GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Aplicatii Blockchain in sport

Articol de GSP - Publicat luni, 31 iulie 2023 12:11 / Actualizat luni, 31 iulie 2023 12:12

Ce sunt aplicatiile de Blockchain?

Blockchain este un registru de tranzactii, complet online, si distribuit tuturor participantilor in retea. Informatia despre fiecare tranzactie este inregistrata intr-un block (nod) si  este vizibila tuturor, in acelasi timp. Niciun participant la retea nu poate modifica o tranzactie odata ce aceasta a fost inregistrata.  

Cea mai populara aplicatie a tehnologiei blockchain sunt criptomonedele si aplicatiile acestora in diferite domenii. Unul dintre cele mai populare blockchainuri publice este Bitcoin. Iar Ethereum, cel mai mare blockchain, a dezvoltat aplicatii noi folosind tehnologia, cum sunt smart contracts (contracte inteligente) sau NFTurile. 

Blockchain este o tehnologie prin care informatia se distribuie rapid, transparent si sigur. Astfel, este utilizata in varii industrii, cum sunt industriia logistica, bancara, medicala sau chiar in lumea sportului.

Cum se folosesc aplicatiile de Blockchain in sport si pentru a implica fanii?

Datorita faptului ca blockchain isi gaseste aplicabilitate in multe industri, tehnologia a inceput sa fie folosita si pentru a conecta fanii cu echipele sau jucatorii lor favoriti. 

Un exemplu prin care cluburile reusesc sa faca asta e prin dezvoltarea de NFTs (nonfungible tokens),in numar limitat, cu membrii echipei. Acestea mai apoi pot fi folosite in campanionate online de Fantasy Sports. La ultima Cupa Mondiala, fanii au putut cumpara 5 NFTuri ale unor goluri unice, pentru a strange bani pentru caritate. 

O alta unealta sunt “Fan Tokens”. Fan Tokens sunt criptomonede ale cluburilor, folosite pentru a crea oportunitati noi de participare in viata echipei pentru fani. Cluburile pot organiza competitii globale de Vanatoare de Tokens. Echipa Juventus le-a folosit pentru un sondaj prin care si-au ales melodia pentru goluri, iar AC Milan organizeaza quiz-uri prin care fanii pot castiga experiente unice. 

Fan Tokens sunt abia la început, iar posibilitatile de dezvoltare sunt nelimitate.

De ce sa folosim blockchainul pentru a conecta fanii cu echipele?

Blockchain poate fi folosit pentru a crea experiente digitale unice pentru fani, in timp ce cluburile isi creaza o noua sursa de venit pentru a-si sponsoriza activitatea.

NFTurile si Fan Tokens pot fi folosite pentru a atrage fanii, prin tehnologie. NFTurile pot fi folosite ca acele tradionale cartonase cu jucatori sau memorabilia, dar in varianta digitala. Tehologia blockchain ajuta fanii sa verifice originea si autencitatea.

Prin Fan Token, echipele isi pot crea programe de loialitate prin care sa isi tina fanii mai aproape. Astfel de solutii sunt in special atragatoare pentru fanii tineri, care sunt deschisi la experiente noi, in lumea digitala. Blochckain face ca dezvoltarea unor astfel de programe sa fie mai ieftina, iar recompensele mai usor si rapid de distribuit, pentru a tine ridicat nivelul de interactiune cu fanii.

In plus, blockchain poate ajuta in a combate problema fraudei de bilete. Existenta si autenticitatea unui bilet oferit de un reseller poate fi verificata, si astfel se vor chiar putea bucura de experienta live. 

Top 3 crypto monede folosite pentru sport

Desi criptomondele folosite pentru spor nu au un istoric foarte lung, piata pentru aceste monede a ajuns la valoare de peste 1.4 trilioane de dolari.

O serie de echipe, din diferite sporturi, accepta plata pentru bilete sau memorabilia in criptomonede. O moneda preferata este Bitcoin (BTC). Aceasta este cea mai populara si valoroasa criptomoneda. In platforma Tradesilvania.com poti vedea care este ultimul pret Bitcoin

Pentru a vinde si a cumpara NFTuri din lumea sportului, una din monedele preferate este Ethereum(ETH). Ethereum este a doua cea mai populara si valoroasa criptomoneda. Rarible sau OpenSea sunt platforme unde astfel de NTFuri se tranzactioneaza. 

O alta criptomoneda preferata in lumea sportului este Chiliz (CHZ). Chiliz este dezvoltat de Socios.com si este blockchainul care sta la baza platformei de trading pentru Fan Tokens. Criptomoneda se tranzactioneaza la o valoare de aproximativ 0.80 USD si are o capitalizare de piata de peste 550 de miliarde de dolari.  

Concluzie

Lumea sportului isi gaseste noi oportunitati. Pandemia a afectat nivelul de interactiune al fanilor cu echipele lor favorite, dar acestea au sansa sa redefineasca modul in care interactioneaza cu fanii. Tehnologia blockchain devine o parte importanta in strategia de dezvoltare digitala a cluburilor, pentru a putea crea noi surse de venit. 

Organizatiile sportive au fani in toate colturile lumii. Blochckain le poate sa isi tina fanii aproape si sa isi intareasca si monetizeze comunitatile online. Iar fanii se pot bucura de experiente noi, exclusiv digitale, de oriunde s-ar afla. 

Citește și:

Incident major la Hamburg! A încercat să atace fanii cu un topor și a fost împușcat de Poliție, înainte de Polonia - Olanda. Atenție, imagini șocante!
Euro 2024
Incident major la Hamburg! A încercat să atace fanii cu un topor și a fost împușcat de Poliție, înainte de Polonia - Olanda. Atenție, imagini șocante!
A scris istorie în Polonia - Olanda » Nu se mai întâmplase de 60 de ani la EURO
Euro 2024
A scris istorie în Polonia - Olanda » Nu se mai întâmplase de 60 de ani la EURO
Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”
Diverse
Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează