INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Specialist în promovări! Laszlo Boloni a dus-o pe Nancy de două ori în Ligue 1 » Acum, e aproape să repete performanța cu Metz

Laszlo Boloni e aproape să promoveze cu Metz. Foto: Imago Images
Laszlo Boloni e aproape să promoveze cu Metz. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 28 mai 2023 16:54 / Actualizat duminica, 28 mai 2023 17:33

Laszlo Boloni, 70 de ani, s-a întors în Franța având ca obiectiv readucerea lui Metz în prima ligă. Exact ce făcuse cu Nancy în două rânduri, în anii '90. Înaintea ultimei etape, e în avantaj față de Bordeaux. Are nevoie doar de o victorie cu Bastia.

Prima echipă a lui Laszlo Boloni, ca tehnician, după ce a absolvit școala de antrenori în Franța, la faimosul centru național Clairefontaine, a fost Nancy.

Paralelă neașteptată înaintea meciului naționalei: „De ce jucați cu Kosovo dacă Steaua nu are dreptul de promovare?”
ROMÂNIA
Paralelă neașteptată înaintea meciului naționalei: „De ce jucați cu Kosovo dacă Steaua nu are dreptul de promovare?”

Laszlo Boloni, „dublă” cu Nancy! Startul unei supercariere

Era în divizia secundă în 1994, când a preluat-o pe Nancy, dar Loți a pornit cu mare ambiție în noua carieră. După un prim sezon încurajator, locul 7 în D2, a reușit promovarea cu formația lorenă. Poziția a treia și pas direct în elită, în 1996.

Șocul a fost mare pentru Nancy, a retrogradat imediat, în 1997. Nici atunci nu s-a descurajat Boloni. A câștigat liga secundă și s-a întors cu alb-roșii în vârful fotbalului francez.

A fost startul unei cariere extraordinare, unicul antrenor român care a activat constant de trei decenii în fotbalul din Vest, punctele maxime fiind la Sporting Lisabona (2001-2003) și Standard Liege (2008-2010). Și în Portugalia, și în Belgia, a cucerit trei trofee, inclusiv titlurile de campion. Plus, imensul său atu, descoperirea unor mari jucători, unii intrați în legenda fotbalului. Cel mai important, Cristiano Ronaldo, la Sporting.

Laszlo Boloni, avantaj pe linie

În 2022, s-a întors după 11 ani în Hexagon. Metz este a cincea sa echipă în Franța. De la început, în Ligue 2, a avut un obiectiv principal, revenirea în L1. A dovedit încă o dată că este un specialist al promovărilor.

Înaintea ultimei etape, Boloni este pe locul 2 (după 1-0 pe terenul lui Sochaux), care asigură biletul pentru elită. Are același număr de puncte cu Bordeaux (69, 0-1 la Annecy), poziția a treia, dar golaveraj superior (plus 3, primul criteriu de departajare) și goluri mai multe marcate (plus șapte acum). Pe lângă avantajul duelurilor directe, 3-0 și 0-2.

La finalul sezonului, Metz are meci acasă, cu Bastia (locul 4, dar fără șanse la promovare), în timp ce Bordeaux joacă tot în fața propriilor fani, însă în fața unei echipe, Rodez (16), care se luptă să evite retrogradarea. Dacă învinge, e 99% în Ligue 1.

Laszlo Boloni: „Jardel m-a învățat asta”

Boloni nu se entuziasmează însă. „Putem spune că a fost făcut cel mai greu lucru. Dar știți că în fotbal totul este posibil. Mario Jardel m-a învățat asta, la Sporting”, a declarat el la televiziunea beIN Sports

VIDEO. Rezumatul meciului Sochaux - FC Metz (0-1)

Citește și:

Olăroiu anunță după încă un succes în Emirate: „Voi decide dacă rămân sau părăsesc Sharjah”

Al Nassr, epic fail » Locul doi în campionat după ce i-a dat 200 de milioane pe an pentru Ronaldo

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (7)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  29 Mai 2023, 00:42

si ?...de ce ne ar interesa pe noi romanii asta ?...ne ajuta cu ceva ?...transfera vreun roman la Metz ?

Eliyahu
Eliyahu  •  28 Mai 2023, 23:10

Felicitari!

DanielCZ
DanielCZ  •  28 Mai 2023, 18:46

Il cheama Laszlo sau Ladislau?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează