INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Van der Sar povestește clipele dramatice trăite ieri: "Inima i se oprise. Medicii l-au resuscitat pe teren. Dar viața lui e în afara oricărui pericol"

Articol de - Publicat duminica, 09 iulie 2017 10:02

Abdelhak Nouri, 20 de ani, mijlocașul lui Ajax, a suferit o aritmie cardiacă pe teren, pierzându-și cunoștința spre finalul amicalului cu Bremen. "Putea fi mai rău. Nu mai mișca", afirmă directorul general al clubului olandez: "Încă e în comă indusă, la terapie intensivă. Cel mai dificil moment a fost depășit".

Văzându-l pe Abdelhak Nouri, toți s-au temut de o tragedie la Hippach, o localitate austriacă situată la 63 km de Innsbruck.
Talentatul mijlocaș al lui Ajax s-a scurs pe gazon. Dintr-o dată, când mingea era în partea cealaltă a terenului, neatacat de nimeni, a cedat. Appie, cum e alintat Nouri, avea probleme cardiace masive. S-a așezat în iarbă, apoi a căzut pe spate. Nu mai mișca. Speriat, arbitrul a oprit amicalul cu Bremen în minutul 72.

"Medicii au făcut totul pentru a-l salva"

Toți doctorii care erau la stadion au sprintat spre jucătorul olandez. Edwin van der Sar, faimosul portar al "lăncierilor" în anii 2000, actualul director general al roș-albilor, era acolo, cu echipa: "Medicul nostru, al lui Werder și cei de la Crucea Roșie au făcut totul pentru a-l ține în viață. Putea fi mai rău. Inima i se oprise, picioarele erau inerte... A fost resuscitat pe teren. Au reușit să-l stabilizeze, i-a revenit pulsul".

L-au luat cu elicopterul

Fotbaliștii lui Ajax și Bremen priveau scenariul horror de pe margine. Speriați, unii plângând, alții rugându-se. După 20 de minute, timp în care doctorii parcă erau într-o sală de operație (spațiul a fost protejat cu "paravane" din pânză și umbrele mari de soare), un elicopter l-a transportat de urgență la spitalul din Innsbruck. Direct la terapie intensivă.

"Nouri a suferit o aritmie cardiacă", a anunțat Ajax pe Twitter la 18:15 (o oră mai târziu la București). La 20:00, alt mesaj: "Jucătorul a fost examinat amănunțit. E stabil, în comă indusă". Iar înainte de miezul nopții, încă un tweet: "Viața lui e în afara oricărui pericol".

"Doctorul a rămas cu el la spital"

Sâmbătă seară, Ajax s-a întors la Amsterdam. Toți, mai puțin Nouri. "Doctorul a rămas cu el la spital", a dezvăluit Van der Sar. "Urmărim cu atenție tot ce se întâmplă. Cel mai dificil moment a fost depășit. Sperăm să fie bine". 

"Am vorbit imediat cu membrii familiei lui Nouri, s-au speriat rău când au văzut imaginile cu Appie. Unii dintre ei vin la Innsbruck pentru a fi alături de el"
Edwin van der Sar, director general Ajax

"Doctorii și paramedicii i-au dat imediat primul ajutor. Fotbalul poate fi atât de frumos, dar și atât de crud uneori. Acum, am trăit un moment dramatic"
Frank Baumann, director general Bremen

Gullit: "Ne rugăm pentru tine!"

Când Nouri era încă pe teren, inconștient, iar doctorii se luptau să-l salveze, lumea fotbalului reacționa. Jucători, antrenori, cluburi postau mesaje de încurajare pe rețelele de socializare. "Fii puternic, Appie!", i-a transmis Davy Klaassen, fostul său căpitan de la Ajax, transferat la Everton. Legendarul Ruud Gullit l-a urmat: "Ne rugăm pentru tine!". Iar marele antrenor Aad de Mos a încercat să-i liniștească pe apropiații fotbalistului: "Totul va fi bine cu Appie". Khalid Boulahrouz, ex-internațional batav de origine marocană, a mulțumit Divinității: "Alhamdulillah". 

 

Citește și:

România s-a calificat în semifinalele Europeanului de minifotbal » Urmează marele test: reeditarea finalei CM din 2023
Altele
România s-a calificat în semifinalele Europeanului de minifotbal » Urmează marele test: reeditarea finalei CM din 2023
Kosovarii anunță: „Au bătut palma cu Rapid” » Cât încasează Șucu în total pe Krasniqi și Rrahmani
Superliga
Kosovarii anunță: „Au bătut palma cu Rapid” » Cât încasează Șucu în total pe Krasniqi și Rrahmani
Reacția lui Mititelu, când a auzit ce a spus Claudiu Niculescu în „războiul Craiovelor”: „Caracter și bărbăție, nu lașitate!”
Liga 2
Reacția lui Mititelu, când a auzit ce a spus Claudiu Niculescu în „războiul Craiovelor”: „Caracter și bărbăție, nu lașitate!”

Avem lista de rezervă a selecționerului României! Cele 4 nume de back-up pentru Euro 2024 + termenul pentru închiderea listei

Povestea României la primul Euro, din 1984: am lăsat Italia acasă! » Fără niciun stelist, cu cel mai tânăr selecţioner pe bancă şi debutul lui Hagi la un turneu final la doar 19 ani


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează