INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA CAMPIONILOR

„Dezastrul" Stelei cu AC Milan, ales printre cele mai bune 50 de meciuri din istorie: „Echipa română, victima perfectă"

Pe 24 mai se vor împlini 31 de ani de la Steaua - Milan 0-4, finala Cupei Campionilor Europeni din 1989
Pe 24 mai se vor împlini 31 de ani de la Steaua - Milan 0-4, finala Cupei Campionilor Europeni din 1989

Articol de - Publicat sambata, 28 martie 2020 09:05

Un AC Milan care părea de pe altă planetă, cu fantasticul trident olandez Van Basten - Gullit - Rijkaard, a zdrobit-o pe Steaua, 4-0 pe „Camp Nou” din Barcelona, în finala Ligii Campionilor din sezonul 1988-1989.

În istoria ei, Steaua a avut un punct maxim, în 1986, când a cucerit Cupa Campionilor Europeni, după 2-0 la penalty-uri cu Barcelona (la Sevilla), dar a suferit și o înfrângere dureroasă în a doua sa finală de CCE: 0-4 cu AC Milan, pe 24 mai 1989, pe „Camp Nou" din Barcelona.

„Magic Milan. Steaua, de nerecunoscut"

Acel „dezastru" roș-albastru a fost ales de cotidianul spaniol Marca printre cele mai bune 50 de meciuri din istoria fotbalului. Datorită unui Milan stelar, cu Arrigo Sacchi pe bancă și cu fantasticul trident olandez Van Basten - Gullit - Rijkaard. 

Totul pe un stadion catalan invadat de peste 80.000 de fani rossoneri. „Magicul Milan, regele Europei", a titrat Marca atunci, completând. „Două goluri Gullit și două goluri Van Basten au distrus o Steaua de nerecunoscut". Acum, jurnalistul iberic Julio Maldonado, supranumit „Maldini", scrie că „echipa română a plătit rapid pentru greșelile sale. A fost victima perfectă pentru o formație milaneză jumătate italiană, jumătate batavă, care nu a avut adversar în nicio clipă a jocului".

A cedat fizic și psihic. Bumbescu a greșit la toate golurile

Partida nu a avut istoric. În fața unui Milan total, care a dominat fiecare fază, fiecare moment, cu o apărare-beton condusă de Baresi și un atac supersonic, Steaua s-a predat, a cedat fizic și psihic. Jucătorii săi greșind în lanț în defensivă pe fondul unui presing sufocant rossonero.

  • 1-0 (17): Colombo a șutat nestingherit de la marginea careului, Lung a gafat, respingând în față, Bumbescu nu a respins, urcându-se pe propriul portar, Van Basten a deviat și Gullit a înscris în poarta goală; 
  • 2-0 (26): Stoica a ratat un tackling aproape de colțul terenului, Tassotti l-a depășit prea ușor în careul mic, unde Bumbescu dormea. Van Basten a înscris cu capul. Bumbescu era undeva la picioarele olandezului;
  • 3-0 (38): Gullit a rămas singur la 18 metri: Bumbescu și Ungureanu au ezitat, s-au retras în loc să-l atace, și batavul cu codițe a trimis un trasor imposibil de apărat de Lung;

Bruno Pizzul: „Nu există nicio partidă"

  • 4-0 (46): imediat după pauză, Rijkaard s-a luptat singur cu trei români la 40 de metri de poarta noastră, apoi l-a deschis excelent pe Van Basten cu o pasă filtrantă. Bumbescu a pierdut din nou startul, marele Marco șutând inteligent la colțul lung, pe lângă Lung.

A fost o execuție în direct. La 3-0, faimosul comentator italian Bruno Pizzul a conchis: „Pe teren, nu există nicio partidă". Milan, cea mai puternică echipă a acelor vremuri, a fost necruțătoare.

Alte meciuri mari alese de Marca:

  • 2005 (finala CL): Milan - Liverpool 3-3, 2-3 la penaltyuri
  • 2009 (LaLiga): Real Madrid - Barcelona 2-6
  • 1986 (CM): Argentina - Anglia 2-1 
  • 1982 (CM): Brazilia - Italia 2-3
  • 1970 (CM) Italia - Germania 4-3

Marca, după Steaua - Milan 0-4:

„Dezastrul

STEAUA - MILAN 0-4

  • (Gullit 17, 38, Van Basten 26, 46)

STEAUA: Lung - Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Minea, Stoica, Hagi, Rotariu (45 Balint) - Lacatus, Piturcă
Antrenor: Anghel Iordănescu

MILAN: Galli - Tassotti, Costacurta (75 F. Galli), Baresi, Maldini - Colombo, Rijkaard, Ancelotti, Donadoni - Gullit (59 Virdis), Van Basten
Antrenor: Arrigo Sacchi

  • Arbitru: Karl Heinz Tritschler (Germania)

Citește alte știri despre Steaua:

24 februarie, dată cu semnificații importante pentru Steaua! 12 ani de la supermeciul cu Valencia » 50 de imagini de colecție din arhiva GSP

Retro GSP // VIDEO Barcelona - Steaua » 48 de ani de la unicul succes românesc pe Camp Nou! Ziua în care roș-albaștrii au învins creatorul „fotbalului total" şi vedetele catalane

Imagini impresionant de la Vatican » Papa Francisc s-a rugat pe ploaie în Piața Sf. Petru pentru întreaga planetă

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (20)
stelistcivil
stelistcivil  •  28 Martie 2020, 11:02

Fără Dukadam, Belo, Bărbulescu, Bölöni și Majaru, adică jumătate de echipa, era imposibil sa te lupți cu cel mai bun Milan din istorie. Steaua 1987-1989 a pierdut mulți jucatori din echipa de baza și nu a putut transfera decât mediocrități, ca minea, mujnai, etc, (militia, Lucescu și Dinamo știu de ce!!). Asta a fost din păcate! Dar ceea ce este cert, indubitabil este ca Steaua, campioana europeană, este echipa din liga a I-a, are continuitate sportiva, palmares, coeficient, istorie, suporteri! Făcătura sovietoida a odioasei cazarmi sportive CSA nu are nimic in afara de ridicolul absolut!

stelistcivil
stelistcivil  •  28 Martie 2020, 11:43
Postat de cornelconasu pe 28 Martie 2020, 11:33

Ce păcat că banați aiurea acea lozincă, era ...superbă !!! Era o metaforă pentru marcatori, asimilați cu niște armăsari !

Același habarnist, ignorantul perfect care fără sa stie nimic insista sa-și des cu părere și sa-și expună cu mândrie deficitul major de materie cenușie! Steaua anilor 1987-1989 a fost hingheriadă, atacată, ostilizata de miliție și securitate, adică Dinamo și Lucescu! Așa au apărut Victoria, Moreni, blocarea transferurilor, deturnarea spre milițieni a jucătorilor doriți, arbitrii smenari sau presați cu dosare! In ciuda siniștrilor de la Dinamo, Steaua a fost cea mai buna echipa a Europei, in perioada 1986-1989, cu doua finale și o semifinala de CCE. Dar asta pitifelnicii care poluează netul nu au cum sa o stie! Noaptea minții e ... polară!

hhannibal
hhannibal  •  28 Martie 2020, 13:55

O aparare a Stelei din care lipsea Belo, fugit la sarbi in decembrie '88! A fugit complet aiurea, a stat un an pe bara (fiind suspendat) si fix dupa un an a venit revolutia...si deci putea pleca normal! A fost o pierdere mare pentru apararea Stelei...

Vezi toate comentariile (20)
Comentează