INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  CROAȚIA

EXCLUSIV Insider în Croația » Fostul căpitan al lui Dinamo a analizat parcursul de vis de la Mondial » Ce impresii i-a lăsat președintele noncoformist al țării și cum explică diferențele dintre fotbalul românesc și cel croat

FOTO: Gazeta Sporturilor
FOTO: Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat miercuri, 18 iulie 2018 09:03

Din Croația, Alioșa Vojnovic (32 de ani), fostul căpitan al celor de la Dinamo, în prezent la Istra 1961, a vorbit despre implicațiile parcursului de senzație al naționalei sale la acest Mondial, dar și despre diferențele dintre fotbalul românesc și cel croat.

Fostul dinamovist a analizat pentru GSP.ro finala pierdută de croați cu 2-4 și e de părere că doar norocul le-a lipsit lui Modrici&Rakitici&co în marea finală cu Franța. 

- Salut, Alioșa! Cum ai trăit finala și de ce crezi că naționala ta nu a reușit să câștige? Care a fost cheia meciului?

- Croația a dominat în teren, a avut mai multe șuturi și ocazii, dar francezii au avut calitatea să îndure asta pe durata meciului.  A fost greu pentru noi să revenim, mai ales că au fost și două decizii discutabile ale arbitrului (n.r. faultul de la lovitura lui Griezmann și primul lor gol). Apoi, a fost doar o chestiune de timp până Mbappe, cel mai rapid și periculos om din atacul lor, să creeze panică, iar Franța să se desprindă. Nimeni nu contestă calitatea francezilor, iar decizia de a juca mai defensiv le-a adus trofeul, dar în această finală Croației i-a lipsit doar puțin noroc pentru a câștiga. Poate că s-a epuizat tot norocul la penalty-urile cu Danemarca și Rusia.

- Ce înseamnă acestă finală pentru Croația? Cum poate schimba ceva din punct de vedere social sau politic?

- Toată lumea e incredibil de fericită pentru această reușită, e ceva ce va rămâne în memorie pentru tot restul vieții. Lumea e foarte mândră de echipă, iar fotbalul are capacitatea de a uni oamenii. Din păcate, mulți nu realizează că pot aduce schimbări pozitive în societatea noastră doar dacă sunt solidari unii cu ceilalți. Iar eu simt că unii oameni încă se folosesc de acest succes uriaș al naționalei doar pentru a se lăuda în lupta lor cu dușmanii imaginari. Succesul va fi folosit de oamenii politici o perioadă pentru promovarea lor, dar nu va fi întrebuințat către ceva special, chiar dacă țara s-a bucurat de o atenție specială la acest turneu final.

"Kolinda a făcut o reclamă uriașă Croației"

- Președintele Croației a stârnit fel și fel de reacții în Croația după apariția din finală? Ce cred oamenii și care e părerea ta despre asta?

- Președintele țării a fost marea poveste a finalei. Unii au fost de acord cu asta, fiind de părere că a prezentat lumii o Croație prietenoasă și călduroasă. Alții nu au fost totuși de acord, spunând că a fost nepotrivit pentru un președinte să se comporte în acest mod. Opinia mea e că, lăsând la o parte că s-a folosit de prea mult contact fizic cu toată lumea, a făcut o reclamă uriașă Croației, iar acesta este rolul unui președinte.

Modric, comparat cu Zidane

- Merită Luka Modric Balonul de Aur?

- Nu îmi amintesc vreun caz în care un jucător care a pierdut finala să primească Balonul de Aur. Dar, pe de altă parte, niciun jucător al Franței nu a fost foarte consistent pe durata Mondialului, asta și datorită stilului lor defensiv urât. Mbappe e singurul care a sclipit. Modric, pe de altă parte, e probabil cel mai bun mijlocaș din lume acum și posibil din toată generația lui. A fost foarte consistent pe durata Mondialului și cred că premiul de cel mai bun jucător al turneului i-a fost acordat meritat.

- Mulți nu sunt prea încântați totuși de stilul lui...

- Încerc să conștientizez cât mai bine aportul pe care îl aduce Modrici în meciuri și chiar nu înțeleg de ce unii oameni nu-și dau seama de faptul că el a dominat fotbalul în ultimele 5-6 sezoane. Cred că ultimul jucător care a avut un asemenea impact în joc, fără să marcheze sau să ofere multe pase decisive, a fost Zinedine Zidane, chiar dacă ei nu au jucat pe aceeași poziție.

"La Dinamo a fost mai dificil decât la orice echipă din Croația"

- Ai mai ținut legătura cu cineva de la Dinamo? Mai urmărești rezultatele echipei?

- Am urmărit Dinamo pe Instagram și sunt la curent cu rezultatele. Sunt în contact cu Cosmin Matei cel mai mult, fiind colegi, iar dintre români cu Steliano Filip, Paul Anton sau Andrei Marc. Am mai vorbit și cu Mevlja, Palic, Collins Fai, toți au rămas importanți în inima mea. M-au primit la București ca pe un frate și m-au respectat atât de mult, iar pentru asta nu le voi putea mulțumi niciodată îndeajuns.  

- Apropo, cât de mare e diferența de acum dintre fotbalul croat și cel româesc?

- Prima ligă din Croația nu are nicio legătură cu naționala Croației. Așa că nu putem compara cele două naționale. Pentru mine, personal, a fost mult mai dificil să joc la Dinamo în Liga 1 decât la orice altă echipă din Croația. Dar în naționala noastră nu vezi nici măcar un jucător din prima ligă. În schimb, în România sunt atât de mulți jucători care evoluează la echipele de club din Liga 1 și joacă și la națională. Așa că această comparație e greu de făcut.

- Care e explicația pentru faptul că nu aveți jucători din prima ligă la națională?

- Jucătorii noștri stau în prima ligă preț de 2 ani, apoi pleacă afară. În naționala noastră sunt foarte multe cazuri de jucători care evoluează la primele 20 de cluburi ale lumii, unde își continuă altfel dezvoltarea și devin jucători de clasă mondială. Faptul că prima ligă din Croația nu poate oferi atât de mulți bani jucătorilor îi forțează să plece de la o vârstă foarte mică în străinătate. 

14 meciuri
și 3 goluri a reușit Vojnovic în naționala U21 a Croației, unde a jucat între 2004 și 2007

24 de meciuri
și un gol a bifat croatul la Dinamo, în toate competițiile. Vojnovic a fost în "Ștefan cel Mare" între iulie și decembrie 2015, de unde a plecat prematur după un conflict cu Mircea Rednic

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
gazistu
gazistu  •  18 Iulie 2018, 11:32

in om foarte realist acest Voijnovic!

cobra_z
cobra_z  •  18 Iulie 2018, 09:31

fotbalistul asta se exprima si gandeste de zeci de ori mai bine decat orice ziarist de pe aici...respect Vojnovici !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează