterapiei a fost pusă de Sigmund Freud. De fapt, vorbim aici de psihanaliză. Psihanaliză lui Freud poate fi privită că prima formă de psihoterapie modernă. Potrivit lui Freud, problemele psihologice apar în primul rând în inconștientul persoanei respective. O persoană ar putea reprima o experiență emoțională, dar asta nu face ca energia problematică să dispară.  Deși psihanaliza lui Freud stă la baza psihoterapiei, cu greu o găsim în psihoterapia care se folosește astăzi. Ideile sunt acum considerate depășite.

Un psihiatru, față de un psiholog, este un specialist care a studiat medicina și apoi s-a specializat în psihiatrie. Un psihiatru are voie să prescrie medicamente, ceea ce un psiholog nu are voie să facă.

Înainte ca un psihiatru să  prescrie medicamente pentru pacient, el caută mai întâi cauza problemelor sale. După ce a fost pus diagnosticul, încearcă să găsească o metodă de tratament și poate să prescrie medicamente. Complexitatea este una mai mare. Psihiatria este combinația celor două cuvinte grecești psyche (suflet) și iatros (medic) și însemană medicina sufletului. Psihiatria se ocupă de bolile psihice cu scopul de a reduce suferința psihologică cauzată de o tulburare psihiatrică. În plus, psihiatria se preocupă de prevenirea tulburărilor și de cercetarea științifică a bolilor.  Știind acum care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru, trebuie să știi când mergi la unul sau la altul.

Poți consulta un psiholog dacă, de exemplu, te simți posomorât și, prin urmare, nu vrei să te ridici din pat. Dar și dacă ai probleme la serviciu sau la școală. De altfel, nu este întotdeauna necesar să ai o problemă anume pentru a avea o conversație cu un psiholog. Mulți oameni vorbesc cu un psiholog pentru a preveni plângerile. 

Un psihiatru, în schimb, este autorizat să prescrie medicamente pacienților cu anumite tulburări psihice. La un psihiatru mergi când există probleme psihologice mai grave precum schizofrenie, tulburare bipolară sau tulburare compulsivă.

În funcție de problemele cu care te confrunți, poți să fii tratat atât de un psiholog, cât și de un psihiatru. Poți merge la un psiholog pentru a te simți mai bine mental, iar psihiatrul îți poate prescrie medicamente pentru probleme psihologice grave. Indiferent de specialistul la care decizi să mergi, important este să găsești un psiholog sau psihiatru cu care să te simți în largul tău.

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează