GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum întreții corect o mașină diesel?

Articol de GSP - Publicat joi, 27 aprilie 2023 18:28 / Actualizat joi, 27 aprilie 2023 18:28

Motorul diesel a fost timp îndelungat cea mai populară opțiune pentru vehiculele cu motoare cu combustie internă, fiind inițial utilizate pentru camioane, autobuze, mașini de transport și alte vehicule utilitare. Cu toate acestea, motoarele diesel au ajuns rapid în topul preferințelor șoferilor ca principala alegere pentru mașinile personale. 

Care sunt caracteristicile motorului diesel?

Motorul diesel funcționează prin arderea combustibilului datorită temperaturii ridicate obținute în urma comprimării aerului într-un cilindru, presiunea rezultată creând astfel energie. 

Caracteristica principală a unui motor diesel este eficiența sa ridicată. Motorul diesel are un raport de compresie mai mare decât un motor cu benzină, ceea ce înseamnă că poate obține mai multă putere din fiecare ciclu de combustie. Acest lucru face ca motoarele diesel să fie ideale pentru vehiculele care trebuie să transporte încărcături mari sau să ruleze pe distanțe lungi.

În plus, motoarele diesel sunt cunoscute pentru durabilitatea și fiabilitatea lor, datorită construcției lor robuste, concepute pentru a rezista forței de compresie a ciclului de combustie. Pe de altă parte, motorina este în sine este un combustibil cu o caracteristică uleioasă, care lubrifiază motorul în timp ce funcționează. Prin comparație, benzina este un solvent care dizolvă uleiul și poate cauza mult mai rapid uzarea motorului.  

Motoarele diesel au și o eficiență ridicată în consumul de combustibil. Acest lucru se datorează faptului că motorina are o densitate mai mare, iar rata de compresie este și ea crescută, ceea ce înseamnă că motorul utilizează mai puțin combustibil pentru a genera aceeași putere ca un motor pe benzină.

Cum întreții un motor diesel?

De preferat, la fel de bine ca bătrânica care a postat anunțul de vânzare cu Volkswagen Germania, a cărei mașină a stat doar în garaj. 

Dacă deții o mașină diesel, este important să o întreții corect pentru a-i prelungi durata de viață și a-i asigura starea optimă de funcționare. Iată câteva sfaturi utile pentru a întreține corect o mașină diesel:

  • Curăță motorul. O caracteristică esențială a motoarelor diesel este durata lor crescută de viață, motiv pentru care funcționează la parametrii optimi când sunt curățate frecvent. Fiind vorba despre un motor care parcurge semnificativ mai mulți kilometri și poate îndeplini sarcini mai complicate, praful și impuritățile se pot acumula mult mai ușor pe el, scurtându-i durata de viață și eficiența.
  • Verifică regulat filtrul de aer. Un filtru de aer murdar îți poate “îneca” motorul, forțându-l astfel să folosească mai mult combustibil pentru a genera puterea și accelerația obișnuite.
  • Asigură-te că te ocupi de mentenanța radiatorului. Motoarele diesel se încing semnificativ mai tare decât alte motoare, iar radiatorul poate ceda mult mai ușor, dacă nu beneficiază de verificări periodice și schimbarea lichidului de răcire.
  • Înlocuiește periodic filtrele de combustibil. Din cauza faptului că motorina este mai puțin rafinată, combustibilul poate absorbi mai multă apă din condensare, motiv pentru care motoarele diesel beneficiază în general de 2 astfel de filtre. Dacă acestea nu sunt înlocuite corespunzător, iar particulele de apă se infiltrează în combustibil, poți pierde din putere, motorul poate ceda, iar injectoarele pot exploda.

Indiferent că folosești un motor diesel pentru serviciu, pentru firma ta sau ca mașină personală, șansele sunt că acesta nu te va lăsa la greu, indiferent de activitățile la care îl supui. Pentru a-l răsplăti, ar trebui să îi acorzi în aceeași măsură grijă și întreținere. Dacă nu știi cum să îngrijești corect un motor diesel, poți apela cu încredere la specialiștii de la AutoBig, care îți pot oferi consultanță în verificarea tehnică riguroasă a mașinii.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează