INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TURCIA

Echipa preşedintelui Erdogan preia puterea: Basaksehir, noua campioană din Turcia!

Basaksehir este noua campioană din Turcia // Sursă foto: Instagram @ibfk2014
Basaksehir este noua campioană din Turcia // Sursă foto: Instagram @ibfk2014

Articol de - Publicat luni, 20 iulie 2020 10:59 / Actualizat luni, 20 iulie 2020 11:10

La a patra tentativă, Basaksehir, clubul unui cartier din Istanbul fondat în 1990, a cucerit titlul. Artizanul surprizei e Okan Buruk, fost coleg cu Hagi şi Popescu la Galata şi al cincilea laureat ca jucător şi antrenor.

A trebuit să vină o pandemie pentru ca puterea în fotbalul turc să fie preluată, în sfârşit, de Basaksehir! 

Abia la a patra încercare, clubul condus din umbră de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi patronat de ministrul Tineretului şi Sportului a reuşit să câştige, în premieră, titlul în Super Lig. A condus 22 de etape campionatul trecut şi n-a trecut prima linia de sosire, dar acum s-a instalat la şefie după runda a 28-a şi n-a mai cedat. 

A profitat de căderea lui Trabzon, afectată de excluderea din Europa şi bătută aseară şi de Konya (3-4). Nu se terminase meciul cu Kayseri (1-0), însă fiesta începuse pe banca noii campioane, tonul fiind dat de Robinho!

A luat Cupa cu Akhisar

Liderul, cu şapte puncte avans înaintea ultimelor 90 de minute ale stagiunii, e doar al şaselea club câştigător al Super Lig, după Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzon şi Bursa, şi nu are decât şase ani de când a revenit în elita Turciei. 

Meritul acestei performanţe istorice, dincolo de investiţiile financiare, îi revine lui Okan Buruk. Fost campion cu Galata în epoca de glorie a lui Hagi şi Popescu şi medaliat cu bronz cu naţionala la CM 2002, antrenorul de 46 de ani a venit în vara trecută, recomandat de salvarea de la retrogradare reuşită cu Rize şi mai ales de Cupa cucerită în premieră cu Akhisar! 

Ex-mijlocaşul lui Inter (2001-2004) e al cincilea laureat ca fotbalist şi tehnician, după Şenol Güneş, Aykut Kocaman, Hamza Hamzaoglu şi Ertugrul Saglam.

Foste vedete, la apus

În lotul lui Buruk figurează nume care au însemnat ceva în fotbalul european: brazilianul Robinho, slovacul Skrtel, francezul Clichy, senegalezul Demba Ba, olandezul Elia, elveţianul Inler sau turcul Topal, toţi trecuţi de 34 de ani. Un lot cu care Basaksehir n-a pierdut decât un joc în ultimele cinci luni, producând surpriza.

53 milioane de euroe suma minimă care va intra în conturile lui Basaksehir, din campionat, grupele Ligii şi participarea în acest sezon de Europa League (are de jucat returul „optimilor" cu Copenhaga, 1-0 în tur)

49 milioane de euroe valoarea totală a lotului noii campioane, conform transfermarkt.de. Mijlocaşul bosniac Edin Višća, 10,5 milioane, este cel mai bine cotat

23 milioane de euroa costat construirea în numai 16 luni a stadionul „Fatih Terim", unde Basaksehir dispută meciurile de pe teren propriu

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Finală londoneză în Cupa Angliei! Momente de panică în finalul primei reprize

Dramatism în La Liga! Leganes a retrogradat după o repriză secundă neverosimilă contra lui Real Madrid

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează