INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  NAPOLI, CAMPIOANĂ ÎN SERIE A

ANALIZĂ Napoli, din nou campioană după 33 de ani » Cum a subordonat trupa lui Luciano Spalletti restul echipelor din Serie A

Napoli, din nou campioană după 33 de ani. Foto: Instagram @officialsscnapoli
Napoli, din nou campioană după 33 de ani. Foto: Instagram @officialsscnapoli

Articol de - Publicat vineri, 05 mai 2023 11:00 / Actualizat vineri, 05 mai 2023 11:26

Luciano Spalletti (64 de ani), antrenorul lui Napoli, a cucerit primul scudetto din carieră, după un traseu nemaipomenit, cu o echipă fără vedete, pe care a reconstruit-o, în două sezoane, și pe care au dus-o în spate Victor Osimhen (24) și Khvicha Kvaratskhelia (22). Un film de Oscar produs de De Laurentiis.

Napoli a cucerit de-o manieră categorică acest al treilea scudetto în istoria clubului. A pornit ca din tun, cu 13 victorii și două remize, fără să cunoască eșecul în 2022, și a pierdut pe drum toți adversarii, răsturnând calculele specialiștilor, care vedeau o luptă la vârf între Milan, Inter și Juventus. 

Udinese - Napoli 1-1 » Pentru D10S! Nebunie pe străzile din Napoli. Echipa la care Maradona a scris istorie e din nou campioană în Italia, după 33 de ani
UDINESE - NAPOLI
Udinese - Napoli 1-1 » Pentru D10S! Nebunie pe străzile din Napoli. Echipa la care Maradona a scris istorie e din nou campioană în Italia, după 33 de ani

Opera lui Luciano Spalletti a subordonat Serie A

Luciano Spalletti a câștigat primul titlu în Serie A la 64 de ani și al doilea sezon la echipa azzurra, reușind să inventeze formula învingătoare, deși în vară a cedat jucători importanți. Investițiile au fost făcute cu cap și fler, rezultatele s-au văzut.

„Am venit la Napoli convins că pot face ceva important. Aveam o singură cale de ieșire, având în vedere că veneam după Sarri și Ancelotti: să câștig. După locul 3 de anul trecut, unii m-au criticat și mi-au cerut să plec, dar i-am promis lui De Laurentiis că încercăm să readucem titlul. A fost fundamental să creăm entuziasm”, a explicat creatorul campioanei.

Victor Osimhen și Khvicha Kvaratskhelia au dus-o în spate pe Napoli

Napoli s-a despărțit de căpitanul Insigne, plecat liber în MLS. I-a vândut la Chelsea pe Koulibaly, stânca din apărare, și pe Fabian Ruiz la PSG. Iar Mertens și Ospina au spus și ei adio. Spalletti i-a înlocuit extraordinar și a sudat un mecanism perfect, schimbând sistemul 4-2-3-1, folosit cu precădere în ediția 2021-2022, cu un ofensiv 4-3-3. 

Osimhen l-a avut locotenent pe Kvaratskhelia, georgianul tehnic adus la preț de chilipir, 11,5 milioane €, de la Dinamo Batumi, reușind 12 goluri și 12 assisturi și integrându-se formidabil. Și atacantul nigerian a fost mult mai constant și mai prolific, ajungând la 22 de goluri marcate, cel mai bun sezon al său în Italia, într-un trident completat de Lozano ori de Politano.

VIDEO. Napoli, din nou campioană după 33 de ani

Stanislav Lobotka este una din revelaţiile sezonului la Napoli

Spalletti a remodelat și puzzle-ul de la mijloc, unde slovacul Stanislav Lobotka a devenit titular după plecarea lui Fabian Ruiz, iar camerunezul Zambo Anguissa a primit mai multe minute și a conferit stabilitate și soliditate liniei de trei cu polonezul Zielinski. 

Linie cu geometrie variabilă, foarte mobilă și un baraj pentru contraatacurile adverse. Antrenorul azzurro a avut și back-up-uri de valoare pe bancă, Elmas și Ndombele, macedoneanul contribuind și cu destule goluri (6).

68 de goluria marcat squadra lui Spalletti în campionat în 33 de etape, având cel mai prolific atac. A primit 22 de goluri, cea mai ermetică apărare. Are cele mai puține eșecuri, trei

Kim Min-jae l-a înlocuit cu brio pe Kalidou Koulibaly

Cele mai mari mișcări de trupe s-au produs în defensivă. Meret i-a luat postul lui Ospina, plecat la Al-Nassr, dar cea mai grea mutare a fost înlocuirea lui Kalidou Koulibaly, sud-coreeanul Kim Min-jae (ex-Fenerbahce) acomodându-se formidabil și construind un cuplu beton cu Rrahmani. Adus de antrenor în primul sezon pentru a acoperi plecarea lui Manolas. 

Pe stânga, Mario Rui a făcut ștafeta cu uruguayanul Olivera (luat de la Getafe cu 16,5 milioane), singurul punct fix față de sezonul anterior fiind Di Lorenzo, noul căpitan. În această formulă, Meret a reușit 16 meciuri fără gol primit din 33 de etape!

76 de milioane €a cheltuit Napoli pe achiziții în acest sezon, cea mai scumpă fiind Kim Min-jae, 18 milioane. A vândut de 80,5 milioane, dintre care 38 de milioane a luat pe Koulibaly

Luciano Spalletti a cucerit primul scudetto din carieră

Dar peste toate este triumful antrenorului. Spalletti a ales să trăiască la centrul sportiv din Castel Volturno, a știut să valorifice fiecare resursă aflată la dispoziție și a creat un grup solid, motivat și cu deplină încredere în el. 

Capabil să reușească unde au clacat pe rând nume grele, ca Ancelotti, Benitez și Sarri, don Luciano, pe care elevii săi îl numesc geniu sau maestru, și-a impus în teren fotbalul său deloc banal („șic”, cum îl numește Corriere della Sera), de posesie și construcție elaborată, cu presing agresiv și sus și ritm intens. 

El are meritul de a fi crescut randamentul fiecărui jucător în parte, de a-i face pe elevii săi să-și depășească limitele și să formeze o echipă foarte greu de învins, nu doar în Italia.

Napoli, din nou campioană după 33 de ani » Cum a subordonat trupa lui Luciano Spalletti restul echipelor din Serie A
Dublu campion cu Zenit, Luciano Spalletti nu câștigase în Italia decât două Cupe și o Supercupă, cu AS Roma. FOTO: Imago Images

Napoli, regina fazelor fixe

Napoli își sufocă adversarul cu jocul cu și fără minge, spații mici între linii și echipă scurtă. O echipă ce face mare risipă de efort pentru a acoperi tot terenul. 

Iar la fazele fixe este o specialistă atât în ofensivă, unde variază între mai multe scheme, surprinzând adversarul, cât și în apărare, unde face un marcaj mixt: zonă și om-la-om. Nu întâmplător, e între cele mai bune în Europa la momentele statice ale jocului, care fac diferența la meciurile echilibrate. 

Singurul regret rămâne eliminarea din Liga Campionilor în fața Milanului, însă și „sfertul” în care a ajuns e o mare performanță, nereușită în era Maradona. 

Scudetto e ceva incredibil. Toți cei care iubesc acest sport vor fi răsplătiți, mai puțin cârcotașii. Simțim dragostea fanilor, reprezentăm visul lor de a fi campioni după 33 de ani. 

- Luciano Spalletti, antrenor Napoli

457 de milioane de eurovalorează echipa-tip a campioanei Napoli, conform Transfermarkt.de

Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Kim Min-jae, Mario Rui - Zambo Anguissa, Lobotka, Zielinski - Lozano, Osimhen, Kvaratskhelia

Eu nu am călătorit niciodată cu clasa întâi și cu loc la fereastră, ci doar am făcut autostopul. Să ajung în situația de a deveni campion îmi răsplătește toate sacrificiile carierei. 

- Luciano Spalletti, antrenor Napoli

50 de goluriau fost influențate împreună de Victor Osimhen și Khvicha Kvaratskhelia în acest campionat la Napoli. Este cel mai prolific și mai valoros tandem din actuala Serie A

Imaginile bucuriei! Cum arată străzile din Napoli la 33 de ani de la ultimul titlu

Citește și:

Cele două cuvinte postate de Cristiano Ronaldo, după ce s-a scris că ar vrea să plece de la Al-Nassr

Meci perfect » Răzvan Marin, două assisturi în Serie A

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (1)
Budrix69
Budrix69  •  05 Mai 2023, 11:09

va avea soarta lui Liverpool. urmeaza decaderea caci vor incepe sa vanda.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează