GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Când apare durerea de genunchi și ce investigații sunt necesare?

Articol de GSP - Publicat vineri, 17 februarie 2023 16:36 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 16:36

Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale organismului uman, format din trei oase importante - femur, tibie și peroneu, la care se adaugă rotula, ligamentele și meniscul. Meniscul este articulația intens supusă presiunilor de-a lungul întregii vieții. Astfel, orice kilogram în plus, sedentarismul, mișcările bruște și chiar loviturile pot duce la apariția așa-numitelor dureri de genunchi.

Durerea de genunchi nu este o afecțiune pe care doar persoanele vârstnice o au, ci una care afectează, în egală măsură, copiii, adolescenții și chiar adulții. De cele mai multe ori, durerea de genunchi dispare de la sine (mai puțin atunci când ne julim și trebuie să aplicăm diverse creme pentru vindecarea rănii), dar pe măsură ce aceasta continuă ar putea fi cazul unei probleme mai complexe, ce trebuie investigată cu atenție și tratată cu seriozitate.

Astfel, cauzele care conduc la apariția durerilor de genunchi sunt multiple, printre acestea regăsindu-se traumatismele, căzăturile, mișcările bruște sau greșite, afecțiunile reumatologice sau cele post-traumatice. Trebuie menționat, de asemenea, că o altă cauză a durerii de genunchi este și vârsta - odată cu trecerea anilor, cartilajul se uzează în mod natural.

Ce afecțiuni pot provoca durerile de genunchi?

Cea mai frecventă este leziunea ligamentelor genunchiului, care este însoțită de durere. O a doua afecțiune răspunzătoare de durerea de genunchi este ligamentul încrucișat anterior, posterior, a ligamentului colateral lateral și colateral medial (cazuri mult mai rare).

De cealaltă parte, durerile de genunchi mai pot fi cauzate și de:

Artroza genunchiului

Denumită și gonartroză, artroza este o boală degenerativă a articulației, care are drept finalitate deteriorarea permanentă a cartilajului articular. Pe lângă durerea de la nivelul genunchiului, artroza se mai manifestă și prin umflături în zonă și rigiditate, mers șchiopătat. Netrată, articulația se degenerează progresiv, până la limitarea mobilității.

Leziunea de menisc

Reprezintă ruptura parțială sau totală a cartilajului genunchiului; este provocată de o mișcare bruscă de torsiune sau de rotație a coapsei, în timp ce piciorul rămâne pe loc. Dincolo de durere, pacienții se mai confruntă și cu blocarea genunchiului, imposibilitatea de a flexa sau întinde complet genunchiul, instabilitate, rigiditate și umflarea zonei.

Tendinita

În cazul acesta discutăm de o tendinită patelară, adică o leziune a tendonului care face legătura dintre tibie și rotulă. Tendinita apare, cu precădere, în cazul sportivilor, în special al celor care practică handbal sau baschet. 

Pe lângă vânătaia din locul respectiv, mai apare sensibilitatea la palpare și scăderea capacității genunchiului de a se mișca. Tendinita poate fi tratată cu analgezice locale și chiar prin purtarea unei orteze de genunchi. Însă dacă discutăm de o ruptură totală este indicată intervenția chirurgicală.

Luxația de rotulă

Se manifestă prin alunecarea sau deplasarea rotulei în exteriorul șanțului femural din cauza unui traumatism, a unei lovituri puternice, a unei căzături în genunchi sau a unei contracții musculare puternice. În acest caz apare durerea severă, senzația că genunchiul va pocni, imposibilitatea de a îndrepta sau flexa genunchiul și lipsa mobilității.

Cum se stabilește diagnosticul final al durerii de genunchi?

Diagnosticarea se face de către medicul ortoped care, în funcție de simptomatologie poate recomanda și alte investigații, precum radiografia, un RMN, computer tomograf, pangonogramă, analize de sânge, artrocenteză. Astfel poate stabili cu precizie gravitatea și tipul afecțiunii.

Soluții și tratamente la îndemână pentru durerea de genunchi

Tratamentul pentru durerea de genunchi este strâns legat de tipul afecțiunii. Dacă nu discutăm de o problemă gravă, medicul va recomanda medicamente și creme pentru ameliorarea durerii, purtarea unei orteze de genunchi precum modelele de la Ortosan, precum și diverse infiltrații cu substanțe pentru redobândirea mobilității genunchiului. 

De asemenea, la fel de recomandate sunt și gimnastica medicală și kinetoterapia, care vor ajuta la întărirea musculaturii și a ligamentelor, vor crește mobilitatea și vor ajuta la scăderea presiunii de pe genunchi.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează